Контрольний переказ тексту розповідного характеру

Про матеріал
Презентація допоможе підготуватися та провести контрольний переказ у 5 класі. Містить текст переказу, пам'ятку "Як писати переказ", словникову роботу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольний переказ тексту розповідного характеру

Номер слайду 2

Переказ. Доберіть спільнокореневі слова до слова(казати, переказувати, казка, приказка, наказ… Близькими за значенням будуть слова… «оповідь», «розповідь».

Номер слайду 3

Тлумачний словник1. Дія за значенням переказувати.2. Виклад своїми словами чого-небудь прочитаного або почутого. Шкільна письмова робота, що передає зміст, сюжет якого-небудь літературного твору.3. Більш або менш вірогідна розповідь про минуле, яку передають звичайно в усній формі.4. Заст. переказ.5. Гроші, що переказуються, пересилаються поштою, телеграфом, через банк, а також повідомлення про таке пересиланнях.

Номер слайду 4

Як писати переказ Щоб добре написати переказ необхідно уважно прослухати текст і визначити його тему. Також потрібно виділити його основну думку. Обов’язково варто все записати в чернетці. Іноді суть тексту відображається в його назві, на це варто також звернути увагу.

Номер слайду 5

План тексту1. Виділіть мікротеми кожної частини 2. Дайте назву кожному розділу. 3. Запишіть назви розділів тексту на чернетці.4. Запишіть трохи місця для запису ключових слів і фраз.5. Після другого прослуховування тексту заповніть порожні місця для запису ключових моментів тексту.

Номер слайду 6

Уважно слухайте текст під час другого прочитання, зверніть увагу на його тип (розповідь, опис, міркування), його стилістичні особливості, художні засоби, що використовуються автором.

Номер слайду 7

Напишіть відповідно до плану чорновий варіант тексту. Намагайтеся зробити його докладним і розгорнутим.

Номер слайду 8

Коли чернетка готова, слід уважно її перечитати. Виправити всі недоліки тексту: повтори, тавтології, невідповідності.

Номер слайду 9

Прочитайте написане ще раз і виправте синтаксичні та пунктуаційні помилки.

Номер слайду 10

Акуратним розбірливим почерком перепишіть переказ. Перечитайте чистовий варіант, будьте уважні при перевірці, постарайтеся знайти всі можливі описки.

Номер слайду 11

Прослуховування тексту ЯК СВИНОПАС ЦАРІВНУ ВРЯТУВАВ

Номер слайду 12

ЯК СВИНОПАС ЦАРІВНУ ВРЯТУВАВ Мав цар єдину дочку. Одного разу царівна зникла. Скрізь її шукали, але так і не знайшли. Приснився цареві сон, ніби вкрав його дочку семиголовий змій та заніс на верхівку найвищого дерева. Там і живе полонянка. Наказав цар розшукати найвище в країні дерево. Слуги виконали царський наказ, розшукали таке дерево. З усього світу зійшлися богатирі, та нікому не вдалося на нього вилізти. Прийшов до царя бідний свинопас і просить, щоб дали йому три міцних кожухи. Наказав цар дати. Вдягнув свинопас кожуха, поліз на дерево. За перший день порвав перший кожух на клапті. За другий день від другого кожуха клоччя залишилося. Вбрався хлопець у третій кожух і доліз до верхівки дерева. Дивиться, а серед гілля палац стоїть. З одного вікна царівна визирає, з другого – змій сім голів вистромив та вогнем на свинарчука дихає. (За нар. казкою.) (137 сл.)

Номер слайду 13

Полонянка. Бранка. Невільницяпалац. Замок. Хороми

Номер слайду 14

Пиши правильно. Семиголовий, розшукати, приснився, клоччя

Номер слайду 15

Прослуховування тексту2 раз, складання плану

Номер слайду 16

Прослуховування текстутретій раз

Номер слайду 17

Написання переказу

pptx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
3913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку