Приклади реалізації ключових компетентностей на уроках української мови та літератури у 5 класах НУШ

Про матеріал
Приклади реалізації ключових компетентностей на уроках української мови та літератури у 5 класах НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приклади реалізації ключових компетентностей на уроках української мови та літератури у 5 класах НУШПідготувала: вчитель української мови та літератури Олійник А. В.

Номер слайду 2

Соціокультурна компетентність – це сукупність знань, умінь, навичок і здібностей особистості, які дають змогу спілкуватися українською мовою в різних ситуаціях відповідно до норм мовлення й поведінки, а також традицій культури.

Номер слайду 3

Вивчаючи тему “Будову слова”, учні опановували вміння розрізняти форми слова, споріднені слова та синоніми. Виконуючи завдання, ми з учнями звернули увагу на існування великої кількості слів для позначення поняття “лелека”.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Учні 5 класів провели дослідження щодо використання цих лексем на території України. Жоден птах в Україні, крім нього, не має такої кількості місцевих назв. Ми поглибили знання, які пов’язані з традиціями, побутом та історією свого народу.

Номер слайду 6

Записати в зошит Лелека Журавель. Бузько. Бузьок. Боцюн, бойцюн. Чорногуз. Бусол. Лелека

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Також під час дослідження вдалося реалізувати обізнаність та самовираження учнів у сфері культури. Ознайомлюючись з піснею сучасних виконавців Mama. Rika та YAKTAK “Лелеки”, ми обговорили глибоку символіку цього птаха.

Номер слайду 10

Цей птах особливий для нашого народу. Адже ЛЕЛЕКА – символ любові до батька-матері, сімейного добробуту, любові до рідної землі, Батьківщини. Усвідомлення цих категорій є реалізацією громадянської компетентності. “Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він – птаха священна, за розорення його гнізда – кара вогнем”

Номер слайду 11

Барвінкова мова На уроках української мови та літератури вчителі постійно проводять мовленнєву розминку “Барвінкова мова”, реалізовуючи компетентність спілкування державною мовою, уміння вчитися впродовж життя, соціальну та громадянську компетентності.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ми поповнюємо запас самобутніх українських слів, які вживаються не так і часто, але які неодмінно збагачують мовлення учнів. Адже зараз надзвичайно важливо використовувати питомо українські, колоритні лексеми. Плекати та відновлювати скарби рідної мови!Бережімо рідну мову!

pptx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
1627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку