Корекційно-розвивальна програма "Нейроарт-терапія"

Про матеріал
Корекційно-розвивальна програма "Нейроарт-терапія" розрахована для роботи з дітьми з порушенням слуху, проте чудово підійде для використання у роботі з дітьми з різними нозологіями. Нейропсихологічна корекція спрямована на стимуляцію розвитку і формування злагодженої, скоординованої діяльності різних структур мозку. За допомогою спеціально розроблених рухових вправ і розвиваючих ігор стимулюється формування певних компонентів психічної діяльності: регуляція і контроль психічної діяльності, моторні навички, зорове, слухове, просторове сприйняття та ін. З погляду нейропсихології, основна стратегія корекційно-розвивального навчання полягає у «вирощуванні» слабкої ланки при опорі на сильні ланки. Арт-терапія покликана допомогти дитині справитися зі своїми психологічними проблемами, відновити емоційну рівновагу чи усунути порушення поведінки.
Перегляд файлу

                                                         

                                                                       «Затверджено»

Рішенням експертної комісії

НМЦ практичної психології

                                                                  та соціальної роботи ІППО

КМПУ ім. Бориса Грінченка

Від «___» ___________2017р.

Протокол № ______________

Голова експертної комісії

Хмелєва-Токарєва О. В._______

 

Реєстраційний № ____________

 

 

         Корекційно-розвивальна

                     програма

     «Навчаємося через рух і творчість»

 

Автор-упорядник

практичний психолог

інклюзивних класів

І категорії

школи І-ІІІ ступенів № 233

м. Києва

Вовк Олена Анатоліївна

 

 

                                        Київ 2017 р.

Пояснювальна записка

          Програма корекції та розвитку «Навчаємося через рух і творчість» розрахована на  індивідуальні заняття з дітьми з особливими потребами і базується на основі класичних нейропсихологічних методах з використанням елементів арт-терапії.  Кожне заняття включає в себе рухові,  когнітивні ігри та завдання,  вправи  дихальної гімнастики спрямовані на розвиток психічних процесів дитини.  Це комплекс вправ, кожне з яких допоможе школяреві з порушенням слуху впоратися з тим, що щодня заважає ефективно працювати або вчитися, вибудовувати відносини з оточуючими, та й просто добре себе почувати.

           У наші дні нейропсихологія широко впроваджується в систему шкільної освіти. Це обумовлено низкою об'єктивних причин: збільшена кількість невстигаючих дітей, підвищені вимоги до готовності навчання дитини в школі, збільшується темп діяльності школяра, а також загальні для популяції зниження фізичного і психічного здоров'я дітей.

            А. Р. Лурія виділяє три основних функціональних блоки мозку, участь яких необхідна для здійснення будь-якого виду психічної діяльності. 1-й  ФБМ- енергетичний блок:  блок регуляції тонусу і неспання.  Він формується ще внутрішньоутробно. Це акумулятор нашої поведінки. При недорозвиненні або пошкодженні цього блоку дитина швидко стомлюється. 2-й ФБМ- інформаційний:  блок прийому,  переробки і зберігання інформації. Це наше зорове, слухове сприйняття, тактильні відчуття, просторове сприйняття. При відставанні цього блоку у дитини погано розвивається мова, предметне сприйняття (гострота зору), просторове сприйняття. 3-й ФБМ - блок програмування, регуляції і контролю.  Це увага, розуміння інструкції, утримання завдання, контроль за діяльністю, оцінка результатів.

          Нейропсихологічна корекція спрямована на стимуляцію розвитку і формування злагодженої, скоординованої діяльності різних структур мозку. За допомогою спеціально розроблених рухових вправ і розвиваючих ігор стимулюється формування певних компонентів психічної діяльності: регуляція і контроль психічної діяльності, моторні навички, зорове, слухове, просторове сприйняття та ін.  З погляду нейропсихології, основна стратегія корекційно-розвивального навчання полягає  у  «вирощуванні» слабкої ланки при опорі на сильні ланки (використання різних аналізаторів з опорою на провідний аналізатор ) у процесі спеціально організованої спільної діяльності учня і психолога. Наприклад: використовуємо опору на зоровий і тактильний аналізатор і розвиваємо навички, пов'язані зі слуховим каналом сприйняття. На кожному занятті закладається основа для формуючого впливу на ряд психічних сфер і створюються умови для розширення міжфункціональної взаємодії  і  утворення нових психологічних і функціональних систем.

         Дитина з порушенням слуху відчуває труднощі при вербальному вираженні думок і почуттів, проблем і переживань.  Для неї природна невербальна експресія, у тому числі й образотворча.  Це виявляється особливо значимо, якщо дитина має мовні порушення (безпосередньо у нашому випадку). Переживання і почуття дітей природньо і жвавіше «звучать» в образотворчій продукції, ніж у словах.  Досить потужним впливом, що може в комплексі стимулювати ці процеси, є мистецтво, що лежить в основі арт-терапії та дає можливість дитині спілкуватися зі світом на рівні, використовуючи образотворчі, рухові й музичні засоби. Учням подобається малювати, будувати чарівні замки у піску, ліпити свій настрій із пластиліну. Арт-терапія покликана допомогти дитині справитися зі своїми психологічними проблемами, відновити емоційну рівновагу чи усунути порушення поведінки. 

Структура програми

Актуальність

          Різні фактори негативно впливають на розвиток дитини, що призводить до труднощів у навчанні та соціалізації дитини.  Оскільки через порушення слуху дитина отримує недостатньо інформації,  робота повинна бути спрямована на стимуляцію зорового аналізатора, сенсомоторних здібностей дитини, тактильних відчуттів. Тому, актуальність програми полягає в тому, що вправи, які активізують сенсорні системи  (зір, слух та інші почуття), дозволяють відновити здоров'я дитини і спрямувати розвиток в потрібне русло.  Завдяки даним вправам тіло, а значить, і мозок налаштовуються на майбутню навчальну діяльність. Сприяють розвитку взаємозв'язку між півкулями головного мозку, знімають мимовільні, ненавмисні рухи і м'язові затиски, сприяють активізації вестибулярного апарату та вмінню контролювати свої дії.  Відбувається «відчуття» свого тіла, а, отже, розвиток і коригування психічних процесів. Це допоможе дитині покращити концентрацію уваги, збільшити словниковий запас, поліпшити якість усного та писемного мовлення.  Тобто, система допомагає  дитині збалансувати розвиток, стати успішною в школі,  підвищити якість ігрової діяльності,  вміти налагоджувати контакт з однолітками і дорослими людьми, ставити перед собою цілі і досягати їх. За рахунок потужної активізації роботи мозку  поліпшуються пам'ять, сприйняття, мова, мислення, творчі здібності, уява. Поліпшується настрій дитини. Позитивні результати помітні практично відразу і мають ефект накопичення.

          Обов'язковою умовою участі в програмі є: відпрацювання вдома з батьками вправ, що виконуються на занятті. Тільки в цьому випадку робота буде ефективною.

Мета програми: активізувати енергетичний потенціал організму, допомогти дитині з особливими потребами долати труднощі навчання; гармонізувати розвиток особистості дитини.

Завдання програми:

1. Активізація розвитку психічних процесів через вплив на сенсомоторний рівень з урахуванням розвитку дитини.

2.  Формування у дітей позитивної оцінки себе і своїх здібностей, розвиток впевненості.

3. Стабілізація емоційного фону, розкриття  потенційних можливостей дитини.

4. Розвиток навичок самоконтролю та довільної уваги.

Методи:

  • рухові ритми
  • тактильне впізнання предметів
  • формування та розвиток просторових уявлень
  • масаж
  • правильне дихання
  • арт-терапевтичний метод
  • релаксаційний
  • візуалізація

Вікова категорія дітей: 6 – 9 років

Організація занять

Курс нейроарт-терапевтичної програми розрахований на 20 індивідуальних корекційно-розвивальних занять.

Тривалість та форма занять: 1 раз на тиждень по 30 хв.  індивідуально.

Структура заняття:

  1. вправа привітання;
  2. вправи на дихання, візуалізацію, релаксація;
  3. рухові ритми; розминка; масаж, самомасаж; робота над синкінезіями.
  4. основна частина;
  5. елементи арт-терапії;
  6. рефлексія.

 

                                    План-сітка

 

№ заняття

Тема

Кільк.

годин

Примітка

1

Малюючі пальчики

0,5

Індивід.

2

Чарівні камінчики

0,5

Індивід.

3

Різнокольорові пальчики

0,5

Індивід.

4

Моє імя

0,5

Індивід.

5

Малюємо по-мокрому

0,5

Індивід.

6

Незвичайні тварини

0,5

Індивід.

7

Каляки-маляки

0,5

Індивід.

8

Килимки

0,5

Індивід.

9

Моя сімя (пісок)

0,5

Індивід.

10

Пластиліновий настрій

0,5

Індивід.

11

Малюнки на піску

0,5

Індивід.

12

Картина на зім’ятому папері

0,5

Індивід.

13

Солоне тісто

0,5

Індивід.

14

Мої друзі (пісок)

0,5

Індивід.

15

Веселі бусинки (конструктор)

0,5

Індивід.

16

Дружні долоньки

0,5

Індивід.

17

Тіньовий театр

0,5

Індивід.

18

Я танцюю

0,5

Індивід.

19

Моя улюблена квітка

0,5

Індивід.

20

Я – сміливий (казкотерапія)

0,5

Індивід.

 

 

                              

                                Заняття 1. Малюючі пальчики

Мета: сприяння розвитку творчості, впевненості, формування чи розвиток позитивних утановок.

І. Привітання.

 - Доброго дня. Який у тебе настрій? Готовий (-а) працювати?

ІІ.  Правильне дихання.  Вправа «Жовта кулька»

Дитині пропонується уявити жовту кульку, яка розташована  в животику (відповідно надуваємо і здуваємо «кульку» в ритмі дихання).

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Вправа «Силач».

Тепер пограємо у силача. Спочатку напружимо плечовий пояс, уявляючи, що ми тримаємо в руках важкі гирі; розслабляємося (повт. 3 рази).

Вправа 3 Лягти на спину, ноги зігнуті в колінах, одна рука лежить на сонячному сплетінні, інша - на пупку. На вдиху прогинаємо спину, спираючись на плечі;  на видиху - повернення в і. п. Руки натискають вниз, допомагаючи попереку торкнутися підлоги.

ІV. Основна частина

Вправа «Розрізні картинки» (додаток 2)

Мета: розвиток просторової орієнтації, зорового гнозису.

Даються два однакових зображення: ціле ( зразок) і розрізане на декілька частин. Дитина складає розрізане зображення спочатку за зразком, потім без нього. Кількість фрагментів має відповідати актуальним можливостям дитини. Поступово воно збільшується, а елементи ускладнюються по конфігурації.

Вправа «Шапка-невидимка»

Мета: розвиток довільної пам’яті.  Протягом хвилини треба запам'ятати всі предмети, зібрані під шапкою, яка на цей час піднімається, а потім перерахувати їх .

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Розказати дитині, що на заняттях ми будемо вчитися малювати неведучою рукою, і двома руками разом. Це буде, можливо, важко, але треба постаратися, і в тебе все вийде. Спочатку дитина малює хвильку неведучою рукою (2 р.), потім двома руками одночасно. Підтримати дитину, показати, як треба робити.

Вправа «Дзеркало»

Мета: розвиток рухових функцій.

Динина і психолог стають обличчям один до одного. Один з них робить уповільнені рухи двома руками одночасно, інший повинен стати його точним «дзеркальним» відображенням .

Вправа «Міжмодальне перенесення».

Мета: перехід  з тактильної в зорову модальність.

Візьміть об'ємні фігури різної форми або виріжте з наждачного або оксамитового паперу зірочку, круг, квадрат, трикутник, букви і цифри. Намалюйте такі ж фігурки і букви на аркуші паперу в довільному порядку. Дитині пропонується з закритими очима обстежити (як правою, так і лівою рукою) фігурку або букву, а потім, відкривши очі, вибрати її з намальованих на аркуші. Інший варіант - те ж, але дитині треба намалювати еталон.

V. Завершення  заняття

Вправа «Малюючі пальчики».

 Дитині пропонуються чисті аркуші паперу різної форми і розміру, гуашеві фарби і повна свобода творчості. Таке довільне малювання і вільне маніпулювання кожним пальцем обох рук дають цінну інформацію про латеральні і колірні переваги дитини. Який колір тобі найбільше подобається? Чому саме такий? На який настрій схожий цей колір?

Рефлексія. Що найбільше сподобалося на занятті? Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                     Заняття 2.   Чарівні камінчики

Мета: розвиток внутрішньої гармонії, подолання тривожності, почуття незалежності; розвиток тактильних вiдчуттiв.

І. Привітання 

 - Привіт. Як ти себе почуваєш? Який твій найулюбленіший колір?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Кулька» (як у першому занятті, тільки колір кульки обирає дитина)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа 1 «Чарівні точки» (додаток 1)

Вправа 2. Дитина тримає свої долоні перпендикулярно одна одній і виробляє різкі хлопки (5-10 хлопків з інтервалом близько 1с); місцями дотику стають поглиблення між зап'ястям і нижньою частиною долоні. Потім вправа повторюється, але місцями дотику стають зовнішні сторони зап'ястя.

Вправа 3. Одночасна взаємодія окремих частин тіла. Ноги і руки витягнуті вгору перпендикулярно підлозі і перехрещені Х-образно; одночасно відтягується вгору носок (п'ята) правої ноги і кисть лівої руки, розслаблення, те ж - для лівої ноги і правої руки; повторити для однойменних руки і ноги.

ІV. Основна частина

Вправа «Я знаю п’ять »

Мета:  розвиток довільної саморегуляції, координації рухів, уваги.

Дитина одночасно з ударом по м'ячу називає кілька слів. Це можуть бути імена хлопчиків, дівчаток; назви рослин, тварин, предметів червоного кольору, квітів і т.д.

Вправа «Назви причину».

Мета: розвиток причинно-наслідкових понять.

Поясніть дитині, що у всього, що відбувається, у будь-якого явища, є причина, тобто є відповідь на питання: «Чому так буває?». Наведіть приклад: лід - він з'являється, коли дуже холодно і замерзає вода. Попросіть дитину назвати причину таких явищ, як дощ, листя облітає і т.д

Розминка Масаж для очей. 3 - 5 раз повернути очні яблука вліво і вправо, вгору і вниз, по колу. На кілька секунд широко відкрити очі, потім сильно заплющити. Це знімає напругу і покращує кровообіг в області очей, покращує зір.

 Вправа «Зєднай цифри» (додаток 3)

 Мета: розвиток зорового гнозису.

Пропонується картинка з відсутніми фрагментами. Необхідно зєднати цифри у правильному порядку і вийде малюнок.

      Вправа  «Гра з паличками».

      Мета: розвиток тактильних процесів, просторових уявлень, довільної саморегуляції.

Запропонуйте дитині комплект паличок різної довжини (2 - 7 см), товщини і фактури. Нехай вона із закритими очима розкладе їх на однорідні купки.

Вправа «Малюнки і букви на спині і на долонях».

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Дитині пропонується намалювати неведучою рукою трикутники, не відриваючи руки від аркуша паперу. Даємо листок, поділений посередині лінією. Дитина малює двома руками одночасно три рядочки трикутників і руки мають зустрітися посередині. Обовязково похвалити дитину.

Мета: розвиток тактильних вiдчуттiв. Перехiд iз однiєi модальностi в іншу.

Намалюйте пальцем на спині дитини одну із знайомих йому фігур (трикутник, коло, квадрат і т.д.). Попросіть її  сказати, яка фігура намальована. Якщо їй  важко, намалюйте пряму (горизонтальну, вертикальну, похилу) і попросіть зобразити її на стіні або на аркуші паперу.

V. Завершення заняття

Вправа «Чарівні камінчики у піску»

Дитина шукає у піску камінчики. Потім можна помінятися місцями. Діти залюбки ховають камінчики. Якщо не може віднайти, потрібно запитати дозволу, чи можна допомогти знайти.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                               Заняття 3. Різнокольорові пальчики

Мета:  допомогти дитині краще зрозуміти себе, свої почуття, розвиток тактильних вiдчуттiв.

І. Привітання.

 - Привіт. З яким настроєм прийшов на заняття? Яка твоя найулюбленіша іграшка?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа « Рожева кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Вправа. Руки витягнуті вперед, кисті стиснуті в кулаки; різкі удари виконуються спочатку кулаками, зверненими вгору, а потім – вниз.

Вправа. «Миття голови». Пальці злегка розставити і трохи зігнути в суглобах. Кінчиками пальців масажувати голову в напрямку: 1) від чола до маківки, 2) від чола до потилиці і 3) від вух до шиї.

Вправа. Одночасна взаємодія окремих частин тіла. Ноги і руки витягнуті вгору перпендикулярно підлозі і перехрещені Х-образно;

ІV. Основна частина

Вправа «Закінчи словосполучення».

Мета: збагачення словника дитини.

Запропонуйте дитині підібрати відповідні за змістом слова, щоб закінчити словосполучення:

хитра, руда ...;  червоне, солодке ...;   сміливий ...; зелений ...; колючий ... .

Вправа « Домалюй». (додаток 4)

Мета: зоровий гнозис.

Уважно подивившись на зображення предмета з відсутніми деталями, дитині треба домалювати  «помилки художника». При утрудненнях йому показують правильне зображення предмета і проводять порівняння.

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Дитині пропонується намалювати неведучою рукою орнамент квадратів , не відриваючи руки від аркуша паперу. Даємо листок, поділений посередині лінією. Дитина малює двома руками одночасно три рядочки квадратів,  руки мають зустрітися посередині.

Вправа «Тілесні фігури, букви і цифри».

Мета: розвиток тактильних відчуттів, просторового сприйняття.

Психолог на тілі дитини (через одежу) пише пальцем фігури, букви, цифри. Дитина відгадує. Якщо важко, то завдання дається на закріплення додому з батьками.

Вправа «Поклади ручку».

Мета: розвиток логіко-граматичних конструкцій.

Дайте дитині два різних предмета, наприклад ручку і пенал. Запропонуйте покласти ручку в, на, під, над, перед, за, ліворуч, праворуч від пенала.

V. Завершення заняття

Вправа «Рiзнокольоровi пальчики»

Спочатку дитина вибирає будь-який палець і будь-який колір (на одному аркуші паперу дитина малює тільки одним пальцем, використовуючи один колір) і заповнює запропонований формат прямими вертикальними, горизонтальними і похилими лініями (спочатку однією рукою, потім інший). Потім вона малює незамкнуті хвилясті лінії, а після цього - прямі і хвилясті «доріжки» з точок.

Далі дитині пропонується для кожного пальця вибрати свій колір, а також розмір і форму листа паперу. Малювати треба по черзі кожним пальцем спочатку однією рукою (дитина малює різними пальцями однієї руки на окремих аркушах), потім іншою.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

 

                                      Заняття 4. Моє ім’я

Мета: розвиток позитивної самооцiнки, вiри у свої можливостi, зміна відношення до себе, усвідомлення свого «Я»; розвиток сенсомоторних взаємодій.

І. Привітання.

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа « Вишнева кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Вправа «Мавпа розчісується».

Права рука масажує пальцями голову від лівої скроні до правої частини потилиці і назад. Потім ліва рука - від правої скроні до лівої частини потилиці. У більш складному варіанті руки перехрещуються у лінії росту волосся (великі пальці - по середній лінії!); в такій позі дитина інтенсивно масажує голову від чола до шиї і назад.

Вправа 3 «Велосипед» - дитина імітує ногами їзду на велосипеді, торкаючись при цьому ліктем (долонею) протилежного коліна, однойменного коліна, потім знову протилежного коліна.

ІV. Основна частина

Вправа «Порівняння понять».

Мета: вчити підбирати відповідні визначення з протилежним значенням, збагачення активного словника дитини.

Морква солодка, а редька ...

Молоко рідке, а сметана ...

Трава низька, а дерево ...

Зима холодна, а літо ...

Сажа чорна, а крейда ...

Цукор солодкий, а перець ...

Вправа «Домалюй предмет до цілого». 

Мета: вчити складати предмет в єдине цiле, розвиток просторових уявлень та процесів аналізу та синтезу.

Дається зображення з неповною кількістю елементів. Треба домалювати відсутні елементи в заданому малюнку і назвати їх. Предмет може бути недомальований по осі (праворуч або ліворуч), можуть бути відсутні деякі його частини.
Розминка. Вправа для очей. ( заняття № 2)

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Дитині пропонується намалювати неведучою рукою трикутники, не відриваючи руки від аркуша паперу. Даємо листок, поділений посередині лінією. Дитина малює двома руками одночасно три рядочки трикутників, руки мають зустрітися посередині.

Вправа  «Дзвіночок».

Мета: розвиток уваги, усунення синкінезiй.

Запропонувати дитині іти по колу. За сигналом (дзвінок,  свисток, і т.п.)  зупинитись, зробити три оплески в долонi, повернутися, продовжити рух.

 Вправа «Предмети з різною фактурою поверхні».

Мета: розвиток сенсомоторних взаємодій.

Покажіть, назвіть і дайте обстежити дитині матеріали і предмети з різною фактурою поверхні (гладкі, шорсткі, ребристі, колючі, м'які і т.п.). Потім запропонуйте йому обстежити матеріал наосліп двома руками, потім - однією рукою і знайти цей же матеріал або предмети з нього, діючи спочатку цією ж рукою, а потім іншою. В залежності від залишку часу.

V. Завершення заняття

Вправа  «Моє ім’я»

Дитині пропонується уявити та намалювати своє ім’я у вигляді предмета, явища природи. Звернути увагу на образ імені дитити. Чому саме обрала даний предмет? Чим подобається?

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                Заняття 5.  Малювання двома руками

І. Привітання.

 - Привіт. Як ти себе почуваєш? Що у тебе цікавого відбулось на вихідних?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Зелена кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Вушка» Вуха розтираються долонями, ніби вони замерзли; розминаються три рази зверху вниз (по вертикалі); зворотно-поступальним рухом розтираються в іншому напрямку (по горизонталі) (пальці, виключаючи великі, з'єднані і спрямовані до потилиці, лікті вперед). Потім вуха закрити долонями, а пальці прикласти до потилиці, зблизивши їх. Вказівними пальцями злегка постукувати по потилиці до трьох разів. Ця вправа тонізує кору головного мозку, зменшує відчуття шуму у вухах, головний біль, запаморочення.

Вправа 3. Руки (опущені, підняті в сторони або вгору) стиснуті в кулаки, великий палець витягнути. Рухи очей поєднуються з одночасним поворотом рук в ту ж сторону, що й очі, потім - в протилежну.

Вправа 4. Руховий диктант.

Мета: формування та розвиток просторових уявлень. Один крок вперед, два вліво і т.п.

ІV. Основна частина

Вправа «Нові слова».

Мета: збагачення словника дитини, розвиток комунікативних навичок.

 Дитині пропонується описати знайомий предмет (м'яч, яблуко, кішку, паровоз, лимон, сніг і т.д.) за такою схемою:

Якого він кольору (яких кольорів ще буває)?

На що він схожий? Від чого сильно відрізняється?

З якого матеріалу він зроблений (з якого ще може бути)?

Якого розміру, форми? Який він на дотик? Чим пахне? Який на смак?

Де зустрічається?

Для чого потрібен людині? Що з ним можна робити?

До якої групи предметів відноситься (меблі, посуд, тварини, фрукти тощо)?

Вправа «Умовний сигнал»

Мета: сприяти концентрації уваги, робота над синкінезіями.

Разом із дитиною малюємо спільний малюнок. Пояснити дитині, коли вона  почує умовний сигнал, їй потрiбно встати і пробігти по колу. Повт. 2 рази.

Вправа «Закінчи пропозицію»

Мета: розвиток номінативних процесів – вміння співвідносити образ предмета з відповідним йому словом-назвою.

Дитині пропонується: «Продовж речення, вибравши найбільш влучне слово».

У дерева завжди є ... (листя, квіти, плоди, корінь).

У чобота завжди є ... (шнурки, підошва, блискавка, пряжка).

У сукні завжди є ... (поділ, кишені, рукава, гудзики).

У картини завжди є ... (художник, рама, підпис).

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Даємо листок, поділений посередині лінією. Дитина малює двома руками одночасно рядок трикутників, рядок прямокутників та рядок похилих ліній. Руки мають зустрітися посередині.

Вправа «Загадкові малюнки». (додаток 5)

Потрібно розглянути і порахувати, зображені на малюнку предмети.

V. Завершення заняття.

Малювання двома руками із закритими очима. Домалювати предмети, які побачили. Що бачиш на папері? На що схоже? Придумай невелику історію із цими предметами.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                  Заняття 6.  Незвичайні тварини

Мета: розвиток творчих здібностей, навчити дитину показувати свої почуття, знизити рівень тривожності та страхів.

І. Привітання

- Доброго дня. Який у тебе настрій? Готовий працювати?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Салатова кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

       Самомасаж «Очі відпочивають».

      Закрити очі. Зігнутими великими пальцями зробити 3 - 5 масажуючих рухів  від внутрішніх до зовнішніх куточків очей; повторити ті ж рухи під очима. Після цього помасажувати брови від перенісся до скронь. 

       Вправа  «Гойдалка». Обхопити коліна руками. Привести коліна до грудей, руки обхоплюють гомілки, ніс дотягується до колін. Гойдатися на спині (вперед – назад), прокочуючи усіма хребцями по підлозі. Інший варіант - перекати то на правий, то на лівий бік. За командою дорослого дитина завмирає на якому-небудь боці.

       Вправа 4.  Фіксовані позиції голови і тулуба. Виконуються одночасні рухи очей, язика, рук і ніг: вгору, вниз, вправо, вліво, зведення до центру (перехрест рук і перехрест ніг).

ІV. Основна частина

Вправа «Магазин».

Мета: розвиток слухомовної памяті.

Гра з  дитиною в магазин: попросити запам'ятати всі предмети, які треба купити. Починають з  5  предметів. Поступово можна збільшувати. У цій грі корисно міняти ролі:  дорослий і дитина по черзі. Можуть бути і донькою (або сином), і мамою (або татом), і продавцем, який спочатку вислуховує замовлення покупця, а потім йде підбирати товар.

      Вправа  «Що тут зображено?». (додаток 6)

      Мета: Впізнавання «зашумленних» (накладених, перекреслених тощо) геометричних фігур; різних предметів, букв, цифр, однакових і різних за величиною, формою і кольором.     

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

Даємо листок, поділений посередині лінією. Дитина малює двома руками одночасно рядок трикутників, рядок прямокутників та рядок похилих ліній. Руки мають зустрітися посередині.

      Вправа   «Знайди схожість і відмінність».

      Мета: закріплювати вміння аналізувати предмети.

Дитині для аналізу пропонуються пари слів. Вона має відзначити загальне і різне у відповідних об'єктах. Наприклад: соловей - горобець, літо-зима, стілець-диван, береза​​-ялина, літак-автомобіль, заєць - кролик, окуляри - бінокль, дівчинка - хлопчик і т.д.

      Вправа «Руховий диктант (по кроках)»

      Мета: Розвиток просторових уявлень.

     Один крок вперед, два кроки направо, повернутися на 180 °, один крок назад і т.д.

V. Завершення заняття

      Вправа «Незвичайні тварини». 

      Дитині пропонується намалювати зображення якої-небудь тварини, якої не існує,  наприклад, «фантастичну лисицю» чи «крилатого зайця», додаючи при цьому нетипові для неї частини тіла, домальовуючи одяг, а також будь-які предмети і т.д. Особливу увагу необхідно приділити на додаткові елементи у малюнку: крила, зуби, панцир і т.д. Як звати видуману тварину? Чому саме намалював таку тваринку? Яка вона? Що любить?

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                  Заняття 7.  Каляки-маляки

Мета: розвиток творчої уяви, розвиток довiри, подолання тривожностi, формування позитивних установок; розвиток психічних процесів.

І. Привітання.

- Привіт. Як настрій? Попрацюємо?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Золота кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Веселі носики». Потерти область носа пальцями, потім долонями до появи відчуття тепла. Покрутіть кінчик носа вправо і вліво 3 - 5 разів. Після цього проробити 3 - 5 погладжуючих обертальних рухів вказівними пальцями обох рук уздовж носа, зверху вниз з обох сторін. Ця вправа оберігає від нежиті, покращує кровообіг верхніх дихальних шляхів.

Вправа «Колоди». Підняти руки за голову, кисті з'єднані, пальці «дивляться» вгору; ноги разом. Витягнутися всім тілом і кілька разів перекотитися направо, потім наліво, як «дерево».

Вправа 4. Фіксовані очі (погляд прямо перед собою) і тулуб. Виконуються одночасні рухи голови, язика, рук і ніг: вгору, вниз, вправо, вліво, зведення до центру (голова прямо, стислі щелепи, перехрест рук і перехрест ніг).

ІV. Основна частина

Вправа «Впізнай». Мета: розвиток творчої уяви, комунікативних здібностей.

Психолог описує предмет, а дитина вгадує задумане слово. Потім вони міняються ролями.

Вправа «Запам'ятай точно».  Мета: розвиток зорової памяті.

Приготуйте бланк з правильними і перевернутими (зверху вниз, справа наліво) фігурками, цифрами або буквами (більш складним буде змішаний варіант). Попросіть дитину запам'ятати тільки правильні (тільки перевернуті) фігурки (цифри, букви), а потім знайти і / або намалювати їх. Час запам'ятовування - 15-20 с. Кількість запам'ятовуваних елементів  від 5 до 10.

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

«Геометричні фігури-1». Ділимо лист навпіл. Дитина малює відразу двома руками одночасно  коло. Намалювавши, дитина обводить їх протягом однієї хвилини, не відриваючи при цьому рук від паперу, в різних напрямках. 

Важливо, щоб при виконанні завдання у дитини замість круга не вийшов «клубок ниток».

Вправа «Я - конструктор».

Мета: розвиток просторових уявлень, тактильних відчуттів.

Дитині пропонується з сірників, рахункових паличок або мозаїки сконструювати предметне зображення або викласти друковану букву.  Виконує це з відкритими і закритими очима.

V. Завершення заняття

Вправа  «Каляки-маляки».

 Спочатку психолог складає листок навпіл, розвертає його, заповнює аркуш кляксами рідкої фарби. Складає листок, проводить по ньому і розгортає. Дитині пропонується побачити в цьому малюнку яку- небудь тварину, що запуталася в кляксах. Його треба знайти і врятувати. Коли дитина побачить цю тварину, вона повинна обвести тільки ті лінії в «каляках-маляках», які складають контур і деталі побаченої їм фігури.  Після цього дитинi пропонується самостійно намалювати «каляки-маляки» і знайти в них, що сховалося. Більш складним завданням є пошук дитиною у своїй роботі заданий образ.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

 

                                         Заняття 8.  Килимки

Мета: розвиток емоційної сфери, почуття незалежності.

І. Привітання.

- Привіт. Як справи? Що цікавого відбулося у тебе за тиждень?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Рожева кулька» ( як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж. Покусування і «чухання» губ зубами. Інтенсивне «ляскання» губами і розтирання губами в різних напрямках.

Вправа  «Повзання на спині»: за допомогою рук і ніг; тільки рук; тільки ніг (одночасні і поперемінні руху правої і лівої кінцівками).

Вправа  «Фіксовані тулуб і язик» - язик висовується з напругою вперед і утримується в цьому положенні. Виконуються одночасні рухи голови, очей, рук і ніг: вгору, вниз, вправо, вліво, зведення до центру (голова прямо, конвергенція очей, перехрест рук і перехрест ніг).

ІV. Основна частина

Вправа  «Підбери наступне».

Мета: розвиток номінативних процесів.

 Попросіть дитину підібрати слово, яке має позначати явище, що йде слідом за названим:  перший - ..., сніданок - ..., липень - ..., літо - ..., січень - ..., зима - .... сьомий - ..., 8 - ... .

Вправа  «Теремок».

Мета: розвиток просторової орiєнтацiї.

Стоїть у полі теремок в чотири поверхи: метелик живе над вовком, равлик - під вовком, а вище всіх - лев. Дитина розселяє мешканців.

Розминка. Мета: корекція базових сенсомоторних взаємодій.

Повзання вперед, назад, вправо, вліво з одночасним переміщенням одноіменних руки і ноги, потім протилежних руки і ноги.

Вправа «Запам'ятай потрібні слова».

Мета: розвиток уваги та памяті.

Із запропонованих фраз  дитина запам'ятовує тільки ті слова, які позначають:   транспорт та овочі.

Вправа «Назви одним словом».

Мета: вміння класифікувати предмети.

Поясніть дитині, що є слова, які позначають безліч схожих предметів, явищ. Ці слова є загальними поняттями. Наприклад, словом фрукти можна назвати яблука, апельсини, груші і т.п.

Вправа «Мiжмодальне перенесення».

Мета: перехід з тактильної в зорову модальність.

 Візьміть об'ємні фігури різної форми або виріжте з наждачним або оксамитового паперу зірочку, крутий, квадрат, трикутник, букви і цифри. Намалюйте такі ж фігурки і букви на аркуші паперу в довільному порядку. Дитині пропонується з закритими очима обстежити (як правою, так і лівою рукою) фігурку або букву, а потім, відкривши очі, вибрати її з намальованих на аркуші.

V. Завершення заняття

 Вправа «Килимки». Перед дитиною кладеться аркуш паперу і набір кольорових олівців. Дається інструкція: «Уяви, що лист - це килимок. Тобі потрібно його розмалювати». Дитині надається повна творчість.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                      Заняття 9.  Моя сім’я

Мета: розвиток творчої уяви, розвиток довiри, подолання тривожностi, формування позитивних установок

І. Привітання.

- Привіт. Як справи? З яким настроєм прийшов до школи?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Рожева кулька» ( як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Мавпа розчісується»

Вправа «Покажи напрямок».  

Вчити дитину показувати напрямки рукою в повітрі зверху вниз, знизу вгору, зліва направо, справа наліво, потім - по діагональних напрямках (праворуч вгору, наліво вниз і т.д.).

Вправа «Робот – лялька з тканини». Дитині пропонується напружувати все тіло, ніби вона стала роботом, а потім розслабляти його – тепер вона лялька з тканини.

ІV. Основна частина

 Вправа «Лото».

Мета: розвиток активного словника дитини.

Звичайна гра в лото, але психолог мовчки піднімає картинку і  віддає її тільки в тому випадку, якщо дитина правильно називає зображений на ній предмет.

Вправа «Чого більше?»

Мета: вмiня узагальнювати предмети

 Дитина повинна відповісти на запитання: «Чого більше: беріз або дерев, суниці або ягід, мух та комах, квітів або конвалій, тістечок або солодощів?» - і обгрунтувати свою відповідь.

Вправа «Я - конструктор».

 Мета: розвиток просторових уявлень

 Із сірників, рахункових паличок або мозаїки сконструювати   предметне зображення або викласти друковану букву. Нехай вона виконає це з відкритими і закритими очима. Потім шляхом перекладання елементів можна перетворити їх на інші предмети, букву, цифру або орнаменти.

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

«Геометричні фігури-1». Ділимо лист навпіл. Дитина малює відразу двома руками одночасно  квадрат. Намалювавши, дитина обводить їх протягом однієї хвилини, не відриваючи при цьому рук від паперу, в різних напрямках. 

Обводити потрібно якомога точніше.

Вправа «Предмети з різною фактурою поверхні».

Мета: розвиток тактильних відчуттів, сенсомоторних взаємодій.

Покажіть, назвіть і дайте дитині обстежити матеріали і предмети з різною фактурою поверхні (гладкі, шорсткі, ребристі, колючі, м'які і т.п.). Потім запропонуйте їй вiдчути наосліп матеріал двома руками, потім - однією рукою і знайти цей же матеріал або предмети з нього, діючи спочатку цією ж рукою, а потім іншою.

V. Завершення заняття

Гра в піску «Моя сiмя».

Дитині пропонується показати у піску свою сімю. Звернути увагу на предмети, якими вона зображує свою родину. Хто найближче знаходиться від дитини. Кого немає з рідних. Чому? З ким найбільше проводить час? І т.п.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                            Заняття 10.  Пластиліновий настрій

Мета: розвиток позитивних установок, довіри, відчуття незалежності, вміння керувати своїми емоціями.

І. Привітання.

- Привіт. Як справи? З яким настроєм прийшов до школи?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Червона  кулька» ( як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж  «Розслаблене обличчя».  Руками проводити по обличчю зверху вниз, злегка натискаючи (3 - 5 разів). Потім тильною стороною долоні і пальців рук м'якими рухами провести від підборіддя до скронь.

 Вправа «Лінійні розтяжки». Дитина (спочатку з вашою допомогою) розтягує все тіло, потягуючись одночасно двома руками і ногами. На видиху - розслаблення. Запитайте дитину про те , чи витягнулися спина, руки і ноги.

Вправа  Фіксовані тулуб і ноги в положенні потрійного згинання (у тазостегнових, колінних і гомілковостопних суглобах). Виконуються одночасні рухи голови, очей, мови і рук.

ІV. Основна частина

Вправа  «Запам'ятай фігури».

Мета: розвиток зорової памяті.

Приготуйте набір карток з різними зображеннями. Попросіть дитину уважно подивитися на зразок і запам'ятати його. Потім запропонуйте намалювати по пам'яті ці фігурки у тому ж порядку.

Вправа «Склад сім'ї та рольові функції».

Підготуйте відповідні ілюстрації і розберіть з дитиною, хто ким є в сім'ї, роблячи початком відліку спочатку дитину, потім інших членів сім'ї («Для дідуся твій тато - син, ти - онук, бабуся - дружина і т.д.). Обговоріть, хто які ролі виконує в сім'ї і які має права та обов'язки (мама піклується про бабусю, а бабуся - про онуків).

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій «Равлики». Малюємо равликів двома руками одночасно. Ділимо лист на дві частини. Дорослий пропонує дитині послідовність дій. Якщо дитина не розуміє, як малювати по мовній інструкції, то можна намалювати зразок і по ньому читати завдання:

-починаючи з панцира: права і ліва рука (кожна на своїй половині) ставлять вихідні точки;

- далі від кожної точки малюємо спіральку, яка переходить в голову равлика;

- малюємо вусики;

- малюємо ніжки;

- очі і рот.

В результаті одночасно повинно вийти дві равлики: справа і зліва на аркуші. Равлики повинні бути середніх розмірів.

Вправа  «Перехід з зорової в тактильну модальність». Дитина на дотик знаходить показані їй фігурки, предмети або букви.

Вправа «Четвертий зайвий».

Дитина визначає зайвий предмет та пояснює, до якої групи він відноситься.

V. Завершення заняття

Вправа «Настрій» Робота з пластиліном. Дитині на вибір пропонується кольоровий пластилін. Потрібно подумати який настрій у неї тут і тепер та зобразити його, можна у вигляді предметів, явищ природи, або просто кульки. Дитина пояснює якого кольору її настрій, чому саме так вибрала.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                               Заняття 11.  Малюнки на піску

Мета: розвиток емоційної сфери, відчуття безпеки, віри в себе.

І. Привітання.

- Привіт. Як настрій?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Червона  кулька» ( як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Гнучка шия, вільні плечі».

Масажувати шию ззаду (зверху вниз) двома руками: погладжувати, поплескувати, пощипувати, розтирати.

Вправа «Зірка».

Дитина лягає в позу «зірки» - злегка розвівши руки і ноги, а потім виконує розтяжки аналогічно попереднім, але не лінійні, а діагональні. Відтягується п'ята правої ноги і ліва рука по діагоналі, при цьому ліва нога і права рука розслаблені. Розслабитися на видиху. Потім те ж виконується з іншої діагоналі.

Вправа «Фіксовані очі, руки і ноги».

Дитина виконує повороти тулуба.  Спочатку повільні повороти в одну, потім в іншу сторону при фіксованих голові і погляді, зчеплених руках і ногах.  Потім в рух разом з тулубом втягується голова.

ІV. Основна частина

 Вправа «Перехід з зорової в слухомовну модальність». Дитина називаєте фігури, предмети або букви, показані йому психологом.

Вправа «Назви п'ять предметів». 

Мета: розвиток номінативних процесів.

 Дитині пропонують назвати п'ять предметів: великих; червоних; квадратних.

Вправа «Одночасне малювання».

Є зразки, які має продовжити дитина. Обов'язковим є виконання кожного з них спочатку правою, потім лівою рукою, а потім двома руками одночасно в одному і протилежному напрямках.

Вправа «Куди вказує стрілка?».

Мета: розвиток просторової орієнтації.

Запропонуйте дитині розташувати картку зі стрілкою, орієнтуючи її послідовно у всіх званих вами напрямках, і назвати їх.

Вправа  «Згадай пару». (додаток 7)

Мета: розвиток зорової памяті.

Приготуйте бланки з фігурами для запам'ятовування і відтворення. Поясніть дитині, як їй належить пригадати фігури. Вона дивиться на 1-й бланк і намагається запам'ятати запропоновані пари зображень (фігуру і знак). Потім бланк прибирається і йому пропонується 2-й бланк - для відтворення, на якому він повинен намалювати в порожніх клітинах навпроти кожної фігури відповідну їй пару.

V. Завершення заняття

Вправа  Малюнок на піску. Запропонувати дитині гру «Упізнай предмет». Малювання по черзі: дитина – психолог.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                          Заняття 12.  Картина на зім’ятому папері

І. Привітання.

- Привіт. Як ти себе почуваєш?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Срібна кулька» (як у першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Сова». Підняти вгору праве плече і повернути голову вправо, одночасно роблячи глибокий вдих; лівою рукою захопити правий  м'яз і на видиху опустити плече. Розминайте захоплений м'яз, виконуючи глибоке дихання і дивлячись якнайдалі за спину. Те саме - з лівим плечем правою рукою.

Вправа «Човник». Витягнутися всім тілом. Дитина за інструкцією психолога піднімає пряму руку (ногу); обидві руки (ноги); однойменні і різнойменні руку і ногу.

Вправа. Язик фіксований в одному з положень: сильно відкритий рот, максимально висунутий вперед язик. Виконуються поєднані рухи рук і очей:  руки лежать на колінах паралельно один одному; поперемінно то права рука ударяє по правому коліну, то ліва - по лівому.

ІV. Основна частина

Вправа «Загадки-описи".

 Мета: розвиток номінативних процесів.

Під соснами, під ялинками лежить мішок з голками. (Їжак.)

То руда, то сіра, а за назвою - біла. (Білка.)

Сердитий, так не вовк, довговухий, так не заєць, з копитами, та не кінь. (Осел.)

Вправа «Кубики Косса» (додаток 8)

Мета: розвиток уваги.

Дитина за зразком складає візерунок. Якщо важко, допомогти в разі потреби.

Вправа «Вільні малюнки двома руками одночасно».

Запропонуйте дитині помалювати спочатку однією, потім іншою рукою, а потім двома руками одночасно. Спочатку дитина малює те, що хоче. Потім запропонуйте їй намалювати прямі лінії - вертикальні, горизонтальні, похилі, а потім - різноманітні  круги, овали, вісімки та орнаменти в різних положеннях.

 Вправа «Чарівний мішечок». Знаходження та розрізнення предметів.

Дитина із зав’язаними очима знаходить предмет у мішечку та називає його.

Вправа «Прочитай заховане».

Мета: розвиток концентрації уваги.

На зразку, вміщеному нижче, представлено завдання, в якому слова,  заховані серед інших букв.

Лгорнккерогсонцедщутосвтитядугбяркошуцрорааялжщкитснігуорвнджинаютщлухгракурчауатьсядлщванвеснаипкилмнюяхфпоснгвкжыптищсврн.

Дитина за вказаний час знаходить слова.

V.  Завершення заняття.

Вправа «Картина на зім’ятому папері».

Дитині пропонується зім’яти папір. За бажанням папір трішки можна змочити. Малюємо фарбами. Дитина проявляє творчість, фантазію. Це може бути сюжет або просто хвильки, кульки і т.п. Обговорення картини, яка вийшла. Звернути увагу на вибір кольорів, намальованих предметів, деталей.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                           Заняття 13. «Робота із солоним тістом»

Мета: розвиток творчої уяви, довiри, подолання тривожностi.

І. Привітання.

- Доброго дня, як справи?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Коричнева кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Теплі ручки».

Підняти праву руку вгору, рухаючи нею в різних напрямках. Ліва рука при цьому притримує плече (передпліччя) правої руки чинячи опір її руху і одночасно масажуючи її. Потім руки міняються.

Вправа «Кобра». Долоні впираються в підлогу на рівні плечей. «На вдиху як кобра, повільно підніміть голову, поступово випрямляючи руки і відкриваючи рот, підніміть верхню частину тулуба, прогніть спину. Сідниці і ноги при цьому повинні бути розслаблені і лежати на підлозі». На видиху - повільне повернення в і. п., розслаблення.

Вправа. Перехрещені руки лежать на колінах; поперемінно то права рука ударяє по лівому коліну, то ліва - по правому, одночасно з ударом виконується рух очей, а потім у протилежну від руки сторону.

ІV. Основна частина

Вправа «Обстеження фігурок, букв і цифр, різних за формою і розміром». Візьміть об'ємні або виріжте з наждакового або оксамитового паперу фігури (літери, цифри) різної форми (зірочку, трикутник, квадрат і т.д.) і розміру (великі і маленькі). Намалюйте такі ж фігурки на аркуші паперу. Попросіть дитину:  із закритими очима обстежити фігуру, а потім, відкривши очі, вказати на неї в ряду намальованих;

Вправа «Віднови порядок». 

Мета: розвиток пам’яті.

 Приготуйте 8- 10 іграшок (предметів), розкладіть їх у випадковому порядку. Запропонуйте дитині запам'ятати їх розташування (15 - 20 с). Потім вона відвертається, а психолог змінює кілька іграшок (предметів) місцями. Дитина повинна відновити все в первісному вигляді.

Вправа «Розрізні картинки»

Мета: розвиток просторової орієнтації, зорового гнозису.

Даються два однакових зображення: ціле ( зразок) і розрізане на декілька частин. Дитина складає розрізане зображення спочатку за зразком, потім без нього. Кількість фрагментів має відповідати актуальним можливостям дитини. Поступово воно збільшується, а елементи ускладнюються по конфігурації.

Вправа «Хлопки». Дитина вільно пересуваєься по кімнаті. На один хлопок психолога треба сісти навпочіпки (або вимовити лимон), на два - зробити «ластівку» (або вимовити котик), на три - встати з піднятими вгору-прямими руками (або вимовити вухо).

V. Завершення заняття

Вправа «Робота із солоним тістом»

Запропонувати дитині приготовити солоне тісто.  Звернути увагу на те, чи до вподоби дитині така робота.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                              Заняття 14. Гра в піску. Мої друзі.

Мета: розвиток творчої уяви, довiри, подолання тривожностi, вміння відстояти свою думку, почуття комфорту у колективі.

І. Привітання.

- Як справи? Який у тебе настрій?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Зелена кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Будиночок». Скласти пальці "будиночком" перед грудьми і натискати ними один на одного спочатку одночасно, потім окремо кожною парою пальців.

Вправа «Кішка». З положення лежачи стати на коліна, спираючись на долоні; стегна і руки перпендикулярні підлозі. З вдихом відвести голову назад і прогнути хребет вниз. З видихом прошипіть; підборіддя - до грудей, спина вигинається вгору.

Вправа «Поєднання руху рук, очей і язика».

 Спочатку руки розташовуються на колінах паралельно один одному, а

 потім перехрещуються. Дитина поперемінно плескає долонями по колінах, при цьому очі і язик рухаються таким чином:

а) очі разом з язиком рухаються спочатку за долонею, потім від неї;

б) очі фіксовані прямо перед собою, язик рухається за долонею, від неї;

в) язик фіксований в одному з наведених вище положень, очі рухаються за долонею, від неї;

г) очі рухаються за долонею, язик - від неї;

д) язик рухається за долонею, очі - від неї.

ІV. Основна частина

Вправа «Умовні сигнали».

 Мета: розвиток концентрації та стійкості уваги, робота над синкінезіями. Перед заняттям психолог дає умовні сигнали: якщо зроблений один хлопок - треба подивитися вгору, два хлопки - виконати перехресний крок, три хлопки - закрити очі . Почувши умовний сигнал, дитина виконує відповідне завдання протягом 10-15 с.

Вправа «Знайди і підпиши».

Мета: розвиток словника дитини.

Дитину просять виділити потрібний предмет з групи функціонально пов'язаних предметів, наприклад чайну чашку з посуду (чашка, блюдце, ложка і т.д.). Потім йому пропонується зробити підпис-найменування.

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій «Килимок».

Дитина малює килимок у вигляді спіральок. Знадобляться кілька різнокольорових олівців. Ділимо лист навпіл і починаємо малювати від розділової лінії в різні боки і в одну лінію двома руками одночасно. Повинна вийти одна лінія з спіральок. Далі малюємо другу лінію іншим кольором. У підсумку виходить різнобарвний килим. Під час виконання завдання дитина не повинна відволікатися.

Вправа «Перехід з слухової в зорову модальність».

 Відтворюється певний голос тварин, (можна використовувати: аудіозапис). Дитині пропонується знайти відповідне зображення тварин на картках.

Вправа «Розфарбуй одним кольором однакові фігури». (додаток 9)

 Мета: розвиток уваги.

Дитині пропонується бланк з 7 - 20 геометричними фігурами (трикутник, коло, квадрат і т.д.). Психолог пропонує йому показати коло, квадрат і т.д., а потім запам'ятати, що кола треба розфарбувати жовтим кольором, квадрати - червоним, трикутники -  зеленим і т.д.

Вправа «Схема руху».

Мета: розвиток логіко-граматичних конструкцій. Візьміть маленьку машинку і книгу. Попросіть дитину зробити так, щоб машинка заїхала на книгу, з'їхала з неї, заїхала під неї, виїхала з-під неї, під'їхала до неї, від'їхала від неї, заїхала за неї, виїхала через неї.

V. Завершення заняття

Вправа «Гра у піску. Мої друзі»

Запропонувати дитині показати своїх друзів. З ким найбільше проводить часу? Хто є найближчим другом?

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

 

                            Заняття 15.   Пальчиковий театр

Мета: подолання тривожності, страхів, розвиток впевненості та вміння робити вибір.

І. Привітання.

Доброго дня. Який у тебе настрій? На який колір схожий?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Синя кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Миття голови». Пальці злегка розставити і трохи зігнути в суглобах. Кінчиками пальців масажувати голову в напрямку: 1) від чола до маківки, 2) від чола до потилиці і 3) від вух до шиї.

Вправа. Сидячи на підлозі, схрестити ноги; спина пряма, руки на гомілках. Вдихаючи через рот, вигнутися вперед, одночасно виставляючи вперед нижню щелепу. З видихом через рот опустити нижню щелепу на груди, вигнути спину назад. Голова при цьому по можливості залишається на одному рівні.

Вправа. Кругові рухи з м'ячем навколо тулуба в горизонтальній площині (перекласти м'яч спереду в ліву руку, а ззаду в праву руку). Потім змінити напрямок.

ІV. Основна частина

Вправа «Що, де, хто, куди?»

Мета: розвиток комунікативних навичок. Попросіть дитину відповісти на подібні питання хто (що) де знаходиться, куди рухається і т.д. стосовно його квартири, класу, вулиці і т.д.

Вправа «Лабіринт».

Мета: розвиток уваги.

Дитині пропонуються різного роду «лабіринти» у вигляді переплутаних ниток від повітряних кульок.

Вправа «Перехід із слухової в тактильну модальність». Психолог вимовляє окремий звук, називає предмет або фактуру матеріалу. Дитина повинна знайти на дотик відповідно букву, предмет чи матеріал.

Вправа на розвиток сенсорних взаємодій

«Квітка з вісімок». Малювання одночасно руками вісімок. Дитина, не відриваючи рук, малює на лівій і правій частині листа вісімки. Спочатку протягом хвилини вертикальні, потім горизонтальні. У підсумку повинні вийти дві вісімки вертикальні, дві вісімки горизонтальні і дві «квітки» з вісімок.

Вправа «Придумай, як запам'ятати слова». 

Мета: розвиток смислової пам’яті. Поясніть дитині, що, для того щоб добре запам'ятати матеріал, можна використовувати такий прийом, як класифікація, тобто об'єднання в групи схожих чимось предметів.

Тепер запропонуйте йому запам'ятати набір слів, використовуючи цей принцип: машина, картопля, літак, огірок, тролейбус, помідор, сонце, цибуля, лампа, потяг, ліхтар, свічка.

 V. Завершення заняття

Пальчиковий театр

Разом із дитиною придумати історію про те, як вона спілкується з іншими дітьми та розіграти її за допомогою пальчикового театру.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

                                      Заняття 16.   Дружні долоньки

Мета: розвиток позитивних установок, зняття емоційного напруження, вміння розслаблятися та робити власний вибір.

І. Привітання.

Привіт. Що у тебе відбулося нового?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Блакитна кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Мавпа розчісується».

Вправа «Метелик». Захопити складені стопи руками, сплетеними в замок, коліна в сторони. П'яти повинні бути якомога ближче до сідниць, м'язи стегон розслаблені. Рух стегнами ніг подібно помахом крил метелика.

Вправа. Повзання вперед, назад (на ліктях: на кистях) з одночасним пересуванням однойменних руки і ноги, потім протилежних руки і ноги.

Вправа з м’ячем. Нахилитися вперед і, підштовхуючи м'яч по черзі пальцями правої і лівої руки, котити його вперед, навколо стоп (по колу; описуючи вісімку - вправо, вліво).

ІV. Основна частина

Вправа «Розкладемо по порядку». 

Мета: розвиток просторових уявлень. Дитина розкладає будь-який  предметний ряд в напрямку зліва направо, промовляючи при цьому, наприклад: «Першим йде ананас, другим - яблуко, третім - полуниця (до десяти зображень)». Далі визначається те, що було розташовано «до» якого-небудь із зображень і «після» нього.

Вправа «Синоніми та антоніми».

Мета: розвиток номінативних процесів, памяті. На наочному матеріалі закріпити такі просторові поняття, як «високий-довгий», «великий-величезний», «близький-далекий», «маленький-крихітний», «високий - низький», «тонкий-товстий» .

Вправа «Домалюй ...».

Мета: розвиток творчості, уваги, впевненості.

Треба закінчити малюнок, на якому художник «не встиг» домалювати і розфарбувати, наприклад, ромашки.

Вправа «Стенограф»

Мета: розвиток уваги, самоконтролю.

Для цього завдання потрібні відповідні картинки, аркуш паперу й олівець. Дитині читається невелика розповідь протягом 1 - 2 хв. У цей час вона повинна позначати: кожне речення – рискою. Отже, вона порахує, скільки речень у тексті.

Вправа «Хто чия дитина?»

Мета: розвиток номінативних процесів, уваги.

Гра вербальна (можна з перекиданням м'яча або з підбором картинок): «У кози - ..., у білки - ..., у вівці - ... (і т.д.)».

Вправа «Розклади по групах».

Мета: розвиток процесів мислення.

Дитині пропонується деяка кількість зображень, які вона має розкласти на узагальнені групи,  наприклад: гриби і ягоди, взуття і одяг, тварини та квіти. Дати назву кожній групі, що вийшла і перерахувати (назвати) всі її складові.

V. Завершення заняття

Вправа «Дружні пальчики»

Дитині пропонується повна свобода творчості протягом 5-ти хвилин. Вибирає колір, який їй найбільше подобається, і по черзі розмальовує пальчики і ставить печатки на папері. Можна утворювати візерунок, малюнок.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                 Заняття 17.   Тіньовий театр

Мета: розвиток впевненості, довіри, подолання тривожності, страхів.

І. Привітання.

 - Доброго дня. Як ти себе почуваєш? Будемо працювати?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Біла кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа  «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Будиночок».

Вправа «Лев». Сидячи на п'ятах, трохи нахилитися вперед, спираючись руками на коліна (підлогу). Широко відкрити рот, максимально висунути язик і видати  страшний «левиний рик».

Вправа «Перехресні і односторонні рухи».

 На першому етапі дитина повільно крокує, поперемінно торкаючись то правою, то лівою рукою до протилежного коліна (перехресні рухи). Психолог на етапі освоєння вправи відраховує 12 разів у повільному темпі. На другому етапі дитина також крокує, але вже торкаючись однойменного коліна (односторонні рухи). Так само 12 разів.

Вправа Підкидання м'яча і його ловіння правою - лівою рукою, поперемінно, перекидаючи м'яч з руки на руку - на місці і з просуванням; ІV. Основна частина

Вправа «Ряд чисел».

 Мета: розвиток просторових уявлень, логічного мислення.

З опорою на числовий ряд від 1 до 10 поясніть, що чим лівіше в ряду стоїть число, тим воно менше, і навпаки. Назвіть перше число зліва, перше число справа. Яке з них більше? Тут дуже допоможе «маркування» величини: наступна цифра вище попередньої, наступна ще вище, попередня нижче і т.д. В якому напрямку зростають числа в ряду? Дитина спочатку малює стрілку в напрямку зліва направо, а потім відповідає. Прочитайте ряд у зворотному порядку. Як змінюється величина чисел в цьому напрямку?

Вправа «Я - конструктор».

Мета: розвиток вміння працювати за зразком дорослого або самостійно.  Дитині пропонується із рахункових паличок сконструювати   предметне зображення або викласти друковану букву за зразком  та без зразка . Нехай вона виконає це з відкритими і закритими очима.

Вправа «Підбери загальне поняття». Запропонуйте дитині назвати одним словом такі поняття:

яблуко, груша - ...; стілець, шафа - ...; огірок, капуста - ...; черевик, чобіт - ...; лялька, м'ячик - ...; чашка, тарілка - ...; кішка, слон - ...;

Вправа. Мета: розвиток просторової орієнтації.

Руховий диктант (по кроках), наприклад: один крок вперед, два кроки направо, повернутися на 180°, один крок назад і т.д.

V. Завершення заняття

Тіньовий театр. Дитина малює на картоні себе, свої страхи, вирізає, потім програємо дану ситуацію у тіньовому театрі. Якщо дитина відмовляється, показати історію з її страхом, обіграти так, щоб їй стало комфортніше, безпечніше.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                                     Заняття 18.   Я танцюю

Мета: відчуття комфорту, розвиток позитивного образу Я, впевненості, довіри.

І. Привітання.

- Доброго дня, як справи?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Синя кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Теплі ручки». Підняти праву руку вгору, рухаючи нею в різних напрямках. Ліва рука при цьому притримує плече (передпліччя) правої руки, чинячи опір її руху і одночасно масажуючи її. Потім руки міняються.

Вправа «Крила птахи». Схрестити ноги, спина пряма; змахувати руками як крилами («Яку птицю ти зображаєш?").

Вправа «Циганочка». І. п. - поставити ноги на ширині плечей, руки опущені. Доторкнутися правою рукою до піднятого лівого коліна, повернутися у в. п., потім ззаду доторкнутися лівою рукою до правої п'яти (зігнута в коліні права нога відводиться назад). Повернутися у в.п. Повторити відповідно для лівої руки і правого коліна і правої руки і лівої п'яти. Повторити весь цикл 3 рази.

Вправа «Удари м'яча» Дитині треба попасти в ціль. Запропонувати поцілити у цифру 6.

ІV. Основна частина

Вправа «Сусіди» нашого числа».

 Мета: розвиток милення.

Психолог разом з дитиною називає «сусідів» будь-якого числа. Встановити, що число праворуч більше заданого, а число ліворуч менше. Потім дорослий називає число, а дитина показує числа, що стоять зліва (справа), і називає їх. Робиться висновок про величину цих чисел.

Вправа «Класифікація по зоровому зразку».

 Мета: розвиток комунікативних навичок, збагачення словника.

Для даної вправи можна використовувати дитяче лото. Розкладіть картинки і запропонуйте дитині вибрати всі картинки, які підходять до еталонної. Наприклад, до яблука - всі картинки, на яких зображені фрукти. Потім попросіть її назвати кожну картинку; обговоріть, чому вона зробила такий підбір, чим  схожі ці предмети.

Вправа «Запам'ятай форму».

Мета: розвиток тактильних відчуттів та координації.

Дитина з закритими очима обстежує фігури різної форми (коло, трикутник, зірочка і т.д.), називає їх і запам'ятовує послідовність. Потім, не відкриваючи очей, відразу ж або після невеликої паузи має знайти фігури і розкласти  в тому ж порядку.

Вправа «Я – конструктор» (додаток 10)

 Мета: розвиток просторової орієнтації, впевненості, самостійності.

Дитині пропонується скопіювати фігуру Тейлора.

V. Завершення заняття

Вправа  «Я танцюю».

Під музику дитина разом із психологом танцює, як забажає. Потім можна запропонувати танець імені: по складах дитина проговорює своє імя і придумує танцювальні рухи на кожен склад.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                            Заняття 19.   Моя улюблена квітка

Мета: розвиток позитивних установок, вміння показати свої почуття та переживання, зберігати свою автономність.

І. Привітання.

- Привіт. З яким настроєм прийшов до школи? А який настрій у тебе переважає?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Синя кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

      Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Щічки гріються»

Вправа «Потягування». Ноги на ширині плечей, руки стиснуті в кулак, великі пальці всередині долонь; кулаки притиснуті до низу живота. Підняти кулаки до плечей і прогнутися в спині, розводячи плечі і закидаючи голову. Потягнутися вгору, розпрямляючи руки і піднімаючись на носки, поступово напружуючи все тіло, як «струнку» (уявіть, що ви тільки що прокинулися і солодко потягуєтеся). Повернутися в і. п., виконуючи рухи в зворотному порядку.

Вправа «Перехресні хлопки руками». Вправа виконується в парі. 

ІV. Основна частина

Вправа «Поверни число на місце».

Мета: формування «квазіпросторових» уявлень через засвоєння порівняльних словесних конструкцій.

Дається числовий ряд, в якому пропущено якесь число. Зразок відповіді: «Пропущено число сім. Воно більше шести на одну одиницю, а значить, стоїть праворуч від нього». Або: «Число сім на одиницю менше восьми, значить, стоїть ліворуч від нього».

Вправа «Зайве слово».

Мета: розвиток мисленнєвих процесів – аналізу та узагальнення.

Дитині пропонується виділити слово або ознаку, яка в ряду інших є зайвою, а для всіх інших підібрати узагальнююче поняття. Дитина повинна відповісти на питання: «Яке слово зайве? Чому? ».

Понеділок, осінь, середа, вівторок, неділя

Жовте, зелене, яблуко, червоне, оранжеве

Миша, ведмідь, вовк, півень, заєць

Автобус, автомобіль, тролейбус, трамвай, корабель

Вправа «Продовж орнамент».

Мета: розвиток самостійності, сенсомоторних взаємодій.

 Кожне завдання виконується двома руками одночасно. Дитині пропонується продовжити малювання нескладних орнаментів.

Вправа «Встав пропущену букву».

 Мета: розвиток уваги.

Наприклад: ве.на, сон.е, бук.а,  дит.на, тюльп.н, з.ма.

V. Завершення заняття

Вправа «Моя улюблена квітка» 

Дитині пропонується подумати, уявити та намалювати свою улюблену квітку, можливо вона чимось буде схожа на дитину. Запитати, чому саме ця квітка подобається, чим схожа на дитину, звернути увагу на колір квітки, підкреслити в розмові з дитиною, що квітка є її творчістю, досягненням, відображенням, ніхто не має права ображати дитину.

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

                         Заняття 20.    Казкотерапія «Я сміливий»

Мета: розвиток позитивного образу «Я», впевненості, сміливості, вміння відстояти себе.

І. Привітання.

- Доброго дня. Ось і завершуються наші заняття. Тобі було цікаво? Що нового навчився?

ІІ.  Правильне дихання.

Вправа «Жовта кулька» (як на першому занятті)

ІІІ. Розминка, рухові ритми.

     Вправа «Чарівні точки» (додаток 1)

Самомасаж «Веселі носики».

Потерти область носа пальцями, потім долонями до появи відчуття тепла. Покрутіть кінчик носа вправо і вліво 3 - 5 разів. Після цього проробити 3 - 5 погладжуючих обертальних рухів вказівними пальцями обох рук уздовж носа, зверху вниз з обох сторін.

Вправа «Тягнемося до сонечка».

Встати біля стіни, торкаючись її п'ятами, сідницями, лопатками, плечима і потилицею. Роблячи вдих, підняти руки вгору, затримати дихання - кінчиками пальців рук тягнемося до сонечка. При цьому необхідно тягтися вгору всім тілом, починаючи з пальців рук, потім зап'ястями, ліктями, плечима, грудним відділом, попереком і ногами, але без особливої ​​напруги і не відриваючи п'ят від підлоги. (Спочатку психолог повинен дати відчути дитині відчуття від вертикальної розтяжки тіла, злегка потягнувши його вгору за пальці рук.) Видихнути, опускаючи руки, розслабитися.

Вправа «Кулак-долоня»: руки дитини весь час повернені долонями одна до одної. Удари чергуються. Ще більш складний варіант - удар «кулак-долоня» робиться з партнером перехрещеними руками (попереду то ліва, то права рука).

Вправа  Стрибки на одній нозі з одночасним веденням м'яча однією рукою: спочатку рука і нога однойменні, потім різнойменні.

ІV. Основна частина

Вправа «Закінчи пропозицію, дай відповідь на питання».

 Мета: розвиток причинно-наслідкових зв’язків.

Запропонуйте дитині закінчити пропозиції типу: «Перед тим як прийти додому, ...», «Після осені наступає ... ».

Дитина відповідає на питання типу: «Що вище, людина чи будинок?», «Що триває менше, ніж рік, але більше, ніж тиждень?», «Коли день довший, взимку чи влітку?».

Вправа «Заплутані нитки».

Дитині дається лабіринт, де треба розплутати нитки і пронумерувати їх.

Вправа «Рухова пам'ять». Психолог показує кілька рухів (спочатку танцювальних, потім гімнастичних). Дитина повинна повторити ці рухи якомога точніше, бажано в тій же послідовності.

Вправа «Продовж ряд»

Мета: розвиток логічного мислення

Наприклад: 2, 4, 6, .., ..,

1,4,7, …, ..,

10, 20, 30, .., ..,

Вправа на розвиток уваги («Стоп-вправи»).

Мета: розвиток довільної уваги та робота над синкінезіями.

Дитина вільно рухається під музику, робить будь-які вправи і т.д. За умовним сигналом він повинен завмерти і тримати позу, поки психолог не запропонує йому продовжити.

Вправа «Повтори і продовж».

Мета: розвиток слухової памяті та словника.

Дитина називає якесь слово. Психолог повторює це слово і додає нове. Таким чином, кожен повторює весь попередній ряд, додаючи в кінці нове слово (не більше десяти слів). Варіанти гри: складання рядів зі слів однієї узагальнюючої групи (наприклад:  фрукти).

V. Завершення заняття

Вправа «Я – сміливий (казкотерапія)»

Психолог показує іграшками у піску казку про боягузливого зайчика. За бажанням дитини казка програється ще раз, де головного героя програє дитина. Який був зайчик? Хто його захистив? Які слова допомогли зайчику стати сміливим?

Рефлексія. Обговоренння почуттів дитини. Що найбільше сподобалося на занятті?  Що було важко виконувати, а що найцікавіше?Як ти себе почуваєш? Який у тебе настрій?

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

 

1. Кисельова М.В. Арт-терапія в роботі з дітьми. – М.: Мова, 2008. – 159с.

2. Ковалько В.І. Здоров'язберігаючі технології в початковій школі.- М .: Вако, 2004.

3. Лурія О.Р. Основи нейропсихології. М.: Академія, 1973. – 106с.

4. Погосова Н.М. Занурення у казку. – М.: Мова, 2008. – 198с.

5. Семаго Н.Я. Методика формування просторових уявлень у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.- М .: Айріс, 2007.-112с.

6. Семенович А.В. Введення в нейропсихологію дитячого віку. -М .: Генеза, 2008.-319с.

7. Семенович А.В. Нейропсихологічна корекція в дитячому віці. -М .: Генеза, 2010.-474с.

8. Семенович А.В. Нейропсихологічна діагностика і корекція в дитячому віці. - М .: Академія, 2002. - 232 с.

9. Сиротюк А.Л. Корекція навчання і розвитку школярів.-М .: Сфера, 2002.-80с.

10. Суржанська В.А. Розвиваємо творчі здібності.- М.: Основа, 2007. – 109с.

11. Хомская Е.Д. Нейропсихологія.-СПб .: Питер, 2007.-496с.

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

Додаток № 1 Чарівні точки

 

         Macсаж «чарівних точок», виконується обертовими рухами, треба робити щодня три рази в день по 3  (9 раз в одну сторону, 9 - в протилежну).

 

Додаток № 2 Розрізні картинки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3 Зєднай цифри

Додаток 4   Домалюй (1 варіант)

Домалюй ( 2 варіант)

 

Додаток 5    Заховані малюнки

 

Додаток 6   Зашумлені малюнки

Додаток 7  Пригадай пару

 

Бланк 1 Фигури для запам’ятовування  Бланк  2 Місце для відтворення другої фигури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 8   Кубики Косса

Дається на вибір один, два зразки:

 

Додаток 9  «Розфарбуй одним кольором однакові фігури»

 

 

 

Додаток 10 Фігура Тейлора

 

Додаток 11  Заплутані нитки

    file/photogallery/razv/file0005_a.jpg

 

    

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Вовк Альона
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
6 листопада 2019
Переглядів
3492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку