Тренінг "Резилентність"

Про матеріал
Презентація тренінгу "Резелентність". "Гнучке дерево не ламається". Як допомогти вчителеві бути резелентним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гнучке дерево не ламаєтьсяабо Допомагаємо вчителю бути резилентним

Номер слайду 2

Вправа «Відлуння»

Номер слайду 3

«Не піддавайся нещастю, а йди йому назустріч з подвійною мужністю.» Вергілій. Що означає бути сильною особистістю?

Номер слайду 4

яскраво виражену здатність людини до позитивної адаптації у складних ситуаціях і вміння їх подолати. Особистість із сильним характером має психологічну резилентність

Номер слайду 5

Важливо навчитися резилентності — внутрішньої стійкості та здатності швидко відновлюватися після стресів. Система, у якій працюємо, не орієнтована на те, щоб вчителі встигали відновлюватися, тож слід навчатися  психологічної гнучкості.

Номер слайду 6

Оптимістично налаштований, мотивований і відповідальний учитель навіть не помітить, що розв’язує якусь проблему: для нього це природно. Тож гнучкість у поведінці та вміння адаптуватися — ключ для виживання і гармонії

Номер слайду 7

Шість ознак резилентної особистості

Номер слайду 8

1. Оптимізм. Оптимізм допомагає людині не боятися труднощів, а сприймати їх об’єктивно. Ентузіазм, наполегливість і надія дають їй змогу швидко розв’язувати проблеми, бачити можливості й позитивні сторони ситуацій, у яких вона опинилася. Оптимістичні люди з позитивним настроєм не бояться змін у житті й беруть на себе відповідальність у будь-яких ситуаціях. Вони сприймають їх як можливість для саморозвитку й самовдосконалення.

Номер слайду 9

2. Стійкість до розчарувань. Що більше людина стійка до розчарувань, то стабільніший її емоційний світ. Усвідомлення того, що у світі немає ідеальних людей, робить її гнучкою як з оточенням, так і з собою. Якщо педагогу складно впоратися з певною ситуацією, то завдяки спеціальним програмам він може спланувати альтернативні поведінкові стратегії: людина розробляє нові підходи до розв’язання проблем і не повторює попередні помилки.

Номер слайду 10

3. Емоційний інтелект Емоційний інтелект свідчить про зрілість і розум людини. Завдяки йому вона контролює свої емоційні реакції, розпізнає свої й чужі почуття та відповідно діє. Це полегшує комунікацію та взаємодію людей. Людина з емоційним інтелектом успішна, оскільки має фундамент для розвитку соціальних і емоційних навичок, важливих на будь-якій роботі. Завдяки емоційному інтелекту вона продуктивніша й гармонійніша.

Номер слайду 11

4. Відповідальність і мотивація. Відповідальність за виконання певного завдання потребує необхідних знань від людини. Коли вона вірить у те, що вона робить, і вважає це важливим для себе, вона впевнена, що все робить правильно. Така людина не зупиняється на півдорозі, поки не досягне мети. Мотивація — внутрішній двигун, що об’єднує розум, волю й інтерес і формує в людини позитивну, радісну та обнадійливу поведінку для досягнення цілей. Вона необхідна не тільки для задоволення базових потреб людини, а й для її самореалізації, досягнення успіху в тій чи тій сфері життя. Мотивація пов’язана з бажанням отримати якість і ефективність.

Номер слайду 12

5. Гнучкість. Коли виникають проблеми й труднощі, деякі люди негнучкі в поведінці. У такі моменти вони критично ставляться до себе й перебувають у стресовому стані. Гнучка людина об’єктивно сприймає обставини, фокусує увагу на тому, що вихід з будь-якої ситуації завжди є, що зміни — це змога зростати. Психологічна гнучкість у поведінці допомагає людині подолати негативний досвід і спланувати життя відповідно до її важливих цінностей.

Номер слайду 13

6. Досвід. Резилентність — це не вроджена здібність, а результат життєвого досвіду. Людина впродовж життя вчиться на своїх помилках і не може зробити те, чого не вміє. Життєвий досвід — джерело знань. Коли людина, що стикнулася з труднощами, долає їх з оптимізмом, вона відкриває можливості для нових життєвих стратегій.

Номер слайду 14

Вправа «Паперова людина» 

Номер слайду 15

Вправа «без образ» 

Номер слайду 16

Вправа «врівноважте емоційний стан» 

Номер слайду 17

Вправа «м’язова релаксація» 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мацюк Лариса Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 листопада 2019
Переглядів
1840
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку