Користь аеробіки для дитини

Про матеріал
Яку користь приносить фітнес та аеробіка для розвитку дитини. Опис різновидів аеробіки, користь яку вона приносить. Розвиток дитини при займанні аеробікою або фітнесом.
Перегляд файлу

ФІТНЕС- вид фізичної активності, направлений на підтримку та збереження загальної фізичної форми людини. Від англ. To fit – бути в  хорошій формі( сюди входить здоровий спосіб життя, харчування та рухова активність).

Якщо фізкультурою займаються для зміцнення здоров'я, то спортом – переважно для отримання якнайвищого результату у змаганнях. Тому й навантаження, як фізичні, так і психічні, будуть максимальними.

Фітнесом можуть займатися абсолютно всі – люди різного віку, з різним станом здоров’я та різними фізичними можливостями. Бо якщо спорт – для здолань та перемог, то фітнес - для здорового способу життя. Ми в своїй діяльності з дошкільнятами використовуємо як і елементи спорту, а це - баскетбол, футбол, волейбол, хокей тощо, так і маємо змогу впровадити в роботу види фітнесу, який дуже різнобарвний, - розповідає фахівчиня. У фізичному розвитку дитини фітнес або аеробіка відіграють дуже важливу роль, адже при займанні цими видами фізиного навантаження у дитини розвивається не лише фізичні вміння і якості, а також витримка, витривалість, сила, гнучкість. Тому кожна дитина може сама вибрати той вид фітнесу, який подобається саме її.

Яка ж мета впровадження нетрадиційних технологій?

  • підвищення інтересу та бажання дітей до активної фізичної діяльності;

-ефективне доповнення до державної програми фізичного виховання;

-розширення  спортивних  знань, вмінь  та навичок  дошкільника;

-підвищення ефективності та результативності  у всебічному, гармонійному  розвитку дитини;

- покращення та урізноманітнення фізкультурно-оздоровчої діяльності для зміцнення здоров’я дітей.

Базового компоненту ніхто не відміняв. Ми повинні його виконувати в своїй плановій роботі. Але я вважаю, що впроваджувати інноваційні технології теж обов’язково потрібно. Є діти різного темпераменту, характеру, стану здоров’я. Деяких діток треба заохочувати до фізичної активності. Працюючи з дошкільнятами, ми можемо залучати у свою діяльність цікаві види спортивної діяльності і тим самим пробуджувати в дітях бажання займатися фізкультурою. Бо найголовніше завдання вчителя фізкультури – це зміцнення здоров’я дошкільників, - розповідає Тетяна Павлівна.

ВАЖЛИВО!

Впроваджуючи різні інноваційні  технології  у фізичне виховання та  розвиток дошкільників, слід дотримуватися гасла  «НЕ НАШКОДЬ!», а також:

  • виконувати програму базового компоненту  що до фізичного виховання;
  • знати та враховувати  особливості фізіологічного розвитку дитини;  
  • дотримуватися  поступового  зростання  та  спаду навантаження; 
  • дотримуватися відповідної структури заняття (розігрів-розминка, вивчення вправ та рухів, рухлива гра, заспокоєння); 
  • знати групи здоров’я дітей, які встановлюють  лікарі; 
  • враховувати темперамент, фізичні та психологічні особливості кожної дитини. 

Максимальну ефективність, моторну щільність, індивідуальний підхід і увагу  кожній дитині  та водночас безпеку можна досягти, коли кількість дітей на фізкультурі не перевищує 20 чоловік. Та присутні  двоє педагогів.

 Коли ми обираємо ту чи іншу технологію, або той чи інший вид спорту, перше, на що треба звернути увагу – щоб не зашкодити, а навпаки зміцнити здоров’я дошкільника. Фахівчиня запропонувала технології, які зараз активно впроваджуються в дитячих садочках.

Фітбол гімнастика

Фітбол (англ.)- в перекладі означає «здоровий м’яч» або м’яч для опори. Започаткувала фітбол гімнастику швецька лікарка фізіотерапевт – Сюзан Каян-Фогельбах під час лікування діток з діагнозом ДЦП.

Я вважаю, що це дуже корисний вид фізичної діяльності. Але якщо ви проводите з дітками гурткову розминку, треба обов’язково звертати увагу на розмір м’ячів. Він повинен відповідати зросту дитини. Кут коліна повинен бути – 90 градусів. Коли дитинка сидить, її ступня має стояти на підлозі, - пояснила фахівчиня.

 

 

Стречінг

Стречінг в перекладі з англійської – це вправи для розтягування м’язів. Він може існувати як самостійний вид фізичного тренування, або як частина іншого виду фітнесу. Головна оздоровча мета цих занять – гнучкість.

У стречінга не має мінусів. Гнучкість – це молодість нашого організму. Коли ми гнучкі, у нас гарно рухаються м’язи, суглоби, тому гнучкість дуже важлива і ій треба приділяти багато уваги. Я використовую вправи стречінгу в кінці заняття. Стречінг можна використовувати як самостійний вид діяльності, але перед розтяжкою обов’язково треба робити розігрів-розминку, - каже педагогиня.

 

Хатха-йога

Йога (індійськ.) – єднання. Це фізична практика для гармонійного розвитку, удосконалення тіла та психіки людини. Хатха-йога – перша, найпростіша та найдоступніша ступінь йоги.

Відгуки про цей вид фізичної діяльності у багатьох неоднозначні. Одні йоги кажуть, що хатха-йога – не для дітей, бо вони ще не вміють контролювати дихання, зосередитися і відчути все своє тіло. Інші ж стверджують, що йога дуже потрібна дітям. Я дотримуюся золотої середини, бо до будь-якої справи треба підходити зі здоровим глуздом. Вважаю, що цю практику необхідно запроваджувати в дитсадочках діткам старшого віку. Але, не варто забувати головне гасло – не нашкодь. Бо в ній є такі вправи, які можна виконати невірно і нашкодити дитячому організму, - застерігає фахівчиня.

https://fs02.vseosvita.ua/02002d43-9b9f-719x479.jpg

Степ-аеробіка

Степ-аеробіка - це інтенсивна, ритмічна гімнастика під музичний супровід з використанням степ-платформ. Засновник аеробіки – лікарка із США Кеннет Купер. Вправи дуже допомагають для профілактики серцево-судинних захворювань.

Аеробіка набула великої популярності у 80-х роках. Вона має дуже багато видів. Степ-аеробіка дуже часто використовується в дитячих садочках. Єдине, деякі садочки самостійно роблять степи дерев’яними, через це діти можуть травмуватися. Тому краще використовувати пластикові степи. Вони легкі і дітки самі можуть їх легко переставити, - говорить Тетяна Павлівна.

https://fs02.vseosvita.ua/02002d41-c3d8-777x486.jpg

Пілатес для дітей

Пілатес - система фізичних вправ, розроблена Йозефом Пілатесом на початку ХХ століття для реабілітації людей після травм.

Дуже хороший вид фізичної діяльності, який розслабляє, заспокоює, гарно знімає емоційну втому. Вправи направлені на плавність, баланс, розтяжку, зміцнення м’язів. Його можна використовувати і як частинку заняття, і як під час гурткової роботи. Можна застосовувати і для ранкової гімнастики, але після розігріву і розминки, - каже фахівчиня.

https://fs02.vseosvita.ua/02002d4b-28f5-713x476.jpg

Джампінг

Джампінг – це різновиди стрибків на батуті.

В дитячих садочках джампінг використовують рідко. Бо для того, аби встановити обладнання, треба мати великі кошти. А придбати їх треба, як мінімум, 10. Втім, варто пам'ятати, що це найнебезпечніший вид фізичної активності, адже дитина під час стрибку може випасти з батуту. Тому техніка безпеки має бути на високому рівні, - застерегла вчителька.

 

docx
Додано
13 вересня 2021
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку