«Король жахів» та його твір «Мораль»

Про матеріал
Розробка уроку. Стівен Едвін Кінг .Короткі відомості про письменника-фантаста. "Мораль" . Зміст твору.
Перегляд файлу

Тема: «Король жахів» та його твір «Мораль»

Мета: познайомити учнів із життєвим та творчим шляхом Стівена Кінга, опрацювати текст твору «Мораль»,  вчити дітей визначати основні проблеми, розвивати моральну, інтелектуальну, пізнавальну сфери школярів, творче мислення, вдумливе ставлення до художнього слова, вміння аналізувати, робити висновки, поважати рішення інших.

Обладнання: мультимедійний проектор, тексти твору.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Люди бувають різні, і я не вірю, що мораль однієї людини коштує більше моралі іншої людини

                                              Іп Мен

 

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

«Королем жахів» називають письменника, який нас познайомить із вигаданим, незвичайним тривожним  світом фантастики.

Бесіда.  Як ви гадаєте, чому молоді цікаво читати фантастичні твори?

Чи зможете назвати найбільш відомих авторів цього жанру?

Які саме моменти звертають вашу увагу при читанні?

Що найбільше вразило вас у творі Кінга  «Мораль»?

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Для того, щоб зрозуміти, що саме вплинуло на формування світогляду Стівена Едвіна Кінга, чому він написав саме такий твір, необхідно спробувати поставити себе на його місце, побути трішечки письменником-фантастом, дослідником, який зможе вияснити, що таке мораль у розумінні головних героїв твору, і чи важливо дотримуватися її у своєму житті.

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку

Отже, сьогодні ми поговоримо про Стівена Кінга та його «Мораль». Запишіть тему і епіграф уроку у зошити.

ІV. Робота над новим матеріалом

1.Учитель. Нам завжди цікаво дізнатися: хто він, той, що написав справжній шедевр? Перш ніж ми про це дізнаємося, хотілося б, щоб ви спробували сформулювати запитання, які хотілося б поставити Стівену Кінгу. Наприклад: Коли Ви народилися і хто Ваші батьки?

Діти записують 1 запитання, яке хотіли б поставити письменнику, потім озвучують їх.

  • Чи були у Вашій родині брати і сестри?
  • Який найяскравіший спогад Вашого дитинства?
  • Чому Ви вирішили писати?
  • Скільки книг написано?
  • Чи є фільми, зняті за Вашими творами?
  • Який твір, написаний Вами, улюблений?
  • Де Ви навчалися?
  • Коли  зрозуміли, що твори, написані Вами, стали популярними і т.д.

А зараз спробуємо знайти відповіді на всі ваші запитання. Добре їх запамятали?

Презентація

Розповідь учителя

  1. Стівена Кінга (King - в перекладі з англ., Король) можна назвати королем літератури. Він народився 21 вересня 1947 року в Портленді, штат Мен, США.

 

 

  1. Американський письменник, який працює в різноманітних жанрах, включаючи жахи, трилер, фантастику, фентезі, містику, драму; отримав прізвисько - «Король жахів».

 

 

  1. Продано більше 350 мільйонів екземплярів його книг, за якими було знято ряд художніх фільмів, телевізійних постановок, а також намальовані комікси.

 

  1. Кінг опублікував 50 романів, в тому числі 7 під псевдонімом Річард Бахман, і 5 науково-популярних книг.

 

  1.           Дія багатьох його оповідань відбувається в його рідному штаті Мен.

 

  1.           Батько- капітан торгового флоту Дональд Едвард Кінг і мама-Неллі Рут Піллсбері вже ростили дворічного прийомного сина, Девіда Віктора (Кінги пішли на усиновлення новонародженого хлопчика у вересні 1945 року, коли лікарі повідомили, що Рут своїх дітей виносити не зможе; діагноз «безпліддя» виявився помилковим).

 

  1.           Коли Стівену було два роки, його батько Дональд якось увечері вийшов з дому за сигаретами і не повернувся. Його доля довго залишалася нез'ясованою для Стівена і Девіда, поки в кінці 1990-х років вони не дізналися, що їх батько завів іншу сім'ю і жив неподалік з дружиною з Бразилії з чотирма дітьми, поки не помер в 1980 році.

 

 

  1.           Коли хлопчику було лише 4 роки, він став свідком смерті свого однолітка, який потрапив під товарний потяг - обставина, про яку сам Стів, за його власними словами, геть забув, перенісши шоковий стан, але згадав кілька років по тому, коли йому про це розповіли.

 

  1.           Стівен тяжко і часто хворів: кір, потім гострий фарингіт, в результаті той перекинувся на вуха і перетворився у вкрай неприємну форму вушної інфекції, яка не піддається лікуванню антибіотиками. Довелося звертатися за лікарською допомогою, лікар тричі протикав хлопчикові барабанну перетинку стерильною голкою, щоб витекла заражена рідина. За спогадами Кінга, сильніше пекельного болю при проколи його мучила свідомість того, що доктор всі три рази збрехав, сказавши, що буде не боляче, а сам при цьому навіть не потрудився запам'ятати, як звуть пацієнта.

 

  1.     Через хвороби Стівену довелося залишитися в першому класі на другий рік. Відволікаючись від болю, хлопчик, з заохочення матері, почав писати маленькі розповіді з 12 років - перший з них називався «Містер Хитрий Кролик»

 

  1.     Найпершим фільмом жахів, який він подивився, був «Істота з чорної лагуни», Стівен був наляканий по-справжньому, після перегляду мультфільму «Бембі» - через сцени лісової пожежі хлопчикові кілька тижнів снилися кошмари. Він також пам'ятає, як слухав радіовиставу Рея Бредбері «Марс- це рай».

 

  1.     У кінці 1950-х увагу одинадцятирічного Стіва, як і більшості американців, захопила низка кривавих бузувірств, скоєних 19-річним Чарлзом Старквезера і його 14-річною подружкою Керіл Фугейт (разом вони вбили 11 осіб в Небрасці і Вайомінгу). Стівен зібрав цілий альбом газетних вирізок про злочини Старквезера.

 

 

  1.     Свою кар'єру письменника Стівен почав в січні 1959 року, коли разом зі старшим братом Девідом вирішив видавати власну місцеву міську газету «Листок Дейва».

 

  1.     У 1966 році Кінг закінчив середню школу і вступив до університету штату Мен, де познайомився зі своєю майбутньою дружиною - Табітою Спрус. У 1970 році Кінг закінчив університет зі ступенем бакалавра, і його визнали непридатним до військової служби.

 

  1.     Перший час сім'я зазнавала фінансових труднощів, вони жили на зарплату Кінга в пральні, студентську позику дружини і рідкісні гонорари Кінга за публікації розповідей в журналах. У цей час у них народилися син і дочка. У 1971 році Кінг одружується на Табіті. Восени того ж року він почав працювати вчителем англійської мови в школі в місті Хемпден (штат Мен). Його дружина знайшла в сміттєвому кошику чернетка роману «Керрі», який Кінг вважав невдалим, і наполягла, щоб Кінг дописав його. У 1974 році видавництво «Doubleday» опублікувало роман «Керрі», за який Кінг отримав аванс в $ 2500. Потім видавництво продало авторські права на «Керрі» видавництву «NAL» за $ 400 000.

 

 

  1.     19 червня 1999 року, приблизно о 4:30, під час прогулянки Кінга, в Ловелл, штат Мен, водія Брайана Сміта відвернула його собака, в результаті чого він на своєму мікроавтобусі наїхав на Кінга, який відлетів у кювет і скотився в яму, що знаходиться в 14 футів від бруківки маршруту номер 5. Згідно із заявою заступника шерифа округу Оксфорд Метта Бейкера, на Кінга наїхали зі спини, деякі свідки повідомили, що водій не перевищував швидкість, він також не був п'яний.Кінг був у свідомості, достатньому для того, щоб дати номера рідних заступнику шерифа для зв'язку зі своєю сім'єю, але мучився від болю. Пошкодження ноги були настільки великі, що лікарі спочатку пропонували ампутацію, але їм вдалося врятувати ногу завдяки жорсткій фіксації. Після п'яти операцій за десять днів і фізіотерапії Кінг знову став писати в липні, хоча його стегнова кістка все ще була зламана і він міг сидіти тільки близько сорока хвилин, перш ніж біль посилювалася і незабаром ставала нестерпною.

 

  1.     Стівен Кінг - високий (приблизно 1 метр і 93 сантиметри) блакитноокий чоловік в окулярах з чорним волоссям з сивиною. Іноді він відрощує бороду і вуса. Практично завжди одягається дуже демократично - носить джинси і просту сорочку. Кінг обожнює рок музику і бейсбол.

2. Чи на всі запитання ви знайшли відповіді у розповіді? Зараз перевіримо

Інтелектуальна гра «Віднови речення»

  1.                  Стівен Кінг – представник (американської) літератури
  2.                  Народився він у (1947 ) році штату (Мен)
  3.                  Тато працював на (торговому флоті)
  4.                  Мама виховувала (прийомного сина)
  5.                  Коли хлопчику виповнилося 2 роки , тато(покинув родину)
  6.                   Стівен почав писати у (12)років
  7.                   Перший твір називався («Містер Хитрий Кролик» )
  8.                  «Істота з чорної лагуни», «Бембі»- це(фільми, які вразили Кінга)
  9.                  Серйозна письменницька діяльність розпочалася із роботи в (газеті)
  10.             Вищу освіту Кінг отримав в (університеті штату Мен)
  11.             В родині Стівена Кінга народилося(троє )дітей
  12.             Який зріст має Стівен Кінг?(1 метр 93 см)

Поставте собі оцінку.

3. Робота з текстом

Стівен Кінг «Мораль»

Який графік роботи був у Нори?

З 11 до 17 , шість днів на тиждень

У скільки годин приходив зі школи Чад?

У 16 годин

Чому Чад вирішив, що щось трапилось?

Нора сиділа біля пожежної драбини із паперами в руках

Чому чоловік вийшов до пожежної драбини?

Він палив

Чому герой зрозумів, що дружина повернулася з роботи раніше, ніж зазвичай?

Бо була перевдягнута в джинси і стару блузку

Яку назву мала папка, в яку збирала фінансові документи сімя?

«Червоне і чорне»

У якій країні жила родина?

Америка

У якому місті?

Бруклін

Про що мріяло подружжя?

Про народження дитини і виїзд із міста до Нової Англії в Вермонт

У якій школі працював Чад?

№ 321

Це була його постійна робота?

Ні, він стояв на заміні

Скільки разом були герої?

10 років.Із них 6 -офіційно

Ким працювала Нора?

Доглядальницею у священника Уінстона

Чим займався герой, поки дружини не було вдома?

Писав книгу

Як назвав свою книгу Чад?

«У світі дикої природи: поневіряння вчителя-замісника по чотирьом міським школам».

Скільки сторінок налічувала його робота?

80 сторінок

Чи читала книгу дружина?

Так, і вона їй сподобалася

Хто пообіцяв допомогти надрукувати твір?

Едвард Рінглінг

Коли прийшло повідомлення від Едварда?

У травні

Коли про нього згадали?

У вересні

Чим займався влітку Чад?

Працював у літній школі

Скільки місяців потрібно було для того, щоб дописати книгу?

8 місяців

На який аванс розраховувала родина?

Біля 100 000 доларів

Чи багато знала Нора про свого пацієнта?

Ні, лише те, що він не одружений, через 3 роки після того, як залишив службу, трапився удар, і що у нього частково паралізований правий бік

Про що розповіла Нора Уінстону?

Про те, що фінансово вони не страждають, але перспектива такого життя їх пригнічує

Що запропонував жінці Уінстон?

Заробити 200 000 доларів

З якими думками Фрейда не погоджувався Уінстон?

«Те, що ви вважаєте морем, насправді калюжа. Я не згоден. У людській душі немає дна. Вона настільки ж глибока і таємнича, як божественний розум».

 

З ким Нора порівнювала Уінстона?

Із вівцею

Що дізналася жінка про родину свого підопічного?

Що він із багатої родини торговця, що батько пережив матір на 5 років, що вони залишили капітал, який виріс на депозитах у банку приблизно до 240 000 доларів

Про що мріяв Уінстон?

Вчинити справжній гріх

Як довго мріяв про це священник?

До удару 3 роки

Коли гріх стає вдвічі важчим?

Коли, скоюючи його, думаєш про те, що можна його відмолити

Яка була перша реакція Нори на пропозицію?

Вона захотіла піти

Хто вирішував, чи грішити Норі чи ні?

Подружжя.

Скільки це тривало?

Із 2 до 3 годин ночі

Скільки років Норі?

36

Чого вона найбільше не хотіла робити?

Потрапляти у вязницю і робити боляче комусь іншому

Що потрібно було зробити Норі?

Вдарити до першої крові

Як вона мала підтвердити, що згрішила?

Все повинно було зніматися на відеокамеру

Хто це повинен був зробити?

Чад

Чи хвилювалася Нора?

Так, вона навіть дуже схудла

Чи хотів чоловік запобігти злочину?

Хотів, але винагорода перемогла

Ким була жертва?

Чотирирічний хлопчик

Що зробила жінка з хлопчиком?

Дуже сильно вдарила кулаком в обличчя

Про що думала панікуючи Нора?

Що вона вбила хлопчика і що вона потрапить до вязниці

Чи переглядало подружжя плівку?

5 разів

З якою твариною іще порівнювала Нора замовника?

Із собакою

Чи отримала Нора винагороду за скоєне?

Так

Як почувала себе Нора?

Вона почувала себе брудною

Що запитав грішник у жінки?

Невже іноді почуватися брудною так погано?

Кого згадав священник, коли Нора запитала про церкву і про гріхи?

Симона Петра, засновника католицької церкви

 

V. Рефлексія

Формування текстоінтерпретувальної компетенції

  1.                  Складіть монолог Нори, яка пояснює, чому вона пішла на злочин.
  2.                  Чому Чад підтримав свою дружину?

 

Домашнє завдання. Записати у зошит проблеми, які порушує автор у творі «Мораль», виписати визначення «моралі»

Література

  1.                  https://pikabu.ru/story/chto_vyi_vozmozhno_ne_znali_o_korole_uzhasov_s_kartinkami_5007773 Одержимість -
  2.                  https://24smi.org/celebrity/226-stiven-king.html
  3.                  https://elizavetababanova.com/razvitie/11-urokov-ot-stivena-kinga.html
  4.                  https://blog.yakaboo.ua/10
  5.                  https://www.rulit.me/books/moral-read-199866-1.html
  6.                  https://bestfacts.com.ua/znamenitosti/stiven-king-stephen-king-biografiya.html
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подгайная Марина
    Дякую за дуже детальні питання стосовно змісту твору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 липня 2019
Переглядів
15167
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку