Костюкова В.М._Головко С._Мистецтво_11 кл. Презентація "Африканська культура (маски). 2021. За підручником Л.М. Масол.

Про матеріал
Презентація 10-11 кл. Мистецтво. Презентація "Африканська культура (маски). 2021. За підручником Масол Л. М. Мистецтво. Рівень стандарту, профільний рівень : підруч. для 10 (11) класу закладів середньої освіти / Л. М. Масол. - К. : Видавничий дім "Освіта", 2019. - 208 с. : іл. Використання додаткового матеріалу на урок під час вивчення теми 1 "Мистецтво африканського культурного регіону". Допоможе вчителю і учням розширити уявлення та ознайомитись з культурою та традиційним мистецтвом Північної Америки. Розвиває порівняльний аналіз, формує й розкриває обізнаність у використанні та відборі необхідної інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Африканська культура (маски)Вчитель Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури. Костюкова Валентина Миколаївна 2021 Підготувала матеріал : учениця 11-Б класу Головко Сніжана. Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури

Номер слайду 2

Африка – другий за площею і населенням материк у світі, після Євразії. Африка — найтепліший з усіх материків.r

Номер слайду 3

Африканське мистецтво — об'єднана назва культурної діяльності різних етносів, що проживають на африканському континенті. Статуетка етнічної групи куба. Маска мулвалва етнічної групи куба

Номер слайду 4

Традиційна скульптура з її двома основними видами — масками та статуетками — розвивається на ґрунті родоплемінного мистецтва. Давні пам’ятки африканської скульптури (із каменю та обпаленої глини), що дійшли до нас, учені відносять до V ст. до н. е — ІІ ст. н. е (культура Нок).

Номер слайду 5

Багато традиційних африканських скульптур і масок зникло внаслідок впливу природних умов (тропічний клімат, вологе повітря, велика кількість небезпечних комах, що руйнували їх). Був ще й інший чинник: африканські майстри не надавали великого значення своїм творінням і не прагнули зберегти їх. Маска народу фанґ, що зображає померлого

Номер слайду 6

Анімізм (вірування в переселення духів предків) На вшанування пам’яті померлих родичів вирізували дерев’яні статуетки, в які нібито переселяється душа предків. Ці декоративні зображення мали забезпечити у домі присутністю Духа. Їх розміщували у вівтарях, які і нині є в багатьох африканських домівках. Для того, щоб душа предка вселилася в статуетку, здійснювалася особлива ритуальна процедура, під час якої у спеціальне заглиблення, зроблене в її голові або животі, клали попіл зі спалених кісток померлого і різне зілля.

Номер слайду 7

Татуювання Мистецтво прикрашати своє тіло за допомогою нанесення татуювань відомо не одне тисячоріччя. Багато вчених дотримуються думки, що татуювання власного тіла зародилося ще в первісному суспільстві. Деякі великі компанії не приймають на роботу людей, які мають татуювання, якими б гарними професійними якостями вони не володіли.

Номер слайду 8

Крім начіпних прикрас, у народів Африки велике значення мало татуювання. Кожне плем'я мало свої малюнки, узори. Татуюванню надавали великого значення, воно переходило з покоління в покоління. Це були справжні витвори мистецтва. Поступово зміст татуювання втрачався і залишалася тільки традиція розмальовувати тіло. Процедура татуювання була дуже болісною. Майстер брав гостру кістку або мушлю, малював нею узор на шкірі людини, а потім засипав деревним вугіллям, кольоровим порошком.

Номер слайду 9

Жінки розмальовували тіло червоною та жовтою фарбами. Використовували духмяні трави, олію, настоянки, якими для блиску змазували тіло.

Номер слайду 10

Особливо популярним у народів Африки були амулети, яким надавали великого значення, вірили в їхню магічну силу. Амулети носили на шнурку на шиї або на одязі. Зустрічалися й дивовижні прикраси. Наприклад, воїни племені банту прикрашали одяг великою кількістю дзвоників, на пальці рук і ніг надівали багато кілець. Жінки надівали на шию кільця, кількість яких із часом збільшувалася, на руках і ногах носили браслети у вигляді змій.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 11

На початку XX ст. в Європі виник інтерес до мистецтва народів Африки, яке привернуло увагу незвичністю, виразністю, гротеском. Митці авангарду часто зверталися до африканських образів. Відлуння традицій африканців можна знайти у творчості художників-фовістів Анрі Матісса і Андре Дерена. На африканське мистецтво «захворів», як він сам згадував, Пабло Пікассо, що вплинуло на становлення кубізму.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку