Козацькі розваги « Тої слави козацької повік не забудем! »

Про матеріал
Продовжити знайомити учнів зі славними сторінками історії нашого народу-козачиною. Формування духовних цінностей, розвиток творчих талантів. Виховання патріотичних почуттів, любові до рідної землі, до свого народу, його традицій, обрядів, історії; збереження духовної єдності поколінь.
Перегляд файлу

Козацькі розваги « Тої слави козацької повік не забудем! »

Мета: Продовжити знайомити учнів зі славними сторінками історії нашого народу-козачиною. Формування духовних цінностей, розвиток творчих талантів. Виховання патріотичних почуттів, любові до рідної землі, до свого народу, його традицій, обрядів, історії; збереження духовної єдності поколінь.

Хід

Ведучий                                                                                                                                            Добрий день вам, друзі щирі,                                                                                                   Хай живеться вам у мирі,                                                                                                           Не ми найме нашу хату,                                                                                                                  Бо у нас сьогодні свято.

Ведучий                                                                                                                                                Добрий день, джурята,                                                                                                                 Любі хлопчики й дівчата.                                                                                                             Добрий день, шановні гості!                                                                                                           Вас зібралось так багато,                                                                                                               Мабуть ви прийшли на свято?   

Ведучий                                                                                                                                            Бачу. Добрі козаки-                                                                                                                         Українські парубки.                                                                                                                          Силою усі зведіться-                                                                                                                      У змаганні  покажіться.

Козачок                                                                                                                                            Ми прийшли сюди сьогодні,                                                                                                     Щоб вести запеклий бій.                                                                                                                  Тільки ні, не кулаками,                                                                                                                А в веселій дружні грі.

Кошовий отаман                                                                                                                                           Наказую: Провести змагання двох куренів, щоб підняти бойовий дух і мудрість нашого козацтва.  Отамани, шикуйте курені!

Ведучий                                                                                                                                          А ось і наша козацька старшина зібралась на коло: поважні, авторитетні козаки, які не раз бували в боях і змаганнях, виходячи з них переможцями. Увага! Наше серйозне журі! ( Представляють членів журі).

Ведучий                                                                                                                                           Ось настав чудовий день,                                                                                                      Повен сонця і пісень,                                                                                                                        Повен пахощів для друзів,                                                                                                                                      Набраних в квітучім лузі.                                                                                                                        А для  сміху і добра виглядає  весела гра.                                                                                 Показати хочу нині, як колись на Україні,                                                                                                              Веселились козаки! 

Гра « Силу на перевірку » (перетягування канату).

Ведучий                                                                                                                                          Щоб мужньо боронити свій народ, свою рідну неньку Україну, козаки повинні долати труднощі, мати неабияку силу в руках. У цьому змаганні візьмуть участь найсильніші. Взаємно захопивши руками великі пальці, силою нахилити руку суперника, не відриваючи ліктя від столу. Суперники борються один проти одного.

Ведучий                                                                                                                                              Але це тільки перші труднощі, так би мовити, початок козацького шляху. А ось чи ви знаєте історію українського козацтва, традиції, звичаї козаків, особливості їхнього життя? Уявіть собі, що ви перенеслись на кілька століть назад і опинилися серед заплав Дніпра. На славнозвісному острові Хортиця.

Відео про Січ.

Ведучий                                                                                                                                            Поведу таку я річ:                                                                                                                            Що ви знаєте про Січ?                                                                                                          І про Україну – неньку                                                                                                                     Розкажіть нам всім швиденько.

У козацькому колі для вас влаштували змагання ерудитів.

  1. Що означає слово козак? (вільна людина).                                                                     2 . Що означає слово «побратим»? (названий брат).                                                                3. Де виникла головна фортеця Січ? (не острові Хортиця).                                             4. Як називали козацьке поселення, в яких жили козаки (курінь).                        5. Як називався козацький ватажок? (отаман, кошовий).                                      6. Як називалося козацьке військо? (кіш).                                                                  7. Як називались козацькі човни? (чайки).                                                                       8. Як козаки голили собі голову? (залишали чуб «оселедець».                            9. Яку носили зброю? ( пістолі, шаблі).                                                                     10. Для чого козаки випалювали високу траву? (щоб не було де ховатися ворогам).

Ведучий                                                                                                                                     Звідки ви і хто такі?

Учні                                                                                                                                                   Козачата ми!

Ведучий                                                                                                                                          А  живете де ви, милі?

Учень                                                                                                                                           В Україні тополиній!

Ведучий                                                                                                                                        А ким станете ви, діти?

Учень                                                                                                                                            Вибір є у нас без меж .                                                                                                               Буду вірним сином нашій матері-Україні!

Учень                                                                                                                                              В нас були діди й батьки, Вітчизни славні козаки.                                                          Не підведемо їх ніколи-ми на плечах тримаєм школу!

Ведучий                                                                                                                                     Ми зібралися з вами, щоб ще раз переконатися, що ми є нащадками нашого славного козацького роду, що в наших жилах тече кров  сміливих, відважних, розумних людей-вільних козаків.

Гра «Хто швидке сяде на коня ».                                                                                           До стільчика привязана довга стрічка, другий край якої обвязаний довкола пояса козака. Щоб сісти, треба накручувати стрічку на себе. Хто швидше сяде, той і виграв.

 

Ведучий                                                                                                                                         А зараз пропонуємо вам слайд шоу  « Наше козацьке життя!..»

Учень                                                                                                                                               Ми є діти українські-                                                                                                                 Український славний рід!                                                                                                     Дбаємо, щоб про нас гарненьких                                                                                                       Добра слава йшла у світ! 

Учень                                                                                                                                           Все, що рідне-хай нам буде                                                                                                   Найдорожче і святе!                                                                                                               Рідна віра, рідна мова,                                                                                                            Рідний край нам над усе!

Українська народна пісня « Їхав козак містом»

 Ведучий                                                                                                                           Наступний конкурс «Поранений козак»                                                                          Яка команда швидше забинтує голову пораненого козака.

Ведучий                                                                                                                                  Оголошується наступна  естафета, яка має назву « Передача листа».                      Ви всі напевно знаєте і бачили картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Тож шикуйтеся у 2 шеренги і подивимося, котрий курінь швидше передасть листа. На старт! Увага! Почали!

Ведучий                                                                                                                                      Наступними у нас будуть такі питання:                                                                            -Назвіть найсмачнішу страву козаків, їдять її і зранку, і ввечері. Такі гарненькі, смачненькі, маленькі і великі… (вареники).                                                –А з чим їдять вареники? Правильно: із сиром , картоплею, ягодами, грибами, капустою. Правильно, молодці!                                                                   Пропоную перепочити, та скоштувати вареників.                                                      Прошу сюди двох козаків, вибираємо лічилкою:                                                             Сітка, вітка, дуб, дубки-поставали козаки,                                                                       Шабельками брязь-вийди князь.                                                                                              Гра називається « Нагодуй, козаче, свого брата-козака».                                           Два хлопці сідають один проти одного на стільцях, їм завязують очі. Один одного повинен нагодувати варениками із сметаною. Хто перший нагодує свого брата-козака, той виграв.                                                                                            –Розпочинаємо. Один! Два! Три почали!                                                                          -Оце-то молодці, хороші козаки, ніде не пропадуть!

Ведучий                                                                                                                                       Вареників скуштували, набралися сили.                                                                             Козаченьки смілі, козаченьки вмілі.                                                                                    Нумо, отамане, козаків збирай.                                                                                           І  в похід-дорогу з піснею рушай.

Пісня « Козачата»

Учень                                                                                                                                              Козак-усім народам друг і лицарський у нього дух.                                                                 Козак- це той , хто за освіту, прагне волі і блакиту.

Учень                                                                                                                                              Ось стою я перед вами, чим скажіть, я не козак?                                                                Я козак таврійський! Таврійський, я козак!

Ведучий                                                                                                                                       Любили козаки в різні ігри грати.                                                                                          А ще вміли і вони гарно танцювати.                                                                                  Назвіть улюблений танок запорозьких козаків? (гопак).

Ведучий                                                                                                                                         Гопак був не просто танок для душі. Це  були спеціальні акробатичні вправи, які допомагали козаку навіть у бою. Козак, як вихор, міг із шаблею в руках, вистрибуючи, виконувати спеціальні елементи танцю. Самі вороги говорили, що важко битися з козакам, у якого вселився ніби сам біс. Це козаку допомагав танок. Подивіться уважно цей « Гопак з шаблею». (Відео).

Ведучий                                                                                                                                        Поки журі визначають переможців, наші козаки спробують свої сили в танці.

Учень                                                                                                                                            Ми на славу веселились, грали і співали,                                                                         Ми на славу України нашу січ зібрали.

Учень                                                                                                                                          Ми з походу повернулись щедрії до дому.                                                                      Ми згубити Батьківщину не дамо нікому. 

Ведучий                                                                                                                                       Рада козацька вирішує все. Слово надається журі.

Ведучий                                                                                                                                       Сяяли на сонці шаблі запорожців,                                                                                       Як вони на конях гнали ворогів.                                                                                          Козацькому роду нема переводу,                                                                                      Лине його слава з далечі віків!                                                                                                   Нашим козакам: Слава! Слава! Слава!

 Ведучий                                                                                                                                     Ось і закінчилось свято,                                                                                                        Хотілося б усім побажати:                                                                                                     Добра, здоровя, злагоди, краси.                                                                                         Раді будемо бачити всіх вас наступного разу!                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Позакласні заходи
Інкл
Додано
30 серпня 2019
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку