Виховна година: « Мир і дружба - не дива або знай свої права».

Про матеріал
Формування в дітей поняття про Конституцію України, Декларацію прав дитини, права і обо’язки громадянина, правові знання. Утвердження гуманістичної моралі та формування поваги до таких цінностей, як свобода, рівність, справедливість. Виховання потреби виконувати правила для учнів.
Перегляд файлу

Виховна година: « Мир і дружба - не дива або знай свої права».                                 (Для молодших  школярів).

Мета: Формування в дітей поняття про Конституцію України, Декларацію прав дитини, права і обоязки громадянина, правові знання. Утвердження гуманістичної моралі та формування поваги до таких цінностей, як свобода, рівність, справедливість.  Виховання потреби виконувати правила для учнів.

Хід виховної години

Діти, погляньте на цю тоненьку книжечку, що я тримаю в руках.                                    – Це Конституція України, в якій записано всі закони, по яких ми живемо сьогодні в нашій країні. Сьогодні я вам розповім про  «Декларацію прав дитини»-це теж дуже важливий документ, в якому визначені права дітей. Цей закон повинні виконувати люди всієї нашої землі. Можливо вам не зрозуміло саме слово «декларація»?                                                                                           Декларація – це просто                                                                                                                  Оголошення всіх прав,                                                                                                                   Є прав й в дітей, звичайно,                                                                                                           Треба, щоб усяк їх знав.                                                                                                                 Знайте ж, що усі ви- рівні,                                                                                                             Від народження в правах,                                                                                                                 І людина- змалку вільна,                                                                                                              Наче в небі синім птах.                                                                                                                 Знайте ж, змалечку, всіх діток,                                                                                                       Треба вчить, оберігать,                                                                                                                 І ніхто у всьому світі                                                                                                                          Їх не сміє ображать                                                                                                                           Треба діткам всього світу                                                                                                            Не сваритись, а дружить,                                                                                                                І по правилах хороших,                                                                                                               По закону треба жить!                                                                                                                    Ви вже діти, школярі, тому швидко розберетесь в ситуаціях, які ми вам приготували.

Зайченя:                                                                                                                                        Один, два, три, чотири, пять,                                                                                   Вийшов  Зайчик погулять!                                                                                                                           В мене є смачна цукерка,                                                                                                             Є скакалка, є люстерко! ( Все показує).

                                                                                                                                                      Лисиця:                                                                                                                                                               Йди сюди, малюк вухатий!                                                                                                         Мусиш все мені віддати!                                                                                                             Дай скакалку! Дай цукерку!                                                                                                       Та й нащо тобі люстерко?                                                                                                         Це мені воно згодиться,                                                                                                                  Я ж красунечка, Лисиця! ( Дивиться, милується собою, Зайченя плаче, виходить Ведмідь).

Ведмідь:                                                                                                                                            Декларацію, Лисице, ти, звичайно, не читала.                                                                          Є такий закон на світі, це- серйозна дуже справа.                                                                Ображать не маєш права слабших себе і малих!                                                                    Тож віддай все малюкові, бо такий закон для всіх!

То хто в цьому випадку знає закон і права?                                                                           Так, Ведмедик, а відтепер знатимуть і Зайченя, і Лисиця.

Звучить музика. Зявляються Кішка, кошенята, Собака.

Собачка:                                                                                                                                        Добрий день, кумасю Кішка,                                                                                                          Йди, посидимо хоч трішки.                     

Кішка:                                                                                                                                            Ой, нема коли сидіти,                                                                                                                  Он гуляють в мене діти! ( Кошенята граються мячем).

Кошенята:                                                                                                                                           Кидай мяч! Мерщій, лови!                                                                                                               -Ось, дивися, один, два, три! (кидає).                                                                                     Ой! Мені не повезло, я розбив чуже вікно! ( Злякано присідає).

Собака:                                                                                                                                               Зараз , кошеня погане ремінець я враз дістану!      

Кішка:                                                                                                                                        Не чіпай його, не смій, Кошеня- синочок мій!                                                                                  На дитя не слід кричати і жорстоко так карати,                                                                      Тож вгамуйся в цю ж хвилину, не порушуй прав дитини!      

Діти, як ви думаєте, як закінчиться ця історія?                                                                       - Чи треба покарати Кошеня?                                                                                                        - Хто винен, що так трапилось?                                                                                                      - А тепер розгляньте ілюстрації до цих казок. ( «Золотий ключик», « Дідова дочка та бабина дочка», «Попелюшка»).                                                                                  – Хто з цих героїв живе не по закону, порушує «Декларацію прав дитини»?                - В наш час, навіть в нашій країні трапляється, що дорослі забувають права дітей, але в нас  це карається законом, отримує осуд інших людей. Але ще буває й так, як ось в цьому оповіданні.

« Малий заробітчанин».

  • Як порушуються права дитини в цій країні, де живе Мустафа?                                                        -Чи можна бити і ображати дітей ?                                                                                               -Чи працюють в нашій країні маленькі діти?

Фізхвилинка.

А тепер ми з вами поговоримо проте, як ми живемо, як саме ви, можете виконувати закони.                                                                                                                            – Діти не повинні сваритися.                                                                                                          – Ображати один одного.                                                                                                           – Повинні ділитися іграшками, смаколиками.                                                                      Молодці, я бачу ви зрозуміли, як треба себе вести.

А тепер я пропоную вам намалювати свою сімю. Тільки малювати ми будемо не портрети мами, тата чи інших членів вашої родини, а намалюємо малюнок: «  Моя сімя-квітуча клумба». (Розглянути малюнки дітей).

Діти, відгадайте загадки-запитання:                                                                                          1. Нащо кращий клад, коли в сімї лад?                                                                                       2. Миротворця із мультфільму знає весь малий народ.                                                            Це, звичайно, дуже добрий і веселий…( Леопольд).                                                              3. Дорогий нам всім, рідний, отчий…(дім).                                                                               4. Завжди поруч з нами наша рідна…(мама).                                                                            5. Сонце світить веселіше, яскравіше квітне луг,                                                                  Якщо поруч добрий, щирий, вірний і хороший…( друг).

Зараз пропоную заглянути в скарбничку народної мудрості.

Добре братерство краще багатство.                                                                                          Які люди-таке й життя буде.                                                                                                         Де злагода панує-там і горе танцює.                                                                                          Не чини і не бажай іншому того, чого не бажаєш собі.                                                                     Все добре переймай- а злого уникай.                                                                                     Мир будує- війна руйнує.

А ще я хочу, щоб ви сьогодні вивчили народну мирилку, та ніколи між собою не сварилися.                                                                                                                                 Мир-миром, пироги з сиром,                                                                                                      Вареники в маслі, ми дружечки красні- поцілуймося!                                                      Діти, а хто з вас знає якісь мирилки?                                                                                     Молодці, тож я надіюсь, що ви виростете всі хорошими людьми.                              Що ви діти, зрозуміли з нашої виховної години?                                                                                       Хоч ми малі, ще школярі,                                                                                                                  Та в нас закон є і права.                                                                                                                  І ми навік запам’ятали                                                                                                                      Із декларації слова:                                                                                                                        Всі діти вільні і всі рівні,                                                                                                                 І треба всім нам дружно жить.                                                                                                        Тож ми ще змалечку вчимося                                                                                                            Всі поважати і любить.                                                                                                                Ми усі учимось у школі,                                                                                                                  Бо право нам таке дано.                                                                                                                  Та ми усі дружити будем                                                                                                              І мирно жити будем все одно!               

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Позакласні заходи
Інкл
Додано
30 серпня 2019
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку