Країни Африки та Латинської Америки в міжвоєнний період

Про матеріал
Презентація до 24 параграфу підручника Мудрого про країни Азії, Африки та Латинської Америки в 20-30-х рр. ХХ ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Африки та Латинської Америки в міжвоєнний період

Номер слайду 2

Домашнє завдання

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Якої теми стосуються дані терміни?Меморандум Танаки;Паназіатизм;Маньчжоу – Го;Озеро Хасан і річка Халхін-Гол;Гандизм;ІНК і Мусульманська ліга;«молодотурки»;Ататюрк.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Економіка Міжвоєнні роки для більшості африканських країн були періодом економічного піднесення, якому сприяли зростання виробництва сільськогосподарських товарів, збільшення видобутку мінеральної сировини на експорт. З іншого боку, це приводило до тісного прив’язування економік африканських країн до світового ринку і залежності від його коливань.

Номер слайду 7

Тут створювалися значні добувні підприємства, будувались електростанції, системи комунікацій, міста. Розвиток економіки африканських країн зумовив і формування відповідних прошарків суспільства — підприємців, найманих робітників. Важливим для африканських країн стало формування еліт із місцевого населення. Потреба колоніальних адміністрацій у місцевих кадрах спонукала колонізаторів до створення шкіл та інших навчальних закладів, які готували дрібних чиновників, учителів, підприємців. Ці люди згодом стали тим середовищем, в якому формувались ідеї національно-визвольної боротьби та її лідери.

Номер слайду 8

Різниця в характері колонізації визначила й відмінності в характері визвольного руху.1920-1926 рр. – період існування республіки Ріф у Марокко. З огляду на перевагу європейців в озброєнні та ворожнечу між різними племенами вони не становили серйозної небезпеки для колонізаторів.

Номер слайду 9

Перша світова війна не внесла суттєвих змін у життя африканців. Значних бойових дій на їхній території не було. Німецькі колонії порівняно легко захопили війська країн Антанти. 

Номер слайду 10

У бойові дії на боці Антанти було втягнуто Єгипет. Своєрідною віддякою за це стало надання йому в 1922 р. незалежності. Проте англійські війська залишились у країні, Суецький канал теж знаходився в їхніх руках. Таке становище закріпив договір 1936 р.

Номер слайду 11

Колишні німецькі колонії було оголошено підмандатними територіями. Формально це означало контроль над ними з боку Ліги Націй. Оскільки головну роль в останній відігравали колоніальні держави (Англія, Франція), вони нічого не змінили в системі управління колоніями. Змінилася лише метрополія. Камерун і Того було передано в управління Франції, Намібію й Танзанію — Великобританії, Руанду — Бельгії.

Номер слайду 12

Німецькі колонії в Африці

Номер слайду 13

Фашистська агресія в ЕфіопіїУ 1935-1936 рр. Італія з мовчазної згоди Англії, Франції та США здійснила агресію проти Ефіопії. Проти слабко озброєної  ефіопської армії італійці використовували танки, літаки і заборонену на той час хімічну зброю. Всі звертання Ефіопії як гасло ЛН до світового товаристсва були проігноровані, і країна  була визнана колонією Італії. Але ефіопи не склали зброї. У країні розгорнулась партизанська боротьба, яка завершилась визволенням у 1941 р.

Номер слайду 14

Найбільш розвиненою країною Африки був Південно-Африканський Союз — англійський домініон, створений 1910 р. після об’єднання бурських республік і англійських колоній на півдні Африки. 

Номер слайду 15

Латинська Америказ XVI ст. стала об’єктом колонізації з боку Іспанії і Португалії. Незалежні латиноамериканські держави утворилися ще в першій половині XIX ст. Тут затвердилася республіканська форма правління.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Влада в цих республіках належала, як правило, різним кланам латифундистів, тісно пов’язаних з керівництвом католицької церкви й армійською верхівкою, і нерідко приймала форму особистої влади вождя (каудильйо), який безпосередньо спирався на генералів і офіцерів. Латифундія - велике приватне земельне володіння. Каудильйо - військовий та політичний лідер в іспаномовних країнах.

Номер слайду 18

В економічному відношенні країни Латинської Америки через їх переважно аграрний розвиток залежали спочатку від Англії, а після Першої світової війни — від США. З 20 латиноамериканських республік найбільш розвинутими і впливовими були Бразилія, Аргентина і Мексика.

Номер слайду 19

Перша світова війна прискорила економічний розвиток країн Латинської Америки. Тимчасово зменшився приплив європейських товарів і капіталів. Ціни на світовому ринку на сировинну і продовольчу продукцію країн регіону підвищилися. Економічному пожвавленню сприяла нова імміграційна хвиля з Європи, головним чином з Центральної і Східної. Значний внесок у розвиток країн Латинської Америки зробила українська трудова еміграція.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Передумови утвердження диктаторських режимів у Латинській Америці• Кризи консервативних та реформістських форм управління.• Нестабільний розвиток економіки, переважання одного-двох товарів, що виробляються; економічна залежність від США і Європи.• Загострення соціальних проблем.• Зростання впливу офіцерських і католицьких угруповань на суспільне життя країн, традиції кауділізму.• Вождізм, прагнення необмеженої влади з боку багатьох політичних лідерів країн.• Спроби згуртувати національні сили через режим особистої влади на тлі зростаючої активності радикально-лівих та правих партій і організацій. 

Номер слайду 22

Аргентина Президент Іпполіто Ірігойєн (1916-1927 рр.) дозволив діяльність профспілок, увів 8-годинний робочий день і двотижневу оплачувану відпустку. Було проведено земельну реформу, за якою селянам передавалось із державного фонду 8 млн га землі та захищалися права орендарів.

Номер слайду 23

Бразилія 1930—1945 рр., 1950—1954 рр. – президент Жетиліу Варгас. Запровадив 8-годинний робочий день, мінімум зарплати. Були прийняті закони про відпустки, обмеження праці жінок і підлітків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
1973
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку