"Кримінальне право."Практичні завдання.

Про матеріал
Кримінальне право.Практичні завдання.Ці завдання можна використовувати під час вивчення нової теми,Практичної роботи,перевірки домашньої роботи та на уроках контролю і корекції навчальних досягнень учнів.
Перегляд файлу

9. Кримінальне право

Розв’яжіть юридичні задачі:

1. Громадянин України Гордієнко О. вчинив крадіжку під час відпочинку у Туреччині. Туреччина звернулася до України про видачу

країні Гордієнка для притягнення його до кримінальної відповідальності та віддання під суд. Чи буде видано Гордієнка?

2. Громадяни Сурков, Якименко та Кириленко вирішили покращити своє матеріальне становище. Сурков розповів, що його знайомий Іванчук від'їжджає у відрядження і його квартира залишається без нагляду. Через два дні товариші пішли до квартири Іванчука. Сурков, за допомогою інструментів, зумів відчинити двері. Якименко разом із Сурковим винесли всі цінні речі з квартири, а Кириленко знаходився у під'їзді і слідкував за тим, щоб ніхто їм не завадив. Вкрадені речі зберігали у гаражі Суркова та шукали, куди збути вкрадене. Визначте види співучасників.

3. Дем'яненко О., будучи у стані алкогольного сп'яніння, наніс тілесні ушкодження середньої тяжкості громадянину Зайчуку І. Дем'яненко вважає, що він не може нести кримінальну відповідальність, оскільки через стан алкогольного сп'яніння не міг усвідомлювати своїх дій. Чи є дії Дем'яненка злочинними? Чи нестиме він відповідальність?

4. Неповнолітні Власенко (15 р.), Орленко (16 р.) та Журба (17 р.) поблизу спортивного майданчика відібрали у семикласника мобільний телефон та годинник. Визначте форму провини. Чи підлягають кримінальній відповідальності Власенко, Орленко та Журба?

5. Громадянин Червоненко Ю. у власному гаражі виготовляв сурогатний алкоголь, розбавляючи технічний спирт водою. Сусід Червоненка, Прокопець, займався реалізацією алкоголю. Наслідком діяльності «підприємців» стало отруєння десяти людей. Визначте ознаки та склад злочину.

6. Олег вигулював свою бійцівську собаку без намордника на дитячому майданчику. Коли один із школярів кинув у бік господаря собаки м'яч для великого тенісу, собака кинулася на школяра та покусала його. Хлопця було відправлено до лікарні та надано медичну допомогу. Батьки вимагають від Олега відшкодувати лікування та виплатити кошти за нанесення шкоди. Олег відмовляється. Батьки звернулися до правоохоронних органів. Чи буде притягнено Олега до відповідальності?

7. Водій Слюсаренко І., перебуваючи у стані алкогольного, сп’яніння, не впорався із керуванням та здійснив наїзд на зупинку, де люди чекали автобуса. У результаті наїзду, дві особи загинули на місці, а троє людей потрапили до лікарні із ушкодженнями різної ступені тяжкості. Визначте форму вини та склад злочину.

8. Учень ПТУ Бондаренко (15 років) та школяр Любченко (13 років) вирішили влаштувати феєрверк. Не прочитавши інструкцію, хлопці підпалили пристрій, який вибухнув у руках  Бондаренка.

Бондаренкові було нанесено тяжких тілесних ушкоджень, а Любченку – середньої тяжкості. Чи дії Бондаренка і Любченка злочинні?

9. Сергій та Вадим, повертаючись із університету, побачили, що із вікна квартири на першому поверсі йде дим та почули крик дитини. Хлопці, не вагаючись, вибили вікно, вдерлись до квартири, загасили полум'я та врятували хлопчика (5 років). Чи підлягають кримінальній відповідальності Сергій та Вадим?

10. До однієї із філій банку зайшов чоловік у спортивній шапці, окулярах, витягнув із сумки пістолет і спрямував його у бік касира, вимагаючи віддати гроші, які є в касі. Касир змушена була віддати гроші. Чи є у діях касира злочинність діяння?

11. До громадянина Рудюка С. у вечірній час підійшли двоє молодиків і почали вимагати гроші та телефон. Рудюк, будучи спортсменом, завдав молодикам тілесних ушкоджень. Як кваліфікувати дії Рудюка? Чи буде притягнено його до кримінальної відповідальності?

12. Троє дівчат однієї із шкіл міста ображали свою однокласницю Ірину. Дівчина покликала на допомогу свого брата Віталія та його товаришів. Хлопці викликали на «переговори» дівчат, відібрали у них прикраси та телефони і погрожували їм. Як кваліфікувати дії Віталія та його товаришів?

13. Один із чиновників вимагав у бізнесмена кошти у сумі 250 тис. гривень за сприяння позитивного вирішення питання щодо виділення йому землі під будівництво розважального центру. Як кваліфікувати дії чиновника?

14. Зранку власники автомобілів, що стояли біля будинку, виявили, що частина автомобілів була пограбована. Громадяни викликали правоохоронців. У результаті оперативно-розшукових дій було виявлено групу осіб, які займалися пограбуванням. До групи належали Ігор (29 років), Станіслав (19 років) та Юрій (14 років). Хто із грабіжників підлягає кримінальній відповідальності?

15. Тракторист Шеремет В. залишив увімкненим трактор, а сам зайшов до магазину по продукти. Трактор, який стояв на схилі, почав рухатись і зупинився, в’їхавши у кіоск, завдавши тілесних ушкоджень продавцю. Чи буде притягнуто Шеремета до відповідальності? Визначте форму вини.

16. Двоє неповнолітніх (12 і 13 років) на подвір’ї свого будинку знущалися над безпритульною кицькою – катували її. Чи є такі дії кримінально караними?

17. В одному із сіл правоохоронці виявили групу осіб, які працювали у фермерському господарстві громадянина Самійленка. Люди проживали в антисанітарних умовах, не отримували заробітної

плати, погано харчувалися. Самійленко відібрав у працівників документи та погрожував їм. Чи є у діях Самійленка злочинність? До якої категорії злочинів належать такі діяння?

18. Двоє товаришів Лавренко та Дем’янець вирішили пограбувати гараж їхнього знайомого. Для цього вони приготували знаряддя, за допомогою якого вони проникнуть у приміщення. Вночі Лавренко та Дем’янець проникили в гараж, винесли електричні інструменти, колеса, акумулятор, тощо. При спробі збути викрадене, їх було затримано. Чи є у діях товаришів злочинність? Визначте стадії вчинення злочину.

19. Осипенко (17 років) біля навчальних закладів міста продавав лікарські препарати, які містять наркотичні засоби і був затриманий. Чи є в діях Осипенка ознаки злочину? Визначте їх.

20. Бізнесмен Семенюк, позичив значну суму коштів у свого знайомого – Іванченка. Кошти було вкладено у бізнес, проте безрезультатно. Щоб не віддавати гроші, Семенюк вирішив вбити Іванченка. Для цього він незаконно придбав пістолет, а потім відмовився від вчинення вбивства. Чи підлягатиме кримінальній відповідальності Семенюк? За які дії?

21. Громадянин Заїка, у стані алкогольного сп’яніння пошкодив автомобіль свого сусіда Ремеза: розбив вікно, порізав колеса, бо нібито автомобіль заважав нормальному підходу до під’їзду. Чи буде звільнено Заїку від кримінальної відповідальності, якщо він щиро покаявся, активно сприяв розкриттю злочину і повністю відшкодував завданні збитки?

22. Під час полювання Волощенко вистрелив у бік ймовірної появи звіра. Виявилося, що там знаходився його колега по полюванню, якого Волощенко поранив. Чи буде притягнуто до відповідальності Волощенка?

23. Група осіб, без постійного місця проживання, в одному із сіл викрала дівчинку (4 роки), і змушувала її жебракувати. Чи будуть винні притягнені до відповідальності? За який вид злочину?

24. Група підлітків гралася на подвір’ї будинку. Один із хлопців, Ігор (13 р.), вихвалявся перед товаришами тим, що у його батька є бойовий пістолет, яким його нагородили. Хлопці не повірили Ігорю, тому хлопець пішов додому, взяв пістолет і виніс його на вулицю. Під час огляду пістолета, Сергій (12 років) натиснув на курок і пістолет вистрелив, поранивши їхнього приятеля Кирила. Чи є у діях хлопців склад злочину? Кого і за що буде притягнуто до відповідальності?

docx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
7 грудня 2020
Переглядів
1977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку