Кроссенс на уроках історії

Про матеріал
Кроссенс « Мій край – моя країна. Цінуй, вивчай, дій». Кроссенс – модна вправа на сучасному уроці. Якщо коротко: кроссенс – це система (перетин) зображень з певної теми, яка вибудовується на 9-ти квадратах. Картинки пов’язані між собою сенсами-смислами.
Перегляд файлу

                            Кроссенс на уроках історії

 

 

                    Алгоритм створення кроссенсу

1. Визначити тематику (загальну ідею).

 2. Вибрати 8-9 елементів (образів), що мають відношення до теми.

 3. Найти зв'язок між елементами.

 4. Визначити послідовність елементів за типом зв'язку «хрест» і «основа».

 5. Сконцентрувати значення в одному елементі (центр – 5-й квадрат).

6. Виділити відмінні риси, особливості кожного елемента.

7. Підібрати картинки, що ілюструють вибрані елементи (образи). 

 8. Замінити вибрані прямі елементи (образи) і асоціації непрямими, символічними картинками.

 9. Побудова асоціативного зв’язку між образами елементів.

Для полегшення створення кроссенсу зручно спочатку кожен квадрат заповнити словом (словосполученням) із обраної теми, а потім замінити його асоціативною картинкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кроссенс  « Мій край – моя країна. Цінуй, вивчай, дій»

 

C:\Users\Іванна Іванівна\Desktop\clipboard_image_fdac6d0ef6c5a8aa.jpg

Відповідь: 1 – 2 –створення та розпад СРСР .  2 – 3 – формування  символів держави та державності:  Герб, Гімн, Прапор, Гривня.   3 – 6 –28 червня 1996 року- прийняття Конституції незалежної України. Ця подія сповістила світу, що Україна, як незалежна, суверенна держава, – відновилася, постала і буде стояти серед інших країн світу.   6 – 9 – боротьба  за демократію: «Разом нас багато, нас не подолати…» , Помаранчева революція в Україні (22 листопада – 3 грудня 2004 р.)  9– 8 –  Революція за права, честь, гідність…(30 листопада 2013 р. – лютий 2014 р.).8 – 7 – «Небесна Сотня» - пам’ятай.   7 – 4 – «Знай наших» : досягнення українців .4 – 5 –  Мій край – моя країна. Цінуй, вивчай, дій.

 

 Орієнтовні відповіді учнів:

  1. 30 грудня 1922 року в Москві відбувся І з'їзд рад СРСР, на якому делегати від РСФРР, УСРР, Білоруської СРР та Закавказької СФРР розглянули та схвалили «в основному» проєкт Декларації та Договору про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік. У 1940—1956 роках до складу СРСР входила 16-та республіка, Карело-Фінська РСР, перетворена на Карельську Автономну РСР.  Перед розпадом у 1991 році СРСР складався з 15 союзних республік.

2. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила “Акт проголошення незалежності України». Громадяни нашої держави майже одностайно підтримали це рішення Верховної Ради, проголосувавши абсолютною більшістю “За» на референдумі, що відбувся 1 грудня 1991 року — 90,32 % та вибравши першого президента незалежної України- Леоніда Кравчука. Сьогодні Незалежну Україну наша молодь мужньо захищає від загарбника-московита.

3.  2 вересня 1996 року Указом Президента України-  офіційно було введено в обіг гривню як національну валюту.

4. Фе́дір Петро́вич Погребе́нник (23 червня 1929, с. Рожнів, нині Косівського району Івано-Франківської області  10 січня 2001, м. Київ)  український літературознавець, доктор філологічних наук, професор, вчений-енциклопедист, заслужений діяч науки і техніки, лауреат премії братів Лепких та Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, член Спілки письменників, автор багатьох нарисів, статей, співробітник Лондонського журналу, член Гуцульського дослідного інституту в США, член редколегії Української літературної енциклопедії, один із активних авторів журналу «Слово і час», головний бібліограф Національної парламентської бібліотеки.

5. У серці назавжди – мрія крилата    

Про мирну Україну, розвинену, багату!

6.  Конституція України – Основний Закон нашої держави.

Вона складається з 15 розділів і 161 статті. Це не просто набір правил про державний устрій, про вибори, Конституція визначає основні права та обов‘язки громадян: право на життя, на свободу у всіх її проявах, право на повагу людської гідності, право на освіту та медичне обслуговування; обов‘язок захисту Вітчизни, шанування державних символів; піклування про природу тощо. В Основному Законі окреслено: хто ти як особистість, хто ми як народ на карті світу, який напрям розвитку обрали.

7. «Небе́сна Со́тня» — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року .

11 лютого 2015 року набув юридичної сили указ Президента який оголошував 20 лютого Днем пам‘яті Героїв Небесної Сотні.

 Героями Небесної Сотні стали люди, різні за віком, статтю, освітою, релігійними й навіть політичними переконаннями. Найстаршому — Іванові Наконечному — тоді виповнилося 82 роки, а наймолодшому — Назарові Войтовичу — лише 17.

  18 листопада 2015 року було відкрито «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності», який не тільки зберігає пам‘ять про героїчну історію Революції гідності, а й здійснює подальші дослідження цієї історичної події та популяризує знання про неї.

8.  30 листопада 2013 року – лютий 2014 року Революція Гідності в Україні.

Революція гідності (також Київський Майдан, Майдан у Києві, Євромайдан та Єврореволюція) — політичні та суспільні зміни в Україні з 30 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані протестом громадян України проти протиправного розгону мирної акції студентів та громадських активістів, яка розпочалася 21 листопада 2013 як спротив проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою відмовою від цього курсу . Одними з головних причин протестів стали надмірна концентрація влади в руках Віктора Януковича та його «сім'ї», небажання народу України миритись із перетворенням країни не лише де-факто, але і де-юре на одну з колоній Росії.

9. 22 листопада 2004 року початок Помаранчевої революції.

Помара́нчева револю́ція або Помаранчевий майда́н — кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник  Віктор Янукович. Акція почалася 22 листопада 2004 як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.

3 грудня 2004 року Верховний Суд України прийняв рішення скасувати результати президентських виборів і призначив повторне голосування; 26 грудня 2004 року за результатами повторного голосування перемогу на президентських виборах здобув Ющенко В.А.

 

 

docx
Додано
9 жовтня 2021
Переглядів
992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку