Кров, її склад та функції. Групи крові та переливання крові.

Про матеріал
Кров, її склад та функції. Групи крові та переливання крові. Гемоглобін - особливий білок, завдяки якому еритроцити виконують дихальну функцію і підтримують рН крові. У чоловіків в крові міститься в середньому 130 - 170 г / л (нижня межа - 120, верхня межа - 180 г / л) гемоглобіну, у жінок - 120 - 140 г / л. Гемоглобін складається з білка глобіну і 4 молекул гема (ферумовмісна сполука). Гем має в своєму складі атом Феруму, здатний приєднувати або віддавати молекулу кисню. При цьому валентність Феруму, до якого приєднується кисень, не змінюється, тобто Ферум залишається двовалентним.
Перегляд файлу

Урок № 19

Кров, її склад та функції. Групи крові та переливання крові.

2.Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

2.2. Розгадати кросворд та дати визначення терміну, який закодовано в ньому.

 

 

 

 

 

9

5

 

 

 

 

2

3

 

8

 

 

 

4

 

6

 

 

1

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Речовини, які переносяться кровю (гормони)

2. Внутрішнє рідке середовище організму (кров)

3. Внутрішнє рідке середовище організму (лімфа)

4.Система органів, яка регулює сталість внутрішнього середовища (нервова)

5.Система органів, яка регулює сталість внутрішнього середовища (ендокринна)

6.Процес, за допомогою якого відбувається обмін речовин між кровю і тканинною рідиною та клітинами (осмос)

7.Система органів, яка своєю роботою забезпечує сталість внутрішнього середовища (травна)

8.Рідка складова частина крові, з якої утворюється тканинна рідина (плазма)

9.Процес, за допомогою якого відбувається обмін речовин між кровю і тканинною рідиною та клітинами (дифузія)

Закодоване слово - гомеостаз

2.4.Закінчить схему (схема зображена на дошці або використовується як роздатковий матеріал)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Засвоєння нового матеріалу

1.Будова і функції еритроцитів

Запитання до учнів:

Під час лабораторної роботи «Мікроскопічна будова крові людини» ви розглядували мікропрепарат крові людини.

  • Яких клітин  було найбільше в полі зору мікроскопа? (еритроцитів)
  • Якого вони кольору? (червоного)
  • Чи мають ці клітини крові ядро? (ні)

Проектування зображення еритроцита на екран або використання демонстраційної таблиці:

Розповідь вчителя:

Загальна кількість еритроцитів, які містяться в крові людини, величезна. Вона приблизно в 10 тис. разів більша населення нашої планети. Якбирозмістити всі еритроцит людини в один ряд, то вийшов би ланцюжок довжиноюблизько 150 000 км; якби покласти еритроцити один на один, то утворилася б колонависотою, що перевищує довжину екватора земної кулі (50 000...60 000 км).

В 1 мм3 крові міститься від 4, 5 до 5, 5 млн. еритроцитів (у жінок –4,5 млн., учоловіків – 5,0 млн., після незначного фізичного навантаження – 5 – 5,5 млн.), після акліматизації у гірських умовах – 6-7 млн.).

 

Робота в групах

Завдання учням:

1 група – Які особливості будови еритроцитів?

2 група – Який склад та роль гемоглобіну?

3 група – Які сполуки утворює гемоглобін з газами?

4 група – Що таке недокрів’я? Які його причини?

Презентація результатів самостійної роботи групами:

 

1 група – особливості будови еритроцитів

 

Еритроцити - дрібні без'ядерні клітини діаметром 7,5 мкм. Еритроцит має форму двовгнутого посередині диска. Така форма збільшує його поверхню і сприяє кращому проникненню в нього кисню. Завдяки великій кількості і специфічній формі загальна площа всіх еритроцитів у крові людини становить 3 200 м3. У нормі еритроцити живуть близько 120 днів, а потім руйнуються в селезінці й печінці. Кров поповнюється новими еритроцитами, які утворюються в червоному кістковому мозку з особливих клітин - еритробластів. Останні, на відміну від еритроцитів, мають ядро, яке під час дозрівання еритроцита у кістковому мозку замінюється на гемоглобін. Тіло еритроцита ззовні вкрите мембраною, а всередині майже повністю заповнене білковою речовиною - гемоглобіном

Вправа «Мозковий штурм»

  • Відомо, що після акліматизації у гірських умовах кількість еритроцитів у людини становить  6-7 млн. в 1 мм3. Чому відбувається збільшення кількості еритроцитів?

(Кількість еритроцитів може значно збільшуватися при нестачі кисню на великих висотах, при м'язовій роботі. У людей, якіживуть у високогірних районах, еритроцитів приблизно на 30% більше, ніж у жителівморського узбережжя. При переїзді з низовинних районів у високогірні кількістьеритроцитів у крові збільшується. Коли ж потреба в кисні зменшується, кількістьеритроцитів у крові знижується)

 

2 група – склад та роль гемоглобіну

 

Гемоглобін - особливий білок, завдяки якому еритроцити виконують дихальну функцію і підтримують рН крові. У чоловіків в крові міститься в середньому 130 - 170 г / л (нижня межа - 120, верхня межа - 180 г / л) гемоглобіну, у жінок - 120 - 140 г / л.

 Гемоглобін складається з білка глобіну і 4 молекул гема (ферумовмісна сполука). Гем має в своєму складі атом Феруму, здатний приєднувати або віддавати молекулу кисню. При цьому валентність Феруму, до якого приєднується кисень, не змінюється, тобто Ферум залишається двовалентним.

                                             3 група – сполуки гемоглобіна з газами

Важливою властивістю гемоглобіну є утворення сполуки гемоглобі­ну з киснем — оксигемоглобін, який зумовлює характерне забарвлення артеріальної крові. Ця сполука в капілярах тканин знову легко розпадається на кисень і гемоглобін. Гемоглобін також легко вступає в реакцію з вугле­кислим газом — карбгемоглобін, утворюючи венозну кров.Однак у гемоглобіну є дуже важлива властивість утворювати
стійку сполуку з чадним газом - карбоксигемоглобін. Гемоглобін блокований в ньому чадним газом і нездатний здійснювати перенесення кисню. При вмісті в повітрі 0,1% чадного газу більше половини гемоглобіну крові сполучається з ним, у зв'язку з чим клітини і тканини не забезпечуються необхідною кількістю кисню. В результаті кисневого голодування з'являється м'язова кволість, втрата свідомості, судороги і може настати смерть. Перша допомога при отруєнні чадним газом – забезпечити приплив свіжого повітря, напоїти постраждалого міцним чаєм, а далі необхідна медична допомога.

Доповнення вчителя:

При деяких патологічних станах, наприклад, при отруєнні сильними окислювачами (бертолетової сіллю, перманганатом калію та ін) утворюється міцне з'єднання гемоглобіну з киснем - метгемоглобін, в якому відбувається окислювання феруму, і він стає трьохвалентним. У результаті цього гемоглобін втрачає здатність віддавати кисень тканинам, що може призвести до загибелі людини.

 

Складання опорного конспекту:

Сполуки гемоглобіну з газами

  • НвО2 – оксигемоглобін – має яскраво-червоний колір. Утворення його відбувається в капілярах легень, де висока концентрація кисню.
  • Нв – відновлений гемоглобін – має темно-червоний колір, що визначає колір венозної крові. Утворюється він у капілярах тканин.
  • НвСО2 – карбгемоглобін має вишневий колір і утворюється при проходженні крові через капіляри тканини.
  • НвСО – карбоксигемоглобін має яскравий червоний колір і утворюється при наявності СО в навколишньому повітрі.
  • НвОН – метгемоглобін має бурий колір і утворюється при наявності сильно діючих окисників.

 

4 група – Недокрів'я

Недокрів'я (анемія) - стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів і (або) зниженням вмісту гемоглобіну в одиниці об'єму крові.Ця недуга приводить до кисневого голодування (гіпоксії). Кров переносить менше кисню, від чого настає киснева недостатність, яка впливає на розумову діяльність і фізичну працездатність.Недокрів’я виявляється слабкістю, посиленим серцебиттям, запамороченням, при важких випадках захворювання загострюється ніс, впадають щоки і очі, з’являється нудота і блювота

 Причиною анемії може бути велика крововтрата, підвищене кровотворення недостатнє харчування, руйнування еритроцитів алкоголем, промисловими викидами, що містять бензол, і солі важких металів, радіаційне забруднення.

Заповненя таблиці:

«Характеристика еритроцитів»

Назва форменого елемента

еритроцит

Забарвлення

Червоне

Форма

Диск, увігнутий посередині, що збільшує площу його поверхні

Наявність ядра

-

Кількість в 1 мм3 крові

5,5 млн

Речовина, що входить до складу

Гемоглобін

Місце утворення

Червоний кістковий мозок

Місце руйнування

Печінка, селезінка

Час існування

120 діб

Основні функції

Транспорт кисню від легенів до всіх органів, транспорт вуглекислого газу від тканин до легенів

 

Вправа «Творча лабораторія»

 Розв’яжіть проблемну ситуацію:

  • Кількість еритроцитів в крові людини визначається рівнем гемоглобіну в крові при сдачі аналізів (норма гемоглобіну для чоловіків 130-170 г/л, для жінок 120-140г/л.).Який діагноз поставить лікар пацієнту, якщо у нього рівень гемоглобіну – 90 г/л. Пацієнт скаржиться на загальну слабкість, головний біль, різке похудіння. Поясніть причину цього захворювання. Які рекомендації щодо лікування можна надати хворому?

Очікувана відповідь учнів:

Наявність в результатах цифри 90 свідчить про те, що у пацієнта в крові низький рівень гемоглобіну. Таке захворювання називається анемією. Наявність малої кількості еритроцитів веде до недостатнього транспортування кисня до клітин, особливо клітин мозку. Характерними ознаками анемії є: бліде обличчя і шкіра, загальна слабкість, похудіння, фізична та умова втома, серцебиття, головний біль.

Лікування повинно бути направленим на причину анемії.

Поради лікаря:

  • вживати продукти насичені ферумом, який є складовою частиною гемоглобіну (гранатовий сік, м’ясо, печінка, масло, вершки, молоко, горіхи, яблука);
  • прогулянки на свіжому повітрі

 

Додатковий матеріал для вчителя:

 

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ). Якщо кров уберегти від зсідання ізалишити на кілька годин у капілярних трубочках, то еритроцити, що містяться в крові,внаслідок ваги починають осідати. Вони осідають з певною швидкістю. У жінок вонастановить 7...12 мм/год, а в чоловіків – 3...9 мм/год.

Визначення швидкості осідання еритроцитів має важливе діагностичне значення вмедицині. При туберкульозі, різних запальних процесах в організмі швидкість осіданняеритроцитів підвищується. Це пов'язано з тим, що при запальних процесах у кровізбільшується кількість білків глобулінів; глобуліни адсорбуються еритроцитами, щозмінює властивості їхньої поверхні і приводить до прискорення ШОЕ.

 

Проекція зображння на екран або використати як роздатковий матеріал

 

                  А

 Б

 

    В                                              

Завдання учням:

  • Розгляньте зображені еритроцити. Еритроцит А – нормальна форма еритроцита.

Що відбувається з еритроцитами Б і В?

 

Очікувана відповідь учнів:

Зображення Б – зморщення еритроцита, В- процес руйнування еритроцита і  виділення внутрішнього вмісту.

Пояснення вчителя

Дійсно на зображенні Б ми бачимо зморщення еритроцита. Це   результат розміщення його в гіпертонічному розчині (розчин, який містить концентрацію солей більшу ніж фізіодогічний розчин (більше чим 0,9%). На малюнку В ми бачимо процес руйнування еритроцитів і вихід гемоглобіну у плазму крові. Цей процес називається гемолізом.

При цьому плазма забарвлюється в червоний колір і стає прозорою – «лакова кров».

 

2.Переливання крові. Групи крові.

Слово вчителя

Людина з давніх-давен мріяла про довголіття. Не був винятком із цього правила і намісник Бога на землі папа римський Іннокентій VIII, який нама­гався будь-що продовжити своє життя. За його наказомдо Ватикану було скликано найкращих ме­диків Європи. Коли ті з'явилися до палацу, папа уважно оглянув їх і, ніби переконавшись, що їм можна довіритися, запитав:

  •        Чи можете ви продовжити мені життя?

Лікарі мовчали. Нарешті найстаріший із нихсказав:

 Це досі не підвладно медицині, Ваша святосте.

 Так... — продовжив папа. — Але ж деякі з вас стверджують, що кров, узята в молодих і перелита старим, здатна повернути сили...

Найстаріший лікар поглянув на колег.

  •        Дехто так вважає, Ваше преосвященство, — мовив він, — але все в руках Божих...
  •        Тоді починайте негайно!
  •        Але ж, монсеньйоре... Це загрожує...

Папа стомлено похилився на подушки.

  •        Це мій наказ.

Лікарі виконали наказ. Однак не встигли вони закінчити цей винятковий в історії медицини екс­перимент, як папа сконав на очах у переляканих єпископів. Принесені в жертву папі життя трьох хлопчиків не врятували духовного пастиря.

Запиатння до учнів:

  • Чому цей експеримент закінчився смертю?
  • Чому так сталося?

Вчительвислуховує відповіді учнів, а потім рекомендує звернутись до тексту підручника для уточнення відповіді.

Цей експеримент закінчився смертю тому, що під час переливання крові слід враховувати групу крові, тобто наявність аглютиногенів і аглютинінів.

  • Аглютиногени А і В – це білки, що міститься в еритроцитах.
  • Аглютиніни α і β – це білки, що містяться в плазмі.

Завдяки наявності аглютинінів і аглютиногенів кров людей поділяється на 4 групи: І, ІІ, ІІІ, ІV, або О, А, В, АВ.Ця система була відкрита в 1901 році австрійським вченим К.Ландштейнером.

У крові людини одночасно ніколи не зустрічаються аглютиноген А і аглютинін α або аглютиноген В і аглютинін β – тому склеювання еритроцитів не відбувається. Якщо ж з певних причин(при переливанні крові) зустрічаються А і α або В і β – відбувається аглютинація(склеювання) еритроцитів.

Запам’ятайте правило: еритроцити донора склеюються плазмою реципієнта, якщо зустрічаються однойменні  аглютиніни і аглютиногени. Відбувається АГЛЮТИНАЦІЯ.

Завдання учням:

Скориставшись матеріалом підручника, зробіть аналіз таблиці «Групи крові». Поясніть механізм переливання крові.

«Групи крові»

Група крові

 

Аглютиногени

в еритроцитах

Аглютиніни в плазмі

Донор

0 (І)

-

α, β

І

А (ІІ)

А

β

І, ІІ

В (ІІІ)

В

α

І, ІІІ

АВ (IV)

АВ

-

І,ІІ, ІІІ, ІV

 

Люди з 0 групою крові – універсальні донори, а люди з АВ групою – універсальні реципієнти.

Повідомлення учня:

Донорство

Донором може бути кожна здорова людина у віці 18-60 років. Без шкоди для здоров’я за один раз донор може здати 250-400 мл крові (не частіше як один раз у три місяці).Здоров’я кожного донора ретельно перевіряє лікар станції переливання крові. Донорами не можуть бути люди, які часто вживають алкоголь, хворі на СНІД та деякі інші вірусні хвороби. Спосіб консервування крові: у стерильний поліетиленовий пакет об’ємом 250 мл, набирають донорські кров і щільно закривають. Якщо до щойно одержаної крові додати трохи нешкідливого лимоннокислого натрію, то вона не звертається і при t 4-6˚ С може зберігатися протягом кількох місяців. Найкраще застосовувати кров взяту не більше 10-14 днів. На етикетці посуду записують групу крові, резус-належність і датузаготівлі крові. Кров з пакету за допомогою спеціального приладу вливають у вену реципієнта по краплинах.Переливають не тільки цільну кров, але і її компоненти та кровозамінники.

Не слід користуватися кров’ю одного і того ж донора при повторному переливанні, оскільки обов’язково до якої-небудь з систем відбудеться імунізація.

Це цікаво:

  • В Японії розрізненню за групою крові довіряють більше, ніж за знаками зодіаку. Японці впевнені, що власники I групи крові - товариські, енергійні. Люди з II групою стресостійкі, вперті. Вимогливими, творчими особистостями вважають осіб з III групою крові. Люди з рідкісною IV групою в житті керуються почуттями, нерішучі й вразливі.

3. Резус – фактор і резус – конфлікт

Розповідь вчителя:

При переливанні крові враховують не тільки групу крові за системою АВО, але й резус – належність.

Самостійна робота учнів з підручником:

  • Як визначається резус – належність?
  • Коли виникає резус - конфлікт?

Очікувані відповіді учнів:

Резус-фактор - це антиген (білок), що знаходиться на поверхні еритроцитів. Близько 85% людей мають цей самий резус-фактор і, відповідно, є резус-позитивним. Інші ж 15%, у яких його немає, резус-негативним. Звичайно негативний резус-фактор ніяких неприємностей його господарю не приносить. Особливої уваги і підходу вимагають лише резус-негативні вагітні жінки. Якщо в майбутньої мами резус- негативний, а в майбутнього тата позитивний, виникає небезпека резус-конфлікту. Але початися він може лише в тому випадку, якщо дитина успадкує резус батька. Тоді його кров буде не сумісна з кров'ю матері.

Повідомлення учня:

Що являє собою резус-конфлікт?

Резус-фактор плоду переборює плацентарний бар'єр і попадає в кров матері, а її організм, сприйнявши плід як щось чужорідне, починає виробляти захисні антитіла. Захищаючи матір, ці антитіла несуть серйозну загрозу її дитині. Антитіла матері проникають через плаценту і руйнують еритроцити дитини. У крові з'являється велика кількість речовини, називаного білірубіном. Білірубін забарвлює шкіру маляти в жовтий колір. Оскільки еритроцити плоду безупинно знищуються, його печінка і селезінка намагаються прискорити вироблення нових еритроцитів, збільшуючись при цьому в розмірах.. Виникає стан анемії. Резус-конфлікт може бути причиною поразки головного мозку, порушення функії слуху і мови. У найважчих випадках резус-конфлікт виявляється уродженою водянкою (набряком) плоду, що може привести до його загибелі.

4.Будова і функція лейкоцитів

 

Розповідь вчителя:

Лейкоцити — безбарвні ядерні клітини крові, які виконують захисні функції, забезпечуючи імунні реакції організму. Лейкоцити, або білі кров'яні тільця, здатні до активного амебоїдного руху. В 1 мм3 крові нараховується 6-8 тисяч лейкоцитів. Найменше лейкоцитів уранці, найбільше опівдні. Зменшення кількості до 500 в 1 мм3 веде до смерті.Тривалість життя більшості форм лейкоцитів від 2-4 днів до декількох років.. Утворюються лейкоцити вчервоному кістковому мозку, селезінці і лімфатичних вузлах.

Кількість лейкоцитів у крові може змінюватися. Після прийняття їжі, важкої м'язової роботи вміст цих клітин у крові збільшується. Особливо багато лейкоцитів з'являється в крові при запальних процесах.

 

Заповнення таблиці:

 

«Характеристика лейкоцитів»

Назва форменого елемента

лейкоцит

Забарвлення

безбарвні

Форма

непостійна

Наявність ядра

є

Кількість в 1 мм3 крові

6- 8 тисяч

Місце утворення

Червоний кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли

Місце руйнування

Селезінка та місця запалення

Час існування

Від 2-4 діб до декількох років

Основні функції

Захист організму від мікроорганізмів, чужорідних білків сторонніх тіл, які проникають у кров і тканини

 

Це цікаво:

 

  • У новонародженого лейкоцитів значно більше, ніж у дорослої людини (до 20 000 в 1 мм3крові). В першу добу життя кількість лейкоцитів зростає (відбувається розсмоктування продуктів розпаду тканин дитини, тканинних крововиливів, можливих під час пологів) до 30 000 в 1 мм3крові, а з другої доби кількість зменшується до 12 000.

 

5.Узагальнення і закріплення знань

Вправа «Знайди помилку»

(помилки підкреслені, вірні відповіді  наведені в дужках)

Лейкоцити - це безбарвні клітини, тому їх ще називають білі клітини крові. Є кілька видів лейкоцитів, однакових (різних) за розмірами, будовою і функціями, але всі вонимаютьрізну кількість ядер( ядро).В 1мм3 крові міститься 200-400 тисяч( 6-8 тисяч) лейкоцитів . Кількість лейкоцитів у крові завжди постійна (може змінюватись). Лейкоцити живуть від кількох діб до кількохтижнів (десятків років). Нові лейкоцити утворюються в червоному кістковому мозку, селезінці, лімфатичних вузлах та печінці. Основна функція лейкоцитів - захист організму  від крововтрат(від мікроорганізмів, чужорідних білків, сторонніх тіл, які проникають у кров і тканини) Лейкоцитам, на відміну від еритроцитів,не властивий(властивий) амебоїдний рух, завдяки чому вони не здатні (здатні) проходити крізь стінки найтонших кровоносних судин і рухатися між клітинами різних тканин організму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коріненко Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Литвин Артем
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1446
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку