Кров, її склад та функції. Зсідання крові.

Про матеріал
Тромбоцити або кров'яні пластинки — формені елементи крові, які містять важливий чинник згортання крові й забезпечують процеси зсідання крові, запобігаючи крововтратам при пошкодженні стінок кровоносних судин. Це безбарвні, без'ядерні, округлої або овальної форми пластинки. Тромбоцити у 3 рази менші від еритроцитів. В 1 мм3 крові — 200-400 тис. тромбоцитів. Утворюються вони у червоному кістковому мозку. Тривалість життя — 5-7 днів. Руйнування їх відбувається в селезінці.
Перегляд файлу

Урок № 20

Кров, її склад та функції. Зсідання крові.

2.Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

1.«Біологічні задача»

  • Загальна кількість гемоглобіну в крові людини 600-700 г. Яку кількість кисню він зможе зв’язати, якщо відомо, що 1 г гемоглобіну зв’язує 1,34 г кисню.

Розв’язок

1,34 г  х  600 г = 804 г

1,34 г  х  700 г = 938 г

Гемоглобін може зв’язати в середньому 804 – 938 г кисню.

2. «Мозковий штурм»

  • Чому при ін’єкціях ліки розводять не в дистильованій воді, а у фізіологічному розчині?

3. «Поміркуй»

  • Чому людині у разі кровотечі можна вводити в кров фізіологічний розчин, але не можна вливати воду?
  • Чому після значної крововтрати потерпілим вливають консервовану кров донорів,а не фізіологічний розчин?
  • Для чого кожналюдина повинна знати своюгрупу крові й резус- фактор?

 

4.Засвоєння нового матеріалу

1.Будова і функції тромбоцитів

Розповідь вчителя:

Уперше тромбоцити були відкриті французьким вченим у 1842 році О. Донне, а детально їх було описано італійським вченим Біцоцеро у 1882 році.

Отож, що таке тромбоцити?

Самостійна робота з підручником

Знайти відповіді на запитання:

1.Які особливості будови тромбоцитів (забарвлення, форма, наявність ядра, кількість в 1 мм3 крові, місце утворення, місце відмирання)?

2.Які функції тромбоцитів?

Очікувані відповіді учнів:

Тромбоцити або кров'яні пластинки — формені елементи крові, які містять важливий чинник згортання крові й забезпечують процеси зсідання крові, запобігаючи крововтратам при пошкодженні стінок кровоносних судин. Це безбарвні, без'ядерні, округлої або овальної форми пластинки. Тромбоцити у 3 рази менші від еритроцитів. В 1 мм3 крові — 200-400 тис. тромбоцитів. Утворюються вони у червоному кістковому мозку. Тривалість життя — 5-7 днів. Руйнування їх відбувається в селезінці.

Заповнення таблиці:

«Характеристика тромбоцитів»

Назва форменого елемента

тромбоцит

Забарвлення

безбарвні

Форма

Округлої або овальної форми пластинки

Наявність ядра

-

Кількість в 1 мм3 крові

200-400 тисяч

Місце утворення

Червоний кістковий мозок

Місце руйнування

селезінка

Час існування

5- 7 діб

Основні функції

забезпечують процеси зсідання крові, запобігаючи крововтратам при пошкодженні стінок кровоносних судин

 

2.Зсідання крові

Пояснення вчителя:

     Основна функція тромбоцитів пов'язана з їхньою участю у зсіданні крові. Зсідання крові захищає організм від крововтрати при пошкодженні судин. Воно пов'язане з перетворенням розчинного білка плазми крові фібриногену в нерозчинний білок фібрин, тонкі нитки якого утворюють сітку, в якій застряють клітини крові. Утворюється щільний кров'яний згусток, який закупорює пошкоджену судину.

Найбільш визнаною теорією зсідання крові вважають ферментативну теорію, основоположником якої був російський вчений О.Шмідт. Механізм зсідання крові — це складний ферментативний процес, який поділяється на три етапи:

1) руйнування тромбоцитів і вивільнення речовини, яка називається тромбопластин;

2) фермент тромбопластин каталізує перетворення протромбіну плазми крові на тромбін за участю вітаміну К та йонів кальцію;

3) тромбін каталізує перетворення фібриногену у фібрин

Складання опорної схеми:

Тромбоцити         руйнівний фактор                  тромбопластин (активна форма ферменту)

Протромбін      тромбопластин, Са,вітамін К          тромбін (активна форма ферменту)

Фібриноген (білок плазми)тромбін, Са, вітамін К             фібрин (тромб), нерозчинний білок

Складання опорного конспекту:

Умови згортання крові:

  • Наявність білків плазми крові (протромбіну, фібриногену)
  • Наявність вітаміну К
  • Наявність солей кальцію
  • Руйнівний фактор тромбоцитів

Розповідь вчителя:

У нормі тромб утворюється через 10-15 хвилин після пошкодження судин.   Зсідання крові уповільнюється під час охолодження. При зв'язуванні йонів кальцію йонами щавлевої або лимонної кислоти кров втрачає здатність до зсідання. Перешкоджають зсіданню крові і деякі речовини, зокрема гепарин, який добувають із печінки тварин, а також – препарат із медичних п'явок.

Запитання до учнів:

  • Чому у здорової людини кров у судинах  не зсідається?

Обговорення відповідей учнів, корекція їх вчителем, складання опорного конспекту:

Запобігають згортанню  крові в організмі людини:

а) Гладенька, незмочувана поверхня внутрішньої стінки судин.

б) Гепарин і  фібринолізин – фермент сироватки крові.

(гепарин утворюється в печінці й легенях)

Це цікаво:

  • У новонародженої дитини здатність крові зсідатись підвищена в 2-3 рази. Але починаючи з другого тижня життя, ця здатність доходить до норми дорослої людини. Отже, тривалість кровотечі в дітей така сама, як і в дорослих.

3.Поняття про гемофілію

Розповідь вчителя:

У людей, хворих на спадкову хворобу гемофілію, кров майже не зсідається: в ній немає антигемофілічного фактора, який сприяє розпаду кров'яних пластинок.

Повідомлення учнів:

                                                                 Гемофілія

Гемофілія — невиліковне генетичне захворювання, пов'язане з порушенням коагуляції (згортання) крові; при цьому захворюванні різко зростає небезпека загибелі від крововиливу в мозок та інші життєво важливі органи, навіть при незначній травмі. Хворі з важкою формою гемофілії нерідко піддаються інвалідизації, внаслідок частих крововиливів в суглоби (гемартрози) і м'язові тканини (гематоми).

Зазвичай хворобою страждають чоловіки, жінки ж виступають як носії гемофілії, які самі нею не хворіють, але можуть народити хворих синів або дочок-носійок.

Хоча хвороба на сьогоднішній день невиліковна, її протікання контролюється за допомогою ін'єкцій бракуючого фактора згортання крові, частіше всього виділеного з донорської крові. Деякі гемофіліки виробляють антитіла проти цього білка, що приводить до збільшення необхідної дози фактора або застосування замінників. В цілому сучасні гемофіліки при правильному лікуванні живуть стільки ж, скільки і здорові люди.

 

                                                         Історія гемофілії

Гемофілія відома з незапам'ятних часів. Перші описи симптомів, схожих на гемофілію, зустрічаються на івриті ще в ІІ столітті до нашої ери. А гемофілія як спадкове захворювання була описана в Талмуді у V столітті нашої ери. За законами рабинів, хлопчик звільнявся від обрізання, якщо два його старших брата вмирали від цієї процедури. Дослідник рабин Мойсей Маймонід (1135-1204) ввів це правило для синів жінок, які виходили заміж у другий раз. Таким чином, вже тоді почали враховувати закони спадковості. Арабська фізіолог Альбуказі (1013-1106) описав випадки смерті хлопчиків від кровотечі після банальної травми.

Перший докладний опис гемофілії зробив Джон Конрад Отто, дослідник з Філадельфії. У 1803 році він опублікував свою наукову роботу на тему підвищеної кровоточивості. Детально вивчаючи генеалогію одній із сімей, Отто зробив висновок про спадкову схильність до підвищеної кровоточивості у хлопчиків. Тим не менше, термін «гемофілія» був вперше використаний в 1828 році німецьким фізіологом Хопфа.

Сучасні знання та наукові дослідження гемофілії ведуть відлік з XІХ століття.

      Гемофілією страждали багато нащадки чоловічої статі англійської королеви Вікторії, праправнуком якої був і російський царевич Олексій, син останнього російського імператора Миколи ІІ.

Під час навколосвітньої подорожі Микола ІІ обрав собі наречену - принцесу Алісу Вікторію Олену Луїзу Беатрису Гессе-Дармштадський (у хрещенні Олександра Федорівна). Вона доводилася англійській королеві Вікторії онукою. Батьки Миколи ІІ були категорично проти цього одруження, оскільки знали, що рід королеви Вікторії передає спадкову хворобу - гемофілію. Син Олексій народився хворим на гемофілію, отримавши її від матері - імператриці Олександри Федорівни, що успадкувала хворобу від своєї матері принцеси Аліси, яка, у свою чергу, отримала її від матері - королеви Вікторії. Королева Вікторія була носієм гемофілії, але з дев'яти її дітей лише один син, принц Леопольд, хворів на гемофілію і помер, коли йому був тридцять один рік, а її дочки, принцеси Аліса і Беатриса, були носіями хвороби.

З чотирьох синів принцеси Беатріс двоє були хворі на гемофілію, а її дочка, Вікторія-Євгенія, дружина короля Іспанії, передала хворобу двом з трьох своїх синів. Син принцеси Аліси, Федерик, один з сімох дітей, який успадкував гемофілію, помер у трирічному віці. Два сини її сестри Ірен були також хворі на гемофілію. Тим не менш, одному з них вдалося благополучно дожити до 56 років.

 

5.Узагальнення і закріплення знань

1.«Перехресне опитування»

Учні обєднуються в групи. Кожна група складає по 2 питання іншим групам.

2.Інтерактивна гра «Швидка допомога».

Учням пропонується швидко поставити вчителю запитання з тих частин теми, які були незрозумілими або не зовсім зрозумілими

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Литвин Артем
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку