Кулінарне шоу - суші бар для дітей

Про матеріал

Справжні кулінари не зупиняються на досягнутому, а йдуть вперед. Цього разу ми вирішили відкрити справжній суші бар, в якому змогли представити від найпростіших до найскладніших страв.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

КУЛІНАРНОГО ШОУ

«СУШІ БАР»

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        Підготувала

                                                                      педагог-організатор

                                                           Кобобел А.Є.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведуча:

Доброго і радісного дня всім, всім хто сьогодні до нас завітав!

Ведуча:

Ми завжди раді вітати Вас у стінах нашого гостинного закладу!

Ведуча:

Зараз ми з вами живемо в період дуже великого технічного прогресу. Ми можемо подорожувати та спілкуватися з різними народами нашої планети. І це дуже добре і дуже цікаво. Однак для того щоб буди розвиненою та сучасною людиною, нам потрібно знати про традиції та культуру життя країни в яку ми потрапили. В цьому навчальному році ми розпочали знайомство з життям народів Азії и сьогодні хочемо запропонувати вам взяти участь у нашому кулінарному шоу «Суші бар».

Ведуча:

Сама назва нашого заходу говорить про те, що сьогодні ми дізнаємося про національну страву японського народу сущі та обов’язково приготуємо неймовірно цікаві різновиди. Отже я вас запрошую в «Суші бар» де ми створимо шедеври  та обов’язково скуштуємо їх.

Ведуча:

Сьогодні про суші чули мабуть всі. Якщо навіть людина їх і не їла, то обов'язково  бачила як виглядають суші і з чого складаються. Традиції приготування суші сягають своїм корінням 4 століття до нашої ери. Суші почали готувати в країнах південно-східної Азії. Найперші суші, що називаються Nare-zushi (рис) з'явилися в Китаї. Однак ті суші дещо відрізнялися від тих, що ми знаємо сьогодні. Спочатку суші були таким собі своєрідним аналогом холодильника. У давнину не так вже й просто було зберегти продукти в свіжому вигляді, адже ні у кого не було ні холодильників, ні морозилок. Випадково люди відкрили, що завдяки природному процесу ферментації рису, занурена в нього риба довше залишається свіжою. Такий вид зберігання і вживання в їжу поширився по всьому Китаю, приблизно в 8 столітті рецепт потрапив до Японії. Японці їли не тільки рибу, але й рис і назвали це блюдо Seisei-zushi. З цього часу суші стали самостійною стравою, а не способом зберігання та консервування риби. Поступово став змінюватися спосіб приготування суші. Пізніше виявилося, що якщо в рис додати рисовий уксус, то збільшиться термін зберігання і покращиться смак. На початку 19 століття в Японії з'явилися Nigiri-zushi - поєднання свіжої риби, рису і морських водоростей. В Європі суші стали популярними в кінці 20 століття. У 1980-ті роки суші стали популярні в усьому світі.  З цього часу починається ера суші манії. По всьому світу відкриваються суші бари, ресторани, кафе.  В наші дні неймовірна популярність суші продовжує зростати.

Ведуча:

Діти, а ви знаєте з яких інгредієнтів готують класичні суші?

Діти:

надають свої варіанти відповідей

  • листя норі - сушені і спресовані морські водорості;
  • начинка - в класичному варіанті це риба, зазвичай сира, але може бути і копчена, різні овочі, а також сири.

Варіантів суші може бути нескінченно багато. Змішаний з рисовим оцтом рис присутній майже у всіх видах суші, тоді як наявність норі зовсім необов'язково. Є види суші, в яких замість листя норі використовують рисовий папір або часточки огірків. Популярні суші, в яких рис з начинкою загортають в тонкий омлет. Так, таке блюдо теж називають суші. Не забуваємо, що головним елементом суші залишається рис.

Ведуча:

А зараз давайте поговоримо про різновиди суші. Сьогодні в світі існує величезна кількість варіацій суші.

Nigiri-zushi - складаються з shari (рис для суші), скручений у вигляді кульки або іншої форми, зазвичай на один укус, з невеликим грудочкою васабі і шматочком сирої риби.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Salmon_sushi_cut.jpg/1024px-Salmon_sushi_cut.jpg

 

Maki-zushi - циліндричні шматочки суші, загорнуті в листя норі (можуть бути загорнуті як в омлет, так і в скибочки огірка), з начинкою (риба або овочі) посередині.

 

Похожее изображение

 

Futomaki - це підвид маки-суші, рулетик більшого розміру з листям норі зовні і рисом і начинкою всередині, 5-6 см в діаметрі.

 

Картинки по запросу Futomaki фото

Hosomaki - тонкий рулетик з листям норі зовні, 2,5 см в діаметрі, зазвичай з одного начинкою. З хосомакі найпопулярніші це Kappamaki - суші з огірком - і Tekkamaki - суші з начинкою з тунця.

 

Похожее изображение

 

Temaki - великі конусоподібні рулетики з листям норі зовні і начинкою всередині, довжиною 10 см. Темаки їдять пальцями, так як паличками їх просто не схопити.

Картинки по запросу Temaki  фото

Uramaki- ще один вид маки-суші, що з'явився в Америці і тільки потім опинився в Японії, це суші-перевертні, в яких листя норі всередині, а рис зовні. Чому суші вирішили загортати саме так? Американцям зовнішній вигляд листя норі здається мало апетитним, і їм більше до душі суші, в яких норі не помітні.

 

Картинки по запросу Uramaki  фото

 

Chirashizushi також називається barazushi. Ця страва в очах європейців не виглядає як суші, так як складається з рису, насипаного в піалу і покритого добавками, зазвичай - сашимі і сирою рибою.

 

Картинки по запросу Chirashi-zushi  фото

 

Inari-zushi це щось на зразок "кишеньок" з вареного тофу, начинених рисом. Названі на честь бога Інарі, з ім'ям якого пов'язують легенду про появу тофу.

Inari-maki - зовсім інший вид суші, традиційні суші, що складаються з нори, рису і головного акценту - начинки з тофу.

 

Картинки по запросу Inari-zushi   фото

 

Oshizushi  - чотирикутні суші, всі інгредієнти спресовані в квадратну форму.

 

Картинки по запросу Oshi-zushi    фото

 

Sasazushi - характерні для північної частини Японії. Це суші, загорнуті в листя бамбука. Листя бамбука мають антибактеріальні властивості. Такими ж особливостями володіють листя персикових дерев - в них суші завертають в центральній і південній частині Японії - Kaki no ha sushi.

 

Картинки по запросу Sasa-zushi     фото

Чи варто побоюватися суші?

З цього питання багато сперечаються, але скільки б версій не було, відповідь звучала б так - все залежить від інгредієнтів суші. Якщо в суші є сира риба, звичайно, існує ризик отруєння. Один із способів зменшення ризику - заморозити рибу перед вживанням, у багатьох західних ресторанах так і роблять. Директиви Євросоюзу наполягають на заморожуванні риби при 20-градусній температурі як мінімум за добу до вживання в необробленому вигляді. У США рекомендують заморожувати рибу при -35 на 15 годин або при -20 на 7 днів.

Протягом століть суші подаються разом з васабі і імбиром. Обидва ці продукту мають антибактеріальні властивості. І якщо не їсти багато суші, то маленький клубочок васабі може нейтралізувати токсичні речовини.

Як правильно їсти суші?

Звичайно, можна їсти суші самі по собі, але з століття в століття складалася традиція подачі і вживання суші. Щоб насолодитися смаком суші, тобі знадобиться:

  • суші;
  • соєвий соус;
  •                 паста васабі, яку отримують з рослини Wasabia japonica, яку при перекладі часто називають японським хріном, хоча з добре відомим нам хроном у цієї рослини немає нічого спільного. Однак варто зазначити, що в західному світі васабі часто готують зі звичайного хрону з доповненням відповідних барвників і ароматів. Справжній васабі гострий, його використовують зовсім в невеликих кількостях, але його гострота нетривала. Васабі має антибактеріальні властивості, паста знижує ризик отруєння їжею;

• імбир (gari) - часточки маринованого імбиру, функція яких нейтралізувати смак. Його їдять не разом з суші, а після, щоб "очистити" смакові рецептори для нового виду суші. Імбир також володіє антибактеріальними властивостями.

Суші можна їсти і паличками, і пальцями. До деяких видів суші, наприклад, до nigiri вже доданий васабі, а маки-суші їдять, поклавши невелику грудочку васабі. Соєвий соус призначений саме для поліпшення смаку риби. Тому при вживанні nigiri, суші треба брати так, щоб в блюдечку з соєвим соусом можна було змочити саму рибу, а не рис. Різні види суші коштує "розбавляти" часточкою маринованого імбиру, тоді смак щойно з'їденого суші не вплине на новий вид суші. Також маринований імбир покращує травлення. Запивають зазвичай суші зеленим чаєм.

Як приготувати суші в домашніх умовах?

Найчастіше в домашніх умовах готують маки-суші. Навчитися їх готувати зовсім нескладно.

Для цього знадобляться:

• рис для суші;

• рисовий оцет;

• сіль;

• цукор;

• листя норі;

• паста васабі;

• часточки маринованого імбиру;

• начинка - найпопулярніші: лосось, креветки, авокадо, огірок, сир "Філадельфія", крабові палички, паприка;

makisu - циновка з бамбука для суші.

 

Майстер-клас з приготування суші

 

mk1

Рис для суші готується таким чином: потрібно налити в каструльку води і посолити її. Поставити на вогонь і довести воду до кипіння. Після того, як вода закипить кидаємо в каструлю рис. Якщо ви налили половину каструлі води, то рису можна в каструлю покласти підлогу пачки. Рис потрібно варити до готовності і стежити за тим, щоб вода повністю випарувалася. Не потрібно додавати воду, якщо побачите, що вона википає. Рис повинен вийти клейким, а не розсипчастим.

mk1-2

Після того, як Ви зварили рис, відставте його в сторону, щоб він міг охолонути. Каструлю можна не накривати кришкою - так рис швидше охолоне. Поки рис остигає, Ви можете нарізати рибу і огірки. Нарізати краще брусочками (довгасті палички

mk2

Наступний крок в приготуванні суші є основа норі. Норі - це спресовані листи з морських водоростей, які використовуються для суші і рол.

mk3

На лист нори  нужно ложкой выложить  рис и размазать его по листу  ножом. Чтобы рис не приставал к ножу,обмакните нож в холодной воде.

mk4

Підготувавши основу для ролл-суші, потрібно викласти на неї огірки і рибу. Тут доведеться проявити фантазію. Можна вкласти одну рибку, можна тільки огірки, можна викласти одну рибку і один огірочок. Загалом як Вам більше подобається. Але не перестарайтеся, щоб рол не вдався товстим

mk4-1

Виклавши начинку на рисі, потрібно акуратно загорнути лист норі. Можна закручувати до себе або від себе. Це вже як кому зручніше. Головне щільно обернути начинку і не порвати лист. Начинка повинна бути повністю загорнута в аркуш, тобто лист потрібно закрутити до кінця

mk5

Після того, як ви щільно загорнете начинку в норі, ролл потрібно розрізати на невеликі шматочки, товщиною в 1,5-2 см. Тоньше просто не вийде, та й не треба. Різати потрібно легенько, не варто сильно тиснути на ніж, щоб не зім'яти рол. Слідкуйте за тим, щоб роли внизу були відокремлені один від одного.

mk6

Порізані роли потрібно акуратно викласти на блюдо

mk7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майстер-клас з приготування темакі

 

http://www.vseodetyah.com/editorfiles/temaki-master-klass-05.jpg

Складові:

o листи водоростей (норі)

o рис для суші

o лосось

o огірок

o авокадо

o салат Айсберг

Темаки. Процес приготування:

http://www.vseodetyah.com/editorfiles/temaki-master-klass-01.jpg

  1. Процес приготування темакі простий: трохи відступивши від правого верхнього кута, покладіть на половинку норі невелику кількість рису для суші

http://www.vseodetyah.com/editorfiles/temaki-master-klass-02.jpg

  1. На рис викладіть шматочок лосося, порізані соломкою, салат Айсберг, огірок і авокадо

http://www.vseodetyah.com/editorfiles/temaki-master-klass-03.jpg

  1. Потім вільний кінець норі зліва перемістіть направо і сформуйте конус, обернувши його норі.

http://www.vseodetyah.com/editorfiles/temaki-master-klass-04.jpg

4. При приготуванні хенд-ролів не змочується норі, інакше вони втратять свої смакові якості. Кут норі можна приклеїти до конусу за допомогою рисинки.

 Ці суші їдять руками, поки норі НЕ розмокнули від рису і начинки, занурюючи темакі-суші в соєвий соус. Можливо, конуси не так гарні зовні, як різні види ролів, але зате вони дозволять вам витратити мінімум зусиль і часу на приготування суші, не дарма японці найчастіше в домашніх умовах готують саме такі хенд-роли.

Интересные факты о суши, роллах и их креативной реализации

Ведуча:

Дорогі діти, ми з вами зробили справжні суші, а зараз давайте сервірувати столи та куштувати наші страви.

Всі діти допомагають сервірувати столи. Після того як столи готові до прийому їжі всіх запрошують сідати.

Ведуча:

Сьогодні у нас вийшло справжнє кулінарне шоу. Ми з вами дізналися багато про їжу народів Азії та навчилися робити суші. Сподіваємося, що ви задоволені.

Ведуча:

Всім гостям нашого шоу висловлюємо велику подяку що завітали до нас та змогли насолодитися кулінарною майстерністю та її виробами. Обов’язково чикаємо вас наступного разу на нові кулінарні майстер класи. До нових зустрічей. До побачення.

 

docx
Додано
17 серпня 2018
Переглядів
1343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку