Презентація про історію виготовлення різдвяних пряників з 16 ст до нашого часу. Цікаво та пізнавальна інформація як для дітей так і батьків, а можливо і вчителів. Не забуваймо своє!
Символіка обрядових борошняних виробів з тіста у народній кулінаріїКАША-КУТЯ-ХЛІБ-ПАЛЯНИЦІ-КОРОВАЇ-ШИШКИ-СОВА-БОРОНА-ХРЕСТИ-ЖАЙВОРОНКИ-ШУЛИКИ-ВЕРГУНИ-КОРЖІ-ПЕЧИВО-ПРЯНИКИСимволічне значення інгредієнтів печених борошняних виробів. Символіка форми, якої надають виробам з тіста. Символічне значення виробів у обряді
Символіка меду й мед у складі виробів з тіста. Різдво: Святочний хліб=медівник-медівникові зірки. Кутя=пшениця з медом. Ячмінь (неоліт, 10 тис. р. тому)Обрядове печиво=медівник=медяник=пряник=праник. Мед робить тісто солодким, духмяним (культ покійників, вони споживають запах), тісто довго не черствіє (брали в дорогу чумаки, козаки)Харків – одна з пряничних губерній з 18 ст. Назва: попряник (перець) + прянощі, кориця, гвоздика, імбир, кардамон, духмяний та чорний перець (30%), ваніль. Праник – бите тісто