Культура Давнього Риму

Про матеріал

Презентація до урок "Культура Давнього Риму" для 6 класу НУШ до підручника "Історія України. Всесвітня історія" (автори: І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, Н. С. Власова, І. О. Піскарьова). Матеріал у презентації викладено відповідно до підручника та може слугувати наочною демонстрацією на уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Продовж речення»«Доброго ранку! Я бажаю тобі……»

Номер слайду 2

Культура Давнього Риму

Номер слайду 3

Девіз уроку. Не просто слухати,а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати,а міркувати. Дружно та плідно працювати!

Номер слайду 4

Історичний диктант. Віра в Ісуса Христа, як втілення та віра в Бога. Коли виникли перші християнські громади?У якому році римський імператор видав закон,яким визнав християнську віру?У якому році християнство стало державною релігією?Послідовники вчення Ісуса Христа. Організацію християнських громад почали називати….

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Культура Давнього Риму увібрала в себе культуру етрусків та інших племен Італії,а також народів, які в різні часи були завойовані римлянами. Особливістю римської культури було те,що набуті знання і досвід вони намагалися застосувати в практичному житті.

Номер слайду 8

Стінописи з архітектурними пейзажами вілли в Боскореале (Помпеї)

Номер слайду 9

Роздивіться скульптурний портрет Марка Аврелія. Порівняйте його із зображеннями на рельєфах та кінній статуї. Чи можна стверджувати, що зображено ту саму людину? Чому? Як, на вашу думку, римські митці досягли ефекту відтворення в скульптурному зображенні внутрішнього світу портретованого?

Номер слайду 10

Робочий лист 1.Історичне джерело «Життя дванадцяти цезарів»Доберіть до кожного скульптурного портрета уривок, який стосується зображеного історичного діяча. Зробіть висновок про особливості римського скульптурного портрета. Портрету Октавіана Августа відповідає уривок №_, тому що... Портрету Нерона відповідає уривок №_, оскільки Портрету Веспасіана відповідає уривок №_, бо...

Номер слайду 11

Номер слайду 12

A. «Зросту він був приблизно середнього, волосся рудувате, обличчя швидше гарне, ніж приємне, очі сірі й трохи короткозорі, шия товста. Проте здоров’ю його позаздрив би будь-хто: за чотирнадцять років він хворів тільки три рази. Волосся він завжди завивав кучерями й укладав рядами, а під час грецької їзди навіть відпускав їх на потилиці...». Б. «Зросту він був доброго, будови міцної й кремезної, з суворим виразом обличчя... Зовнішнього блиску він анітрохи не прагнув, і навіть у день тріумфу не втримався, щоб не сказати: “Так мені, старому: як дурень, захотів тріумфу, немов предки мої його заслужили або сам я міг про нього мріяти!”. Назавжди зберіг невибагливі смаки простої людини і терпіти не міг чоловіків, які приділяли своїй зовнішності надмірну увагу». B. «З виду він був гарний і в будь-якому віці зберігав привабливість. Обличчя його було спокійним і ясним, говорив він або мовчав. Очі в нього були світлі й блискучі; він прагнув, щоб у них бачили якусь божественну силу. Волосся мав рудувате й трохи кучеряве, вуха - невеликі, ніс - з горбинкою і загострений... Своє кволе здоров’я він підтримував турботливим доглядом».

Номер слайду 13

в а б

Номер слайду 14

Гімнастика для очей

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота із підручником с.233

Номер слайду 17

ТЕРМИ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Пантеон

Номер слайду 20

Акведуки (з латини - aquaeductus - водогін)

Номер слайду 21

БАЗИЛІКИ

Номер слайду 22

ТРІУМФАЛЬНІ АРКИ ТА КОЛОНИ

Номер слайду 23

Великий цирк (Циркус Максимус)

Номер слайду 24

Номер слайду 25

АМФІТЕАТРКолізей (від латинського colosseus - «гігантський, величезний»). Його будували 5 років за часів правління Веспасіана та його сина Тита. Навіть нині він вражає своїми розмірами: 188 м завдовжки та 156 м завширшки. Арена - 86 на 54 м. Загальна площа - 29 тис. кв. м. У Колізеї могло розміститися 50 тис. глядачів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Перегляд відео

Номер слайду 28

Хронологічна задача. Відомо,що будівництво Колізею завершилось у 80 р.н.е. Скільки років минуло від дати його будівництва?

Номер слайду 29

Відповідь2024-80=1944р

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Робота із історичним джерелом. Римський історик Светоній пише: «Під час освячення амфітеатру й спішно збудованих поблизу бань він [Тит] показав гладіаторський бій, на диво багатий і пишний; влаштував він і морський бій, а потім вивів гладіаторів і випустив в один день п'ять тисяч різних диких звірів».

Номер слайду 32

Бесіда. Які зі споруд імператори використовували для посилення своєї влади та особистого авторитету, а які - для возвеличення Риму? Наведіть аргументи.

Номер слайду 33

Завдання. Робочий лист 2. Роздивіться ілюстрації, на яких зображено:найвищий давньоримський акведук Пон-дю-Гар (Франція); найбільшу споруду тогочасного Рима - Великий цирк (реконструкція); найвідоміший амфітеатр Флавіїв - Колізей; арку Септимія Севера з римського форуму; базиліку Ульпія на форумі Траяна (реконструкція); колону імператора Марка Аврелія. Установіть відповідність між назвами та зображеннями, одним-двома реченнями поясніть призначення споруд.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

1б 2в 3д 4г 5а 6е

Номер слайду 36

Метод «Мікрофон»«Рим завоював світ не тільки мечем – він переміг його своєю культурою».

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Домашнє завдання. Опрацювати с.229-233.

pptx
Додано
12 березня
Переглядів
168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку