Культура Русі - України

Про матеріал
Презентація по темі Культура Русі -України 7 клас для навчального процесу чи уроку узагальненнч знань .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Київської Русі IX- XI ст. Культура Київської Русі IX-XI

Номер слайду 2

Виникнення писемності Кирило та Мефодій засновники кирилиці що виникла у IX cт.на основі грецької абетки та поширилась на Русі після запровадження християнства

Номер слайду 3

Вигляд кирилиці ,яка містить 43букви згодом їхня кількість зменшилась до 35.

Номер слайду 4

Організація навчання Створення шкіл в Київській державі. Після хрещення Русі князь Володимир став брати дітей знатних осіб, головним чином своїх дружинників – і “даяти на учение книжное”. Літопис 1028 р. відмічає, що Князь Ярослав у Новгороді “собра от старост и попов 300 детей и нача учить книгам”. відкриває школи при монастирях і наказав ігуменам вчити дітей. На підставі цих відомостей можна вважати, що в Київській державі в Х-ХІІІ ст. при церквах  монастирях заснувались школи для підготовки духовенства і писемних людей, які потрібні були для управління державою. Приділялась освіта не лише чоловікам а й жінкам. Так, історики Татіщев і Костомаров писали, що в києві наприкінці ХІ ст. в жіночому монастирі було створено училище, де 300 дівчаток навчались грамоти – читати, писати, рахувати, співати релігійні пісні, шити… В Суздалі княгиня Єфросіня  заснувала жіноче училище. У Київській Русі у великій пошані була грамота, шанувалась книга, та писемні люди були в шані. Діти трудового народу виховувались в дома в сім’ї, а деякі навчались у майстрів грамоти. Процес навчання грамоти в школах був тяжкий .

Номер слайду 5

Найдавніші книги

Номер слайду 6

Номер слайду 7

До наших часів збереглось дуже мало книг. Реймське євангеліє

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Остромирове Євангеліє

Номер слайду 10

Вигляд скрипторію

Номер слайду 11

Архітектура Київської Русі Унікальна архітектура Київської Русі – це симбіоз всього найкращого в культурі східнослов’янських племен, великої Візантії, племен кочівників, а також своєї власної. Зодчі Стародавньої Русі сформували свій стиль, який досі захоплює уяву нащадків. Найбільш повно архітектура Київської Русі збереглася в сучасному Києві. Здається, що саме в цьому місці зібрані всі значущі шедеври того часу, наприклад Десятинна церква, Софійський собор, Золоті ворота з церквою Благовіщення і багато інших.

Номер слайду 12

Будівництво

Номер слайду 13

У будівництві міст відзначається і їхнє укріплення

Номер слайду 14

Ольжин двір –перша камяна споруда що збудована у першій половині x ст.

Номер слайду 15

Десятинна церква – перша камяна споруда за часів Володимира Великого

Номер слайду 16

Софіївський собор Київ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дзвіниця Софіївського Собору Настінна мозаїка

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Билини - російські народні епічні пісні. Смороду розповідають вісь подвиги богатирів , Які борються з Чудовисько чи ворожок військом, що вирушають у потойбічній світ, чи ще якимось чином виявило Чинність, молодецтво, хоробрість. Усна народна творчість Билини,пісні,загадки ….

Номер слайду 23

Розвиток архітектури

Номер слайду 24

Котигорошко

ppt
Додав(-ла)
Кушнір Галина
Додано
12 жовтня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку