Культура спілкування.

Про матеріал
Матеріал буде корисним у виховний роботі класних керівників, соціальних педагогів. Мета даної розробки: вчити дітей вживати слова ввічливості, розширити їх словниковий запас; розвивати вміння правильно вітатися; виховувати в дітей шанобливе ставлення до оточуючих.
Перегляд файлу

Розвивальне заняття для учнів 1-4 класів.

Тема. Культура спілкування.

Мета: Вчити дітей вживати слова ввічливості, розширити їх словниковий запас; розвивати вміння правильно вітатися; виховувати в дітей шанобливе ставлення до оточуючих.

Хід заняття:

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Бесіда з учнями.

  • Усім подобаються казки? А які казки - ваші улюблені?
  • От бачите, діти, вам подобаються казки тому, що на казкових героїв чекають цікаві пригоди, багато несподіванок, а ще тому, що в казках усе закінчується добром. Лагідні, веселі, сміливі перемагають злих і підступних, боязких жадібних. У цьому добрим героям допомагає природа, речі. Як ви думаєте чому?
  • Давайте пригадаємо казку «Гуси - лебеді». Що там відбувається?
  • Звернемо увагу на два моменти в казці: коли дівчинка розшукує братика й коли біжить із ним додому.
  • Чому Піч, Яблунька й Річка не відповіли Маші на запитання?
  • Вірно, вона погано до них звернулася, була непривітна, образила їх. А чому потім вони їй допомогли?
  • Дівчинка оцінила їхню працю, відгукнулася на їхні прохання, була лагідною, їм стало приємно, що дівчинка дуже добре до них звернулася. Отже, який висновок робимо?

Робота з прислів’ям.

Є таке прислів’я: «Лагідне слово – що ясний день». Як ви його розумієте? (учитель узагальнює відповіді дітей).

ІІІ. Оголошення теми і мети заняття.

Отже, на сьогоднішньому занятті ми вестимемо розмову про те, як поводяться культурні люди.

 

 

ІV. Робота з новим матеріалом.

Кожна людина живе серед інших людей. Культура це стосунки між людьми, це вміння користуватися ввічливими словами, робити гарні вчинки.

Пояснення слів привітання.

«Добрий день, друзі!», - легко та звично я вимовила цю фразу. А ви так само легко відповіли: «Добрий день!». Ви, мабуть, дуже б здивувалися, коли початок був би таким: «Їли ви сьогодні?», «Чи здорова Ваша худоба?». До вашого відома, це теж слова вітання – саме так зверталися, зустрічаючись у давнину, люди в Монголії та Китаї. Для нас це звучить дуже смішно, але, насправді, ці люди бажали один одному добробуту в сім’ї, здоров’я. «Мир вам! Мир вам і достаток!» - так звучали ці привітання.

Ще існує гарний звичай знімати головний убір та рукавичку при привітанні. Він також давній, ще з часів лицарів, які мандрували світом. Коли вони зустрічали знайомого, то знімали шолом і рукавичку, це означало «Не бійся, бачиш, моя голова відкрита. Я тобі довіряю. Моя долоня тепла, зброї у ній немає». Вітатися за руку можна тільки з близькою людиною, товаришем, другом. А якщо вітаються люди різного віку, то першим подає руку старший.

Бесіда про правильне вітання. Заключне слово педагога.

Словами «Доброго ранку!», «Добрий вечір!», «Здраствуйте!» користуються дорослі й діти. Словами ж «Привіт» і «Салют!» можуть використовувати між собою тільки близькі люди, ровесники, товариші. Дорослої людини так звертатися не можна. Дорослі вживають ще й такі слова: «Доброго вам здоров’ячка», «Моє вам здоров’ячка», «Моє вам шанування!».

V. Підсумок заняття.

- Ми багато говорили про слова-привітання. А тепер я хочу перевірити, як ви їх запам’ятали. Потрібно продовжили висловлювання.

Зазеленіє древній пень.

Коли почує…(Добрий день!)

 

 

 

Коли згасає сонце у русі

Й зоря лягає лагідно на плечі,

Серед знайомих, рідних голосів

Ми чуємо привітне…(Добрий вечір!)

 

Щоб знов зустрітися в годину призначену,

Кажу щиро завжди я всім …(До побачення!)

 

  • Діти, я дякую вам за гарні відповіді, за активність на занятті.

До побачення!

 

 

docx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку