Культурні паралелі в текстах новел О. Генрі"Дари волхвів"" та Р. Акутагави "Павутинка"

Про матеріал
У презентації проводяться культурні паралелі в текстах новел . Розглядаються біблійні мотиви в новелі О.Генрі "Дари волхвів" та зв'язок з японськими традиціями в новелі "Павутинка" Р. Акутагави".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культурні паралелі в текстах новел . Біблійні мотиви в новелі О. Генрі «Дари волхвів», зв’язок з японськими традиціями в новелі Р. Акутагави «Павутинка»

Номер слайду 2

О. Генрі. «Дари волхвів».. Біблійні мотиви Найменше благо в житті –це багатство; найбільше – мудрість Г . Лессінг. Дар є благословення тому, хто дає. Ф. Герберт

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пам’ятник О. Генрі та його твору Грінсборо, США

Номер слайду 5

Словникова робота. Дар – те, що підноситься, жертвується; подарунок, як вираження вдячності, подяки, почуття любові; талант, здібності. Подарунок – подарована річ, дарунок; гостинець.

Номер слайду 6

Волхви,що прийшли вклонитися немовляті Ісусу Христу

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дари волхвів у наш час. Ці дари волхвів збереглися до наших днів! Золото – 28 невеликих пластин різної форми з тонесеньким філігранним орнаментом, що не повторюється на жодній із них. Ладан і смирна – невеличкі , розміром з маслину, кульки близько сімдесяти штук. Зараз вони зберігаються на Святій горі Афон (у Греції) в монастирі св. Павла.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Скарби сім'ї Лонг

Номер слайду 11

Цар Соломон і цариця Савська Соломон - біблійний персонаж, цар Ізраїлю та Іудеї, володів нечуваними багатствами, які постійно примножував завдяки власній мудрості. Слава про велику мудрість Соломона облетіла весь світ. Цариця Савська – цариця держави Сава, однієї з найбагатших країн у Південній Аравії.

Номер слайду 12

Подарунки Делли і Джіма

Номер слайду 13

У чому полягає справжня мудрість, за думкою автора? Волхви Делла і Джім« дари їхні були мудрі»; - «дурненькі діти»;« винайшли звичай робити - «немудро пожертвували одне для одного різдвяні подарунки»; найдорожчими своїми скарбами»;« надзвичайно мудрі люди» - « ці двоє були наймудріші»; - « вони і є волхви»

Номер слайду 14

Символи твору. Волосся Делли – уособлює жертву Делли, зроблену з любовіГодинник Джима символізує безцінність любові до Делли. Волхви уособлюють самовідданість Джима і Делли

Номер слайду 15

Світильник, що горить - це образ- символ, що означає:вогонь співчуття, доброти, любові, що сповнює серця героїв, здатних на самопожертву;світлодайний вогонь, що рятує від безнадії, зневіри, самотності;мистецький символ О. Генрі: дати героям можливість розкритися, проявити свої кращі якості - «запалити вогонь».

Номер слайду 16

Встановіть правильну послідовність ілюстрацій та доберіть цитати до них12345678

Номер слайду 17

 Кандата опинився в пеклі, бо за життя вбивав людей, підпалював їхні оселі й учинив чимало інших злочинів. Будда вчинив правильно, бо навіть Ісус Христос говорив: «Я прийшов призвати не праведників, а грішних». Будда вчинив справедливо чи несправедливо? Якщо рятувати грішників, то чи потрібно дотримуватися Божих заповідей? Безкарність породжує безвідповідальність.

Номер слайду 18

Бог, а в даному випадку Будда, показує зразок справжньої любові. Помітити в людині найменшу іскорку людяності і дати шанс на спасіння, позбавити мук і страждань, спроможне тільки любляче серце. А любов- це той важіль, що здатен змінити на краще світ в цілому і кожну людину окремо.

Номер слайду 19

Будда — бог: він дає життя, вершить суд, карає, дає змогу виправитись, надає допомогу, неземна людина. Тільки за одну добру справу Будда хоче полег­шити долю грішника, побачити, чи змінився Кандата після страждань у пеклі. Жалюгідним здався йому Кандата, який намагався тільки сам вилізти з пекла, але був заслужено покараний за своє черстве серце i знову опинився в безодні.«Обличчя Будди посмутніло, і він пустився далі»,— тому що його надії знищено.

Номер слайду 20

Висновок. Акутагава показує, наскільки страшною є відсутність співчуття (егоїзм), не усвідомлення людиною її призначення на землі. І допоки людина не звільниться від егоїзму, вона приречена на вічне пекло. Тому Будда рве павутинку, і розбійник Кандата, який у новелі втілює зло, знову потрапляє до пекла.

Номер слайду 21

Твір закінчується полуднем у раю. Полудень символізує годину одкровення – прозріння розуму від омани.     Фінальна частина новели – рай, оскільки Акутагава вірить, що добро обов’язково переможе. Люди обиратимуть шлях співчуття, а не егоїзму.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
1796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку