Презентація "О.Генрі «Дари волхвів». Біблійні мотиви у творі"

Про матеріал
Дана робота містить теоретичний матеріал для уроку зарубіжної літератури в сьомому класі за новелою О.Генрі "Дари волхвів", а також завдання для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

О. Генрі «Дари волхвів». Біблійні мотиви у творі.

Номер слайду 2

Дар є благословення тому, хто дає. Френк Герберт.

Номер слайду 3

Дар – те, що підноситься, жертвується; подарунок, як вираження вдячності, подяки, почуття любові; талант, здібності. Волхви – царі, мудреці, віщуни, чаклуни, маги, відуни (віщі), астрологи. Словникова робота

Номер слайду 4

«Дари волхвів» одна з найпопулярніших новел відомого американського письменника О. Генрі, написана у 1905 році.

Номер слайду 5

Джима, їхню здатність до самопожертви й справжню життєву мудрість. Назву розповідь отримала від давньої біблійної історії про поклоніння волхвів та щедрі земні дари малечі Ісусові. У новелі «Дари волхвів» автор розповів зворушливу історію про найкращі подарунки на Різдво, які зробило один одному закохане подружжя Діллінгем Янг, про щирість почуттів Делли та

Номер слайду 6

Біблійний сюжет про поклоніння волхвів Ісусу Христу розпочинає кожне з чотирьох Євангелій (Новий Заповіт). Волхви – це мудреці, які по зірках дізналися про народження Ісуса Христа й прийшли йому вклонитися. На знак благоговіння перед Ісусом Христом, котрий мав урятуватилюдство, волхви принесли Йому дари.

Номер слайду 7

Дари волхвів Ісусу Христу. Волхви подарували Ісусу золото як символ визнання його царем - на знак земної влади. Ладан – як знак Божественного походження і небесної влади. Третій дар – мирро. Це та річ, якою помазували людину, котра померла. Мирро є символом смерті, страждання. Фактично волхви пророкують смерть Ісуса. І ми знаємо, що смерть Христа – то смерть жертовна, бо Він приніс себе в жертву за кожного з нас.

Номер слайду 8

Дари волхвів символізую: Золото – це наші добрі справи, моральні чесноти. Ладан – це образ молитви. Миро – це жертовна допомога ближнім – не заради когось і чогось, а заради Христа

Номер слайду 9

Три волхви. Перекази зберегли імена трьох волхвів. Найстаршого звали Мельхіор, він ніс в дар Господу золото, як Царю. Другий звався Валтасар, він приготував у подарунок Христові смирну – дорогоцінну пахучу олію – як Смертному Чоловікові. А третій – юнак Гаспар – ніс у дар Немовляті ладан, як Богу.

Номер слайду 10

Дари волхвів у наш час Ці дари волхвів збереглися до наших днів! Золото – 28 невеликих пластин різної форми з тонесеньким філігранним орнаментом, що не повторюється на жодній із них. Ладан і смирна – невеличкі, розміром з маслину, кульки близько сімдесяти штук. Зараз вони зберігаються на Святій горі Афон (у Греції) в монастирі св. Павла.

Номер слайду 11

Цар Соломон і цариця Савська Соломон - біблійний персонаж, цар Ізраїлю та Іудеї, володів нечуваними багатствами, які постійно примножував завдяки власній мудрості. Слава про велику мудрість Соломона облетіла весь світ. Цариця Савська – цариця держави Сава, однієї з найбагатших країн у Південній Аравії.

Номер слайду 12

Яке враження справила на вас новела О. Генрі «Дари волхвів»?

Номер слайду 13

Напередодні якого свята відбуваються описані в новелі події?Що ми дізналися про сім’ю Янг?Яке питання мучить Джима і Деллу, про що вони думають? На які жертви ідуть одне заради одного?

Номер слайду 14

Чи даремними були жертви. Делли і Джима?Зроблені подарунки виявидися непотрібними? Свою думку обгрунтуйте.

Номер слайду 15

Незважаючи на таку невдачу з подарунками, Делла і Джим подарували один одному щось більше. Герої довели, що, незважаючи на усі труднощі життя, кожен з них піклується в першу чергу про кохану людину, а не про себе. Мудрість їхнього вчинку полягає у тому, що кожен з них пожертвував найціннішим, що у нього було, аби його друга половина була щаслива. У світі немає нічого ціннішого за любов, і ніякі подарунки, навіть найдорожчі, не можуть замінити це почуття. І тільки той, хто нічого не жаліє для іншого і готовий віддати усе, щоб подарувати йому радість, і є справжній мудрець, мудрий не розрахунком, а серцем, сповненим любові

Номер слайду 16

Що можна подарувати близьким, не маючи грошей, щоб зробити їх щасливішими?Поміркуймо!

Номер слайду 17

Домашнє завдання Написати міні-твір «Кращий подарунок у моєму житті»

pptx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
2236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку