Квест - гра на тему "Лінійні рівняння з однією змінною", 7 клас

Про матеріал
Мета: Узагальнити і систематизувати знання учнів по темі: Лінійні рівняння з однією змінною. Сприяти формуванню практичних умінь та навичок розв’язувати рівняння з однією змінною, використовуючи основні властивості рівнянь; розв’язувати задачі за допомогою рівнянь; розвивати логічне мислення; спонукати учнів до прояву творчої активності, ініціативи; розвивати вміння аналізувати, навички взаємоперевірки. Виховувати наполегливість, культуру математичних міркувань.
Перегляд файлу

Квест – гра з алгебри «Лінійні рівняння з однією змінною».

 

Клас: 7

 

Мета: Узагальнити і систематизувати знання учнів по темі: Лінійні рівняння з однією змінною. Сприяти формуванню практичних умінь та навичок розв’язувати рівняння з однією змінною, використовуючи основні властивості рівнянь; розв’язувати задачі за допомогою рівнянь; розвивати логічне мислення; спонукати учнів до прояву творчої активності, ініціативи; розвивати вміння аналізувати, навички взаємоперевірки. Виховувати наполегливість, культуру математичних міркувань.

 

Обладнання: мультимедійний проектор, презентація «Лінійні рівняння з однією змінною».

Хід гри.

 

  1. Повідомлення теми, мети і завдань гри.

 

Учитель:

Як ви вже знаєте, що Місто Харків сьогодні є обласним центром і одним з найбільших українських міст. На поточний момент його чисельність перевищує позначку в 1,5 мільйона чоловік. Заснований в 1654 році, він має довгу та цікаву історію. Щорічно до Харкова приїжджає величезна кількість туристів, охочих познайомитися з ним ближче. Наша задача скласти туристичну карту популярних пам'яток Харкова. Для цього необхідно буде пройти кожне завдання квесту і  отримати історичну довідку цікавого місця, застосовуючи  свої знання по темі «Лінійні рівняння з однією змінною», використовуючи основні властивості рівнянь та уміння розв’язувати задачі за допомогою рівнянь.

 

  1. «Благовіщенський собор». Експрес опитування

 

  1. Що таке рівняння?

Рівність з невідомим значенням змінної називають рівнянням з однією змінною.

  1. Що називється коренем рівняння?

Значення змінної, для якого рівняння перетворюється у правильну числову рівність.

  1. Що означає ров’язати рівняння?
  2. Сформулювати основні властивості рівнянь.
  3. Сформулювати означення лінійного рівняння з однією змінною.
  4. Скільки коренів може мати лінійне рівняння з однією змінною?

https://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD0,P91,PD0,PBB,PD0,PB0,PD0,PB3,PD0,PBE,PD0,PB2,PD1,P96,PD1,P89,PD0,PB5,PD0,PBD,PD1,P81,PD1,P8C,PD0,PBA,PD0,PB8,PD0,PB9,P20,PD0,PA1,PD0,PBE,PD0,PB1,PD0,PBE,PD1,P80.jpg.pagespeed.ic.l2ok6pdBCx.webp

На Благовіщенській вулиці в Харкові розташований величний собор, який є ровесником самого міста. Благовіщенському собору по праву належить звання головного храму харківської єпархії Української православної церкви. Крім своєї величезної значущості в православному житті, цей храм представляє безперечний інтерес       

як історичної архітектурної пам'ятки Харкова.

 

  1. «Успенський собор»

Осмислення, узагальнення і систематизація знань. Вчитель. Для того, щоб ви відчули впевненість в своїх силах, ми застосуємо повторений матеріал для усних вправ.

 

1. Скільки коренів має рівняння:

1) 2х = -7; 2) Ох = 5; 3) Ох = 0?

2. Визначте, що має бути записано праворуч у рівнянні замість пропусків, якщо відомо його корінь:

1) 8х = ... ;     2) -9 х = ... ;    3)   х = … ;

     х = -9 ;            х = 0;               х = 12.

3.Розв’яжіть рівняння:

1) -Зх = -21; 2) -2 х =; 3 ) - х = -5;

  1. 4. Показати, що рівняння:

а) х (х –з) = 0 має розв’язки х = 0 і х = з;

 

 

Успенський собор ХарківУ число популярних туристичних визначних пам'яток Харкова не міг не увійти Успенський собор. Цей храм з'явився трохи пізніше Благовіщенського Собору і спочатку представляв собою невелику непоказну церкву. Вона перебувала трохи на південь від місця знаходження нинішнього собору. Оздоблення було настільки бідним, що парафіянам доводилося молитися перед невеликими паперовими іконами, вистоюючи довгі черги. Згодом прихід збільшився на стільки, що служби почали проводитися зовні церкви. Тому було прийнято рішення про зведення нового храму, здатного всіх вмістити.

Нова святиня зводилася вже на тому місці, де розташований сучасний Успенський Собор. На Харківщині це була перша кам'яна споруда подібного роду. Виконана вона була в візантійському хрестово-купольному стилі і мала п'ять глав, покритих гонтом з дуба. Також новий храм отримав кам'яну каплицю, яку здавав в оренду під різні потреби.
Новий кам'яний собор проіснував зовсім недовго і був практично повністю знищений пожежею в 1733 році. Вціліли лише кам'яні стіни, що дало надію на відновлення храму. Ціною спільних зусиль і постійної роботи собор зуміли відновити практично повністю за рік. Але вже через 40 років кам'яна кладка, яка постраждала під час пожежі, дала великі тріщини. Було прийнято рішення про знесення храму і будівництво нового на його місці.

Новий Успенський Собор вийшов значно більшим за розміром, ніж його попередник. Будівля виконана в цікавому стилі, в якому сплітається класицизм і елементи бароко. Тут немає звичних напівкіл абсид і частин для вівтаря. Велику подібність можна спостерігати з будівлею відомого храму Святого Климента в Москві.
На початку 1819 року розпочалося будівництво нової величезної дзвіниці і тривало до 1837 року. Через чотири роки на ній був встановлений значний 5-метровий хрест з масою в 400 кг. В результаті собор отримав багатоярусну дзвіницю з дванадцятьма дзвонами і висотою майже 90 метрів. Ця споруда по сей день є найвищою в Харкові і служить своєрідним маяком його центру.

 

  1. «Будинок Державної промисловості»

Вступне слово вчителя до письмових вправ.

 

Підійшов час, коли ми будемо розв’язувати більш складні вправи, де ви повинні проявити вміння шукати різноманітні шляхи розв’язування цих питань, проявити свою творчість.

Розв’язати рівняння:

 

а) 200(х – 5) = 100(х + 1) + 500;

б) 350х + 250(5х – 4) - 800 = 0

в) .

г) ;

 

https://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD0,PB4,PD1,P96,PD0,PBC.jpg.pagespeed.ic.jbXymxIY7p.webpЗвели грандіозний будинок всього за три роки і з 1928 року Держпром здали в експлуатацію. Тут розмістили Раду українських наркомів та інші урядові установи. Але вже через шість років вони всі виїхали до Києва, в який була перенесена столиця УРСР. Їх місце зайняли працівники харківського облвиконкому та інших обласних організацій.

 

Під час Другої Світової війни Харків потрапив під німецьку окупацію і Держпром повністю спорожнів. Фашистів ця будівля чомусь зовсім не зацікавила. Після декількох спроб її підірвати, вони просто залишили її в спокої. Кажуть, що в цей період тут мешкали тільки жирафи і три макаки, ​​яких увічнили в одному із зоопарків Харкова.

Після закінчення війни будівлю повністю відновили і вже з 1951 року в Держпромі розпочала свою роботу телестанція, яка була першою на всьому СРСР. Трохи пізніше на даху встановили і першу союзну телевежу довжиною 45 м. Сьогодні в цій будівлі розміщені управління декількох видів промисловості, а також інші установи. Згодом Держпром став своєрідним символом Харкова і гордістю його городян.

 

  1. «Парк імені Горького».

Мистецтво складати рівняння. Розв’язати задачу.

 

          1. Човен витратив на шлях за течією 2,5 год, а проти течії -3.6 год. Відстань, яку проплив човен за течією, виявилася на 7.6 км меншою, ніж відстань, яку він проплив проти течії. Знайдіть власну швидкість човна, якщо швидкість течії дорівнює 2 км/год.

 

https://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD0,PBF,PD0,PB0,PD1,P80,PD0,PBA,P20,PD0,PB3,PD0,PBE,PD1,P80,PD1,P8C,PD0,PBA,PD0,PBE,PD0,PB3,PD0,PBE.jpg.pagespeed.ic.3gG7AbXzoP.webpВідвідуючи культурні пам'ятки Харкова обов'язково потрібно зробити паузу і відпочити. А найкраще це зробити в Центральному парку імені Горького. Городяни прозвали його "місцевим Діснейлендом", так як тут можна знайти безліч розваг і атракціонів для дітей і дорослих.

 

Вхід в парк безкоштовний, що підкреслює гостинність і привітність Харкова. Відвідувачі можуть вибрати собі місце для комфортного відпочинку серед ресторанів і кафе, різних тематичних зон, атракціонів, фонтанів, баскетбольних або футбольних полів. На окрему увагу заслуговує Колесо Огляду висотою 55 метрів, що становить рекордну позначку по всій Україні. Також тут можна відвідати різні тири, автодром, 7D-кінотеатр, дитячу залізницю, будинок жахів, канатну дорогу і багато іншого. Парк імені Горького є одним з кращих місць в Харкові для відпочинку і гарантує безліч незабутніх вражень!

  1. «Харківський ботанічний сад»

Вчитель. Тепер покажемо мистецтво складати рівняння на прикладі гри «Відгадай».

Пропонує задумати яке-небудь одноцифрове число або невелике двоцифрове число. Потім диктує завдання, які треба виконати над задуманим числом.

Зразок. Задумай число. Додай до задуманого числа число 3. Суму помнож на 6. Добуток зменш на 8. Під час гри дії, запропоновані учням, варто наперед написати мовою алгебри.

Після виконання дій матимемо: (х +3) 6-8 = 6х+ 18 – 8 = 6х + 10.

Секрет фокуса у рівнянні. Вчитель запитує, яке число дістав учень, після виконання дій, а потім розв’язує відповідне рівняння. 6 х + 10 = 76; х = 11.

 

https://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD1,P81,PD0,PB0,PD0,PB4,P20,PD1,P85,PD0,PB0,PD1,P80,PD0,PBA,PD1,P96,PD0,PB2.jpg.pagespeed.ic.Q_CSv86Qfn.webpДаний ботанічний сад був відкритий трохи раніше харківського університету. Він представляв собою зовсім незначну площу, але з відкриттям університету його територія значно зросла. За досить короткий термін сад зумів обзавестися величезною колекцією дерев і рослин різних видів. Частину насіння купувалася, а інша частина була прийнята в дар або отримана шляхом взаємовигідного обміну з іншими ботанічними садами. Вже в 1845 році тут були висаджені понад шість тисяч різновидів рослин.

 Відвідувачів тут раді бачити цілий рік. Для них регулярно організовують спеціальні сезонні виставки та екскурсії. А в зимовий час працівники саду пропонують зануритися в неповторну атмосферу джунглів в місцевих оранжереях.

 

 

  1.  «Ейфелева вежа»

Щоб кожен учень з впевненістю міг сказати, що досяг успіху, потрібно самостійно попрацювати над виконанням аналогічних завдань.

Самостійна робота.

Поділимо учнів на три групи. Спочатку учні працюють в групах, а потім по одному представнику з групи розв’язують перші три рівняння на дошці. Знову по одному представнику з кожної групи розв’язують рівняння під номером 2) на дошці, а потім рівняння під номером 3).

Учні з кожної групи, що розв’язали свої завдання, розв’язують завдання двох інших груп.

Розв’язати рівняння.

 

Варіант 1                              Варіант 2

                                        


  1.  3,4 + 2у = 7(у−2,3).
  2.  0,2(7−2у) = 2,3 – 0,3(у – 6).

3) .

 

 

  1. 2,7 + 3у = 9(у – 2,1).
  2. 0,3(8−3у) = 3,2 – 0,8(у – 7).

3) .

 

Варіант 3.

  1. 3,6 + 5у = 7(1,2 – у).
  2. 0,4(6 – 4 t) = 0,5(7 – 3 t) −1,9.

      3) .


https://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD0,P95,PD0,PB9,PD1,P84,PD0,PB5,PD0,PBB,PD0,PB5,PD0,PB2,PD0,PB0,P20,PD0,PB2,PD0,PB5,PD0,PB6,PD0,PB0.jpg.pagespeed.ic.u77HHWLYup.webphttps://tsikaviy-svit.com/upload/images/x,PD0,P95,PD0,PB9,PD1,P84,PD0,PB5,PD0,PBB,PD0,PB5,PD0,PB2,PD0,PB0,P20,PD0,PB2,PD0,PB5,PD0,PB6,PD0,PB0.jpg.pagespeed.ic.u77HHWLYup.webp

Ейфелева вежа - дивовижна пам'ятка Харкова, відвідавши яку кожен бажаючий може відчути всю незабутню атмосферу Парижа. Мініатюрну копію виготовили з 35 т. металу. При її будівництві були враховані всі пропорції і деталі французького оригіналу. Навіть є можливість піднятися по гвинтових сходах на оглядовий майданчик і звідти насолодитися чудовою панорамою Харкова.

 

Ця пам'ятка миттєво набула величезної популярності у місцевого населення і гостей міста. На тлі харківської Ейфелевої вежі постійно фотографуються люди, тут можна часто зустріти безліч закоханих парочок, весільних кортежів та інших романтиків. Істотним плюсом даної пам'ятки є вільний вхід без плати, тому вежа відноситься до найбільш відвідуваних туристичних місць Харкова.

 

  1. «Харківський морський музей» .Рефлексія.

   Сьогодні ми повторили: ( а далі продовжують учні);

1. Що таке рівняння з однією змінною?

2. Що означає розв’язати рівняння?

3. Властивості рівнянь.

4. Означення лінійного рівняння.

5. Кількість коренів лінійного рівняння.

6. Розв’язали ряд задач на складання рівнянь, де показали свої вміння шукати шляхи розв’язання в стандартних умовах і в більш складних ситуаціях і побачили важливість вивченої теми.

7. Переконалися, що дійсно рівняння - це золотий ключик, який допомагає розв’язувати складні математичні питання.

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\111.jfifЩе одна дуже цікава пам'ятка Харкова - Морський музей. Відкрили його відразу після дельфінарію. Тут відвідувачі зможуть побувати на дуже цікавій екскурсії, яка розповість про кораблебудування і його історію. Серед експонатів можна зустріти як стародавні вітрильники, так і сучасні атомні субмарини. При цьому вони збудовані в суворій відповідності з часом їх появи, що дає можливість повністю простежити всю хронологію світового кораблебудування. Ці точні копії кораблів зі збереженням найдрібніших деталей створювалися кілька десятків років, а тепер дбайливо зберігаються під склом.

Також тут представлена ​​велика колекція морських карт, біноклів, приладів для навігації та інших експонатів морської тематики. Можна купити на пам'ять кілька сувенірів, а також смикнути справжню корабельну ринду. Харківський морський музей - це унікальна можливість доторкнутися до моря, перебуваючи в кількох сотнях кілометрів від нього.

 

  1. Туристична карта популярних пам'яток Харкова.

 

Підбиття підсумків. Оцінювання.

 

IT-карта Харькова | DOU

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Алгебра, Розробки уроків
Додано
7 березня 2023
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку