Квест "Цікавий світ навколо нас"

Про матеріал
Розробка біологічного квесту з біології для проведення позакласного заходу з учнями 8-10 класів. Завдання розроблені для семи станцій і містять цікаві та пізнавальні факти з біології, екології, народознавства.
Перегляд файлу

БІОЛОГІЧНИЙ КВЕСТ

"ЦІКАВИЙ СВІТ НАВКОЛО НАС"

(Позакласний захід з біології для учнів 8-10 класів)


СТАНЦІЯ ЗЕЛЕНИЙ СВІТ ЗЕМЛІ

(Бліц-опитування. Дайте як найбільше відповідей за найкоротший час)

  1.   Яку рослину називають «сином води та сонця »? (Рис)

2. З якої рослини вигоговляють манну крупу? (Iз пшеницi.)

3. З якої рослини стародавнi єгиптяни виготовляли папiр? (З папiрусу.)

4. Вiдгадайте загадку: зелена, а не луг, бiла, а не снiг, кучерява, а не волосся. (Береза.)

5. Деревина якого дерева дуже стiйка до гниття? (Тис.)

6. Яка рослина має найдрібніше насіння? (Орхідея).

7. Яку культурну рослину називають другим хлібом? (Картоплю.)

8. Як називаютьсяь гриби. якi ростуть під землею? (Трюфелі.)

9. Який хлiбний злак росте у водi? (Рис.)

10. Рослини якої родини мають на коренях симбiотичні азотфіксуючі бактерiї? (Бобові.)

11. Яке дерево є найбiльш небезпечним пiд час грози? (Дуб.)

12. Під яким деревом можна безпечно перечекати грозу, бо блискавка не влучає в нього? (В'яз)

13. Найкислiша рослина в Україні? (Щавель.)

14. Найсолодша коренеплідна рослина української флори. (Цукровий буряк.)

15. Найпоширенiше хвойне дерево України. (Сосна.)

16. Найотруйнiший гриб України. (Бліда поганка.)

17.  Яка рослина є рекордсменом за вмiстом крохмалю? (Кукурудза 83%.)

18.   Який гриб у молодому віці є їстівним, а дозріваючи, розпадається на сотні тисяч спор? ( Дощовик або порхавка )

19.  Яку рослину завезли вперше в Західну Європу у ХVІ столітті із Туреччини? Зараз вона є символом Голландії. (Тюльпан)

20.  Яку рослину в нашій місцевості ранньої весни до початку цвітіння використовують для салатів, а з кошиків квітів виготовляють варення і желе?  (Куль-баба )

 21.  Плоди якої рослини тривалий час, як і плоди пасльону, вважались отруйними?  Стравою з них намагалися отруїти першого президента США Джорджа Вашингтона.  ( Помідори )

22. Яка рослина України має найменшу квітку? (Ряска мала)

23. Стебло якої рослини може вирости за добу на 1 метр? (Бамбук)

24. Яка рослина, що росте на болоті, може замінити вату і йод? (Мох сфагнум)

25. Скільки літрів соку втрачає поранена навесні береза? (До 5 літрів)

 

СТАНЦІЯ "БЕРЕЖИ ЗДОРОВ'Я З МОЛОДУ" 

(Складіти пазли - Доберіть закінчення до прислів'їв та приказок про здоров'я)

 

Хвороба від слабкості,

а слабкість від хвороби.

У будинку, де свіже повітря і сонячне світло,

лікар не потрібен.

Рухайся більше -

проживеш довше.

Тримай голову в холоді, живіт у голоді,

а ноги - в теплі.

Добре слово лікує,

а зле -  калічить.

Їж часник і цибулю -

забудеш про пилюлю

Хто людям зла бажає,

той хвороби на себе накликає.

Здоров’я –

найбільший скарб у житті.

Здоров’я -  не шапка –

на базарі не купиш.

Хто праці не боїться,

того хвороба сторониться.

Здоров’я маємо – не дбаємо,

а втративши – плачемо.

Бережи одяг доки новий,

а здоровя - доки молодий.

 

 

СТАНЦІЯ ЖИВІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ

(Прочитайте легенди про рослинні та тваринні символи. Про кого йде мова?)

1. Найулюбленішими  символами є птахи. Люди вважали, що навесні душі померлих в образі птахів повертаються на землю. А поскільки це душі померлих - то де їм місце? В раю. І повертаються вони восени в рай. Очевидно з цих двох слів утворилося "Вирій". А ключі від Вирію Бог доручив саме цій пташці, - говориться в легенді. Відкриває вона ключами вирій, випускає птахів по черзі на землю . І у вирій вона повинна відлетіти раніше, щоб відкрити його для інших птахів. Тому не встигає  висидіти  своїх пташенят і підкидає яйця в чужі гніздечка. А іще Бог доручив їй  рахувати  довгі роки життя людям.  (ЗОЗУЛЯ)

 

2. Цей птах є символом матері. У давні часи  на другу Пречисту вітали матір. До християнства 22 вересня святкували свято Рожаниці - покровительки матері - породілі. В цей день діти ліпили з глини образ цього птаха і дарували матері. Мати зберігала її протягом року до наступного свята. З цим птахом  пов'язано багато прикмет, повір’їв. Однією з них є така, якщо ці птахи повернулися з вирію - встановиться тепла, ясна погода. (ЛАСТІВКА)

 

3. Символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки  походить від імені хлопчика, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали - і він перетворився у квітку, названу його іменем. Вважається, що ця рослина має значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з цих квітів, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають в домівці. Особливу силу мають ці квіти  для молодят: гілочкою  кроплять наречених на весіллі; настоєм окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата вмиваються - і їх краса стає недоступною злим чарам.  (ВАСИЛЬКИ АБО ВОЛОШКИ)

 

4. Пахощі цих квітів з давніх-давен заспокоювали українців після тяжкої виснаженої праці, сприяли розвиткові чоловічої сили, через що хлопчиків традиційно купали у воді з пелюстками цієї рослини. Тому і прикрашали вони українські подвір'я упродовж багатьох століть і нині не втрачають своєї магічної чарівності. А ще оспівані вони в українських піснях та легендах. (ЧОРНОБРИВЦІ)

 

 5. Ця тварина - символ сонця, безмежного степу. Будь-які сільськогосподарські роботи були пов'язані саме з ним, він був незамінним у військових та торгових походах. Отож, гарний і статний - він  був символом багатства, достатку і сили. А ще він вірний супутник походів Александра Македонського та емблема відомої марки автомобілів. (КІНЬ)

 

6. Здавна у нашому народі найбільш шанованим є саме це  дерево. Важко уявити нашу країну без цієї рослини. У нас її росте близько 30 видів. Говорять: „Де вона, там і вода”. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали шматок колоди цього дерева для очищення води. Під цими деревами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні. Про тихе, скромне деревце народ склав багато пісень. У багатьох творах згадує його і  Т. Шевченко. Тиждень перед Великоднем називається на честь цього дерева. Тоді його  гілочки освячують в церкві.  Вважалося, що ці гілочки є особливо цілющими.  (ВЕРБА)

 

7. Здавна поважали усі слов'янські народи цього птаха, він — один з найулюбленіших  птахів України. Колись вважалося, що ці маленькі пташки — це душі померлих предків, які раз на рік, навесні, відвідують рідну землю.

А ще символи цих пташечок - печиво, випікають на свято Сорока святих. Їх печуть по 40 штук, їдять  протягом дня, переважно діти. Раніше діти бігали по селу, підіймали вгору «пташок» і промовляли нехитрі заклички. Вважалося, що це прискорить повернення птахів з вирію і початок весни. (ЖАЙВОРОНОК)

 

8. Завжди любили люди цілющу красуню, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Красива вона і в пору цвітіння, і коли багряніє восени листя, і взимку, коли на тлі білого снігу червоніють її ягоди. Дівчата вишивали на сорочках її кетяги, а квіти вплітали у віночок.
З гілочки  цієї рослини  батько синові робив сопілочку, а слабеньким дівчаткам-немовляткам робили колисочку. цю рослину оспівують у піснях, про неї складено легенди. В одній із них розповідається про те, як вродлива дівчина  завела у болото ворогів - бусурманів. Багато з них загинули, але загинула і молода красуня. На місці її загибелі виріс кущ, який і називається на честь дівчини.  Плодами цієї рослини  прикрашали весільний коровай. І на весільному рушнику вишивали  кетяги цієї рослини з дубом як символи дівочої краси і ніжності та чоловічої сили і міцності. (КАЛИНА)


 9. Ця квітка - символ вічності буття і життєвої сили, провісник весни. Хрещатим його називають ще й тому, що, утворюючи своїми пелюстками хрест, тягнеться в усі чотири сторони світу, як підтвердження того, що в цьому світі добро і зло, правда і кривда, всі інші протилежності пересікаються. Вінок  з цієї квітки  використовують і на весіллі, і на хрестинах, і на святі врожаю,;  вінок над дверима оберігає оселю від проникнення злої сили.  Його форма - хрест або перехрестя — визначає його символіку: єднання живих людей з їх предками, котрі відійшли з цього життя. (БАРВІНОК)

 10. Ця квітка - символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті. Поодинці його зернина нічого не варта, а жменя його насіння - і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити.  Тож  він стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу. Окрім цього, його квітка символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають його пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із його квітів - то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і цвіт. (МАК)

11. Він є улюбленим птахом українців. Його назвали на честь божества добра і кохання - Леля. Ну, а як відомо - від кохання народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки цей птах. Говорили колись, що Лель живе у душі доброї людини, а цей птах мостить гніздо на подвір'ї добрих людей.  Безголосий птах влітку знищує велику кількість жаб, ящірок, змій. До речі, він є також символом Олімпійської збірної України.  (ЛЕЛЕКА)

 12. Він є символом сили, могутності і довголіття. При народжені сина батько мав посадити це дерево і як воно росло і ставало міцнішим, так і син зростав і мужнів разом з цим деревом.  Матері своїм синам на сорочці вишивали  його листя, щоб син був сильним, міцним. Спали на меблях з цього дерева, які, за повір'ям, додавали під час сну сили. Він, як і інші наші народні символи, має лікувальні властивості. У лісі  з цих дерев добре почувають себе люди, які страждають на серцеві захворювання.  (ДУБ)

13. Ця рослина - символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він  знайшов своє місце під Сонцем. І не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Крім цього його квітка символізує Батьківщину: як він повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни.

А сіяти його  треба по-особливому: або до схід Сонця, або після його Заходу - тоді і врожай буде багатшим, і птахи не так клюватимуть. (СОНЯШНИК)

 

 

СТАНЦІЯ  МОЄ ТІЛО ДИВОВИЖНЕ

(Про який орган людини йдеться мова. Отримайте за правильну відповідь від 5 до 1 бала)

СЕРЦЕ

  1. Це самий витривалий  м'яз нашого тіла.
  2. Розмір цього органа  людини приблизно дорівнює величині його кулака.
  3. Його вага у дорослої людини становить 220-260 грам.
  4. За все життя воно виконує свою роботу 2,5 мільярдів раз.
  5. За день воно перекачує близько десяти тисяч літрів крові.

 

ЯЗИК

  1. Він у кожного унікальний як і лінії на кінчиках наших пальців.
  2. Найсильніший м'яз в людському організмі.
  3. На ньому можуть знаходиться  близько 20 000 бактерій.
  4. Відчуває тепло і холод, тверде і м'яке, смачне і не зовсім.
  5. З цим органом пов'язана здатність розмовляти.

 

МОЗОК

  1. В момент народження він складається з 14 мільярдів клітин, і число це до самої смерті не збільшується.
  2. У  ньому за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій.
  3. Він генерує за день більше електричних імпульсів, ніж всі телефони світу разом взяті.
  4. Більше половини спожитих за день калорій йдуть на його живлення.
  5. За формою він нагадує очищений грецький горіх


ЛЕГЕНІ

  1. Площа їх поверхні приблизно дорівнює площі тенісного корту.
  2. У тренованої людини може вмістити до 4-5 літрів повітря.
  3. Найменша часточка складається з тоненької оболонки в один шар клітин.
  4. Самі вони не мають нервових рецепторів, тому не відчувають болю.
  5. Для їх роботи залучаються ребра, черевна стінка та деякі м'язи.
     

 

ШКІРА

  1. За час життя  людини вона змінюється приблизно 1000 разів.
  2. За життя людина втрачає 19 кг., її відмерлих частинок.
  3. За 30 днів її клітини встигають утворитися, виконати свою функцію і відмерти.
  4. ЇЇ загальна площа складає  близько двох квадратних метрів, а вага майже чотири кілограми.
  5. Вона містить чутливі сенсори, потові залози і кровоносні судини.

 

КІСТКИ

  1. Вони на 50% складаються з води.
  2. При народженні в тілі дитини  їх близько трьохсот,  а у дорослому віці їх залишається всього 206.
  3. Майже половина з них  знаходиться у зап’ястках і стопах.
  4. Тільки одна кисть їх має 28.
  5. Конструкція однієї з них взята за основу відомої в Європі вежі.
     

 

СТАНЦІЯ   НАШ ДІМ - ЗЕМЛЯ

(Про яке забруднення  йдеться мова. Отримайте за правильну відповідь від 5 до 1 бала)

ПЛАСТИКОВІ ПЛЯШКИ

  1. Вони складають близько 10% всього сміття світу і 60% відходів, що забруднюють морське дно.
  2. При їх спалюванні  виділяються дуже небезпечні для здоров'я людини речовини.
  3. Вони  розкладаються у природних умовах понад 200 років!!!
  4. Вони не підлягають вторинній переробці, оскільки це дорожче, ніж виготовляти нові.
  5. Їх  можна замінити на паперові. Адже папір розкладається 2—10 років.

 

ПОБУТОВИЙ ПИЛ

  1. Він незримо влаштувалася в наших будинках і квартирах.
  2. Його більшість  з'являється через дію природних факторів (морів, вулканів, пустель) і лише 30% через діяльність людини (волокна тканин, лупа, стерті покришки коліс, продукти згоряння, хімічні засоби).
  3. Він має здатність негативно впливати абсолютно на все: роботу побутової техніки, стан меблів, якість повітря в будинку і здоров'я мешканців.
  4. Найбільша шкода від нього - поширення епідемій. Бо він любить подорожувати на одязі і речах від будинку до будинку, переносячи величезну масу вірусів.
  5. Це мікроскопічні частинки будівельних матеріалів, меблів, солі відмерліих шматочків шкіри.

 

ПОБУТОВЕ СМІТТЯ

  1. У великих містах його   накопичуються не тисячі, а мільйони кубічних метрів.
  2. Воно становить 1-3 % всіх твердих відходів, але шкода від нього дедалі більша попри його відносно малу кількість.
  3. Воно має  різноманітний склад, містить частинки хімічно шкідливих предметів і речовин.
  4. Воно забруднюють ґрунт і навіть підземні води, якщо з'являється в природному середовищі
  5. Для його ефективної  переробки  необхідно, щоб усі жителі країни попередньо його сортували: електричні елементи в одне місце, скляні пляшки в інше, пластикові — окремо, папір — окремо, органічні рештки — окремо.

 

ВИХЛОПНИЙ ГАЗ

  1. У великих містах повітря гірше ніж в сільській місцевості їз-за його вмісту.
  2. Його основними компонентами  є оксид нітрогену та оксид сульфуру.
  3. Він спричиняють задуху, неприємно пахне, подразнює очі, приводять до бронхіальної астми, емфіземи легенів та інших захворювань.
  4. При цьому також прискорюється корозія металів, руйнування будівель, пошкодження книг та інше.
  5. Він утворюється в результаті згорання вугілля, мазуту, солярки, бензину.

КОНСЕРВНІ БЛЯШАНКИ

  1. У Європі їх щорічно виробляється 33 мільярди. У про­цесі виготовлення вони  проходять шлях приблизно в  1,5 км.
  2. Перша з них з’явилася у світ в 1810 році як зручна упаковка для військових потреб. Першим овочем, який в неї помістили, був горошок.
  3. За кордоном є традиція чіпляти їх ззаду до весільного автомобіля
  4. З неї можна зробити підсвічник, попільничку, ліхтарик або горщик для квітів.
  5. Їх часто використовують як мішень для стрільби. Ними також можна поганяти в футбол. Їх вішають на опудала, щоб від вітру вони гри­міли та відлякувати птахів

СКЛО

  1. Його виготовляють із піска, вапна і сіліцію і можна здійснювати багаторазову переробку вторинної сировини.
  2. У природі воно розкладається  понад 1000 років
  3. Воно фукусує сонячні промені, спричинюючи лісові пожежі.
  4. При механічних пошкодженнях утворює велику кількість ріжучих і колючих поверхонь.
  5. Його використовують у побуті як зручну ємність для продуктів і тару для консервування.

ОЗОНОВІ ДІРИ

  1. Основною руйнуючою речовиною, що їхспричинює є фреон, що використовується як холодоагент в рефрижераторах, холодильниках. 
  2. Їх утворенню сприяє також запуск балістичних ракет, які викидають в атмосферу велику кількість окисів азоту.
  3. Це явище великих розмірів виявлено над Антарктидою і воно розширюється в бік Австралії, Південної Америки й Африки. 
  4. Через них на Землю потрапляють шкідливі ультрафіолетові промені, які призводять до розриву молекул білків і загибелі живих клітин.
  5. Вони порушують озоновий шар, який, немов щит, прикриває Землю від сильного ультрафіолетового опромінення. 

 

СМОГ

  1. Він виникає в найбільших індустріальних містах перевантажених заводами, фабриками і транспортом.
  2. Він виникає із-за великої кількості пилу й газів, які промислові міста викидають у повітря.
  3. Його добре помітно і відчутно у безвітряні дні.
  4. Він надає повітрю неприємного запаху, подразнює слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів і тим самим знижує їхні захисні функції, є причиною хронічних бронхітів та захворювань легенів.
  5. Про це явище американський письменник Луїс Батонн писав: "Одне з двох - або люди зроблять так, що буде в повітрі менше диму, або дим зробить так, що на Землі стане менше людей"'

 

КИСЛОТНІ ДОЩІ

  1. Це явище вважається глобальною екологічною проблемою.
  2. Врожайність багатьох с/г культур знижується на 3-8% внаслідок ушкодження листя цими речовинами. Від потрапляння його у водойми, отруюється вода озер і ставків, у яких гине риба і численні види комах, деградують і гинуть ліси.
  3. Ці опади спричинюють вимивання з грунтів кальцію, калію та магнію, що веде до деградації флори і фауни; 
  4. Коли вони трапляються, різко прискорюється руйнування пам´ятників архітектури, житлових будинків;
  5. Щорічно при спалюванні палива в атмосферу надходить до 15 млн. т двоокису сірки, який, сполучаючись з водою спричинює появу кислоти і приводить до цього явища.

 

СТАНЦІЯ ТВАРИНИ НАШІ ДРУЗІ

(Бліц-опитування. Дайте як найбільше відповідей за найкоротший час)

 

1. Кiльчастi черви, якi живляться кров’ю тварин i людини. (П’явки.)

2.  Органи захисту i нападу ракiв. (Клешнi.)

3. На слiдах яких хижих звiрiв немає вiдбиткiв кiгтiв? (Родина

котячих.)

4. В якої тварини органи нюху на ногах? (У павука.)

 5.  Які тварини сприймають звуки задніми кінцівками, мають вуха на ногах? (Коника.)

6. Отруйна змiя, що водиться в Українi. (Гадюка.)

7. Найбiльша прiсноводна риба України. (Сом.)

8. Яка пташка прокидається i спiває найранiше? (Зарянка, малинівка.)

9. Найменший птах України. (Корольок - 4-5г.)

10. Найшвидший птах України. (Сокіл-сапсан.)

11. Який птах України має найбiльший розмах крил?

(Беркут, розмах – 3 м.)

12. Який птах України має найгарнiше пiр’я? (Біла чапля.)

13. Птах, який має найкращий зiр. (Сокiл-сапсан.)

14. Найкращий будiвник серед тварин української фауни. (Бобер.)

15. Найменший звірок фауни. (Бурозубка мала.)

16. Якого звiра України природа обдарувала найбiльшими рогами? (Лось, маса 20-25 кг, розмах 1,5 м.)

17. Найбiльший звір України. (Зубр.)

18. Якi звірі фауни України сплять узимку вниз головою? (Кажани,

летючі миші.)

19. Найшвидша тварина сушi. (Заєць - 70 км/год.)

20. Яка свiйська тварина не боїться укусу гадюки? (Свиня.)

21. Яка тварина може найдовше знаходитися в сплячцi без їжi?

 (Їжак - 8 місяців або 236 дiб.)

22. Які птахи водять своїх дітей у "дитячий садок"? (Пінгвіни)

23. Який птах будує собі гнізда з риб'ячих кісточок? (Зимородок)

24. Яка тварина допомогла інженерам сконструювати підвісні мости через бурхливі ріки та прірви? (Павук, його павутина)

25. Яка тварина стала "головним інженером" бурильної установки за ефективністю прокладати скважини у ґрунті? (Дощовий черв'як)

 

 

Маршрутний лист _____________класу

Цікавий світ навколо нас

Біологічний квест

 

Послідовність проходження станцій

Станція

Кількість набраних балів

 

Зелений світ Землі

 

 

 

Тварини наші друзі

 

 

 

Моє тіло дивовижне

 

 

 

Бережи здоров'я змолоду

 

 

 

Живі символи України

 

 

 

Наш дім Земля

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Старовойт Олена Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1917
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку