Квест "Леся Українка"

Про матеріал
Сценарій квесту, присвяченому 150-ій річниці з дня народження Лесі Українки. Знайомство з творчістю Лесі Українки
Перегляд файлу

 Актовий зал

ВЕДУЧА Добрий день, шановні учасники квесту. Запрошую вас у дивовижний світ творчості геніальної поетеси Лесі Українки. Хто ж така Леся Українка? Яким було її життя і чому вона писала саме такі вірші? З’ясувати це  ми спробуємо завдяки нашому квесту. Спочатку вам потрібно обрати капітана кожної команди. (вибирають капітана). Тепер треба назвати свої команди. Допоможуть вам у цьому  цитати з віршів Лесі Українки. Назва команди – це назва вірша, з якого ми взяли цю цитату.

  1. «СОСНА» -  «З вітром весняним сосна розмовляла, Вічно зелена сосна. Там я ходила і все вислухала, Що говорила вона.»
  2. «ПІСНЯ» - «Чи є кращі між квітками Та над веснянії? Чи є в житті кращі літа Та над молодії?»
  3. «РУСАЛКА» -  «Коло річки, у садочку Маленька хатина,  У хатині чорнобрива Молода дівчина».
  4. «ВЕСНЯНКА» - «Як яснеє сонце Закине свій промінь ясний До тебе в віконце, – Озвись на привіт весняний. Олесю, серденько, Співай веселенько!»
  5. «РОМАНС» - «Не дивися на місяць весною, Ясний місяць наглядач цікавий, Ясний місяць підслухач лукавий, Бачив він тебе часто зі мною І слова твої слухав колись.»
  6. «МРІЇ» - «У дитячі любі роки, Коли так душа бажала Надзвичайного, дивного, Я любила вік лицарства.»

 

 Отож, команди сформовані, капітани є, назву команди знаємо. Пора вирушати. На вас чекає 12 станцій, на кожній з яких вам буде запропоновано відшукати назву вірша Лесі Українки. Ви можете вільно користуватися інтернетом і книгами. Також вам згодиться програма, що відскановує QR код. За кожну правильну відповідь на станції ви будете отримувати картку з літерою. Не розгубіть їх.

Отже, перше завдання. За правильну відповідь ви отримаєте картку з літерою і маршрут до наступної станції.   Цей вірш вперше було надруковано в альманасі «Перший вінок» у Львові в 1887 році на стор. 230 – 231, під заголовком «Поле». Ще одна підказка: у вірші описується зміна пори року. Вкажіть назву поезії. («Літо краснеє минуло»)

Діти отримують картку з літерою «Л» і вирушають в кабінет «акваріум»

 

 

«Акваріум»

ВЕДУЧА Молодці, ви впорались з першим завданням. Слухайте наступне. У цьому вірші Леся Українка прощається з улюбленим музичним інструментом (показує фотографію фортепіано). Вкажіть назву вірша і жанр. («До мого фортепіано» - елегія). Результат пошуку зображень за запитом старовинне фортепіано фото

Діти отримують картку з літерою «Е» і вирушають в кабінет учнівського самоврядування № 216

 

 

Кабінет учнівського самоврядування

ВЕДУЧА Уважно слухайте наступне завдання. Цей вірш названий іменем давньогрецької   поетеси, композиторки і музикантки, яка заснувала й очолила «Дім Муз» при храмі Афродіти. Названа Платоном «десятою музою».  Щоб допомогти вам, пропоную скласти пазл-підказку. Вкажіть назву вірша. («Сафо»)

сафо

 

Діти отримують картку з літерою «С» і вирушають в кабінет № 211

 

 

 

 

 

Кабінет № 211

ВЕДУЧА Наступне завдання. Назвіть вірш, в якому є такі слова: «Я була малою горда,- щоб не плакать я сміялась…» («Як дитиною, бувало…).

Діти отримують картку з літерою «Я» і вирушають в бібліотеку.

 

 

Бібліотека

ВЕДУЧА Наступне завдання. Пропоную вам трішки пригадати математику. Вам потрібно розв’язати приклад. Правильна відповідь  буде номером сторінки, на якій ви прочитаєте ще одну поезію Лесі Українки. Вкажіть назву поезії.

16+22-13*2+18-6+43-9+22 = ?

(Відповідь: с. 80, вірш « Уста говорять: «Він навіки згинув!..»

Результат пошуку зображень за запитом леся українка 16+22-13*2+18-6+43-9+22 = ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Діти отримують картку з літерою «У» і вирушають в кабінет №315

 

 

Кабінет  № 315

ВЕДУЧА Наступне завдання. Цю історичну поетичну  поему Леся Українка написала  у 1912 році. Імпульсом до написання твору стала пушкінська драма «Камінний гість». Щоб дізнатися назву поеми, пропоную вам розгадати ребус.    («Камінний господар»)

http://rebus1.com/pictures/deti/k.gifhttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/361.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/347.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma2.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma1.jpghttp://rebus1.com/pictures/75.jpg

 

 

 

 

 

 

 

http://rebus1.com/pictures/deti/g.gifhttp://rebus1.com/pictures/431.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma2.jpghttp://rebus1.com/pictures/deti/p.gifhttp://rebus1.com/pictures/deti/o.gifhttp://rebus1.com/pictures/ua/7.jpghttp://rebus1.com/pictures/etc/koma2.jpghttp://rebus1.com/pictures/deti/r.gif

 

Діти отримують картку з літерою «К» і вирушають в кабінет №127 (М-1)

 

 

Кабінет № 127

ВЕДУЧА Наступне завдання. Цикл поезій «Сім струн» Леся Українка написала у 1890 році і присвятила своєму дядькові Михайлу Драгоманову. А вже на початку 1893р. у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки — “На крилах пісень”. Збірку відкриває саме цикл лірики “Сім струн”, з якого постає образ “бездольної матері” України. Кожний вірш з циклу позначений назвою чергового ступеня звукоряду: До Ре, Мі, Фа, Соль, Ля, Сі. До речі, перше слово кожного вірша починається з того складу, що і його назва. Щоб знайти вірш, який нам потрібен, уважно подивіться на картинку і скажіть, яка це нота. («РЕ»)

нота ре

 

Діти отримують картку з літерою «Р» і вирушають в кабінет № 311

 

 

Кабінет № 311

ВЕДУЧА Наступне завдання. Вкажіть назву вірша, який починається словами «У темряві таємній серед ночі До мене часто гість непевний приліта, Він поглядом жахає і віта…»

Результат пошуку зображень за запитом ангел михаил(«Ангел помсти»)

 

   

"У темряві таємній серед ночі

До мене часто

гість непевний

приліта,

Він поглядом жахає і віта…»

 

 

 

 

 

 

Діти отримують картку з літерою «А» і вирушають в кабінет трудового навчання

 

 

Кабінет трудового навчання

ВЕДУЧА Отримайте ще одне завдання. Цей вірш Леся Українка написала у 1890 році. Латинська назва його – « Contra Spem Spero!» Вкажіть переклад назви цієї поезії і назвіть 8 літеру в українській назві.

(«Без надії сподіваюсь» - літера «Ї»)

Діти отримують картку з літерою «Ї» і вирушають в спортивний зал.

 

 

 

 

 

 

 

Спортивний зал

ВЕДУЧИЙ Наступне завдання. Цей вірш Леся Українка присвятила великому поетові, що зараз перед вами на фото. Ця поезія була приурочена до роковин його смерті. Вкажіть назву вірша.

(«На роковини Шевченка») Результат пошуку зображень за запитом тарас шевченко

 

Діти отримують картку з літерою «Н» і вирушають в кабінет хореографії №111

 

 

Кабінет хореографії №111

ВЕДУЧА Наступне завдання. Подивіться на фото. Іменем цієї квітки називається ще одна поезія Лесі Українки. Вкажіть назву вірша і знайдіть його в книзі або інтернеті. Дайте відповідь на запитання: з ким прощається квітка?

 Результат пошуку зображень за запитом конвалія

(«Конвалія». Прощається з дубом і гаєм)

Діти отримують картку з літерою «К» і вирушають в кабінет інформатики № 213

 

 

 

Кабінет інформатики № 213

ВЕДУЧИЙ Наступне завдання. На фото зображений QR код. У ньому зашифрована назва вірша Лесі Українки. За допомогою програми на вашому мобільному телефоні розшифруйте QR код. Знайдіть цю поезію в книзі або інтернеті і зачитайте третій рядок вірша, що починається на літеру «А».

(«Мій шлях». Третій рядок вірша: «А хто стрічався на шляху зо мною…»http://qrcoder.ru/code/?%CB%E5%F1%FF+%D3%EA%F0%E0%BF%ED%EA%E0+%22%CC%B3%E9+%F8%EB%FF%F5%22&4&0

 

Діти отримують картку з літерою «А» і вирушають в актовий зал

 

 

 

Актовий зал

ВЕДУЧА Я вітаю вас, ви пройшли квест. На всі чекає останнє випробування. Після правильного виконання кожного завдання ви отримували літери. Складіть з цих літер прізвище та ім’я поетеси, з творчістю якої ви сьогодні  ознайомились.

 

docx
Додав(-ла)
Шамрик Надія
Додано
15 березня 2021
Переглядів
1662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку