Лабораторна (практична) робота з інформатики для 6 класу на тему «Операції над об'єктами та групами об'єктів. Дії з контурами фігур у векторному графічному редакторі Inkscape»

Про матеріал

Лабораторна робота містить покрокову інструкцію з виконання вправи "Мій домашній улюбленець", що передбачає створення учнями власного векторного графічного зображення, виконуючи дії суми, різниці й перетину з контурами фігур у векторному графічному редакторі Inkscape. Безпосередньо після тексту лабораторної роботи запропоновано домашнє завдання на закріплення умінь роботи з векторними графічними редакторами, що були здобуті впродовж заняття.

Перегляд файлу

imageimageВправа «Домашній улюбленець».  

Завдання. Використовуючи засоби графічного редактора Inkscape створи стилізоване векторне зображення чіхуахуа Маргаритки. Якщо ти хочеш поближче познайомитись з Маргариткою, переглянь цікаве відео, відсканувавши qr-код вгорі сторінки або за посиланням https://youtu.be/WPL2_GnDsTE.

1.    У векторному графічному редакторі Inkscape створи новий документ. Збережи його з іменем Маргаритка в папці Векторна графіка своєї структупи папок.

2.    Намалюй форму голови Маргаритки, використовуючи фігури круга та двох трикутників-вушок, задай рудий колір заповнення усіх фігур та коефіцієнт закруглення кутів трикутників близько одиниці. 

3.    Обери інструмент image, виділи круг, натисни клавішу Shift і виділи послідовно обидва трикутники.

4.    Виконай вказівку Конткр/Сума. Очікуваний результат зображено на мал.1.  

5.    Обери більш темний колір заповнення і намалюй два трикутники для внутрішньої сторони вушок, а також два круга розміру голови.

6.    Розмісти однин з кругів на місці голови, повтори п.3 для цього круга і одного з новостворених трикутників.

7.    Виконай вказівку Контур/Різниця.

8.    Повтори п.6-7 для трикутника й круга, що залишились. Очікуваний результат зображено на мал.2 – допоміжні круги мають зникнути і утворити симпатичні вушка. 

9.    Саме час додати носик: розмісти у центі голови круг та перевернутий трикутник бежевого кольору. Повтори п.3-4 для новостворених об’єктів. Звір отриманий результат з мал.3. 

10.Додай око, використовуючи темно-коричневий круг, виділи його, скопіюй та встав симетрично на місце другого за допомогою комбінації клавіш Ctrl+C та Ctrl+V. Очікуваний результат зображено на мал.4. 

11.Намалюй коричневий ніс за допомогою трикутника. Аналогічно до п.10, додай два допоміжні круга контрастного кольору на місце ніздрів.

12.Послідовно виріж з носа спочатку одну ніздрю, а потім іншу, виділяючи за допомогою клавіші Shift трикутник-ніс та відповідний круг і виконуючи вказівку Контур/Різниця, як в п.6-8. Очікуваний результат зображено на мал.5.  

13.Чудово! Залишилось додати лише підборіддя: під носом зобрази трикутник темно-бежевого кольору, а також намалюй допоміжний круг розміром з носову частину.

14.Виділи трикутник-підборіддя та допоміжний круг за допомогою клавіші Shift та виконай вказівку Контур/Перетин. Очікуваний результат зображено на мал.6. 

15.Додай трохи деталей та відблисків очей і носика, щоб зображення виглядало так, як на мал.7. 

16.Готово! Збережи результати своєї роботи. За бажанням можеш додати Маргаритці тіло, як на мал.8, використовуючи фігури заокруглених у різні сторони трикутників та прямокутників, круги та криві, а також дії з контурами цих фігур, які ти вивчив впродовж заняття.  

Домашнє завдання. Використовуючи засоби графічного редактора Inkscape створи векторне зображення свого домашнього улюбленця за прикладом чіхуахуа Маргаритки. Якщо ти не маєш вдома тваринки, пофантазуй та намалюй, кого б ти мріяв завести. Це може бути папуга, кіт, собачка, хом’ячок, черепашка або навіть рибка. Продемонструй готовий малюнок на наступному занятті та опиши свого улюбленця, як його звати та/або чому ти мрієш саме про нього.

pdf
Додано
22 грудня 2021
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку