Лабораторна робота №1.
Якісне визначення ферментів у біологічних об’єктах
Мета: сформувати навички й вміння якісного визначення ферментів у природних джерелах.
Дослід №1. Виявлення каталази в розчинах
Реактиви: 3% розчин H2O2.
Матеріали дослідження: екстракти свіжих овочів
Принцип: каталаза прискорює реакцію розщеплення перекису водню:
2H2O2 → 2Н2О + О2
У цій реакції одна молекула перекису водню окислюється і є донором електронів, а інша відновлюється і є акцептором електронів. Фермент виявляється за появою пухирців кисню.
Проведення аналізу
У дві пробірки вносять по 10 крапель перекису водню. В одну з них додають 1 краплину екстракту свіжих овочів (напр. картоплі), в іншу не додають. Порівнюють результати і пояснюють їх.
Дослід № 2. Виявлення холінестерази
Реактиви: 1) індикатор бромтимоловий синій, 2) насичені розчини ацетилхолінхлориду, ацетилсаліцилової кислоти та бутилацетату.
Матеріали дослідження: екстракт печінки курки домашньої.
Принцип: холінестераза прискорює реакцію розщеплення складноефірних сполук. У процесі гідролізу виділяється кислота, тому для виявлення холінестерази використовують кислотно-основні індикатори, зокрема бромтимоловий синій. Цей індикатор дає чіткий інтервал переходу забарвлення від синього (рН = 0,7) до жовтого (рН = 7,2).
Проведення аналізу
У три пробірки наливають по 0,5 мл екстракту печінки курки домашньої і по 1 мл води. Пробірки поставити на водяну баню при 30°С на 7-10 хв, потім додати по 0,5 мл розчинів субстрату і по 2 краплі індикатора бромтимолового синього. Спостерігаємо зміну забарвлення.
Оформлення роботи
Зазначають принципи методу, результати заносять до таблиці 1.
Таблиця 1.Результати виявлення холінестерази
Досліджуваний матеріал |
Фермент, його клас |
Реакція, яку каталізує |
Субстрат реакції |
Як визначається фермент |
Наявність ферменту |
|
|
|
|
|
|