Лабораторна робота №1. Якісне визначення ферментів у біологічних об’єктах

Про матеріал
Лабораторна робота №1. Якісне визначення ферментів у біологічних об’єктах Мета: сформувати навички й вміння якісного визначення ферментів у природних джерелах.
Перегляд файлу

Лабораторна робота №1.

Якісне визначення ферментів у біологічних об’єктах

Мета: сформувати навички й вміння якісного визначення ферментів у природних джерелах.

Дослід №1. Виявлення каталази в розчинах

Реактиви: 3% розчин H2O2.

Матеріали дослідження: екстракти свіжих овочів

Принцип: каталаза прискорює реакцію розщеплення перекису водню:

2H2O22О + О2

У цій реакції одна молекула перекису водню окислюється і є донором електронів, а інша відновлюється і є акцептором електронів. Фермент виявляється за появою пухирців кисню.

Проведення аналізу

У дві пробірки вносять по 10 крапель перекису водню. В одну з них додають 1 краплину екстракту свіжих овочів (напр. картоплі), в іншу не додають. Порівнюють результати і пояснюють їх.

Дослід № 2. Виявлення холінестерази

 Реактиви: 1) індикатор бромтимоловий синій, 2) насичені розчини ацетилхолінхлориду, ацетилсаліцилової кислоти та бутилацетату.

Матеріали дослідження: екстракт печінки курки домашньої.

Принцип: холінестераза прискорює реакцію розщеплення складноефірних сполук. У процесі гідролізу виділяється кислота, тому для виявлення холінестерази використовують кислотно-основні індикатори, зокрема бромтимоловий синій. Цей індикатор дає чіткий інтервал переходу забарвлення від синього (рН = 0,7) до жовтого (рН = 7,2).

Проведення аналізу

У три пробірки наливають по 0,5 мл екстракту печінки курки домашньої і по 1 мл води. Пробірки поставити на водяну баню при 30°С на 7-10 хв, потім додати по 0,5 мл розчинів субстрату і по 2 краплі індикатора бромтимолового синього. Спостерігаємо зміну забарвлення.

Оформлення роботи

Зазначають принципи методу, результати заносять до таблиці 1.

Таблиця 1.Результати виявлення холінестерази

Досліджуваний матеріал

Фермент, його клас

Реакція, яку каталізує

Субстрат реакції

Як визначається фермент

Наявність ферменту

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Інші матеріали
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
17 січня 2019
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку