Лабораторна робота № 3 " Вивчення законів відбивання світла за допомогою плоского дзеркала"

Про матеріал
В лабораторній роботі наведено теоретичні відомості, основні розрахункові формули, схеми і малюнки, що пояснюють хід експерименту. Це дозволить повніше зрозуміти суть явищ, що досліджуються в лабораторній роботі. Виконання додаткових завдань та відповіді на контрольні питання розраховані на знання, здобуті під час виконання лабораторної роботи, що сприяє активізації мисленнєвої діяльності учнів. Структура лабораторної роботи дозволить забезпечити поглиблення теоретичних знань і здобуття практичних навичок роботи з обладнанням, проведення обробки результатів вимірювань.
Перегляд файлу

Лабораторна робота3

Тема. Вивчення законів відбивання світла за допомогою плоского дзеркала

Мета: перевірити виконання законів відбивання світла.

Прилади і матеріали: плоске дзеркало на підставці, транспортир, лінійка, аркуш паперу, картон або пластина пінопласту, шпильки, скріпки.

 

Короткі теоретичні відомості

Вам уже відомі закони відбивання світла. Знання першого закону відбивання і закону прямолінійного поширення світла допоможуть вам креслити рисунки в роботі. А виконання другого закону ми саме й перевірятимемо.

 

Хід роботи

1. Вивчення законів відбивання світла.

Закріпіть аркуш паперу на картоні або пінопласті за допомогою скріпок або шпильок, щоб він не зрушився під час експерименту. Поставте дзеркало так, щоб його площина була вертикальною (перпендикулярною до площини аркушу паперу). Відмітьте олівцем положення дзеркала та не зрушуйте його з місця під час досліду. Увіткніть шпильки 1 і 2 так, як показано на рисунку. Тепер у дзеркалі можна побачити зображення шпильки 2′ .

http://notatka.at.ua/_pu/15/10887929.png

 

Увіткніть шпильку 3 так, щоб вона лежала на продовженні прямої, що проходить через точки 1 і 2′ . Відмітьте олівцем положення шпильок, поставте точки 1, 2 і 3. Тепер можна забрати шпильки та дзеркало і з’єднати точки 2 і 1 прямою — це й буде падаючий промінь. Точки 1 і 3 лежать на відбитому промені. З точки 1 проведіть перпендикуляр до площини дзеркала. Відмітьте на рисунку кути падіння та відбивання. Виміряйте їх за допомогою транспортира. Запишіть отримані результати в таблицю.

Номер досліду

Кут падіння

Кут відбивання

1

 

 

2

 

 

3

 

 

Повторіть експеримент ще двічі, змінюючи кут падіння променя на дзеркало. Отримані результати також занесіть до таблиці.

2. Дайте відповіді на контрольні запитання.

1) Чому зображення предмета у плоскому дзеркалі називають уявним? Які особливості зображення, отриманого за допомогою плоского дзеркала?

2) Як ви гадаєте: що заважало вам отримати точні результати?

3. Зробіть висновок за виконаною роботою.

 

 Задача Промінь падає на плоске дзеркало. Побудувати хід відбитого променя та визначити кути падіння та відбивання транспортиром

 

 

 

Домашнє завдання

Прочитати теоретичний матеріал за підручником; вивчити матеріал за конспектом; задачі 7.10, 7.12.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
30 травня 2019
Переглядів
6078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку