Ландшафтний дизайн - рабатки

Про матеріал
Гарний ландшафтний дизайн без клумб немислимий. Ніжні та різноманітні, круглі та прямокутні, великі та маленькі клумби формують його стиль та підкреслюють оригінальність. Рабатка - один з найстаріших видів клумб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рабатки

Номер слайду 2

Що таке рабатка. Довгу тонку посадку квітів спочатку називали німецької грядкою. Потім закріпилася назва, що походить від німецького (rabatte) або голландського (rаbаt) кореня. Термін використовувався в 18 столітті європейськими кравцями, у яких він означав відворот (обшлаг) на сюртуку.

Номер слайду 3

Що таке рабатка. У сучасному міському ландшафтному дизайні під рабатки розуміють квітник прямокутної форми, у яких ширина прив'язана до довжини з мінімальним співвідношенням 1: 3. Рабатка - це тип квітника в ландшафтному дизайні, що володіє наступними властивостями: Ширина класичних міських рабаток коливається від 0,5 до 3 м, довжина довільна. Тобто, якщо закладається ширина 0,5 м, то довжина повинна бути не менше 1,5 м; обмежень на максимальну протяжність не існує.

Номер слайду 4

Що таке рабаткаЇх розміщують уздовж доріжок і стін, по краю терас і майданчиків, навколо альтанок. Кількість видів рослин невелика і зазвичай обмежується 1-3 сортами. Квіти висаджуються рядами: на передньому плані найнижчі, на задньому - вищі.

Номер слайду 5

Спочатку рабатки були не тільки прикрасою. У французьких королівських садах вони допомагали розмежовувати відкритий простір, створювали його малюнок і ритм. Рабатку слід відрізняти від бордюру, який служить тільки для обрамлення, найчастіше газонів, клумб і доріжок. Бордюр не такий широкий - не більше 0,5 м, не такий високий і менш різноманітний за складом.Іноді рабатку плутають з міксбордерів - квітником, в якому рослини розташовуються довільно, хоча підбираються з урахуванням розмірів і термінів цвітіння. Миксбордер - прикмета пейзажного стилю, у нього відсутні чіткі лінії, а кількість кольорів обмежена тільки фантазією дизайнера. Що таке рабатка

Номер слайду 6

Рабатка

Номер слайду 7

Рабатка

Номер слайду 8

Рабатка

Номер слайду 9

Види рабаток. З поняття, що визначає, що таке рабатка для квітів, випливають такі способи її пристрою: Одностороння. Влаштовується уздовж стіни або огорожі. Рослини висаджуються каскадом, від низьких сортів до високих.

Номер слайду 10

Види рабаток. Двостороння. Нею прикрашають доріжку, алею і проїзд на ділянці. Найвищі квіти висаджуються по осьовій лінії; від центру до країв (з двох сторін) яруси стають нижче.

Номер слайду 11

Види рабаток. Переривчаста. Будь-яка з перших двох, досить довга, щоб бути розділеною рожевим кущем, підстриженим у вигляді кулі самшиту або кохіей.

Номер слайду 12

Види рабаток. Симетрична. Найчастіше розташовується в центральній частині ділянки, наприклад, між двох доріжок. Асиметрична. Дотримання пропорцій залишається єдиним правилом. Форма довільна, підбір кольорів необмежений, може влаштовуватися в нестандартному місці.

Номер слайду 13

Клумби-рабатки. Якщо всі рослини в квітнику однієї висоти, можна говорити про одноярусною рабатки. Різні по висоті квіти утворюють двох-, трьох- і чотириярусні рабатки, які зручно використовувати для зонування території.

Номер слайду 14

За колірною гамою клумби-рабатки можна розділити на наступні типи: Одноколірні. Схема використовується в разі вузької грядки. Двоколірні. Декор виглядає яскраво, якщо підібрані контрастні кольори, наприклад, білий і рожевий, або жовтий і фіолетовий. Монохромні. Кілька відтінків одного кольору виглядають стильно і аристократично. Багатобарвні. Прийом, широко використовуваний в сучасних садах. Складаються гармонійні або контрастні варіанти; результат виходить яскравим і менш формальним.

Номер слайду 15

Планування і вибір схеми. Місце майбутньої клумби рабатки вплине на вибір рослин, і, отже, на загальний вигляд декору. Її довжина визначається протяжністю доріжки або палісадника, а на ширину впливають розміри самої ділянки (в невеликому саду вона рідко перевищує півметра). Щоб квітам було комфортно, необхідно проаналізувати умови: освітленість, склад і вологість ґрунту, вітрове навантаження. Заздалегідь розробляють концепцію - колірну схему посадки. Вона залежить від того, чи подобаються вам яскраві контрастні комбінації або навпаки, ніжна пастельна гамма. Розглянемо один з варіантів

Номер слайду 16

Планування і вибір схеми. З використанням одного виду квітів. Вибираються низько- і середньорослі рослини, наприклад, флокси, чорнобривці, ромашки, календула. Потрібний декоративний ефект досягається висаджуванням квітів одного виду, але декількох сортів (різного кольору).

Номер слайду 17

Планування і вибір схеми. З використанням двох-трьох видів. Зайве різноманіття може нашкодити зовнішньому вигляду рабатки, задуманий малюнок і структура розчиняться в надмірній строкатості. Гармонійний вигляд буде у двосторонній рабатки з багаторічників, висадженої уздовж доріжки, з високими кущами по центру (півонії, троянди, жоржини) і почвопокровними рослинами по краю (портулак махровий).

Номер слайду 18

Вибір квітів. З використанням двох-трьох видів. Зайве різноманіття може нашкодити зовнішньому вигляду рабатки, задуманий малюнок і структура розчиняться в надмірній строкатості. Гармонійний вигляд буде у двосторонній рабатки з багаторічників, висадженої уздовж доріжки, з високими кущами по центру (півонії, троянди, жоржини) і почвопокровними рослинами по краю (портулак махровий).

Номер слайду 19

Вибір квітів. Щоб квітник вийшов рівномірно красивим, у рослин повинні бути приблизно однакові вимоги до вашого типу грунту, ступеня зволоженості, до добрив. Важливо звертати увагу на терміни цвітіння. Щоб рабатка радувала око якомога довше, садівники радять вибирати сорти з різними термінами цвітіння. Рабатка з трояндами і самшиту

Номер слайду 20

Вибір квітів. Чи не заважає дізнатися, скільки кольорів знадобиться для організації декору, для чого потрібно визначити площу майбутньої посадки. Ідеальною щільністю для рабатки прийнято вважати не більше 18 рослин на квадратний метр: 4 високорослих, 5 середніх і 9 низьких. Розміщення уздовж забору. Якщо ви плануєте складну багатоярусну конструкцію рабатки з багаторічників уздовж доріжки; без схеми не обійтися. План-розмітка визначає місце для кожної рослини, що значно спрощує роботу.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
26 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку