Лайфхак до теми "Дієслова І та ІІ дієвідмін". Робота з текстом В. Сухомлинського

Про матеріал

Лайфхак до теми "Дієслова І та ІІ дієвідмін".Схематичне пояснення матеріалу.Виконання завдань за текстом В. Сухомлинського.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Освітній проєкт на тему «Дієслова І та ІІ дієвідмін»Модельна навчальна програма «Українська мова. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Заболотний О. В., Заболотний В. В.,) «Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Заболотний О. В., Заболотний В. В. ТОВ “Видавництво “Генеза”

Номер слайду 2

2 Зміна дієслів за особами й числами називається дієвідмінюванням. До І дієвідміни належать дієслова, які в 3-й особі множини мають закінчення -уть,-ють: пишуть,думають. До ІІ дієвідміни належать дієслова, які в 3-й особі множини мають закінчення -ать,-ять: лежать, сплять.

Номер слайду 3

3 Третя особа множини теперішнього часу. ВОНИ що роблять ?-уть,-ютьІ дієвідміна -ать,-ятьІІ дієвідміна ведуть пишуть мріють читаютькричать лежатьлетять сплять

Номер слайду 4

4 У закінченнях дієслів ІІ дієвідміни (крім 1-ї особи однини та 3-0ї особи множини) пишемо –И,-ЇУ закінченнях дієслів І дієвідміни (крім 1-ї особи однини та 3-0ї особи множини) пишемо –Е,-Є{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особа Однина множина1.особакажумовчукажемомовчимо2.особакажешмовчишкажетемовчите3.особакажемовчитькажуть мовчать. Увага!

Номер слайду 5

5 Дієвідміни дієслова-уть, -ють-ать, -ятьІІІЕ,ЄИ,ЇІнколи за 3-ю особою множини важко визначити дієвідміну. Тоді можна поставити дієслово у 3-й особі однини. Якщо у закінченні виразно чується -е(-є) - то це дієслово І дієвідміни. Якщо у закінченні чується –и(-ї) - то це дієслово ІІ дієвідміни.

Номер слайду 6

6 Лелеки прилетіли Лилеки прилетіли. На крилах ключик від сонця пренесли. Де жеве лелека – там щастя (жити). Бо лелека – соняшний птах. Він (зустрічати) сонце вранці й (проводжати) його на спочинок увичері. На зорі лелеки (піднімаютися) з гнізда й (злітати) високо в небо. Там радістно (клекотіти) – (вітати) сонце. А ввечері (стояти) над гніздом і (дивитися) на захід. То вони (думати), скільки ще днів ходитиме сонце так високо й коли почне опускатися. (За В. Сухомлинським)Робота з текстом

Номер слайду 7

71. Подані в дужках дієслова поставити в потрібній формі теперішнього часу.2. Визначити дієвідміну поданих дієслів.3. Підкреслені дієслова(жити,стояти) поставити у формі 2 та 3 особи однини та 1 та 2 особи множини.4. Знайти в тексті 6 орфоргафічних помилок. Пояснити орфограми.5. Виписати з тексту антоніми.6. Дібрати синоніми до слова думати,весело. Завдання до тексту. Твір-роздум «Лелеки на крилах ключик від сонця принесли».

Номер слайду 8

8 Лелеки прилетіли Лелеки прилетіли. На крилах ключик від сонця принесли. Де живе лелека – там щастя живе. Бо лелека – сонячний птах. Він зустрічає сонце вранці й проводжає його на спочинок увечері. На зорі лелеки піднімаються з гнізда й злітають високо в небо. Там радісно клекочуть – вітають сонце. А ввечері стоять над гніздом і дивляться на захід. То вони думають, скільки ще днів ходитиме сонце так високо й коли почне опускатися. (За В. Сухомлинським)2. Живе- І дієвідміна. Зустрічає- І дієвідміна. Проводжає- І дієвідміна. Піднімаються- І дієвідміна. Злітають- І дієвідміна. Клекочуть- І дієвідміна. Стоять- ІІ дієвідміна. Дивляться- ІІ дієвідміна. Думають- І дієвідміна{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особа Однина множина1.особаживемостоїмо2.особаживешстоїшживетестоїте3.особаживестоїть3. Антоніми:зустрічає-проводжає; вранці-увечеріСиноніми:думати-мислити,гадати,міркувати; радісно-весело,потішно,безтурботно5.6.

Номер слайду 9

9 Дякуємоза увагу!

pptx
Додано
14 жовтня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку