Лайфхак "Історія України ЗНО"

Про матеріал
Пропоную підказки для підготовки до ЗНО з історії України. Ділюся своїм досвідом: як мотивувати, як знаходити підказки готуючись до іспиту із 32 тем, як бути спостережливими і не тільки...
Перегляд файлу

Мотиватор до успіху на ЗНО з історії України

Привіт, учнівство!

Вам потрібен успіх на ЗНО з історія України? Коли так, то ці поради для кожного і кожної, для Тебе!

Для успішного навчання історії, правди ніде діти, необхідно перш за все ЗАКОХАТИСЯ в неї. Необхідна – мотивація! Коли важко, рекомендую – знайти самостійно мотив – інколи, це просто ТРЕБА для вступу на Твою спеціальність, щось неймовірне з історії за 1 мільйон років! Буває і анекдот допомагає! Цікава книга та фільм можуть сприяти Твоїй успішності. Ще – гроші! Так! Наша державна грошова одиниця! Далі – про це буде. Можна знайти і позитивного вчителя з неймовірним темпераментом… Це може бути і Твій друг, який успішний в цьому предметі, родич, чи справжній вже вчитель історії! Коли ж Ти вирішив/вирішила вчитися самостійно то, рекомендую -  більше запам’ятовувати. Для цього було б добре переказувати все прочитане, вирішувати тести на різних сайтах-тренажерах, тренувати пам'ять. Найкращих результатів все ж можна було б досягнути в тому випадку, якщо Ти любиш читати, переказувати, захоплюєшся  історичною літературою тощо. У випадку, коли всього цього не вироблено з дитинства, можна порадити батькам умотивувати своїх дітей. Кожен знає як! Звичайно, не всім це вдається!  Тому й існують різноманітні курси. Крім суто ЗНО - курсів, є супутні, наприклад, швидкочитання. На таких заняттях весело і цікаво. Вони дають гарний результат – швидкість читання підкріплюється і тренується пам’ять, що сприяє безумовно кращому результату при  відтворенні історичного матеріалу.

Коли ж перед Тобою є лише «ТРЕБА!», а часу мало -  перейдемо до плану «Б»

  1. Навчаючись - більше записуй! Навіть звичайне переписування дат, можна зразу ж на картки, примушує працювати нашу довготривалу пам'ять. Вивчаючи історію, можна записувати і терміни, і особливості, причини, наслідки, результати, а можна й малювати. Величезну кількість культурних пам’яток - намалювавши раз, нехай і схематично, зрозуміло лише Тобі, - Ти зможеш запам’ятати на все життя!..
  2. Завжди використовуй асоціації. Навіть у транспорті, у магазині, розплачуючись, постійно звертай увагу на портрети і пам’ятки! Одна – гривня – Володимир Великий, князь, який охрестив Русь, велів побудувати Десятинну церкву, або церкву Богородиці, яку зображено у комплексі «Град Володимира» з іншої сторони купюри. Роздивися уважно портрет Володимира, спробуй згадати, як він показаний у вимогах ЗНО, художніх картинах чи фільма. Щодо зображення церкви, історики стверджують, що це дуже приблизний  варіант, бо в дійсності вона не була відновлена після спалення Києва монголо-татарами у 1240 році…  Вже скільки інформації! А ще – чому саме така назва «Десятинна»? Це вже про податки… Цікаво? Так! Податки - на утримання церкви і  священників – 1/10 частина – десятина!

Дві гривні паперові ­­­­ портрет Ярослава Мудрого, який був «тестем Європи». Всі слова знайомі? Чому «тесть»? У кого із твоїх рідних і близьких є ТЕСТЬ? А чому МУДРИЙ? Розумним був – продумував свої політичні кроки для успіху Київської Русі, для її авторитету й одружував своїх дочок з іноземними принцами, а синів – з принцесами! Ага, згадалося, що це його донька була КОРОЛЕВА ФРАНКІВ! Не російська принцеса, а РУСЬКА! Русичі – наші предки… Теорії походження Русі зразу ж просяться на язик… Ці та інші асоціації дуже допомагають. Ось скільки питань вирішується! А роблячи характеристику навіть грошових одиниць, Ти вже багато зможеш відповісти!

5 – Богдан Хмельницький. Той, який розпочав національно-визвольну війну проти Речі Посполитої, гетьман створеної ним держави  в 1648-1657 рр. З іншої сторони купюри – церква його хутора – Субботів. Теж є як пам’ятка на ЗНО. Вона реставрована та збереглася до сучасності.

10 – Іван Мазепа. Дуже видатний український гетьман. Витрачав власні кошти на культуру України – церкви реставрувати, на будівництво нових давати кошти було модно в той час.

Ще? Ще модно стало вчитися…Це тоді Петро І, російський цар, вирішив прорубати вікно в Європу – всіх боярських дітей відправляв в наук…В Києво-Могилянську академію прислав Ломоносова, на курси! Це тому, що Києво-Могилянка для Центральних і Східних слов’ян була престижним навчальним закладом. Українці в більшості вчилися! Особливо із козацького стану і заможної верхівки. Ось, Мазепа і побудував своїм коштом корпус Могилянці і подарував їй цілу картинну галерею. Думаєте випадково є для розпізнання на ЗНО - гравюра Івана Мігури «Іван Мазепа серед своїх добрих справ» - 1706 р?

В нього, 70-и річного «юнака» закохалася Мотря Кочубеївна. І, якби вона не була його хрещениця мабуть вони були б найзнаменитішою парою в усій Європі! Відмовив! Мазепа так і помер не одружившись, в містечку Бендери, знеславлений Петром І, після Полтавської битви 1709 року, від ран. Його несли на руках вірні йому козаки, пораненого у Полтавській битві… А знаєш чому Твої батьки не знають про Мазепу стільки? Тому, що він захотів вирвати Гетьманщину із лап Петра І! Тому, що він бачив як гинуть козаки на будівництві «Північної столиці», на чужих війнах і в чужих походах і, що Гетьманщина перетворюється у внутрішню колонію Московії. Після викриття Петром І таємного листування Мазепи з Карлом ХІІ  - шведським  королем – дії були передбачувані – Мазепу знеславили. Найпростіше це було зробити через церкву - запам’ятай – вона завжди буде інструментом політиків!). Петро наказав відлучити Мазепу від церкви – піддати анафемі. Такий документ почали зачитувати в усіх православних церквах російського патріархату Московії і Гетьманщини з 1708 року на усі свята і недільні відправи. І, знаєш, юний друже, це продовжувалося аж до кінця ХХ століття! Аж, за моєї пам’яті до 1988-го року! Цей документ, письмове джерело, про анафему Мазепі, Ти можеш побачити в оригіналі у Полтавському краєзнавчому музеї. До речі, ця пам’ятка – будівля Полтавського краєзнавчого музею - є обов’язковою для розпізнавання на ЗНО! Що було далі? Далі – за наказом Петра І вщент було спалено гетьманську столицю – Батурин, жителів покарано колесуванням, а Запорозьку Січ, зруйновано, після Полтавської битви військами Петра І.

За таких обставин Мазепа втрачає популярність серед народу України, а в Полтавській битві його підтримує лише невеличка частина козаків із Запорожжя під керівництвом Костя Гордієнка.

Про Полтавську битву багато говорили і писали…Тоді Карло ХІІ вперше програв, до цього вважаючись найкращим тактиком і стратегом найпередовішої в Європі шведської армії. «Полтава» О. Пушкіна та ін. Та й портретів Мазепи найбільше було на шпальтах іноземних журналів. Ми маємо три – один збірний такий собі комп’ютерної версії, що є на ЗНО, «молодий Іван Мазепа» як я його називаю, а  другий – гравюра Івана Мігури «Іван Мазепа серед своїх добрих справ» - 1706 р. і  третій - на купюрі 10 гривень. Останній, можеш роздивлятися хоч кожен день!

Чесне ім’я Мазепи повернулося з часів незалежної України, і зовсім недавно, у 2014 році в Полтаві поставлено пам’ятник Івану Мазепі.

З іншої сторони куп’юри - Успенький собор Києво-Печерської лаври, як символ меценатської діяльності гетьмана взагалі. Аджде, його коштом було відновлено і реставровано більше 20 церков.

20 гривень – Іван Франко - український поет, учений, громадсько-політичний діяч, член Наукового товариства ім. Т. Шевченка, один із засновників Русько-української радикальної партії (1890 р.), автор віршів «Каменяр», «Вічний революціонер», повісті «Захар Беркут», драми «Украдене щастя».

На реверсі - Львівський оперний театр, проспект Свободи, 28. До 2000 р. Львівська опера було незмінно пов'язана з ім'ям українського письменника Івана Франка. Зараз театр носить ім'я  Соломії Крушельницької, світова слава якої почалася саме тут.

50 гривень Михайло Грушевський – історик, автор дуже серйозного дослідження у 10-и томах з історії України, що розпочинається з найдавніших людей на українських землях і сягає Руїни Гетьманщини…Недописав. Чому? Політикою дуже зацікавився – очолив Українську Центральну Раду (УЦР), був автором Універсалів та Президентом УНР – Української Народної Республіки. Змушений був невдовзі втікати за кордон. Радянська влада заманила його у м. Кисловодськ на лікування, де він і помер. Існує версія, що від нього позбавилися таким чином. Портрет Михайла Грушевського легко впізнати  - пенсне, лисина, борода. Тренуйся на 50-и гривнях, будь ласка!

З іншої сторони  – зображення будинку, де засідала УЦР, відомий як Будинок вчителя, м.Київ, вулиця Володимирська, 57. Проте, не дивуйся, коли Тобі потрапить до рук одна з перших 50-гривневих купюр - зображення будівлі Верховної Ради України друкувалося на реверсі до 2004 р.

100 гривеньТарас Шевченко – кріпаком став всесвітньо відомим поетом, пам’ятник якому є у кожній країні світу.  Він не лише автор віршів і повістей, а й картин, що є на ЗНО для розпізнання: «Автопортрет» (1840 р.), «Катерина» (1842р.) та 6 офортів ( грав'юр на металі, які виготовлено методом відтиску з друкарських форм, оброблених кислотами) - «У Києві»,  «Видубицький монастир», «Судна рада», «Старости», «Казка», «Дари в Чигирині». Т. Шевченко один із засновників таємного Кирило-Мефодіївського товариства, з якого починається політизація українського національно-визвольного руху. Зустрічаються 100-гривневі купюри із зображенням Шевченка молодого і у зрілому віці.

З іншої сторони купюри - зображення Київського національного університету ім. Т.Шевченка – відомий Червоний корпус (2014 р.), Володимирська, 60. До цього на банкноті зображувався краєвид Дніпра, що відкривається з Чернечої гори біля Канева. А на попередньому -зображення Софійського собору та пам'ятника Володимиру Великому у Києві.

200 гривень – Леся Українка– літературний псевдонім Лариси Петрівни Косач, яка походила із сім’ї інтелігентів і науковців. Вона не лише драматург-новатор, а й історик і педагог. Усе своє життя вона виховувала себе (жила перемагаючи важку хворобу – туберкульоз кісток), навчала свого братика та сестричок, а також дітей в тих країнах де лікувалася і відпочивала. Авторка поетичних поем «Одержима», «Вавилонський полон», «Кассандра», «Руфін і Прісцілла», «Оргія», «Кам'яний господар». Творчою вершиною поетеси стала драма-феєрія «Лісова пісня». Вміла грати на фортепіанно, вільно володіла кількома іноземними мовами. Відома як перекладач світової класики -Байрона, Данте, Шекспіра.

З іншої сторони куп’юри -  в'їзна вежа Луцького замку.  Леся Українка виявляється тут довгий час жила (з весни 1879 — до весни 1882 рр.) у зв’язку з переведенням П. А. Косача чрез українофільські погляди та за наказом міністерства внутрішніх справ, як покарання за зв’язки з М. Драгомановим. Саме тут вона  і написала свої перші шедеври, а Луцький замок був улюбленим  місцем для прогулянок. Біля В'їзної вежі Луцького замку (замку Любарта) є дерево, яке іменують Лесиним ясеном. Воно одне з найстаріших дерев міста. Вважається, що саме під ним мала Леся написала свого першого вірша «Надія».

500 –наймолодша купюра, пущена в обіг тільки у 2006 році. Зображено з аверсу Григорія Сковороду – (1722-1794 рр.) – українського вченого, поета, музиканта, філософа, який є початківцем так званого напрямку – «філософії серця». Вважається середньовічним алхіміком, який знав секрет добування золота із піску. Закінчив Києво-Могилянську Академію та відмовився керувати імператорським хором. Найцікавішим був Харківський період його життя – «Байки Харківські» та викладання у Харківському колегіумі це те, чим харків’яни пишаються найбільше. Харківський національний педагогічний університет носить його ім'я. Найзнаменитіший вираз Г. Сковороди: «Світ мене ловив, але так і не впіймав».

З іншої сторони куп'юри знаходиться зображення будівлі Києво-Могилянської академії, як вона виглядала біля 300 років тому, зараз оновленої та діючої з 1992 р. Це вулиця Григорія Сковороди, 2

1000 – Ти вже мабуть, тримаєш у руках, але на час підготовки лайфхаків – я ще не мала такого задоволення. Володимир Вернадський – творець і перший президент Української Академії наук, член НТШ, керівник  Комісії з організації Української національної бібліотеки, а також комісії з питань вищої школи. Мабуть є кілька фактів, які відрізняють Вернадського від плеяди вчених того часу: був академіком Петербургської, Паризької і Чеської АН, ректором Таврійського університету (1920р.),організатором і директором Радієвого інституту в Петербурзі(1921-1939рр.), був у відрядженні у Франції на запрошення Сорбонни для читання лекцій з геохімії (1922—1926 рр.) З поверненням до Ленінграду видав монографії «Біо-сфера», «Нариси з геохімії», організував відділ живої речовини в АН СРСР, Комісію з вивчення важкої води і головував у ній. У 1935 р. переїхав до Москви, взяв участь в організації ряду наукових комісій, працював над проблемою «життя в космосі». У роки війни його евакуювали у Борове Кокчетавської області. У 1944 році видав останню свою працю «Декілька слів про ноосферу».

З іншої сторони куп'юри - будівля Президії НАН України у Києві

3.Гривні вивчили! Що далі? Далі - записуй свої думки, порівнюй їх з офіційною інформацією з програми. І все кумедне покращить справжнє знання! Приклад «Кирило-Мефодіївське товариство заснували Кирило і Мефодій»… Гм… Цікаво! Подивимося хронологію… Ха-ха! Не сходиться! Вони жили в ІХ столітті і створили КИРИЛИЦЮ - абетку першу, якою ми користуємося і зараз. А «Кирило-Мефодіївське товариство» діяло в ХІХ столітті і було назване в їх честь. Діяв тут Тарас Шевченко найвидатніший українець, пам’ятники якому стоять у більшості країн світу, Микола Костомаров – син українки-кріпачки і російського дворянина, працівник російської кафедри, який писав історію України,  Пантелеймон Куліш – автор першого історичного роману в українській літературі «Чорна рада» – про раду простого люду – черні – 1663 року – кого ж обрати гетьманом… Про це і фільм знято і з української літератури прочитано. Бачиш – міжпредметні зв’язки – теж в поміч!

4.Практикуйся! Дуже ефективне запам’ятовування кожного дня по кілька дат, портретів, пам’яток, творів образотворчого мистецтва. Звичайно, що найкраще йти за програмою і складати це все. Куди? В паперовому вигляді у папку, в електронному – теж у папку в компі, а в голові що? Відповідаю - РОБИ ТЕЖ ПАПКИ, ФАЙЛИ І КАРТИНКИ!!! Знову працює уява, а значить розвивається довготривала пам’ять. Для кращого запам’ятовування інформації можна навіть роздруковувати і на стінах розвішувати.

5.Складність буває викликають історичні карти… Вирішимо! Так, їх 32…Треба почати з того, як зараз виглядає Україна, який її адміністративний устрій, обласні центри, які області складають Західну, Східну, Центральну, Південну, Північну Україну тощо. А етнічні назви земель? Які назви відповідають яким областям? Буковина – від чого назва? Слобожанщина? Брацлавщина? Таврія чи Таврида? Допоможемо! Твоє завдання - знати сторони світу і карту сучасної України, уявляти це! Подорожувати! Хоча б, уявно!  Звертай увагу на річки, моря, народи, що проживали близько і в різні часи. Для цього підійдуть звичайні шкільні атласи 6-11-й класи з історії України.

6.Складай таблиці, схеми, малюй лінію часу. Нанось на лінію часу події, що відповідають певному періоду, рахуй скільки від них пройшло часу до сьогодення; яка послідовність подій – що було до і після певної дати. Це допоможе вивчити послідовність фактів, а значить досягти успіху у добрих 20% тестів.

7.Тести! Так! Практикуйся у розв’язуванні тестів практично після кожної теми. Визнач, як Тобі краще – в електронному вигляді чи в паперовому. Також продумуй, які можливі варіанти у тих чи інших запитаннях. Знай, що з один і той же факт на ЗНО може обіграватися по-різному.

8.Грай! Створи гру із постатей і термінів, будь автором і виконавцем! Малюй! І пам’ятай – успіх приходить до працьовитих, наполегливих, впевнених у своїх силах людей. Успішні люди завжди з чогось починали! Розгортай книгу - і вперед, до знань, до успіху! Зароби свої найвищі бали! Читай! Пробуй у тексті виокремити ключові слова. Виділи їх яскравим маркером. Коротко розкажи про головне. Так тренуй пам'ять ! Виходить?! Зроби такі заняття регулярними!

 

Щасти на ЗНО і успіхів в усьому!

Валентина Сєрякова

 

docx
Додав(-ла)
rn SAty
Додано
31 січня 2021
Переглядів
1411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку