Лайкоманія - поради батькам та вчителям

Про матеріал
Сьогодні навколо соціальних мереж складається двояка ситуація: з одного боку, батьки бояться розвитку у дітей інтернет-залежності і засуджують постійне використання ними соцмереж, з іншого - серед них самих багато активних користувачів таких сервісів.
Перегляд файлу

Сьогодні навколо соціальних мереж складається двояка ситуація: з одного боку, батьки бояться розвитку у дітей інтернет-залежності і засуджують постійне використання ними соцмереж, з іншого - серед них самих багато активних користувачів таких сервісів.

Опитування, проведене «Лабораторією Касперського» серед дорослих користувачів, показав, що 45% опитаних в Україні заздрять своїм друзям, чиї акаунти в соцмережі користуються більшою популярністю. Приблизно стільки ж респондентів зізналися, що відчувають прикрість, коли їх пост не набирає тієї кількості лайків, на яке вони розраховували. Лайки сьогодні - конкретне кількісне мірило успішності дитини (та й дорослого).

То чи варто дивуватися, що діти і підлітки, чий емоційний фон в середньому більш нестабільний, ніж у дорослих людей, засмучуються через тих же лайків і ганяються за популярністю?

Більш того, в підлітковому середовищі є чимало дітей, які на питання «ким ти станеш, коли виростеш?» З готовністю відповідають: «Блогери». При цьому більшість цих потенційних блогерів вважають, що досить вести свій звичайний аккаунт у соціальній мережі, не закриваючи його від публіки, і розміщувати на ньому цікаві, з їх точки зору, пости - і популярність, а разом з нею і стабільний заробіток, нагрянуть самі собою.

Однак така поведінка в соціальних мережах небезпечно і може спричинити за собою неприємні наслідки.

Лайуоманія - Це залежність. Ну як наркотична, тільки від лайків. Симптоми в першу чергу успадковуються від залежності від соц. мереж. Людина весь час робить все для того, щоб сфотографувати або написати і викласти це в соц. мережі, щоб йому поставили якомога більше лайків. Люди таким чином намагаються довести самим собі, що вони кому що потрібні, що їх праця важливий, їх діяльність суспільно корисна, раз це подобається людям, цим можна виправдовувати що завгодно, це ж схвалили інші люди, значить це правильно.

Лайки це частина залежно від соц. мереж і від інтернету і техніки в цілому. А як відомо будь-яка залежність згубно впливає на людей, роблячи їх рабами. Людина має бути вільною від будь-яких залежностей протиприродних його природі.

 

Чим чревата погоня за лайками?

На жаль, останнім часом в ЗМІ регулярно з'являються повідомлення про те, що діти в надії отримати більше лайків викладають в мережу скандальний контент. Переконатися в цьому можна і без допомоги журналістів - досить походити по акаунтах неповнолітніх користувачів «Інстаграму». Тенденція на обличчя: діти вважають, що алкоголь, сигарети, оголення, мат, агресивна поведінка, Селфі, зроблені з ризиком для життя, - це круто і принесе їм ті самі жадані лайки.

В результаті дівчинки фотографуються з келихами вина, хлопчики з пляшками пива або віскі, і ті й інші не соромляться у висловах, міркують про секс і часом публікують свої інтимні знімки.

Трапляються і більш серйозні інциденти: наприклад, коли дівчатка роздягаються на камеру в «перископ». Але навіть і це не межа.

Така поведінка в соціальних мережах тягне за собою масу неприємних наслідків:

• Наноситься шкоди репутації дитини серед його оточення. Відкритий аккаунт можуть побачити вчителі, керівники гуртків, директор школи, і такий зміст в ньому неодмінно приверне їхню увагу, але, на жаль, зовсім не в тому значенні, як хотілося б дитині.

• Майбутнє дитини теж ставиться під загрозу. Все, що трапляється в інтернеті, залишається в інтернеті, адже навіть якщо видалити пост, фотографію або відео, можуть знайтися люди, які зробили скріншот або просто скачали викладений контент і не посоромляться розмістити його знову. Зухвала поведінка в соцмережі може стати перешкодою для майбутнього працевлаштування або навіть вступу до вузу.

• Відкритий аккаунт, в якому дитина розміщує відверті висловлювання або тим більше знімки, привертає незнайомців різного роду: від тролів, які можуть добре попсувати нерви, до педофілів, спілкування з якими піддає ризику фізичну безпеку дитини.

• Відсутність лайків в таких постах може спричинити за собою депресію.

Що ж робити батькам та вчителям?

Виховання дитини - не важливо, в офлайновом або онлайн-просторі - це завдання батьків. Але вчителі також повинні звертати на це увагу.

Якщо ви не допускаєте, що ваша дитина буде лихословити і хизуватися тим, що п'є алкоголь, в реальному житті, поясніть йому, що робити цього в соціальній мережі також не варто, розкажіть про потенційні наслідки такої поведінки. Якщо ж ваша дитина серйозно забажав стати блогером, в першу чергу не висміювати і не критикуйте це рішення, а надайте своєму чаду моральну підтримку. Це вкрай важливо, оскільки ваші шпильки навряд чи переконають дитину, і він все одно стане робити те, що вирішив, але без вашого відома, схвалення і не приймаючи від вас ніяких порад.

Підтримуючи ж дитину, ви зможете навчити його деяким правилам публічного ведення блогу, побачити, якщо він робить серйозні помилки, а також допомогти йому, якщо він зіткнеться з труднощами чи невдала. Навчіть вашу дитину наступного:

• Соцмережа все одно стане в нагоді для спілкування з близьким колом друзів. Це означає, що для блогерської кар'єри краще завести окремий акаунт і залишити собі одну-дві площадки для приватного спілкування. Приватний акаунти повинні бути закриті для всіх, крім близьких і друзів, з якими дитина спілкується в реальному житті.

• Блог або відеоблог може бути присвячений якійсь певній темі: відеоігор, смішним відео, музики, історіям з життя якоїсь соціальної групи (школярів, студентів) і так далі. Розповідати про себе не обов'язково, а в перспективі - не дуже цікаво для потенційних передплатників. Спробуйте придумати таку тему разом. Знову ж, не потрібно в пух і прах розносити все пропозиції дитини, це призведе тільки до того, що з вами перестануть радитися.

• Питання репутації все одно залишаються актуальними, якщо дитина поводиться в соцмережі занадто відверто. Поясніть дитині, в чому полягають ризики для його майбутнього, якщо розумієте, що його поведінка в акаунті надто зухвале.

• У публічному акаунті не повинно бути ніякої особистої  ​​інформації: адреси, номера школи, телефону, місць, де дитина часто буває, посилань на сторінки родичів, маршруту до школи, виду з вікна ... Якщо аккаунт дійсно отримає популярність, то будь-які з цих даних можуть бути використані на шкоду.

• Розкажіть дитині про кібербулінг. Це переслідування в Мережі, яке потенційно може перерости в переслідування в реальному світі. Мова не про тролів, які ображають і кривдять дітей в інтернеті, а про людей, що шукають з ним більш тісного спілкування або зустрічі. Так поводяться фанати, котрі переслідують свого кумира. Дитина повинна або зовсім відмовитися від приватного листування з незнайомцями на своєму публічному акаунті, або дотримуватися обережності: не розкривати особистої ​​інформації, навіть якщо це спілкування триває вже досить довго, і ні в якому разі не давати посилання на свої приватні акаунти.

• Навчіть дитину, як правильно убезпечити свої акаунти. Якщо дитині вдасться домогтися жаданої слави, то, з одного боку, соціальна мережа перетвориться в головну частину його життя, а з іншого - бажаючих зламати його акаунти побільшає. Таким чином, втратити логіни / паролі стане для дитини одночасно і легше, і значно чутливіші. Необхідно використовувати антивірусне ПЗ, складні паролі, різні для всіх акаунтів, встановити всюди двухфакторную аутентифікацію, щоб отримувати одноразові паролі на свій номер телефону.

• Підготуйте дитину до вторгнення тролів і підтримайте його, якщо воно відбудеться. Навіть якщо велику популярність не буде, неприємні особи, розважаються тим, що знущаються над іншими, цілком можуть з'явитися в його обліковому записі.

• Не забувайте про закон і нагадуйте про нього дитині. Шкоди репутації може здатися квіточками, якщо правоохоронні органи вважатимуть пост дитини таким, що суперечить закону.

• Поясніть дитині, що ведення публічного аккаунта в соціальній мережі - не привід пустити навчання на самоплив. Навіть ставши популярним блогером, скільки можна їм залишатися? Це вже не кажучи про те, що популярним блогером можна і не стати.

Дотримуючись цих правил, дитина зможе спробувати себе в ролі зірки «Інстаграма» або популярного відеоблогера, при цьому ви не будете виключені з цієї частини його життя. Прекрасним варіантом може бути домовленість з дитиною про те, що ви будете переглядати його записи перед публікацією. Якщо ви готові підійти до цього з усією серйозністю і усвідомленням, наскільки це важливо для вашого сина чи дочки, а ваша дитина не противиться такої пропозиції, такий підхід може убезпечити дитину від необдуманої публікації інформації, про яку він пізніше пошкодує.

Бажання отримувати лайки, як би дивно це не звучало, абсолютно нормальне для сучасного підлітка. Це форма схвалення, яке до того ж можуть побачити всі навколишні. Дитину треба не дорікати за бажання бути визнаним, а допомогти адекватно сприймати невдачі і домагатися успіху прийнятними способами.

При цьому і у вас, і у дитини має бути розуміння того, що багато сервісів в своїй угоді про використання містять конкретний вік, з якого користувачі можуть на них реєструватися. На пристроях дитини, занадто юного для використання «Інстаграма» і «Перископа», запуск таких програм можна заборонити за допомогою програм для дитячої онлайн-безпеки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Матвійчук Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 березня 2019
Переглядів
2283
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку