Лекція на тему: "Конституційні права, свободи і обов'язки людини і громадянина" "

Про матеріал
За допомогою викладача опрацювати матеріали лекції, виконати запропоновані практичні завдання в робочому зошиті, за зразком підготувати доповідь.
Перегляд файлу

Тема: Конституційні права, свободи і обов’язки людини і громадянина

 

  1. Поняття конституційних прав, свобод і обов’язків.
  2. Міжнародні стандарти в галузі прав людини.
  3. Основні принципи конституційно-правового інституту конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні.
  4. Громадянські права і свободи людини.
  5. Політичні права і свободи громадян України.
  6. Соціальні, економічні і культурні права і свободи людини і громадянина.
  7. Конституційні обов'язки громадян України.
  8. Механізм реалізації, гарантії та захист прав і свобод людини і громадянина в Україні.
  9. Обмеження конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні.

Рекомендовані джерела:

  1. Конституція України  від 28 червня 1996 № 254к/96-ВР (зі змінами) / Офіційний сайт Верховної Ради України. – [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.
  2. Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:
    Закон України від 23.12.1997  776/97-ВР(зі змінами) / Офіційний сайт Верховної Ради України. – [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/776/97-%D0%B2%D1%80.
  3. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 16.03.2000 № 1550-III (зі змінами) / Офіційний сайт Верховної Ради України. – [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1550-14.
  4. Про оборону України: Закон України від 06.12.1991 № 1932-XII(зі змінами) / Офіційний сайт Верховної Ради України. – [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1932-12.
  5. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 № 280/97-ВР (зі змінами) // Офіційний сайт Верховної Ради України. - [Електронний ресурс ]. - Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/280/97.
  6. Про звернення громадян: Закон України від 02.10.1996 № 393/96-ВР (зі змінами) // Офіційний сайт Верховної Ради України. - [Електронний ресурс ]. - Режим доступу:  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80.
  7. Байрачна, Л. К. Конституційне право України [Текст]: підруч. для студ. вищих навч. закладів. Л. К. Байрачна, В. С. Журавський, В. П. Колісник [та ін.]; – Київ: Iн Юре, 2012. – 104-126 с.
  8. Барабаша, Ю. Г. Конституційне право України. [Текст]: Посібник для підготовки до іспиту / за заг. ред. Ю. Г. Барабаша. Харків: Право, 2014. – 328 с.
  9. Годованець, В. Ф. Конституційне право України [Текст]: навч. посібник / В.Ф. Годованець, А. С. Головін. ─ Київ: Персонал, 2011. ─ 385 с.
  10. Демків, Р. Я. Конституційне право України [Текст]:  курс лекцій / Р. Я. Демків. – Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2012. – 132-164 с.
  11. Кириченко, В. М. Порівняльне конституційне право[Текст]: модульний курс : навч. посібник : рекомендовано МОН України / В. М. Кириченко, О. М. Куракін ; Запоріз. юрид. ін-т, Запоріз. нац. техн. ун-т. – К. : ЦУЛ, 2012.-156 -178с.
  12. Тетарчук,  І. В. Конституційне право України навч. посібн. для підготовки до іспитів. І. В. Тетарчук – Київ: «Центр учбової літератури», 2013.–218с.
  13. Погорілка, В. Ф. Конституційне право України. Академічний курс [Текст]: підруч. : У 2 т. – Т. 1 / за ред. В. Ф. Погорілка – Київ: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2014. –125-154 с.

 

Короткий лекційний матеріал

 

Перш ніж говорити про права людини і громадянина, необхідно встановити зміст понять „людина”, „особа”, „громадянин”.

Поняття „людина” означає насамперед біологічну характеристику суб’єкта.

Людина — це суспільна біосоціальна психофізіологічна істота, яка наділена здатністю мислити, створювати і використовувати знаряддя праці, володіти членороздільною мовою і нормально розвиватися у спілкуванні із собі подібними.

Сучасне право, як міжнародне, так і національне право України, виходить з принципу рівноправності всіх людей, що живуть на Землі.

Поняття „особа” в юриспруденції вживається в сенсі соціальної характеристики суб’єкта.

Особа - це індивідуально визначена сукупність соціально значущих властивостей людини, які сформовані у процесі суспільного життя.

Поняття „громадянин” вживається стосовно людини, що має правовий зв’язок з якою-небудь державою. У монархічних державах цьому поняттю відповідає термін „підданий”.

Громадянин - це особа, яка перебуває у сталих юридично визначених взаємозв’язках із конкретною державою, що знаходить свій вираз у наявності в особи відповідного громадянства.

Центральним розділом Конституції України є розділ II „Права, свободи та обов язки людини і громадянина”, що свідчить про пріоритет цих норм серед інших конституційних приписів. Крім того деякі положення щодо прав і свобод людини закріплено і в інших статтях Конституції України.

Людина не може існувати як повноправний член суспільства без належних їй прав і свобод. У ст.3 Конституції України сказано, що людина є „найвищою соціальною цінністю”. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”.

У визначенні правового статусу людини і громадянина важливе значення має не лише загальний обсяг прав і свобод особи, а й ті основні ідеї, які перетворюють сукупність прав і свобод особи на систему.

Основними принципами конституційно-правового інституту прав і свобод людини і громадянина є:

закріплення в національному праві нрав і свобод, встановлених нормами міжнародного нрава. Україна як повноправний член світової співдружності, визнає і гарантує права і свободи особи, притаманні цивілізованому суспільству. Тому в Конституції України з’явились нові правові норми, які більш повно відповідають міжнародним документам і перш за все Загальній декларації прав людини, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, Міжнародному пакту про громадянські і політичні права (1966 р.), Міжнародному пакту про економічні, соціальні і культурні права людини (1966 р.), Європейській конвенції про захист прав та основних свобод людини (1950 р.), Конвенції про статус апатридів (1954р.), Декларації прав дитини (1959 р.), Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (1979 р.), Конвенції про права дитини (1989 р.). Права і свободи людини і громадянина, проголошені у згаданих та інших документах і закріплені в Конституції України, перебувають, таким чином, під міжнародно- правовим захистом;

принципи невідчужуваності та непорушності основних природних прав і свобод людини та належність їх їй від народження (ст. 21 Конституції);

принципи рівноправності прав і свобод осіб (ст.ст. 3, 24, 68 Конституції України);

принципи єдності прав і обов’язків людини і громадянина (ст. 23 Конституції України);

принципи гарантування прав і свобод людини і громадянина (ст. 22 Конституції України)

Поділ прав і обов’язків на права і обов’язки людини та права і обов’язки

громадянина пов’язанні з тим, що для сучасного суспільного ладу характерний дуалізм громадянського і політичного суспільства. Як частина громадянського суспільства людина рівноправна з усіма іншими, а як частина політичного суспільства вона рівноправна лише з тими, хто так само як і вона, належить до даної держави.

Отже, під конституційно-правовим статусом особи розуміють загальні, основоположні засади, за допомогою яких у Конституції визначаються основні права, свободи і обов’язки людини і громадянина а також гарантії їх здійснення, тобто можливість мати, володіти, користуватися і розпоряджатися економічними, політичними, культурними та іншими соціальними цінностями, благами; користуватися свободою дій і поведінки в межах Конституції та інших законів.

До поняття правового статусу входять такі основні елементи, які становлять його зміст та структуру, а саме:

громадянство;

загальна правоздатність;

принципи правового статусу;

конституційні права, свободи та обов’язки громадян;

гарантії прав і свобод;

відповідні правові норми.

Зазначені елементи об’єднує те, що утворюючі їх норми регулюють зв’язки та відносини між державою в цілому та її громадянами. Проте кожний елемент виконує власну роль в юридичному оформлені статусу громадян в суспільстві та державі. Головним елементом правового статусу с основні права та обов’язки людини, які безпосередньо визначають її становище в суспільстві, Міру юридичної свободи і відповідальності. Права, свободи та обов’язки людини і громадянина є основоположною частиною Конституції України. В Основному Законі права і свободи людини розглядаються не як даровані державою своїм громадянам, а як такі, що належать людині від народження, існують незалежно від діяльності держави та є невідчужуваними й непорушними.

Конституційні права, свободи та обов’язки мають певні юридичні

особливості:

  1.    вони виникають не на основі загальних правовідносин, а безпосередньо з Конституції. Саме Конституція визначає як їх зміст, так і обсяг;
  2.    вони виражають насамперед і безпосередньо відносини та зв’язки громадянина і держави; інші ж норми права регулюють відносини та зв’язки або громадян і органів держави, або громадян і державних та громадських організацій, або громадян між собою;
  3.    конституційні права, свободи, та обов’язки не припиняються і не виникають раз по раз. Вони діють постійно. Громадянин не може відмовитися не лише від своїх конституційних обов’язків, а й від своїх конституційних прав і свобод;
  4.    зміст і обсяг конституційних прав, свобод та обов’язків для всіх громадян однакові, в той час як суб’єктивні права і юридичні обов’язки різних громадян у конкретних правовідносинах неоднакові і за своїм змістом і за своїм обсягом,
  5.      реальність конституційних прав, свобод та обов’язків забезпечується не стільки індивідуальними зусиллями (не забороненими законом засобами) окремого громадянина, скільки державним і суспільним ладом. Конституційні права, свободи та обов’язки охороняються відповідними нормами всіх галузей права.

З урахуванням характеру діяльності, здійснюваної в основних сферах життєдіяльності індивіда можна виділити основні групи прав і свобод людини і громадянина України:

1) громадянські (особисті) права та свободи є невідчужуваними і

належать кожній людині від природи, в силу того, що вона народилася людською істотою. До цих прав згідно Конституції України належать права закріпленні статтями КУ ( 27-35);

Ці права належать всім людям, що на законних підставах знаходяться на території України, незалежно від того, є вони громадянами України, іноземцями чи особами без громадянства.

2) політичні права і свободи відображають міру можливої поведінки у суб’єкта у сфері управління державою, політики і залежать від правового статусу особи. В основному, політичними правами користуються лише громадяни України. До політичних прав і свобод Конституція України відносить права закріпленні статтями ( 36-40);

3) економічні права характеризують їх суб’єктів як учасників економічних, насамперед майнових відносин. До них згідно Конституції України відносить права закріпленні статтями ( 41-45);

4) соціальні права і свободи пов’язані з концепцією соціальної держави. Це означає, що людина має право на гідний рівень життя і соціальний рівень життя і захист з боку суспільства і держави. Соціальні права, закріпленні КУ і включають права закріпленні статтями (46-50)

5) культурні права і свободи є мірою духовності і передбачають певні можливості доступу людини до духовних цінностей свого народу та всього людства. Згідно Конституції України до них належать права закріпленні статтями (53-54)

Основні права і свободи громадян нерозривно пов’язані з їхніми обов’язками. Цей взаємозв’язок обов’язків з правами і свободами, а також з державою і суспільством дістав своє конституційно-правове закріплення у ст.. 23 Конституції України, в якій зазначається, що кожна людина має обов’язки перед суспільством.

Конституційні обов’язки людини і громадянина - це встановлені Конституцією держави вид і міра їх необхідної обов’язкової поведінки. В Конституції України обов’язки людини і громадян формулюються в обмеженому обсязі, їм присвячено статті (51, 53, 65-68).

Конституція України встановила також гарантії прав і свобод людини і громадянина, які становлять собою систему норм, принципів, умов і вимог, що забезпечують їх реалізацію й охорону.

Розрізняють економічні, політичні, ідеологічні та юридичні гарантії Економічні гарантії - це спосіб виробництва, економічний лад суспільства який на основі визнання й захисту різних форм власності має забезпечувати матеріальні потреби певної людини і суспільства в цілому

Політичні гарантії – це політичний плюралізм і свобода політичної діяльності, що не заборонена законодавством, визнання народу єдиним джерелом влади, підконтрольність державних органів громадянам та їх об’єднанням.

Ідеологічні гарантії - це ідеологічна багатоманітність суспільного життя, відсутність обов’язкової ідеології та цензури, забезпечення вільного розвитку мов, сприяння консолідації та розвитку української нації всіх корінних народів і національних меншин України.

Юридичні гарантії - це державно-правові засоби, що забезпечують здійснення та охорону прав, свобод і обов’язків людини і громадянина. Згідно Конституції України до них належать гарантії закріпленні статтями (55-64).

Таким чином, гарантії є тією ланкою, яка дає змогу здійснити необхідний в правовому статусі громадян перехід від передбаченої у Конституції та в законах України можливості до реальної дійсності.

Обмеження прав та свобод людини і громадянина зумовлені перш за все необхідністю поважати права та свободи інших людей, а також необхідністю нормального функціонування суспільства і держави. Але будь-які обмеження допустимі лише в тому випадку і тією мірою, в яких вони передбаченні конституцією. Так ч.1 ст.64 КУ встановлює, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків. Передбачених КУ. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбаченні статтями 24, 25, 27-29, 40, 47, 51, 52, 55-63 КУ.

 

 

 

 

 

Контрольні

питання та завдання:

1._Назвіть види основних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні.

2._В яких міжнародно-правових актах закріплено міжнародні стандарти прав та свобод людини і громадянина? Визначте співвідношення зазначених актів із національним законодавством.

3._Визначте перелік та охарактеризуйте порядок реалізації громадянських (особистих) прав і свобод людини і громадянина в Україні.

4._Визначте перелік та охарактеризуйте порядок реалізації політичних прав і свобод громадян України.

5._Охарактеризуйте соціальні, економічні та культурні права і свободи людини і громадянина в Україні.

6._Назвіть конституційні обов’язки людини і громадянина в Україні.

7._Розкрийте зміст механізму реалізації прав і свобод людини і громадянина.

8._Визначте систему гарантій конституційних прав та свобод людини і громадянина.

9._Які обмеження конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні Ви можете назвати?

 

Теми рефератів та презентацій до них:

  1. Конституція України – Основний Закон держави.
  2. Міжнародні стандарти в галузі прав людини.
  3. Загальна характеристика конституційних прав громадян України.
  4. Загальна характеристика конституційних обов’язків громадян України.
  5. Механізм реалізації, гарантії та захист прав і свобод людини і громадянина в Україні.
  6. Обмеження конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні.
  7. Інститут омбудсмена в Україні.
  8. Порядок введення в Україні надзвичайного стану.
  9. Особливості правового режиму воєнного стану в Україні.

 

Письмово дайте відповідь на завдання:

1. Порівняйте поняття „людина” - „особа”-  „громадянин”.

2. Порівняйте поняття „права людини” - „права громадянина”.

3. Порівняйте поняття „пікет” - „хода” - „демонстрація”.

4. Порівняйте поняття „пропозиція” - „заява” - „скарга”.

 

За допомогою Конституції України заповнити таблицю:

ГРОМАДСЬКІ (ОСОБИСТІ) ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

 

Конституційне право

Стаття Конституції

Стисла характеристика

1.

Право на життя

Ст. 27

Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини.

Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

2.

Далі заповнити за зразком

 

 

 

За допомогою Конституції України заповнити таблицю:

ПОЛІТИЧНІ ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

 

Конституційне право

Стаття Конституції

Стисла характеристика

1.

Право на свободу об’єднання в політичні партії і громадські організації

Ст. 36

Громадяни мають право об’єднуватися в політичні партії і громадські організації з метою захисту своїх прав. Заборонено примушувати громадян до вступу в політичні партії і громадські організації. Існують обмеження в створенні політичних партій і громадських організацій.

2.

Далі заповнити за зразком

 

 

 

 

 

 

 

За допомогою Конституції України заповнити таблицю:

СОЦІАЛЬНІ ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

 

Конституційне право

Стаття Конституції

Стисла характеристика

1.

Право на працю

Ст. 43

Громадяни України мають право заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Держава створює умови для здійснення права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії. Примусова праця заборонена. Умови праці – безпечні, оплата за працю – своєчасна.

2.

Далі заповнити за зразком

 

 

 

За допомогою Конституції України заповнити таблицю:

ЕКОНОМІЧНІ ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

 

Конституційне право

Стаття Конституції

Стисла характеристика

1.

Далі заповнити за поданим вище зразком

 

 

2.

 

 

 

 

За допомогою Конституції України заповнити таблицю:

КУЛЬТУРНІ ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

 

Конституційне право

Стаття Конституції

Стисла характеристика

1.

Далі заповнити за поданим вище зразком

 

 

2.

 

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
6847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку