Лекція з дисципліни "Фінанси" на тему "Фінанси громадян"

Про матеріал
Фінансові ресурси громадян та їх структура. Джерела формування фінансових ресурсів громадян. Напрями використання фінансових ресурсів громадян. Організаційні форми інвестиційної діяльності громадян. Проведених фінансових операцій громадян з комерційними банками
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4: Фінанси громадян

Номер слайду 2

Зміст. Фінансові ресурси громадян та їх структура. Джерела формування фінансових ресурсів громадян. Напрями використання фінансових ресурсів громадян. Організаційні форми інвестиційної діяльності громадян. Проведених фінансових операцій громадян з комерційними банками.(Самостійне вивчення)

Номер слайду 3

це фінансові активи, що маються у розпорядженні громадян і використовуються з метою забезпечення їх діяльності. Фінансові ресурси громадян включають грошові доходи, вартість продукції з особистого підсобного господарства, пільги та субсидії, а також інші надходження. Фінансові ресурси громадян -

Номер слайду 4

Доходи і ресурси домогосподарств відображають такі показники:- Грошові доходи.-Загальні доходи.-Сукупні ресурси.

Номер слайду 5

Грошові доходи охоплюють всі грошові та натуральні (визначені в грошовому еквіваленті) надходження, що одержують члени домогосподарства у звітному періоді. До них, зокрема, відносяться: оплата праці, доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості; проценти, дивіденди, надходження від продажу цінних паперів, нерухомості, особистого та домашнього майна; продукції підсобного господарства; соціальна допомога; пенсії, стипендія, грошова допомога від родичів та ін.

Номер слайду 6

Загальні доходи включають грошові доходи, вартість продукції, отриманої з особистого підсобного господарства, суму пільг та субсидій, вартість подарованого майна та ін.

Номер слайду 7

Сукупні ресурси домогосподарства охоплюють загальні доходи, а також суми надходжень від інших джерел. До них зокрема, відносяться використання заощаджень, приріст позик, кредитів, боргів, взятих домогосподарством, а також боргів, повернених домогосподарству.

Номер слайду 8

Фінансові ресурси створюються і використовуються громадянами з метою забезпечення їх діяльності.

Номер слайду 9

Придбання товарів та послуг для забезпечення потреб людей, здійснення заощаджень з метою фінансування майбутніх витрат, створення резервів, відшкодування частини доходів до державного бюджету та ін.

Номер слайду 10

В процесі проведення активної фінансової діяльності громадянами формується портфель фінансових ресурсів. Він включає як власні, так і позиченні цінності.

Номер слайду 11

Формування і використання фінансових ресурсів громадян відображається в бюджеті домогосподарства

Номер слайду 12

Фінансові ресурси громадян формуються за рахунок різноманітних джерел. їх можна поділити на дві групи: власні кошти та позики. Власні фін.ресурси- це ті грошові кошти та інші активи, які знаходяться у власності громадян (домогосподарств) і використовуються з метою зміни структури фінансових ресурсів. Позики - це ті кошти, які громадянин одержує на умовах повернення.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Доходи, які одержують громадяни поділяються на три частини: Податки, платежі і відрахування до державного бюджету та державних цільових фондів. Фінансування витрат, пов'язаних з забезпеченням особистого споживання. Формування фондів заощадження.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Витрати домогосподарства — це сукупність платежів, що проводяться домогосподарством у звітному періоді з метою забезпечення своєї життєдіяльності. До витрат домогосподарств відносяться: Споживчі витрати (витрати на купівлю продуктів харчування, непродовольчих товарів, оплату послуг). Грошові витрати (Споживчі витрати + витрати пов'язані с інвестиційною діяльністю: ведення особистого підсобного господарства, купівля нерухомості, придбання цінних паперів, іноземної валюти, вклади до банків). Сукупні витрати (грошові витрати + вартість подарованих активів, сума пільг та субсидій).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Важливу роль в фінансування витрат на споживання відіграє кредитування громадян.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Порядок проведення продажу товарів громадянам в розстрочку передбачає такі основні положення:1. Строк оплати товарів, переданих в розстрочку повинен складати від б до 12 місяців, а товарів з вартістю більше 50 неоподаткованих мінімумів доходів (НМД) громадян від 6 до 24 місяців.2. Одержання товарів в розстрочку передбачає внесок першого платежу (задатку) в розмірі не менше 25 % їх вартості. У випадку, якщо товари мають вартість більше 50 НМД - не менше 50 %.3. Сума наданого кредиту не повинна перевищувати трьохмісячної заробітної плати (стипендії, пенсії) покупця в разі продажу товару з розстрочкою на 6 місяців; шестимісячної при продажу на 12 місяців і річної - в разі продажу на 24 місяці4. За користування кредитом виплачуються відсотки, величини яких встановлюється суб'єктом господарювання, але не більше діючих річних ставок за фінансові кредити банку, який обслуговує продавця.5. Продаж товарів в розстрочку здійснюється згідно цін, які дію 11 на день продажу.6. Розрахунки за товари, продані в розстрочку проводяться один раз в місяць в строки, обумовлені угодою купівлі-продажу.7. За несвоєчасну виплату кредитних платежів на користь суб'єкт господарювання виплачується пеня. її розміри обумовлюються угодою купівлі-продажу. Вони не повинні перевищувати 1/365 частини річної процентної ставки за кредит від простроченої суми за кожен день затримки платежу.8. У випадку, коли покупцем або підприємством допущена просрочка виплати трьох чергових платежів, вся сума заборгованості, а також пеня можуть бути вилучені в примусовому порядку шляхом одержання виконавчого запису нотаріуса або згідно з рішенням суду.

Номер слайду 25

Заощадження поділяються на дві частини: касові запаси та кошти, що спрямовуються на фінансовий ринок.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Норма заощаджень, % від ВВП,

Номер слайду 28

Під інвестиціями розуміють господарські операції, які передбачають придбання основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяють на фінансові та капітальні.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Формула розрахунку відсотків за кредитом Формула розрахунку відсотків за кредитом має такий вигляд: В = С*ВС/100*КД/ДГ,де. В – сума нарахованих відсотків;С – сума кредиту;ВС – відсоткова ставка за кредитом (% річних);КД – кількість днів кредитування;ДР – кількість днів у році.

Номер слайду 33

Сергій вирішив купити електроскутер вартістю 80 000 гривень в кредит на 2 роки. Банк видав гроші під 24% річних з ануїтетною формою погашення (рівними частинами). Щомісячна комісія за внесення платежу – 1% від суми. В цьому випадку переплата складе:

Номер слайду 34

В = 80 000 *24/100*730/365 + 80 000*0,01*24 = 57600 грн. Тобто в підсумку Сергію доведеться виплатити 137 600 гривень.

Номер слайду 35

Банк надав клієнту позику 100000грн.на п’ять років за ставкою 25% простих річних. Визначити проценти та нарощену на кінець терміну суму.

Номер слайду 36

Припустимо, що термін угоди n–дробове число. Тоді його визначають як n=t/K,де t–кількістьднів позики,К–часова база нарахування відсотків (кількістьднів у році). У такому випадку для визначення нарощеноїсуми використовуватимемо формулу

Номер слайду 37

Кількість днів позики t може бути підрахована точно (за календарем) або наближено, коли t визначається кількістю повних місяців по 30днів у кожному і точною кількістю днів позики у неповнихмісяцях.

Номер слайду 38

Метод перший. Точні відсотки(К=365,366) і точна кількістьднів позики. Такий метод нарахувань дає найбільшточний результат. У документах його часто позначають як 365/365 або АСТ/АСТ. Метод другий. Звичайні відсотки (К=360) і точна кількістьднів позики(іноді називають банківським методом). Цей метод нарахувань дає дещо більшу суму,ніж попередній. Позначають його як 365/360 або АСТ/360. Метод третій. Звичайні відсотки (К=360) і наближена кількістьднів позики. Цей метод використовують при частковому погашенні позики, коли не потрібна висока точність розрахунків. Позначають як 360/360

Номер слайду 39

Позика в 100000грн.видана банком 20січня під 25% річних. Термін повернення –5 жовтня цього ж року. Вважаючи, що поточний рік не є високосним, підрахувати нарощену суму. Трьома описаними методами.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

pptx
Додано
14 вересня 2021
Переглядів
1272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку