Лекційне заняття ''Стереотипи поведінки. Поради з культурної адаптації.

Про матеріал
Формування поглибленого розуміння фундаментальних понять і різновидів формування сім'ї. Знання про традиції народів світу.
Перегляд файлу

ТЕМА: Стереотипи поведінки. Поради з культурної адаптації.

 

МЕТА:

 навчальна: формування поглибленого розуміння фундаментальних понять і   

різновидів формування сім’ї, традицій народів.

 розвиваюча: розширити знання про традиції народів світу, правила        

виховання молодого покоління.

  виховна: виховувати почуття любові, поваги, милосердя, відповідальність.

 

ОБЛАДНАННЯ: конспект лекції, презентації, відеофільм, комп’ютер.

 

ТИП ЗАНЯТТЯ: урок засвоєння нових знань.

 

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Шевнюк О. Л., Культурологія: Навчальний посібник.: - Київ, 2007.
  2. Культурологія: Навчально – методичний посібник.: 2008.
  3. Культура українського народу.: Навчальний посібник.: - Київ, 1994.

 

 

 

ХІД ЗАНЯТТЯ:

 

 

1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА.

Привітання!

Перевірка присутності студентів.

Викладач повідомляє план, завдання заняття, основні форми навчальної діяльності, у яких вони будуть реалізовані. У центрі уваги буде сприйняття побудови сім’ї, традицій та звичаїв певних народів.

Сім’я являє собою важливу частину нашого життя. Через те, що окремі регіони України протягом тривалого часу входили до складу сусідніх держав, які відрізнялися політичним устроєм, умовами соціально – економічного розвитку. Знання традицій різних народів дають нам змогу розширювати свої знання і орієнтуватися в соціальному середовищі.

 

2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ.

Демонстрація – доповіді у вигляді презентації.

Дати відповіді на запитання:

  • Які природні умови давньоєгипетської цивілізації?
  • Які особливості культури стародавніх єгиптян?
  • Які літературні пам’ятки стародавніх єгиптян?
  • Якими науковими знаннями володіли єгиптяни?
  • Що характерне для культури Індії?
  • Що вирощують в Індії?

 

3. ВИКЛАД НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

 

План

1. Міжособистісні стосунки.

2. Традиції та звичаї.

 

1. Міжособистісні стосунки.

 

У свідомості українців « ідеальна родина» — це « традиційна» родина, що поєднує кілька поколінь, які живуть разом (дідусь і бабуся, батько і мати, діти, онуки).
Традиційна українська родина будується за принципом авторитаризму. Головою такої традиційної родини є «годувальник» — чоловік, що належить до середнього покоління. Як правило, саме він забезпечує основний прибуток родини, і саме йому належить вирішальне слово під час обговорення різних проблем сімейного життя.

 

 


Основні функції жінки в традиційній родині в Україні — «Дружина» і « мати». Саме жінка в такій родині стежить за порядком у будинку, готує їжу, виховує дітей тощо. «Чоловічі обов'язки» у родині полягають у виконанні роботи, яка вимагає фізичної сили (наприклад, перестановка меблів), чи пов'язана з ремонтом (квартири, сантехніки, побутової техніки і т.д.).
Відношення до старшого покоління в традиційній родині безумовно поважне, однак безперечного підпорядкування старшим не існує. Старше покоління, як правило, вважає себе вправі втручатися в життя своїх навіть дорослих дітей, критикувати їх і давати їм поради. Саме бабусі звичайно приймають найактивнішу участь у вихованні онуків.
Діти знаходяться на утриманні батьків, поки не починають забезпечувати себе самостійно (а це може відбутися й у досить дорослому віці). Однак фінансова допомога батьків часто продовжується навіть після знаходження дітьми самостійності. При цьому батьки не тільки матеріально забезпечують дітей, але і прагнуть контролювати їхні вчинки і впливати на їхні рішення: вибір кола спілкування, професії, місця роботи і т.д.
Слід зазначити, що все вище сказане відноситься до «ідеальної родини», стереотип якої існує в колективній свідомості українців. У реальному житті спостерігаються істотні відхилення від даного « ідеалу» (наприклад, зараз молоде покоління прагне жити окремо від батьків, чоловік далеко не завжди є головою родини, інакше розподіляються « чоловічі» і « жіночі» обов'язки в родині тощо).
Однак зазначений стереотип багато в чому визначає оцінку відносин у родині як «нормальних, правильних» чи « ненормальних, неправильних». Так, «ненормальним» вважається, якщо дружина заробляє більше, ніж чоловік, якщо вона займає більш високий соціальний стан, якщо вона ставить на перше місце кар'єру, а не будинок, якщо батьки відмовляються допомагати дорослим дітям, а бабусі і дідусі — братії активну участь у вихованні онуків. Майнові і грошові відносини в родині. Майнові і грошові відносини в Україні не прийнято оформлювати юридично. Більш характерним є вирішення майнових суперечок (наприклад, при розлученні, суперечках про спадщину і т.д.) усередині родини, звертання з цього приводу в суд сприймається як крайній заход. Якщо під час розлучення виникають питання про розподіл майна, то, відповідно до традиції, чоловік повинен залишити основну частину майна дружині і дітям. Гроші, що заробляються чоловіком і дружиною (чи всіма дорослими членами родини, якщо разом живуть кілька поколінь), є загальними і витрачаються спільно. Але це не означає, що кожен дорослий член родини не має «кишенькових» грошей для особистих витрат.
У родинах в Україні, як правило, немає твердого бюджету як чіткого планування усіх витрат у родині. Звичайно плануються великі витрати, на які відкладаються гроші. Решта грошей витрачаються спонтанно. Це одна з причин того, що українцям часто не вистачає грошей до чергової зарплати, і тому вони можуть брати гроші в борг один у одної о (невеликі суми і на обмежений час — «до зарплатні» — розмовне).
Традиційно в родинах батьки допомагають дорослим дітям у вирішенні їхніх фінансових проблем, що сприймається дітьми як норма. Однак у даний час спостерігається зворотна тенденція: діти незалежно від віку, якщо вони заробляють більше своїх батьків, надають їм активну фінансову допомогу.
 

2. Звичаї та традиції

 

 Новий рік (31.12-01.01). Це, ймовірно, саме улюблене свято в Україні. Українці звичайно зустрічають Новий рік у колі родини. Молоді люди, які ще не мають своєї родини (не одружені чи незаміжні), можуть зустрічати Новий рік у великій компанії.
Різдво Христове (07.01). Різдво відзначається не так широко, як, наприклад, Новий рік чи Великдень. В Україні немає загальних, обов'язкових для всіх правил і ритуалів святкування Різдва.
Старий Новий рік (13-14.01). Це специфічне свято, що з'явилося після переходу (1918) від григоріанського календаря до юліанського. Різниця між календарями в XX столітті — 13 днів, тому і Різдво в Україні, Росії і країнах СНД святкується 07 січня.


 

Масляна (фіксованої дати немає, відзначається наприкінці лютого — початку березня). Масляна відзначається протягом тижня, але широко святкується в останній день — у неділю. У слов'ян це свято означає закінчення зими і наближення весни.
Міжнародний жіночий день 8 Березня (08.03). Відзначається як свято всіх жінок.
Великдень (фіксованої дати немає, відзначається, як правило, у квітні-травні). Найважливіше релігійне свято для православних.
Свято Весни і Праці (Перше травня; Першотравень) (01.05). Для деяких це свято залишається святом пролетаріату. А для інших це — свято весни.
День Перемоги (09.05). Широко святкується усіма в Україні. Це свято пов'язане з закінченням Великої Вітчизняної війни (1941-1945).
День Конституції України (28.06). Офіційне державне свято.
День Незалежності України (24.08). Це офіційне (з 1991) свято в Україні, відзначається на державному рівні.
День знань (1.09). Початок навчального року. Традиційний святковий день в Україні.
Крім цих загальних свят, в українців прийнято відзначати особисті і сімейні свята, наприклад, день народження, новосілля, весілля.
Що кому дарувати і коли. На перший погляд, для вас у темі «Подарунки» немає нічого складного. Ну, яка різниця, скажете ви, між тим, що люди дарують один одному в Марокко, Лівані, Японії і Росії?
Насправді, відмінності є і, як нам здається, величезні.
Звичайно, Ви можете зневажати цими правилами і дарувати своїм українським друзям і знайомим те, що вважаєте потрібним. Адже «Дарованому коню в зуби не дивляться», правда? Так, дійсно. Але в такому випадку нехай вас не дивує, що реакція на ваш подарунок буде не така, на яку Ви очікуєте. І ще, одержуючи подарунок від своїх українських знайомих, вам теж добре б знати їхні визначені специфічні погляди на це питання, щоб правильно оцінити те, що вам подарували.
Наприклад, відомо, що у японців прийнято робити подарунок як подяку за послугу, допомогу. Про цьому так і говорять, вручаючи презент.
Разом з тим, на Сході не прийнято афішувати свій день народження й очікувати в цей день подарунків.
У багатьох країнах на свята дарують гроші. Кажуть, що у В'єтнамі на Новий рік навіть потрібно дітям дарувати гроші — вони чекають цього.
Австрійці розповідають, що в багатьох родинах гроші можуть дарувати один одному навіть чоловік і дружина.
У Фінляндії є звичай дарувати квитки для поїздки за кордон або різного роду смішні подарунки, що продаються в спеціальних магазинах.
В австралійців зовсім не прийнято дарувати речі, парфуми, прикраси. Але в цій країні є такий милий звичай — послати особливо коштовний і красивий подарунок хворому другу в лікарню.
Новий рік і Різдво. Новий рік, а зараз і Різдво, як і в усьому світі, — улюблені свята в Україні. Але строгої сімейної традиції да-рити один одному коштовні подарунки немає. Подарунки призначені дітям. Для цього навіть існує спеціальна служба, у якій численні Діди Морози і Снігурки в переддень Нового року приносять подарунки дітям прямо додому. Гроші дарувати дітям не прийнято. Однак є родини, де люблячі батьки не дарують, а просто дають своїм чадам гроші без ліку. Можна це засуджувати, вважаючи непотрібним баловством, як це роблять іноземці, але це реальність, про яку треба знати.
8 березня — жіноче свято. У цей день чоловіки намагаються зробити жінкам подарунки. Цінність їх може бути різна. Але квіти бажані, а іноді навіть обов'язкові. І, як правило, у цей день жодна жінка не залишається без подарунка. Нехай подарунок буде невеликим, але його одерже кожна. Ми знаємо, що такого свята немає на Заході і тільки в деяких країнах (наприклад, у Марокко, Сирії, Лівану) на нього небагато схожий «День матері». Але якщо Ви чи працюєте учитеся з чи українцями маєте українських друзів, не забудьте про свято 8 Марта. У вас не буде кращого випадку завоювати симпатії і розташування відразу багатьох знайомих жінок!
Масляна. Поздоровляти з Масляною в українців не обов'язково. «Масляний тиждень» — останній перед Великоднем. На Масляну в Україні обов'язково печуть млинці і запрошують один одного в гості. Великдень. Великдень в Україні відзначають не тільки віруючі люди. В українців прийнято поздоровляти один одного, обмінюючи словами: « Христос воскресе!» — «Воістину воскресе!»
Атрибутами свята є паска (особливий круглий високий хліб) і писанки — фарбовані яйця.
Весілля. Не дуже давно в Україні з'явився звичай дарувати молодим на весілля саме гроші в конверті. До речі, цей звичай не усі схвалюють саме в силу такої відвертої, неприкритої меркантильності, матеріалістичності.
Якщо вас запросили на весілля, варто серйозно подумати про подарунок. Він повинен бути досить коштовним і корисним в майбутньому господарстві. Це може бути скатертина, серветки, постільна білизна, посуд, набір ложок, веделок, ножів і т.п.
День народження. Як і скрізь, у нас роблять подарунки в день народження, на ювілей. До речі, зараз стало прийняте відзначати свій день народження не тільки вдома, але і на роботі з колегами. Винуватець або винуватниця звичайно приносять пироги, солодощі, а співробітники разом купують подарунок. І, звичайно, обов'язково квіти!
Про квіти розмова особлива. Ви вже знаєте, що дарують тільки живі квіти. Одну квітку, якою би вона ні була красивою, дарувати не прийнято. Зверніть увагу, що в букеті повинна бути непарна кількість квіток — звичайно 3, 5 чи 7. Парне число квітів, як правило, приносять на похорон.
 

 

4. ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ЗАСВОЄННЯ МАТЕРІАЛУ.

 

Контрольні питання

 

1. Що таке ідеальна родина?

2. Функції чоловіка та жінки в сім’ї?

3. До якого часу діти знаходяться на утриманні батьків?

4. Як розподіляються грошові відносини в родині.

5. Які свята відносяться до традиційних?

6. Чим корисні знання про традиції?

7. Як відрізняються традиції України від інших країн?

 

5. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ. ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ.

 

6. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

  • Культурологія: Навчально – методичний посібник.: 2008. стр. 135-139.
  • Опрацювати конспект.

 

 

 

docx
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку