Лексикологія. 5 клас. Синоніми, антоніми, синоніми

Про матеріал
Повторимо вивчений матеріал з розділу «Лексикологія»; поглибимо знання про групи слів за значенням: синоніми,омоніми і антоніми; закріпимо вміння знаходити в мовленні ці мовні одиниці; будемо розвивати увагу, творчу уяву, спостережливість, культуру усного і і писемного мовлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ЛЕКСИКОЛОГІЯ. Лексика Ти постаєш в ясній обнові, як пісня линеш, рідне слово. Ти наше диво калинове, кохана материнська мово! Д. Білоус

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці ми повторимо вивчений матеріал з розділу «Лексикологія»; поглибимо знання про групи слів за значенням: синоніми,омоніми і антоніми; закріпимо вміння знаходити в мовленні ці мовні одиниці; будемо розвивати увагу, творчу уяву, спостережливість, культуру усного і і писемного мовлення

Номер слайду 4

ЛЕКСИКА ГРУПИ СЛІВ ЗА ЗНАЧЕННЯМ СИНОНІМИ АНТОНІМИ ОМОНІМИ

Номер слайду 5

Правила в команді: Умій слухати Не викрикуй Не перебивай Висловлюйся стисло Будь активним Будь доброзичливим

Номер слайду 6

Запам'ятай ! Лексикологія – розділ науки про мову, що вивчає всі наявні в мові слова.

Номер слайду 7

Лексика– словниковий склад нашої мови

Номер слайду 8

СЛОВА ОДНОЗНАЧНІ БАГАТОЗНАЧНІ ПРЯМЕ ЗНАЧЕННЯ – це властиве слову звичайне значення ПЕРЕНОСНЕ ЗНАЧЕННЯ- образна назва предмета, ознаки предмета, дії Пригадай !

Номер слайду 9

Лексичне значення слів - це те, що слово означає, це зміст, укладений у нього народом – творцем певної мови. Граматичне значення вказує на належність слова до певної частини мови та на його граматичні ознаки.

Номер слайду 10

Це цікаво ! Лексичні значення слів пояснено у тлумачному словнику

Номер слайду 11

Розподіли слова в два стовпчики: в прямому і переносному значенні Солодкий сон, солодке яблуко ; тепле слово, тепла ковдра ; вершина Карпат, вершина успіху; біжить дівчина, біжить час; блискуча відповідь, блискуча прикраса; обпік вогонь, обпік сором.

Номер слайду 12

Епітети солодкий сон тепле слово блискуча відповідь Перевір себе Метафори вершина успіху біжить час обпік сором

Номер слайду 13

ЛЕКСИКА ГРУПИ СЛІВ ЗА ЗНАЧЕННЯМ СИНОНІМИ АНТОНІМИ ОМОНІМИ

Номер слайду 14

СИНОНІМИ Пригадай ! Слова різні за звучанням і написанням, але однакові або близькі за значенням Синоніми утворюють синонімічні ряди (гнізда).

Номер слайду 15

Назвіть синоніми, якими названо одне й те саме ж явище природи. Мете, мете метелиця! Пороша, хуртовина! То на дорозі стелиться, То в хату снігом кине. Вертелиця, куделиця, Хурделя, завірюха. Метелиця, кужелиця Ще й виверта кожуха. Ще: віхола, віхтелиця, Завійниця хурдиста… І все це до “хурделиці” Синоніми іскристі! Гей, Олечко, гей, Юрчику! Вслухайтесь в рідне слово! Зима складає музику Предивній нашій мові.

Номер слайду 16

Перевір себе Мете, мете метелиця! Пороша, хуртовина! То на дорозі стелиться, То в хату снігом кине. Вертелиця, куделиця, Хурделя, завірюха. Метелиця, кужелиця Ще й виверта кожуха. Ще: віхола, віхтелиця, Завійниця хурдиста… І все це до “хурделиці” Синоніми іскристі! Гей, Олечко, гей, Юрчику! Вслухайтесь в рідне слово! Зима складає музику Предивній нашій мові.

Номер слайду 17

Тече річка ( маленька, невеличка, дрібненька) Через гори, через (гай, бір, ліс). Рано вранці небо ( волає, кличе, гукає) Вставай сонце ( підіймайся, підносься, вставай ).

Номер слайду 18

«Як у нас на Україні» Тече річка-невеличка, Через гори, через гай. Рано вранці небо кличе: «Вставай сонце, вставай».

Номер слайду 19

Як виросту, збудую (дім, хату, будиночок), На хаті колесо (прикріплю, приладнаю, приб’ю), А там я поселю (крилату, летючу), Лелечу, клекітну (пару, сім’ю, родину). Нехай розводиться, (селиться, гніздиться). По всіх деревах і (будинках, хатах, оселях), Нехай мені щоночі (здається, сниться, ввижається), Що я літаю наче (птиця, птах).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

МРІЯ Як виросту , збудую хату, На хаті колесо приб'ю, А там я поселю крилату Лелечу клекітну сім'ю. Нехай розводиться, гніздиться По всіх деревах і хатах. Нехай мені щоночі сниться, Що я літаю, наче птах.

Номер слайду 22

Пригадай! АНТОНІМИ СЛОВА З ПРОТИЛЕЖНИМ ЛЕКСИЧНИМ ЗНАЧЕННЯМ АНТОНІМИ УТВОРЮЮТЬ ПАРИ Наприклад : день – ніч, великий – малий, голосно – тихо, там – тут.

Номер слайду 23

Перепиши, вставляючи на місці крапок антоніми або синоніми. Загадки відгадай. 2) Вона крутиться ,…, а берега держиться.

Номер слайду 24

Перевір себе ! 2) Вона крутиться, вертиться, а берега держиться. (Річка)

Номер слайду 25

Перепиши, вставляючи на місці крапок антоніми або синоніми. Загадки відгадай. 1) Навесні веселить, … годує, влітку холодить, … гріє.

Номер слайду 26

Перевір себе Навесні веселить, восени годує, влітку холодить, взимку гріє. ( Дерево)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

1.     Тема (іменник). 2.     Опис (два прикметники). 3.     Дія (три слова). 4.     Ставлення (фраза – чотири слова). 5.     Перефразування сутності ( одне слово). СПРОБУЙ СТВОРИТИ СЕНКАН :

Номер слайду 29

СКЛАДИ СЕНКАН ДО СЛОВА ЗА ЗРАЗКОМ : Антонім. Веселий, сумний. Радіє, сміється, плаче. Інколи нас усіх дивує. Протилежні.

Номер слайду 30

Запам'ятай! ОМОНІМИ СЛОВА, ОДНАКОВІ ЗА ЗВУЧАННЯМ І НАПИСАННЯМ , АЛЕ МАЮТЬ РІЗНЕ ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 31

Був холодний місяць лютий, лис ходив голодний, лютий. Діду, люльку заховайте, люльку внука погойдайте ! Я послав листівку другу, а тепер пишу і другу. В годівничку для вівсянки ми насипали вівсянки. Якщо траву м'яти, відчуєш запах м'яти.

Номер слайду 32

1.В дальню він пішов дорогу Та дійшов лише до рогу. 2. Думав Петрик, що то сонце, Виявилось, що лиш сон це. 3. Тихесенько ростуть здивовані гриби ,- Скільки хочеш, стільки і греби.

Номер слайду 33

1.Збудували замок на високій горі. 2.Старий замок ледве відімкнули. 3. Дорога йшла через місто. 4. Дорога неня приїхала в гості. 5. Купили атлас на сукню. 6.Географічний атлас лежав на столі.

Номер слайду 34

РІЗНОВИД ОМОНІМІВ – ОМОФОРМИ. ( Звучать однаково лише у певних формах : мила –дієсл. мин. часу ж.р. і прикм. ж.р. Наприклад : мила вікно; мила дівчинка. )

Номер слайду 35

Вивчай! Це легко! РІЗНОВИДИ ОМОНІМІВ Омофони – слова, що мають різні значення, написання, але однакові у вимові. 1. В дальню він пішов дорогу Та дійшов лише до рогу. 2. Думав Петрик, що то сонце, Виявилось, що лиш сон це. 3. Тихесенько ростуть здивовані гриби ,- Скільки хочеш, стільки і греби. Омографи – різні за значенням слова, що мають однакове написання, але різняться вимовою (наголосом). 1.Збудували замок на високій горі. 2.Старий замок ледве відімкнули. 3. Дорога йшла через місто. 4. Дорога неня приїхала в гості. 5. Купили атлас на сукню. 6.Географічний атлас лежав на столі.

Номер слайду 36

Абетка побажань А – активності творчої. Б – безхмарності небесної. В – віри розсудливої. Г – гумору неміряного. Г – ґречності щоденної. Д – достатку життєвого. Е – економії розумної. Є – єдності сімейної. Ж – життя безкінечного. З – здоров’я безмежного. І – імені чистого.

Номер слайду 37

Ї – їздити на курорти. К – кохання ніжного. Л – людяності щирої. М – мрії здійсненної. Н – наснаги професійної. О – обрію барвистого. П – посмішки чуйної. Р – радості всесильної. С – спокою літнього. Т – теплоти родинної. У – успіху великого. Ф – фантазії гармонійної. Х – хліба цілющого.

Номер слайду 38

Ц – царини домашньої. Ч – чарівності приємної. Ш – широти духовної. Щ – щастя невичерпного. Ю – юності сердечної. Я – ясності майбутньої.  

Номер слайду 39

Я працював(ла) Із задоволенням Із запалом Завзято Досконало Енергійно Дружно Плідно Старанно Творчо Активно Відповідально Зворушливо Достойно Доброзичливо Погано Без ініціативи Повільно Незадовільно

Номер слайду 40

Потренуйся! Це цікаво!

Номер слайду 41

Потренуйся. Знайди антоніми Варвара ночі ввірвала, а дня приточила. Велика риба у малій воді не водиться. Важко у навчанні – легко в труді. Вчення гірке, та плід солодкий. Гірка праця, та хліб солодкий. Гірко поробиш – солодко з’їси. Добро розходиться, а лихе ще далі. Добре вперед дивитися, але треба й назад оглядатися. Добре діло далеко Де хто літував, хай там і зимує. Для приятеля нового не пускайся старого. Добрі діти – батькам вінець, а злі діти – кінець. Дурний кисне, а розумний все промислить. З білого легко чорне зробити, але з чорного біле – тяжко.

Номер слайду 42

Перевір себе Варвара ночі ввірвала, а дня приточила. Велика риба у малій воді не водиться. Важко у навчанні – легко в труді. Вчення гірке, та плід солодкий. Гірка праця, та хліб солодкий. Гірко поробиш – солодко з’їси. Добро розходиться, а лихе ще далі. Добре вперед дивитися, але треба й назад оглядатися. Добре діло далеко Де хто літував, хай там і зимує. Для приятеля нового не пускайся старого. Добрі діти – батькам вінець, а злі діти – кінець. Дурний кисне, а розумний все промислить. З білого легко чорне зробити, але з чорного біле – тяжко.

Номер слайду 43

Потренуйся. Знайди синоніми Горить, палає і втоми не знає. Де багато шуму й гамору, там мало толку. Де можна в лантух, там мішка не треба. Диво – як сито, а чудо – як решето. З нього ні діла, ні роботи. Косо, криво, аби живо. Куций безхвостого не дожене. Науку вивчають з азів, дружбу бережуть спочатку. Не лукав, не хитруй, а добре працюй. Не поле родить, а нива. Переливає із пустого в порожнє. Пес і собака – то вдача однака. Стукотить, гуркотить, комар з дуба летить. У поганого та недоброго чоловіка жінка завжди нерозумна. Часом з квасом, порою з водою. Як підмурок кріпкий, то й будинок міцний.

Номер слайду 44

Перевір себе Горить, палає і втоми не знає. Де багато шуму й гамору, там мало толку. Де можна в лантух, там мішка не треба. Диво – як сито, а чудо – як решето. З нього ні діла, ні роботи. Косо, криво, аби живо. Куций безхвостого не дожене. Науку вивчають з азів, дружбу бережуть спочатку. Не лукав, не хитруй, а добре працюй. Не поле родить, а нива. Переливає із пустого в порожнє. Пес і собака – то вдача однака. Стукотить, гуркотить, комар з дуба летить. У поганого та недоброго чоловіка жінка завжди нерозумна. Часом з квасом, порою з водою. Як підмурок кріпкий, то й будинок міцний.

Номер слайду 45

Потренуйся. Знайди омоніми Сім подорожніх на віз, аби тільки кінь віз. Як голова сивіє, то людина мудріє. Не той голова, що дуже кричить, а той, хто вміє навчить. Чоловік у домі голова, а жінка душа. Дівчина без коси не має краси. Коси, коса, поки роса. Найшла коса на камінь. Млин меле – мука буде, язик меле – біда буде. Хто любить музику, той не може не любити життя. Нащо нам музики, коли в нас довгі язики. Усім козак, тільки оселедець не так. Заробив на сіль до оселедця.

Номер слайду 46

Перевір себе Сім подорожніх на віз, аби тільки кінь віз. Як голова сивіє, то людина мудріє. Не той голова, що дуже кричить, а той, хто вміє навчить. Чоловік у домі голова, а жінка душа. Дівчина без коси не має краси. Коси, коса, поки роса. Найшла коса на камінь. Млин меле – мука буде, язик меле – біда буде. Хто любить музику, той не може не любити життя. Нащо нам музики, коли в нас довгі язики. Усім козак, тільки оселедець не так. Заробив на сіль до оселедця.

Номер слайду 47

Автор презентації - Кислухо Тетяна Миколаївна, вчитель української мови і літератури спеціалізованої школи № 80 Печерського району м. Києва

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іваненко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
2396
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку