Лицювальні роботи : Технологічний процес лицювання підлоги керамічною плиткою на клеючу суміш ТМ « Церезіт » СМ 11

Про матеріал
Лицювальні роботи : Технологічний процес лицювання підлоги керамічною плиткою на клеючу суміш ТМ « Церезіт » СМ 11
Перегляд файлу

 

 

 

 

Лицювальні роботи  :

Технологічний процес  лицювання підлоги керамічною плиткою на клеючу суміш ТМ « Церезіт » СМ 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Вступ 

 

Незважаючи на величезний вибір облицювальних матеріалів, керамічна плитка залишається найбільш затребуваним лицювальним матеріалом вже протягом декількох століть. Адже практично жоден інший матеріал не об'єднує у собі стільки переваг.

Кращі властивості випливають з самої природи кераміки: плитка тверда, міцна, вогнетривка, при цьому гігієнічна і легко чиститься. Головні аргументи на її користь - нескінченна різноманітність форм і фарб і з огляду на її довговічність, відносно невисока вартість.

По-перше, плитка, як і всі керамічні вироби (столовий посуд, сантехніка, будівельна кераміка), виготовляється з розчину глини з додаванням піску і інших природних матеріалів, який формується і обпалюється при високих температурах. Отже, це дуже міцний матеріал. Якщо плитка правильно укладена, то межа її міцності у 10-20 разів перевершує аналогічну межа для цементу або залізобетону - може досягати 30 тисяч тонн на квадратний метр (

По-друге, високий показник твердості дозволяє керамічній плитці не гнутися й не деформуватися навіть при дуже високих навантаженнях на розрив. І чим вона товща, тим вище цей показник.

По-третє, цей матеріал має властивості вогнестійкості, завдяки чому плитку можна використовувати для облицювання печей і камінів. Вона не горить, захищає фанеровану поверхню, а при нагріванні не виділяє отруйних речовин. До того ж, керамічна плитка не проводить електричний струм, не піддається руйнуванню при зіткнення з хімічними речовинами (єдиний ворог - фтористо-воднева кислота), не змінює свого кольору при дії сонячних променів. Це одна із самих гігієнічних матеріалів, на якому не можуть довго існувати мікроби. Завдяки всім цим критеріям і, звичайно, декоративним властивостям, керамічні покриття користуються великою популярністю.

Тому покриття підлоги в цехах хімічного заводу буде найбільш оптимальним з керамічної плитки,яка відповідає всім вимогам для цього приміщення.

 

 

 

 

        

 

 

  2. Основна частина  

 

Клей Церезіт Ceresit CM 11

Водо- і морозостійкий.Стійкий до сповзання плитки.

Придатний для кріплення керамогранітних плитки на підлогах без підігріву всередині будівель. Придатний для внутрішніх і зовнішніх робіт

Галузь застосування:

Клей Церезіт СМ-11 призначений для кріплення керамічних і кам'яних плиток з водопоглинанням понад 3% (розміром 30х30см) на мінеральних деформуючих основах, на стінах і підлогах, всередині і зовні будинків, в цивільному і промисловому будівництві.

Допускається застосування клею СМ 11 для кріплення плиток з водопоглинанням менше 3% (керамогранітних, клінкерних, кам'яних і т.п.) тільки всередині будівель на підлогах без підігріву, що відповідають вимогам СНиП 2.03.13-88.

У разі деформуються підстав, стяжок з підігрівом і інших складних підстав рекомендується використовувати високоеластичний клей СМ 17 або клей СМ 11, приготований з додаванням рідкого еластіфікатора СС 83.

Клей Церезіт СМ 11 з додаванням еластіфікатора СС 83 рекомендується застосовувати: для кріплення плиток з водопоглинанням менше 3% (керамогранітних, клінкерних, кам'яних і т.п.) на підлогах при зовнішніх роботах і на стінах, на стяжках з підігрівом, на цоколях, парапетах, зовнішніх сходах, вхідних групах, підлогах балконів і терас, експлуатованих покрівлях і т.д.,у відкритих, а також в досить великих критих резервуарах і басейнах,на деформуються підставах (деревостружкових, гіпсокартонних, OSB та ін. плитах),на керамічних (в т.ч. глазурованих) облицювання при зовнішніх і внутрішніх роботах, на міцних малярних покриттях, які мають хорошу адгезію, на гіпсових і ангідрітних підставах, на легкому, ніздрюватому і «молодому» ( «вік» від 1 місяця) бетоні.

                                                             

2.1Загальні відомості

 

Сухі будівельні суміші «Церезіт» випускаються компанією Henkel і використовуються для зовнішніх і внутрішніх робіт, для стін і підлоги, різних типів підстав. Асортимент плиткових клеїв величезний, у продажу є універсальні і спеціалізовані засоби. Всі склади «Церезіт» розрізняються сферою застосування, і для зручності визначення призначення мають таке маркування:+

  •      СМ - будівельні суміші для фіксації керамічної плитки,
  •      СВ - клеї для фрагментарного ремонту облицьованої поверхні,
  •      СТ - суміші для установки зовнішньої (фасадної) теплоізоляції.

Призначення коштів різний, користувач завжди зможе знайти потрібне рішення. Стандартні клеї марки СМ мають високу адгезію з цеглою, бетоном, використовуються для укладання кахлю, плитки, мозаїки, керамогранита в приміщеннях і на вулиці (приклад - «Церезіт СМ 110»). Деякі клеї завдяки вологостійкості можуть застосовуватися у ванній, інших вологих приміщеннях. Еластичні клеї допоможуть закріпити оздоблювальний матеріал на поверхнях, схильних до вібрації, усадки. Є також спеціальні клеї серії СМ для:

  •      підлоги великоформатної плитки,
  •      мозаїки та мармуру (білі клеї),
  •      клінкеру,
  •      фасадної плитки.

Лінія СТ включає готові засоби і сухі суміші для розведення для зовнішніх робіт. Найпопулярнішими у будівельників є такі склади:

  •      CT 84 поліуретановий клей для пінополістиролу (використовуються при монтажі зовнішньої теплоізоляції фасадів),
  •      CT 190 штукатурно-клейова суміш (CT190 застосовується для монтажу мінераловатних плит і базового штукатурного шару при теплоізоляції фасадів),
  •      CT 85 штукатурна суміш для пінополістирольних плит (для внутрішніх і зовнішніх робіт).

У серії СВ 10-100 випускаються акрилові та інші монтажні клеї в балонах, з якими працюють всередині і зовні приміщень. На всі зазначені клеї Церезіт можна кріпити тільки плитку і теплоізоляційні матеріали, а для укладання інших покриттів слід підібрати спеціалізовані склади

 

2.2. Матеріали

 

Керамічна плитка для підлоги має бути глазурованої або частково глазурованою. Неглазуровані плитка не має достатню міцність і вологостійкість. На глазуровану плитку при високій температурі нанесене покриття, що й робить її надзвичайно міцною. Підбираючи плитку для цеху хімічного заводу, важливо пам'ятати, що тут на підлогу виявляється інтенсивна навантаження. А значить, плитка повинна володіти підвищеною стійкістю до стирання і до дії хімічних речовин.. Це місце з інтенсивним рухом. Сюди підійде керамограніт або напольная керамічна плитка з 3-4 класом стираності. Важлива вимога до підлогової плитки в цеху - це можливість легкої очищення і стійкість до дії побутової хімії, за допомогою якої буде видалятися бруд з підлоги.Керамічна плитка, виготовлена з мінеральної сировини (глини, каоліну, кварцового піску, флюсів, барвників і т. д.), є прекрасним обробним матеріалом, практично незамінним покриттям підлоги для цеху хімічного заводу. Плитка для підлоги товщиною 5-13 мм володіє більш високими характеристиками міцності в порівнянні з настінною плиткою. За формою вона може бути квадратною, прямокутною шестигранною і т. д.

Стандартні розміри плитки для підлоги, мм:

квадратна - 300 × 300, 250 × 250, 200 × 200, 150 × 150, 100 × 100,

48 × 48;

прямокутна - 400 × 300, 300 × 200, 300 × 150, 200 × 150, 200 × 100;

• трикутна - 98 × 139, 83 × 118, 68 × 97, 58 × 83;

чотиригранна - 100 × 230, 85 × 196, 75 × 173;

п'ятигранна - 200 × 115, 170 × 98, 150 × 86,5;

шестигранная - 200 × 230, 170 × 196,150 × 173;

восьмигранна - 200 × 70 × 100, 170 × 60 × 85;

 

C:\Users\Admin\Desktop\images (2).jpg

Мал.1. Керамічна плитка.

 

                                                                                          

                                                                                                                                

C:\Users\Admin\Desktop\плитка творча 2021\Без названия.jpg

Мал 2. Клейова суміш ТМ «Церезіт» СМ 11.

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\малярка творча 2021\Без названия (3).jpg

Мал.3. Грунтівка Церезіт СТ 99.

 

Область застосування цементного клею для плитки Ceresit CM 11:

Клей для плитки Ceresit CM 11 призначений для кріплення керамічних і кам'яних плиток з водопоглинанням понад або дорівнює 3% і розміром до 30х30 см на деформуючих основах, на стінах і підлогах, всередині і зовні будинків, в цивільному і промисловому будівництві.

Клей для плитки Ceresit CM 11 придатний для застосування в умовах постійного і періодичного впливу води. Допускається застосування клею для плитки Ceresit CM 11 для кріплення плитки з водопоглинанням менше 3% (керамогранітних, клінкерних, кам'яних і т.п.) тільки всередині будівель на підлогах без підігріву, що відповідають вимогам СНиП 2.03.13-88 (переважно в житлових і адміністративних приміщеннях). У разі деформуються підстав стяжок з підігрівом і інших складних підстав рекомендується використовувати високоеластичний клей CM 17 або клей CM 11, підготовлений з додаванням рідкого еластіфікатора CC 83.

Клей для плитки Ceresit CM 11з додаванням еластіфікатора CC83 слід застосовувати:                                                                                                                                                                                                                                   

• для кріплення плиток з водопоглинанням менше 3% (керамогранітних, клінкерних, кам'яних та ін.) На підлогах при зовнішніх роботах і стінах,
• на стяжках з підігрівом,
• на цоколях, парапетах, зовнішніх сходах, вхідних групах, підлогах балконів, терас, експлуатованих покрівлях,
• у відкритих, а також в досить великих критих резервуарах і басейнах,
• на деформуються підставах (деревно-стружкових, гіпсокартонних, OSB та ін. Плитах),
• на керамічних (в т.ч. глазурованих) облицювання при зовнішніх і внутрішніх роботах,
• на міцних малярних покриттях, які мають хорошу адгезію,
• на гіпсових і ангідрітних покриттях, які мають хорошу адгезію,
• на гіпсових і ангідридних підставах,
• на легкому, ніздрюватому і "молодому" ( "вік" менше місяця) бетоні. Затирка для швів Ceresit (Церезит) CЕ 33 супер ,

Розчинна суміш для затирання швів між плитками облицювальними всередині і зовні приміщень (ширина швів від 2 до 5 мм). Суміш Ceresit (Церезит) СЕ 33 супер призначена для заповнення швів між лицювальними плитками з кераміки, каменю, скла, укладеними на міцні недеформованої підстави всередині і зовні будівель і експлуатації у звичайному середовищі. Склад: цемент з мінеральними наповнювачами і полімерними добавками                                                                                                   

Властивості:

-Тріщиностійка; Пластична; Стійка до атмосферних впливів;

- Зручна і проста в застосуванні екологічно безпечна.

Застосування: Витрати води для приготування розчинної суміші: 0,30-0,33 л. води на 1 кг. суміші; Час споживання розчинної суміші: до 1 години;

 

https://img.daisysdesigneralley.com/img/imag-2020/1688/instruktsiya-primeneniyu-ceresit-643CEB.jpghttps://img.daisysdesigneralley.com/img/imag-2020/1688/instruktsiya-primeneniyu-ceresit-643CEB.jpg2.3. Інструменти

 

На мал. 1. представлені інструменти для облицювальних робіт.

https://www.bestreferat.ru/images/paper/07/88/7418807.jpeg

 

мал 1 . Інструменти для облицювальних робіт: а - кельми плиткові; б - киянка дерев'яна; в - киянка гумова; г - прічалки металеві з гумкою (плиткові куточки); д - молоточок плитковий; е - штир; ж - склоріз; з - кусачки прямі; і - кусачки «дзьоб папуги»; к - гладилка зі змінними зубчастими полотнами; л - зубчастий шпатель; м - терка гумова; я - шпатель гумовий; о - рейкодержатель (зажим); 1 - штир; 2 – лапка.

Кельми плиткові застосовують для нанесення і розрівнювання розчину.
Киянки (дерев'яну і гумову) використовують для осаджування плитки.
Прічалки металеві з гумкою (плиткові куточки) надягають на куточки крайніх маякових плиток для контролю горизонтального шва при облицювання вертикальних поверхонь.

Молоточок плитковий застосовують для видовбування отворів у плитці.
Штир застосовують при провішуванням поверхні перед її облицюванням.
Склорізом розрізають керамічну плитку. Кусачки прямі застосовують для вибирання прямокутних отворів. Кусачки «дзьоб папуги» використовують при виконанні круглих отворів.

Гладилки зі змінними зубчастими полотнами використовують для нанесення і розрівнювання клею на поверхні. Зубчастий шпатель застосовують для розрівнювання клею на поверхні. Терку гумову застосовують для заповнення швів між плитками затирочною сумішшю. Шпатель гумовий також застосовують для заповнення швів між плитками затирочною сумішшю.

 

                                

Інструменти для вимірювання та перевірки поверхонь

 

На мал. 2 представлені інструменти для вимірювання та перевірки обробляємих поверхонь.

https://www.bestreferat.ru/images/paper/08/88/7418808.jpeg

Мал 2. Інструменти для вимірювання та перевірки обробляємих поверхонь: а - метр складний; б - рулетка; в - Розмічальний шнур; г - висок; д - кутник; е - будівельний рівень; ж - водяний рівень; ж - рейка-правило.

Метр складний застосовують для лінійних вимірювань. рулеткою робляють лінійні виміри. Розмічальний шнур (у корпусі) застосовують для відбиття ліній. Висок застосовують для провішуванням поверхні та перевірки її вертикальності. Косинцем розмічають і перевіряють прямі кути. Будівельний рівень використовують для перевірки вертикальних і горизонтальних поверхонь. Водяний рівень застосовують для перенесення позначки по горизонталі. Рейку-правило використовують для перевірки рівності поверхонь

 

 

2.4. Нормування праці ,вартість робіт та витратних матеріалів

 

Удосконалення нормування праці у будівництві в умовах ринкової економіки є актуальним, оскільки нормування праці виступає як засіб встановлення та забезпечення контролю над величиною затраченої праці, що сприяє зростанню продуктивності праці, забезпеченню ритмічності та ефективності будівельного виробництва.За допомогою норм праці визначаються необхідні затрати робочого часу на виконання будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних робіт (далі — будівельні роботи); розраховуються чисельність працівників та розмір оплати їх праці; розробляються кошторисні норми; здійснюється поточне, перспективне та прогнозне планування тощо.Організація нормування праці у будівельній галузі регламентується законодавством України, нормативними документами

                                               

Вартість робіт при облицюванні керамічною плиткою від  до 500 грн за 1 м2 . Вартість керамічної плитки від 180 до 300 грн за м2 ціна залежить від виробника і якості плитки. Вартість клею СМ-17 мішок 25 кг -120-180 кг. Вартість затірки для швів СЕ33пакет 2 кг –від  50 грн.

 

                                                                                            

2.5.Організація  робочого  місця

 

 

Робоче місце організовують так, щоб необхідні матеріали та інструмент були зручно розміщені по фронту робіт; була підведена електроенергія для підключення електроінструментів.

Візок або пересувний ящик з розчином розташовують на відстані 1 м від стіни і праворуч або ліворуч від плиточника в залежності від того, якою рукою наносять розчин. Запаси розчину повинні бути розраховані на 1 ... 1,5 години безперервної роботи (терміни схоплювання розчину). Пересувний візок з контейнером для плиток і баком для води встановлюють на відстані 1 м від облицьовуваної поверхні.

https://www.bestreferat.ru/images/paper/11/88/7418811.png

Рисуноку 3 - Схема організації робочого місця ланки на захватки при влаштуванні підлог з керамічних плит

П3 і П4 - плиточники; I - маяки; 2 - розчин під плитку; 3 - візок для розчину; 4 - піраміда з підготовленими плитами; 5 - ящик з інструментом; 6 - приймальний ящик з розчином; 7-клей; 8 - відро під розчин для швів.

 

                                                                                         

2.6. Охорона праці

 

C:\Users\User\Downloads\Без названия.jpg

 

До виконання лицювально-плиткових робіт допускаються особи не молодші за 18 років, які пройшли: професійну підготовку; медичний огляд і визнані придатними до роботі за даною професією; вступний інструктаж з охорони праці; навчання (стажування) безпечним методам і прийомам праці і перевірку знань з питань охорони праці і отримали посвідчення на право самостійної роботи; первинний інструктаж на робочому місці.

Лицювальник-плиточник не допускається до роботи в таких випадках: - з появою на робочому місці в стані алкогольного чи наркотичного сп`яніння; - при відсутності спецодягу і спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту відповідно до діючих норм і правил з охорони праці; - у випадку хвороби; - при порушенні правил, норм і інструкцій з охорони праці.

Лицювальник-плиточник зобов`язаний: - виконувати усі вказівки по дотриманню правил охорони праці; - виконувати роботу, по якій проінструктований і до якої він допущений; - утримувати робоче місце протягом робочого дня в чистоті і порядку, не захаращувати робоче місце і проходи матеріалами; - працювати тільки справним інструментом, пристосуваннями і механізмами і застосовувати їх тільки за призначенням; . Лицювальник-плиточник повинен бути ознайомлений з небезпечними і шкідливими виробничими факторами, що діють на робочому місці: - небезпека одержання травм; - запиленість при роботі з цементом, вапном, керамічною плиткою, і т.п.; - небезпека ураження електричним струмом.

Лицювальник-плиточник зобов`язаний використовувати у своїй роботі засоби індивідуального захисту: окуляри, респіратори, запобіжні пояси. Приміщення, у яких виконується робота з використанням пилоподібних в`язких матеріалів, клеїв, складів, повинні бути забезпечені вентиляцією. Перед початком роботи лицювальнику-плиточнику потрібно підготувати робоче місце: віддалити зайві предмети, правильно підготувати і розташувати матеріали, інструмент, механізми, переконатися в їх справності, видалити сторонніх осіб, очистити проходи від сміття, бруду, а в зимовий час – від снігу і льоду та посипати піском. При роботі з синтетичними матеріалами для захисту шкіряного покрову рук від впливу хімічно шкідливих з`єднань застосовують захисні пасти і мазі. При роботі з цементом, вапном і іншими пильними речовинами необхідно користуватися засобами індивідуального захисту (окулярами, респіраторами). При різанні і перерубанні керамічних плиток необхідно користуватися захисними окулярами. Для перенесення і збереження інструмента лицювальник-плиточник повинен користуватися сумкою або ручною шухлядою. Гострі частини інструмента слід захищати чохлами. Роботи з наклеювання лицювальних матеріалів на вогненебезпечних мастиках або клеях слід виконувати в денний час. При необхідності штучного освітлення приміщень застосовуються переносні електролампи тільки у вибухозахищеному виконанні.                                                                                                   

Плиткові і лицювальні матеріали слід складувати у штабелі висотою не більше 1 м.

Складувати штучні матеріали, інструмент і пристосування на похилій поверхні слід на спеціальних підставках, що перешкоджають ковзанню.

. Після закінчення робіт лицювальнику-плиточнику необхідно:

- забрати інструмент і пристосування, упорядкувати робоче місце;

- очистити робоче місце від залишків матеріалу і будівельного сміття;

- спецодяг і засоби індивідуального захисту зберігати у відведеному місці;

- про неполадки, що виникли під час роботи, повідомити бригадиру або майстру;

- відключити електроінструменти і механізми від електромережі;

- здати на зберігання ручний інструмент і запобіжний пояс;

- прийняти теплий душ чи ретельно вимити водою з милом обличчя і руки.

 

 

                                                                                              

2.7. Технологічний процес

 

Підготовка основи. Основа повинна бути сухою та міцною, без видимих руйнувань. Перед нанесенням розчинової суміші основу слід очистити від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що знижують адгезію розчину до основи.

Розмітка. Щоб плитка по діагоналі була укладена правильно, потрібно побудувати на підлозі рівнобедрений трикутник. Для цього від зручного кута (для початку укладання) уздовж двох прилеглих до нього стін необхідно відкласти рівні відрізки і з’єднати їх кінці, отримавши таким способом орієнтир для укладання першої плитки.

За допомогою рівних відрізків визначаємо напрямок укладання. В кінцевих точках відрізків потрібно буде забити по одному дюбелю і туго натягнути між ними нитку. Нитка повинна вказувати висоту розташування покладеної плитки і перебувати на рівні горизонту. Такий орієнтир дозволить правильно укласти першу плитку по діагоналі.

Ґрунтовка поверхні. Ґрунтовка глибоко проникаючого складу скріплює верхній шар основи і збільшує здатність поверхні зчіплюватися з клеєм. Після нанесення ґрунтовки основа повинна просохнути – як мінімум годину.

Приготування суміші. Суміш готується відповідно до рекомедацій  фірми виробника. Тонким шаром нанести на поверхню, яку облицьовують, за допомогою лопатки, шпателя або терки і вирівняти зубчастою теркою чи шпателем.

Виконання робіт. Укладаємо плитку на підлогу, орієнтуємо її чітко за напрямом окресленої лінії і натягнутої нитки і рівномірно пристукуємо її гумовим молотком, поки з-під плитки не почне вилазити клей. Коли з’явилися надлишки, це означає, що пустот під кахлем немає. Коли плитка укладена, беремо рівень і перевіряємо площину: бульбашка рівня повинна показувати горизонт в будь-якому напрямку ; між рівнем і плиткою не повинно бути ніякого зазору.                                                                                              

 Для визначення відстані між плитками скористайтесь дистанційними хрестиками. Вся інша плитка укладається за таким же принципом. По краях приміщення кахель укладається після того, як вся основна маса плитки добре висохне -  приблизно через пару днів.

Затирання швів.  Суха суміш розводиться у воді до консистенції густої сметани, після чого за допомогою гумового шпателя запресовується в шви.

Якість виконання робіт

Правильність лицювання-плитками поверхні перевіряють правилом-2м та рівнем. Шви між плитками повинні бути рівними, а вищербленість кромок не більше 0,5мм.

    Плиточна підлога повинна мати простильний шар, прошарок під плитками і плиткове покриття щільно прилягали один до одного і міцно зчеплювались між собою. Виконана підлога з усіх видів плиток і плит, повинна бути рівною, щоб проміжок між нею і прикладеним двометровим правилом не перевищував 4мм. Деякі плитки можуть виступати або западати на 1мм. Шви між плитками повинні бути прямолінійними у межах кожного ряду плиток. Відхилення швів від прямої лінії не повинно перебільшувати 10мм на 10м довжини шва. Товщина швів між плитками не повинна бути більше 2мм, а між плитками і плитками понад 200мм більше Змм.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                       

3 . Заключна частина

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (3).jpgC:\Users\Admin\Desktop\images (14).jpgC:\Users\Admin\Desktop\images (13).jpgC:\Users\Admin\Desktop\Без названия (2).jpgC:\Users\User\Desktop\фото телефон\Camera\IMG_20210525_142252.jpg

 

 

                   

 

 

                                                                                                                               

                                                                                

  1.       Використана література   

 

1.Власенко А. М., Плохій В. С. «Лицювальник-плиточник», 2008 рік

2.Карапузов Є. М. «Матеріали і технології в сучасному будівництві», 2005 рік 3.Остапченко Т. Є. «Технологія опоряджувальних робіт», 2003 рік

4.Остапченко Т. Є. «Технологія опоряджувальних робіт», 2012 рік

5.Старченок О. Ю. «Технологія сухого будівництва», 2006 рік

6.Добровольський М. Г. «Штукатурні та лицювальні роботи», 1984 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 червня 2022
Переглядів
2010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку