ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЗАХИСНИХ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ

Про матеріал
розширювати знання дітей про природу та рослини рідного краю, про вплив людини, її поведінки на природу, дати уявлення про лікарські рослини як засіб підвищення захисних функцій організму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГУРТКОВЕ ЗАНЯТТЯЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЗАХИСНИХ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ УКЛАДАЧ: Макєєнко М. С КЕРІВНИК ГУРТКА: Юні природодослідники лікарських рослин. 11.11.2021р.

Номер слайду 2

Освітня мета: розширювати знання дітей про природу та рослини рідного краю, про вплив людини, її поведінки на природу, дати уявлення про лікарські рослини як засіб підвищення захисних функцій організму. Розвиваюча мета: розвивати пізнавальні інтереси вихованців, їх кругозір. Виховна мета: виховувати бережливе, господарське ставлення до рослин, природи, як до рідного дому, бажання охороняти й примножувати її багатства і красу, виробити правила поведінки в природі та пропагувати їх серед рідних.

Номер слайду 3

Тип заняття: урок активної пізнавальної діяльності (засвоєння нових знань). Методи, прийоми та форми роботи: словесні-розповідь, спостереження. Матеріали та обладнання: ноутбук, телефон з доступом в інтернет, ілюстрації, фотографії лікарських рослин, рецептура їх використання.

Номер слайду 4

План заняттяІ. Організаційний момент. II. Повторення раніше вивченого матеріалу. III. Мотивація навчально-трудової діяльності гуртківців. IV. Контроль, корекція, закріплення набутих знань. V. Практична робота. VІ. Вступний інструктаж. VІІ. Самостійна практична робота вихованців. VIІІ. Підведення підсумків заняття

Номер слайду 5

Хід заняттяІ. Організаційний момент.1) перевірка підготовленості вихованців до заняття.2) ознайомлення вихованців з планом заняття.ІІ. Повторення раніше вивченого матеріалу. Аналіз домашнього завдання.ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності вихованців : Значення лікарських рослин в житті людини є ключовою особливістю живого. Ознайомлення із їх впливом на живий організм є одним із завдань нашого гуртка.

Номер слайду 6

IV. Контроль, корекція, закріплення набутих знань. Рослини – важлива складова системи життєзабезпечення людини. Застосування лікарських рослин для оздоровлення організму. Технологічні аспекти приготування лікарських форм із ЛРС, таких як: чай, відвар, настій, холодний мацерат в залежності від вмісту біологічно активних сполук. Технологічні особливості, переваги і недоліки. Мазі із ЛРС. Деякі рецепти народної медицини. Все це ми будемо зясовувати на протязі сьогоднішнього заняття.

Номер слайду 7

V. Практична робота. Далі учні самостійно виконують роботу, яка полягає у створенні фотоколекції та пошуку опису рецептів лікарських видів рослин в процесі якої керівник гуртка контролює прийоми її виконання, звертає увагу на акуратність. Після виконання роботи керівник гуртка аналізує допущені помилки, пояснює методи їх уникнення. VІ. Вступний інструктаж. Вихованців ознайомлюють з правилами безпечної праці з правилами навчання під час карантину.

Номер слайду 8

VІІ. Самостійна практична робота вихованців. Препарати кропиви сприяють зсіданню крові та припиненню кровотеч. Ця дія пов'язана з наявністю вітаміну К та інших речовин, під впливом яких підвищується зсідання крові, збільшується кількість еритроцитів і гемоглобіну. Також мають судинорозширювальну дію, тонізують м'язи матки, нормалізують менструальний цикл, знижують вміст цукру в крові, проявляють протизапальну, частково жовчно- та сечогінну дію. Застосовують як кровоспинні засоби при маткових, ниркових, кишкових, гемороїдальних, легеневих, носових та інших кровотечах,

Номер слайду 9

Препарати коренів кульбаби збуджують апетит і поліпшують діяльність шлунково-кишкового тракту, мають жовчогінну, діуретичну, протиглисну дію. Чинить противірусну дію при гострих респіраторних захворюваннях. Застосовують для поліпшення апетиту й травлення, в основному, при анорексіях різної етіології, анацидних гастритах, для посилення жовчовиділення при хворобах печінки і жовчного міхура, при закрепах, особливо хронічних, диспепсії, цукровому діабеті, гастроентеритах, геморої. 

Номер слайду 10

Медунку лікарську використовують як у настоях, відварах при захворюваннях легенів, сечокам'яні захворюванні, кровотечі, і туберкульозі, якщо сильно випадає волосся і шкірному захворюванні - екземі. Також це кращий сечогінний засіб, якщо людина страждає нестачею калію. Препарати на основі медунки використовують при запальних процесах в кишечнику і шлунку, в сечовому міхурі, нирках, при проносі. Медуниця заспокоює нервову систему, знімає сильний головний біль, допомагає позбавиться від болі в серці . Зовнішньо добре приймати лікувальні ванни, особливо якщо людина страждає золотухою, гемороєм, захворюванням сечового міхура, жінкам при запальних захворюваннях статевих органів. Відвар з медунки допоможе при вірусному шкірному захворюванні - Колагенози, червоному плоскому лишаї, васкулите Рани можуть промивати свіжим соком, який віджимають з медунки, гнійні рани можна лікувати за допомогою свіжих і подрібненого листя, таким чином, вони швидше заживуть. Приготування ліків

Номер слайду 11

Черемша виростає ранньої весни. Має багато вітаміну А, В та С. Після довгої зими, коли імунітет людини ослаблений, до раціону можна додати цю рослину.І вона сприятиме покращенню самопочуття та зміцненню організму. Твоя імунна система стане сильнішою та витривалішою до вірусів та бактерій. Ведмежа цибулина сприятливо впливає на роботу нервової системи. Відвари з черемші допоможуть заспокоїтись та підвищити твоє самопочуття. Ведмежа цибулина чудово очищує кров та перешкоджає в ній накопичення холестерину. Вона зміцнює стінки судин та робить їх більш еластичними. Це сприяє кращому потоку крові в твоєму організмі. Окрім того, черемша покращує роботу серця. Та запобігає різноманітним захворюванням, пов’язаними з цим органом.

Номер слайду 12

М'яту активно застосовують при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та ОРЗ, використовують у лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту: гастритів, колітів, метеоризму, нудоти, проносу, блювоти і закрепу. Також м'яту п’ють при печії і підвищеній кислотності, болях в ШКТ, втраті апетиту та сповільненому травленні. Листя м'яти перцевої має корисні властивості: регулювати артеріальний та венозний кровообіг, протидіяти підвищенню внутрішньочерепного тиску та перенаправляти відтік крові на зовнішні вени. М'ята перцева гальмує процеси бродіння та гниття, покращує роботу травних залоз і проток підшлункової залози, стимулює перистальтику. Має антисептичну, сечогінну, седативну, проносну дію.

Номер слайду 13

Ромашка є протизапальним, потогінним, заспокійливим, кровоспинним і знеболювальним засобом. Вона знімає спазм, прискорює регенерацію епітелію, зупиняє процеси гниття і бродіння у кишківнику, стимулює травлення, має дезінфекційні властивості. Завдяки вмісту хамазулену належить до антиалергійних препаратів. Глікозиди ромашки розслаблюють гладку мускулатуру, виявляють атропіноподібну дію. Противірусні властивості ромашки аптечної допомагають при застудних захворюваннях: прискорюють одужання, зменшують симптоми і знімають запалення слизової оболонки. Ромашка застосовується для полоскання у випадку ангіни, ларингіту, тонзиліту і при запаленні ротової порожнини.

Номер слайду 14

Найчастіше звіробій використовується при хворобах травного тракту. Він чинить спазмолітичну дію на гладку мускулатуру, нормалізує видільну функцію шлункових залоз, проявляє тонізуючий ефект на жовчовивідні шляхи, розширює кровоносні судини, посилює кровообіг, виявляє в’яжучу, бактеріостатичну і протизапальну дію на слизові оболонки травного тракту. Застосування звіробою ефективне при:дискінезіях жовчних шляхів;гепатитах;застої жовчі в жовчному міхурі;холециститах;жовчнокам’яній хворобі;гіпоацидному гастриті;метеоризмі;гострих і хронічних колітах;простих і кривавих проносах;геморої.

Номер слайду 15

Основні корисні і лікувальні властивості липи: затримувати початок запального процесу, захищати здорові тканини від запалення та знімати його. Також липа має антисептичні, потогінні, відхаркувальні, жарознижувальні властивості. Сприяє процесу регенерації, виводить з організму хлорид натрію, знімає спазм, знижує артеріальний тиск, прискорює виведення сечі та жовчі, покращує діяльність залоз внутрішньої секреції, забезпечує седативний, обволікаючий і пом'якшувальний ефект.

Номер слайду 16

Грицики мають кровоспинні, гемостатичні, гіпотензивні, фітонцидні, жовчогінні, в'яжучі, жарознижувальні лікувальні властивості. Розширюють периферійні судини, підвищують тонус матки і підсилюють моторику її мускулатури, активізують перистальтику кишечника. Містять велику кількість калію. Трава грицики входить до зборів, що використовуються для лікування туберкульозу легенів із кровохарканням, сечокам'яної хвороби, циститу, пієлонефриту. Особливо ефективна трава, якщо захворювання супроводжується втратою калію.

Номер слайду 17

VIІI. Підведення підсумків заняття Аналіз якості роботи в цілому. Відзначення позитивних і негативних сторін способів усунення недоліків в роботі.

pptx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку