Ліна Костенко "Маруся Чурай"

Про матеріал
Презентація має 16 слайдів, є тестові завдання на наведення відповідностей. Це урок моральності й духовності, шляхетності і вірності, чесності й незрадливої любові до України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образний портрет Марусі Чурай на тлі історичної дійсності. Маруся Чурай у зіставленні з іншими образами.

Номер слайду 2

Урок моральності і духовності, шляхетності і вірності, чесності і незрадливої любові до України Я знатиму: хто така Маруся Чурай і яке значення цього образу в українській літературі, на тлі яких історичних подій відбувається драма в особистому житті героїні. Я вмітиму: давати образну характеристику героїв твору у зіставленні з іншими, працювати з текстом.

Номер слайду 3

Епіграф уроку Ця дівчина — не просто так, Маруся. Це голос наш. Це — пісня. Це — душа.

Номер слайду 4

Легендарна піснярка Рік народження — приблизно 1625. Дочка козацького старшини Гордія Чурая і Ганни. Гордій Чурай разом з гетьманом Павлюком потрапив у полон до польського гетьмана Потоцького і був страчений у Варшаві.

Номер слайду 5

Опис портрету Марусі Чурай фольклористом О. Шкляревським: Справжня красуня, невелика на зріст, худорлявенька, струнка,з маленькими ручками і ніженьками, з привітним виразом ласкавого обличчя, з карими очима, густими бровами і довгими віями… Чорне, як смола, Волосся заплетене в густу косу до колін. Круте, трохи випукле чоло, енергійний ніс.

Номер слайду 6

Пам'ятник Марусі Чурай у Полтаві

Номер слайду 7

Значення образу Марусі Чурай в українській літературі

Номер слайду 8

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ Доля Марусі Чурай — це трагедія особистості чи драма митця?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ Доля Марусі Чурай — це трагедія особистості чи драма митця?

Номер слайду 13

Хто так сказав? Про кого? 1 Ця дівчина…обличчя як з ікон. А ви її збираєтесь карати? 2 Пішов у смерть. А повернувся в думі, і вже тепер ніхто його не вб'є. 3 Її пісні, як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот. 4 …в тебе таке личко, що в ньому наскрізь світиться душа. 5 Дяка Полтаві. Прислала такого гінця. Щось мало статись твоєї печалі достойне. 6 Вона мовчить і думає піснями. І не минають лиш її пісні. А Богдан Хмельницький про Марусю Чурай. Б Маруся про батька. В Мандрівний дяк про Марусю. Г Богдан Хмельницький про Івана Іскру. Д Посланець із Січі про Марусю. Е Мартин Пушкар про Гриця. Є Іван Іскра про Марусю Чурай.

Номер слайду 14

Ключ правильних відповідей 1—Д, 2—Б, 3—А, 4—В, 5—Г, 6—Є.

Номер слайду 15

Епіграф уроку Ця дівчина — не просто так, Маруся. Це голос наш. Це — пісня. Це — душа.

Номер слайду 16

Домашнє завдання Написати домашній (контрольний) твір на одну із тем: “ Нерівня душ — це гірше, ніж майна ”. 2.”Зрадити в житті державу — злочин, а людину — можна?” 3. Доля Марусі Чурай — трагедія особистості чи драма митця? 4. Мозаїка кохання в інтимній ліриці Ліни Костенко.

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку