Ліна Костенко. Роман у віршах "Маруся Чурай"

Про матеріал
Сьогодні Україна переживає період активного самопізнання, заново відкриває свою культуру, історію, відроджує звичаї, обряди, мову, шукає в них актуальні відповіді на актуальні питання сучасності. І саме роман «Маруся Чурай» і є тим невичерпним джерелом, що відображає не тільки історичний процес XVIIст. На Україні , а й пробуджує національну пам’ять, яку вбивали століттями. Ліна Костенко, поставивши в центр свого історичного полотна легендарну дівчину, заговорила насамперед не про кохання, а про насущні проблеми своєї нації і держави. Про "Марусю Чурай" Ліни Костенко і. Дзюба найвищої думки; "Маруся Чурай" нагадує класичний архітектурний ансамбль, що втілює великий план, велику ідею. Поетичний матеріал розгортається "сам із себе" за законом внутрішньої необхідності і зовнішньої доцільності, а цілість надає кожній частині вищого значення. Він живе наскрізною симфонічною взаємопов’язаністю, взаємопідсиленням. Михайло Слабошпицький теж ставить історичний роман Ліни Костенко на перше місце не тільки в її творчості, а й серед українських творів XX століття: "Маруся Чурай" Ліни Костенко – не просто наша обікрадена й поганьблена історія, не тільки художня енциклопедія життя українського народу середини XVII століття. Це – історія, яка осмислює саму себе, мисляча історія. Це – партитура вічних мотивів духовного буття народу... Чи й треба казати про те, якої неймовірної популярності зажив цей роман у нас тільки за одне десятиліття літературного життя! Мені здається, якщо в національному письменстві є такі твори, як "Маруся Чурай", значить, воно не безнадійне, і не безнадійна доля того слова – воно виживе і вистоїть у цьому складному н трагічному світі, який не має сентиментів до жодного народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Л. КОСТЕНКО «МАРУСЯ ЧУРАЙ» Історико - фолькльорна основа роману у віршах; тематика та проблематика твору;образи твору: Марусі, Івана Іскри…

Номер слайду 2

МЕТА: Студенти повинні знати: загальні відомості про Л. Костенко, зміст роману, сюжетні лінії, визначення жанру твору , тематику твору;проблематику твору. найважливіші відомості життєпису легендарної піснярки з Полтавщини – Марусі Чурайїї трагічну долю та пісенну спадщину;

Номер слайду 3

МЕТА: Студенти повинні вміти: уміти аналізувати роман у віршах, визначати історично-фольклорну основу твору “Марусі Чурай”, аналізувати особливості сюжету та композиції. вловесно створювати образний портрет Марусі. Порівнювати образ Марусі з іншими образами, спираючись на приклади з тексту. висловлювати своє ставлення до вчинків героїні, її морального вибору. складати портфоліо до вивченого твору.

Номер слайду 4

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Сьогодні Україна переживає період активного самопізнання, заново відкриває свою культуру, історію, відроджує звичаї, обряди, мову, шукає в них актуальні відповіді на актуальні питання сучасності. І саме роман у віршах "Маруся Чурай"і є тим невичерпним джерелом, що відображає не тільки історичний процес XVII ст. на теренах України, а й пробуджує національну пам'ять, яку вбивали століттями. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ця дівчина не просто так, Маруся. Це – голос наш. Це – пісня. Це – душа. Оці степи, це небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо, усе як є – дорога, явори, усе моє, все зветься – Україна(“Маруся Чурай”)

Номер слайду 7

Що доля нелегка, – в цім користь і своя є, Блаженний сон душі мистецтву не сприяє.  Ліна Костенко

Номер слайду 8

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}ЛІНА ВАСИЛІВАНА КОСТЕНКО19 березня 1930р. Народилася Ліна Василівна Костенко у м. Ржищеві на Київщині в сім’ї вчителів. 1936р. Сім’я переїжджає до Києва.1936-1947рр. Дитинство. Арешт і заслання батька як “ворога народу”.1947р. Ліна Костенко закінчує середню школу і вступає до педагогічного інституту.1952-1956рр. Навчання у Московськомук літературному інституті ім. О. М. Горького, який закінчує з відзнакою.1957р. Виходить перша збірка поезій “Проміння землі”.1958р. Виходить друком друга збірка “Вітрила”.1961р. З’являється третя збірка “Мандрівки серця”1979р. Виходить роман у віршах “Маруся Чурай”.1980р. Ліну Костенко нагороджують Шевченською премією за роман “Маруся Чурай”.1999р. Вручено диплом Почесного доктора Національного університетту “Києво-Могилянська академія”.2000р. Стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Олени Теліги.2001р. Національна спілка письменників України висунула кандидатуру Ліни Костенко на Нобелівську премію в галузі літератури.

Номер слайду 9

РОДИНА КОСТЕНКІВ

Номер слайду 10

“Життя іде і все без коректур, і як напишеш, так уже і буде…”

Номер слайду 11

ЛІТЕРАТУРНА СПАДЩИНА

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ЩО ТАКЕ АФОРИЗМ? Афори́зм (грец. αφορισμόςвислів) - короткий влучний оригінальний вислів, що зробився усталеним; яка-небудь узагальнена думка, висловлена стисло в дуже виразній, легкій для запам‘я-товування формі, яка згодом неодноразово відтворюється іншими людьми. 

Номер слайду 14

Чужа душа - то, кажуть, темний ліс. А я кажу: не кожна, ой не кожна!Чужа душа - то тихе море сліз. Плювати в неї – гріх тяжкий, не можна.(«Маруся Чурай»)Життя- така велика ковзаниця, Кому вдалось, не падавши, пройти?«Маруся Чурай»

Номер слайду 15

ПЛАНВизначення роману у віршах. Тема твору.Ідея роману “Маруся Чурай”.Історико-фольклорна основа роману. Проблематика роману у віршах. Композиція роману "Маруся Чурай". Образи твору. Портфоліо твору. (візитна картка навчальних досягнень студентів).

Номер слайду 16

Роман - великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкри-вається історія формування характерів багатьох персонажів. Історичний роман - це роман, побудований на історичному сюжеті, відтворює в художній формі якусь епоху, певний період історії.

Номер слайду 17

ЛІТЕРАТУРНИЙ ДИКТАНТ «Вона ж співала, наче голосила, на себе кари божої просила. Співала так, як лиш вона уміла! А потім враз - неначе заніміла».«В нас на кутку його не люблять наші. Шляхетний дуже і чолом не б'є. Він, - каже, - гордий. З ним не звариш каші. Він і мовчить, бо дума щось своє».«Було, не вип'є, бідна, і не з'їсть, - уся пішла в роботу і у злість. Така уже зробилась, як Яга. …Про що він думав, сам на сам з собою,опівночі, напередодні бою?Я зрадив, так, але це біль чи злочин?Кому з нас гірше? Я одводжу очі,а ти у вічі дивишся мені.

Номер слайду 18

це одна з найскладніших літературних форм, де зображення життя, подій, характерів змальовується з глибоким ліризмом- емоційно забарвленою мовою, з вираженням внутрішнього світу автора.1. РОМАН У ВІРШАХ

Номер слайду 19

2. ТЕМА ТВОРУзображення Марусі Чурай як легендарної народної поетеси і талановитої співачки з Полтави;зображення кохання дівчини-козачки, яке відкривається безміром душевних переживань — поетичних і трагічних.

Номер слайду 20

зображення всенародної участі під час національно-визвольної боротьби під проводом Б. Хмельницького;зображення багатостраждальної української історії.

Номер слайду 21

ІДЕЯ РОМАНУ “МАРУСЯ ЧУРАЙ”Ідея твору - возвеличення Марусі Чурай, оспівування глибокої віри в духовну силу й могутність нашого народу.

Номер слайду 22

4. ІСТОРИКО-ФОЛЬКЛОРНА ОСНОВА РОМАНУХто ж така Маруся Чурай – легендарна чи реальна особа?

Номер слайду 23

Маруся Чурай народилася у 1625 (за іншими версіями — у 1628 або 1629) році у сім'ї козацького сотника Гордія Чурая. Після смерті батька, який у 1648 році був спалений як бунтівник у Варшаві на багатті, залишилася жити з матір'ю у Полтаві. В юності дівчина мала багато залицяльників, серед яких був молодий козак Іван Іскра, але своє серце вона віддала Грицю Бобренку (за іншими версіями — Гриць Остапенко), сину хорунжого Полтавського полку, з яким згодом таємно заручилася. Зі спалахом Хмельниччини у 1648 році Гриць вирушив на війну. Дівчина чекала на нього 4 роки. Проте, коли Гриць повернувся до Полтави, він вже не звертав уваги на Марусю, а заручився з Ганною з заможної полтавської сім'ї. Зраджена дівчина не витримала втрати та вирішила отруїти себе зіллям, що таємно взяла у місцевої бабусі-відьми, але яке ненароком випив Гриць. Влітку 1652 року полтавський суд засудив Марусю до страти, але її було амністовано Універсалом Богдана Хмельницького, який приніс Іскра, де зазначалося дарувати їй життя «за заслуги її батька та солодкі пісні». Для покути дівчина ходила на прощу до Києва, але, повернувшись у 1653 році до Полтави , померла у віці 28 років.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

УКРАЇНА―ІСТОРІЯІсторичні події, зображені в романі: Зародження козацтва на теренах України;Повстання С. Наливайка, І. Сулими та П. Павлюка;Батько Марусі, козацький урядник Гордій Чурай 1637 р. був страчений у Варшаві;Пожежа в Полтаві 1658 року;Національно-визвольна війна 1648-1657 рр. під проводом Богдана Хмельницького;Битви під Жовтими Водами;Битви під Берестечкром, Зборовим,Пилявою , під Дубно.

Номер слайду 26

Богдан Хмельницький ― гетьман України,визначний український політичний і державний діяч, полководець, організатор Національно-визвольної війни;Польский магнат Ярема Вишневецький “страшний руйнатор України”;Литовський князь Януш Радзивілл;Полтавський полковник Мартин Пушкар;Северин Наливайко;Яків Остряниця;Запорожці: Іван Іскра, Лесько Черкес,Семен Горбань.ІСТОРИЧНІ ПОСТАТІ РОМАНУ:

Номер слайду 27

5. ПРОБЛЕМАТИКА РОМАНУ У ВІРШАХПроблематика роману Л. Костенко “Маруся Чурай”: Вибір життєвого шляху. Злочин і кара, зрада і покарання. Нерозділене кохання. Митець і суспільство. Духовне воскресіння. Батьки і діти. Славна й трагічна боротьба народу за свою державність .

Номер слайду 28

6. КОМПОЗИЦІЯ РОМАНУСЮЖЕТНІ  ЛІНІЇ:кохання Грицька Бобренка – Марусі Чурай.національно-визвольна війна українського народу із шляхетською Польщею;  

Номер слайду 29

I РОЗДІЛ «Якби знайшлась неопалима книга» …Чурай Маруся – на підсудній лаві,і пів-Полтави свідків за дверми.…що сватав ту, а в тої опинився. А хто із нас, як кажуть, без гріха?Що нам потрібно на війні?Шаблі, знамена і її пісні.

Номер слайду 30

ІI РОЗДІЛ «Полтавський полк виходить на зорі»Годуйте коней. Неблизька дорога. Благословіть в дорогу, матері. А що там буде, смерть чи перемога, - Полтавський полк виходить на зорі!

Номер слайду 31

IІІ РОЗДІЛ«Сповідь»  … Спливло життя, як листя за водою…Я пригадала матір молодою…Моя любов сягала неба, а Гриць ходив ногами по землі. Заплутався, - сказала: вибирай. А в нього ж серце навпіл розривалось. А він Бобренко. Він же не Чурай.

Номер слайду 32

IV РОЗДІЛ«Гінець до гетьмана»  Якщо я впаду, - неврятована пісня,задушена пісня в петлі захрипить!…Сидів Хмельницький у тому шатрі……Про що він думав, сам на сам з собою,опівночі, напередодні бою?

Номер слайду 33

V РОЗДІЛ«Страта» …Одмучилась. Одгостювала. На цій неправедній землі.І одспівала…одспівала!.. Ще одхрипіти у петлі. Вже кат пройшов, аж рухнуло в Полтаві: Везуть Марусю, людоньки везуть!Спиніться!…Таку співачку покарать на горло, - та це ж не що, а пісню задушить!

Номер слайду 34

VI РОЗДІЛ«Проща»  Хотіла жити, а життя не вийшло. Хотіла вмерти, - люди не дали.Історії ж бо пишуть на столі. Ми ж пишемо кров'ю на своїй землі.І ось він – Київ!Возсіяв хрестами…Стояв собор старовинний…

Номер слайду 35

VII РОЗДІЛ«Дідова балка»  Там дід живе, той самий дід Галерник, невмрущий дід, самітник і химерник,що років двадцять бувши у неволі……Минають ночі думами, півснами…І я минаю…і минають дні…

Номер слайду 36

VIII РОЗДІЛ«Облога Полтави» А ви тут хто такі? Стояли б десь на Віслі. У нас тут гетьманат, у вас там королі. Так і живу, без голосу, німа. Пісень немає – і мене нема.

Номер слайду 37

IX РОЗДІЛ«Весна, і смерть, і світле воскресіння»  Цвіте земля, задивлена в свободу. Аж навіть жити хочеться мені. Самотнім добре, - жодної розлуки. Сухотним добре, - гаснуть навесні.

Номер слайду 38

7. ОБРАЗИ ТВОРУОбраз матері МарусіОбраз Марусі Чурай Образ Гриця Бобренка. ОбразІвана Іскри. Образ Галі Образ Гордія Чурай. Образ. Б. Хмельницького. Образ України

Номер слайду 39

Образ Марусі Чурай Дівчата вчора берегом ішли. Та й заспівали“Ой не ходи Грицю”. А я стояла…Що ж мені, кричати?Які мені сказати їм слова?Дівчаточка, дівчатонька, дівчата!Цю не співайте, я ж іще жива!

Номер слайду 40

Образ Гриця Бобренка. Він говорив, і відбувалось диво. Він зраду якось так перетворив,Так говорив беззахисно й правдиво, неначе він про подвиг говорив.“Нелегко, кажуть, жити на дві хати, а ще нелегше – жить на дві душі…”

Номер слайду 41

ОбразІвана Іскри. Спиніться!…Таку співачку покарать на горло, - та це ж не що, а пісню задушить!“І знов земля кипить у боротьбі.І знову я належу не собі…”

Номер слайду 42

Образ Галі Такі пухкі у Галі рученята,Коса білява, куца і товста…Глуха до пісні, завжди щось спотворить…Ще як мовчить, - нічого. Заговорить, - гостренькі зуби – чисто ховрашок.

Номер слайду 43

Образ Гордія Чурая. Він гордий був, Гордієм він і звався. Він лицар був, дарма що постоли. Стояв на смерть. Ніколи не здавався. Йому скрутили руки і здали.

Номер слайду 44

А мати знала. Мати все вже знала. Снує чутки нещастя, як павук. Не дорікала, не випоминала,а тільки все їй падало із рук. Образ матері Марусі

Номер слайду 45

Образ Б. Хмельницького

Номер слайду 46

Образ України. Оці степи, це небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо, усе як є – дорога, явори, усе моє, все зветься – Україна.Історії ж бо пишуть на столі. Ми ж пишем кров'ю на своїй землі.

Номер слайду 47

ПОРТФОЛІО ТВОРУ

Номер слайду 48

pptx
Додано
8 березня 2023
Переглядів
912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку