Лінгвістична казка про прислівник

Про матеріал

Сучасного школяра мало що може здивувати, особливо від уроків української мови він не чекає чогось надзвичайного.Дана розробка допоможе внести цікавинку на урок мови тазацікавити учня, стимулювати вивчення правил та розвинути уяву.

Перегляд файлу

 

 

В одній казковій країні Морфології жили-були собі маленькі чоловічки. Вони увесь час важко працювали, щоб зробити свою країну багатшою, а мовлення людей – милозвучнішим. Особливо наполегливими були три брати: Іменник, Прикметник та Дієслово.

Зранку й до пізньої ночі вони будували словосполучення та речення і додому поверталися зовсім знесиленими. Кожен з них мав своє дуже важливе завдання і ніхто інший не міг його виконати. Брати тяжко працювали ще й задля кращого майбутнього свого найменшого братика – Прислівника. Він це знав і мріяв якнайшвидше вирости, щоб допомагати братам.

Минали роки і Прислівник став вже дорослим чоловічком. І от одного дня вирішив він піти на роботу разом із найстаршим братом Іменником. Увесь день вони тяжко працювали. І так підходив Прислівник, і сяк, та все якесь безглуздя виходило. Насилу дотерпіли обоє до кінця дня і зрозуміли, що, хоча і люблять один одного, але в роботі це не допоможе. Нічого не вийде з цієї співпраці.

Другого дня Прислівник вирішив спробувати піти на роботу до середнього брата – Прикметника. Важко працювали вони із братом увесь день, але щось не дуже виходило. То Прислівник не там стане, то результат не такий, як очікували. І хоча іноді щось виходило і удача посміхалася братам, але більша частина виконаної роботи – це був лише дарма витрачений час.

Увечері, залишившись на самоті, Прислівник розмірковував про спроби співпраці з братами і про те, що нічого не вийшло. Сів він у садку і похнюплено став мізкувати, що ж йому робити далі. Може, вся справа у ньому і він зовсім ні на що не годиться? Так сумуючи, він навіть не помітив, як до нього підійшов брат Дієслово. Розуміючи тугу брата, Дієслово запевнив, що йому не треба так журитися, адже не кожен відразу знаходить своє місце у житті. Треба увесь час шукати себе і тоді все вийде. Дієслово запропонував Прислівникові наступного дня піти працювати з ним. Так і зробили. Вся робота, яку виконували разом два брати, була дуже вдалою. Із тих пір працюють два брати разом і допомагають один одному у всьому.

docx
Додано
30 липня 2018
Переглядів
20456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку