Лінгвістичні казки на уроках навчання грамоти.Казка про буквосполучення ДЖ і ДЗ

Про матеріал

Для того, щоб навчальний матеріал сприймався більш доступно, для розвитку пізнавального інтересу та мотивації учіння молодших

школярів все частіше використовуються дидактичні казки . Доведено, що за наявності інтересу, позитивних емоційних переживань знання засвоюються ґрунтовно, міцно. Тому, завдання вчителя полягає в тому, щоб пробудити бажання вчитись і пізнавати непізнані речі, розвивати творчість, мислення.

Перегляд файлу

 

            КАЗКА ПРО БУКВОСПОЛУЧЕННЯ

                                ДЗ   І   ДЖ 

 

      У відомому нам місті Алфавіт всі букви між собою були дуже дружні. Кожен допомагав один одному як міг: будували слова , речення, тексти. Вони завжди приходили один одному  на допомогу.

      Та  були такі букви, які найбільше подружилися між собою, і коли вони ставали разом, то завжди були як одне ціле, і їх не можна було  виділити і відділити одне від одного. Вони дуже боялися, що їх роз’єднають  і тісно трималися за руки. Та так , що кожен бачив дві букви, та  чув один звук. Це були  букви  «Де», «Зе» і  «Же» . Останні дуже поважали букву «Де» і радо ставали після неї. І коли вони стояли після  неї, тоді вони зливалися в один звук [ДЗ] і [ДЖ]. Ці букви  дуже любили грати в  словесні ігри,  утворюючи нові слова: дзвінок, дзюрчить, дзявкає,дзиґа, джунглі, джерело, джміль…І це їх дуже тішило. Цікаво було те, що кожен раз вони позначали різний звук: то приголосний твердий, то приголосний м’який. Але завжди вони залишалися вірними друзями.

      Коли до них приходили в гості букви  «І» « Ю»  «Я»  «Є»  «Ь», то вони тоді позначали  м’який, а коли приходили «А» «О» «У»  «Е»  «И», то - твердий.

      Часом буква «Де» давала можливість цим буквам стояти попереду неї. І тоді вже вони позначали кожна окремий звук.

      В місті панував мир і спокій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://ejik-land.ru/tale/00101.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
2647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку