Лінгвістичні казки на уроках української мови. Казка про відмінки.

Про матеріал

Цікаві лінгвістичні казки допомагають сконцентрувати увагу учнів, підвищують їх творчу активність, створюють ідеальну емоційну атмосферу для спілкування

Перегляд файлу

                                                                              Казка про відмінки

 

           Жили –були  в місті Іменник  семеро братів – відмінків. Всі вони між собою були дуже дружні.  Часто любили грати в словесні ігри, ставлячи до слів різні запитання.

           Найстаршого звали Називний. Він був головний і завжди всі слова, які  до них приходили запитував : Хто ти? Що ти?

Його брат - Родовий , завжди був у пошуку. Він постійно когось або щось  шукав  і ставив всім запитання:  Кого нема? Чого нема? Найщедрішим був Давальний відмінок, він завжди хотів з кимось поділитися і запитував Кому дати? Чому дати ?

Найбільше таланило для Знахідного відмінка. Де б він не був, завжди щось знаходив. Правда, не завжди знав що, тому всім ставив запитання : Кого або Що  я знайшов? Орудний відмінок  часом  гнівався на старшого брата, через те, що сам хотів всіма керувати, тому постійно запитував: Ким або Чим я буду керувати?

 Місцевий відмінок  був дуже розумний і завжди знав своє місце. Він повинен був дізнатися  На кому прийшли? На чому приїхали? Він завжди вказував на місце і стояв переважно з прийменником.  А найменший – сьомий  брат-відмінок називався  Кличний . Він  був дуже скромний,  нікому  і ніколи не ставив запитання, але завжди  кликав на допомогу .

        До братів – відмінків часто приходили слова в гості і  з кожним відмінком вони  набували різної форми, проте  їхнє значення   від цього не мінялося. 

 

 

                                      Картинки по запросу відмінки в українській мові

Картинки по запросу відмінки в українській мові       

 

doc
Додано
28 січня 2019
Переглядів
6222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку