Лисичка та журавель (Українська народна казка)

Про матеріал
  • Навчальна: продовжувати ознайомлювати дітей з казкою та творчістю Івана Франка, ознайомити з казкою «Лисиця і журавель», вчити дітей виділяти в тексті дійових осіб; давати їм елементарну характеристику; встановлювати послідовність подій за сюжетом казки; закріплювати вміння працювати в парах, аналізувати, правильно оцінювати поведінку персонажів; формувати навички правильного й свідомого читання
  • Виховна: виховувати любов і повагу один до одного, чуйність, доброзичливість, гостинність, порядність
  • Розвивальна: розвивати пам'ять, мислення, увагу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток комунікативних здібностей у молодших школярів на уроках читання . Презентація творчих знахідок учителів молодших класів.

Номер слайду 2

Тема уроку: Літературні казки про тварин .Іван Франко «Лисичка і Журавель».

Номер слайду 3

Мета: Ознайомити учнів із жанром літературної казки; навчити самостійно визначати дійових осіб;інсценізувати частини казки;розвивати вміння читати,аналізувати, порівняти з українською народною казкою ; виховувати любов до рідного слова. Обладнання:слайди , книги Івана Франка , вірші , прислів’я та приказки .

Номер слайду 4

Очікування результатів уроку :1. Учні читають вголос правильно , свідомо , плавно цілими словами.2. Визначають складові елементи твору. 3. Виконують спеціальні вправи для розвитку мовлення.4. Аналізують прочитане.5. Порівнюють народну та літературну казку.

Номер слайду 5

Хід урокуІ. Організаційний момент Дзвоник дзвонить, не стихає, Школярів усіх скликає:– Гей, до класу поспішайте На місця свої сідайте – І урок розпочинайте.

Номер слайду 6

Девіз нашого уроку : Не просто слухати , а чути, Не просто дивитися, а бачити,Не просто відповідати, а міркувати,Дружно і плідно працювати !

Номер слайду 7

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Cьогодні я пропоную вам подорож країною , а якою-ви мені підкажете?

Номер слайду 8

Ми дізнаємось відповідь за допомогою ребуса

Номер слайду 9

КАЗКАВІДПОВІДЬ : Тож гаразд, часу не гаєм і в мандрівку вирушаєм !

Номер слайду 10

Коротко про казку Казка народилась у сиву давнину. Вона виникла значно раніше, ніж люди навчилися писати. Тому їх не могли записувати, а переказували один одному. Згодом ім'я автора забувалось. Казка ставала народною. На відміну від народних, є казки авторські ,написані певною людиною, автори яких відомі. Тому ці казки називають авторськими, або літературними.

Номер слайду 11

Яку авторську казку ми будемо читати ви мені скажете , коли розгадаєте загадку. В казці цій рудий хтось, хитрий Кашки наварив і в миску Він налив її для гостя. Скуштувать не довелося... Та нечемною була Лисичка-сестричка, Тому казочка про них Зовсім невеличка. Та мораль там велика І для всіх дається . Хто ж герої ці, згадайте, Назву казки відгадайте !

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зупинка Гра «Додайте останній склад»Читання чистомовкиця-ця-ця — жила собі лисиця,лем-лем-лем — зустрілася з журавлем.ни-ни-ни — запросила на гостини ,ла-ла-ла — каші наварила ,ила-ила-ила — по тарілці розмастила.ав-ав-ав — журавель дзьобом стукав, ївсь-ївсь-ївсь — кашки не наївсь. му-му-му — пішов додому ,щу-щу-щу — наварив борщу ,чик-чик-чик — насипав у глечик, ку-ку-ку — покликав лиску. зив-зив-зив — носик до глечика не влазив ,ась-ась-ась — лиска розсердилась.

Номер слайду 14

Гра «Шифрувальник»— Розшифруй текст про цього птаха.е. Ц векийли нийраг тпах. Він ганадує лекуле. В гоньо гідов яши і дзьоб. р'я. Пі у ражувля ірес. Хіств, часнати говило і яши — рнічо. рила. К зачукінються чормини напір'їми.

Номер слайду 15

- Як називається цей птах? Скажіть, будь ласка, до якого типу належить прочитаний текст: текст-опис , текст-міркування, текст-розповідь ?

Номер слайду 16

Народ наш спостережливий, спостерігаючи за цим птахом, він помітив такі прикмети про журавля. Ви їх уважно прочитайте і запам’ятайте!

Номер слайду 17

Зупинка сторінками поезії , де діти підготували віршики про Лисичку і Журавля.

Номер слайду 18

ІІІ. Опрацювання казки Івана Франка "Лисичка і Журавель". Хто Франко? Ми всі це знаєм! Всі Франка ми величаєм: - Він великий наш казкар, поет. Гляньте — ось його портрет!

Номер слайду 19

Іван Франко писав не тільки казки , а й вірші та оповідання. Віннаписав дуже багато творів для дітей. У селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту 27 серпня 1856 року, у родині Яця з Гори, відомого на всю округу коваля, народився рудоволосий, ясноокий хлопчик. Батьки не могли натішитися сином. Хлопчик зростав розумною, допитливою дитиною. Цілими днями він бігав по полю, по луках, понад гірською річечкою з високими берегами і кам'янистим дном. Його цікавило все: чому сонце маленьке, коли казали, що воно велике? Про що шепоче листя на осиці? Про що розмовляють між собою лісові звірі? Над усім задумувався хлопчик. На ці та інші питання малий Іван міг одержати відповідь у батьківській кузні, що стояла на околиці села понад шляхом. Про це та про інше І . Франко згадує у своїх творах. У 1879 році Іван Франко відвідав с. Нова Скварява і гостював у сина священника Осипа Олеськіва. Красу природи нашого села Іван Якович Франко описував у своїх творах.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Зупинка театральна. Театр -це установа ,що здійснює сценічні вистави. Де ми з вами побуваємо і пригадаємо українську народну казку «Лисичка і журавель».Інсценізація казки.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Словникова робота. Тлумачення незрозумілих слів і виразів. Призволяйся — пригощайся. Облизня спіймавши — залишитися ні з чим. Подружилися— можна сказати так: потоваришували, заприятелювали. Почастую- нагодую. Не погордуй - прийди у гості. Пісним голосом – сумним.

Номер слайду 29

Читання казки «Лисичка і Журавель».- Як можна охарактеризувати Лисичку? Яка вона?- Як можна охарактеризувати Журавля? Який він?Проведемо дослідження: Де живе? До якої природи належить?

Номер слайду 30

Тест - гра « Чи уважно ти читав ?»

Номер слайду 31

IV Поділ казки на логічно-завершені частини. Стислий переказ кожної частини.

Номер слайду 32

Порівняння казки І. Франка і народної. Чи знайома була вам ця казка? Коли ви її читали?Порівняйте українську народну казку "Лисичка і Журавель" і казку з такою ж назвою І. Франка.

Номер слайду 33

Приказки до казки Наварив каші, тепер їж. Їж сама, мила, коли таке зварила. Як посолиш, так і їстимеш. Сама собі зварила, сама і поїм. Уміла варити та не вміла подавати. Зварив кашу, то не жалій масла. Зварив кашу, так і їж. З ними каші не звариш .

Номер слайду 34

V. Підсумок уроку . Галерея казок Івана Франка.(відгадайте казку)

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Домашнє завдання : I. Підготувати 2 загадки про героїв казки І. Франка «Лисичка і Журавель». II. Читати казку І. Франка «Лисичка і Журавель».

pptx
Додано
3 березня 2018
Переглядів
6744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку