Лист- есе " Про книги та читання"

Про матеріал
Лист - есе можна використовувати як вступну бесіду на уроках зарубіжної або української літератури, під час диспутів, читацьких конференцій ; спонукає до роздумів над значенням книги в житті сучасної людини.
Перегляд файлу

 

Про книги та читання

Лист - есе

Скажете, про книги написано, мабуть, більше, ніж про кохання.

Так , про  все вже сказано, всіх тем торкнулися, здивувати читача вкрай важко

( майже неможливо). То що? Настала ера нечитання? Думаєте, перебільшую?

 Пригадую живу картинку: елітна база відпочинку, тераса, коктейлі, басейн… Люди розслаблені, з усмішками. І жодної книги. На зміну їй прийшов смартфон.

Це ж так зручно! Завжди поруч з тобою весь світ.

А ось ще картинка. Ресторан. Столик на двох. Самотня троянда  у вазоні. Підходять. Він і вона. Повільно замовляють страву.

А в очікуванні… правильно: кожен дістав свій телефон і поринув у світ навколо. «Дивись», - каже вона. «Глянь», - каже він.

На столі вже страви, можна вечеряти. А телефони поруч, щоб тільки пальчиком торкнутися, не пропустити новину. Вечір у розпалі.

 Чую – чую вас, шановні : « Ну не з книгою ж їм сидіти, не про Достоєвського ж говорити? І взагалі, зараз у телефони закачують цілі бібліотеки і читають де завгодно.»

Усе воно так. Але сумно чомусь. Щось ми – таки втратили… Не говоримо про « Тіні забутих предків», не дивуємося, не захоплюємося  Бальзаком і Стендалем, Гюго і Гете. Не перечитуємо, не переглядаємо « Лісову пісню.» А « Майстер і Маргарита» ? Так фільм же є. Кажуть, непоганий.

 І начебто нічого страшного, катастрофічного не відбувається, а втім усе більше і більше навкруги нагадує « 451 градус за Фаренгейтом» . Читали?

docx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
27 серпня 2019
Переглядів
978
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку