Літературна вікторина "Що? Де? Коли?"( Т. Шевченко, Леся Українка)

Про матеріал
Додану розробку можна використати під час проведення Тижня української мови та літератури.
Перегляд файлу

Літературна вікторина «Що? Де? Коли?»

(присвячена ювілейним датам в житті та творчості Т. Шевченка і Лесі Українки)

До проведення і підготовки гри „Що? Де? Коли?" можна залучити вчителів - предметників. Таким чином, позакласний захід матиме ще й інтригу: хто переможе? Команда вчителів чи команда учнів? Якщо вікторина проводиться постійно, то рахунок - непринциповий. Адже на наступний раз результат може бути протилежним. На відміну від телевізійної, у нашій грі розігруються всі питання і визначається переможець.

 

Сектор1. Запитання від вчителя української мови та літератури.                     Як називається перша збірка Шевченка і скільки творів увійшло до неї? («Кобзар», 8 творів.)

Сектор 2. Запитання від вчителя зарубіжної літератури.                                 Поет срібної доби С.Єсенін здійснив цей вільний переклад уривка з поеми Т.Г.Шевченка «Княжна» до відзначення 100-річчя Великого Кобзаря. Прослухайте і через 1хв спробуйте нам його розказати мовою оригіналу. «Село! В душе моей покой.
Село в Украйне дорогой,
И, полный сказок и чудес,
Кругом села зеленый лес.
Цветут сады, белеют хаты,
А на горе стоят палаты,
И перед крашеным окном
В шелковых листьях тополя,
А там все лес, и все поля,
И степь, и горы за Днепром...
И в небе темно-голубом
Сам бог витает над селом.» 

Сектор 3. Супербліц. Запитання від вчителя математики.                                                   1. Яку річницю відзначали нещодавно від дня народження Лесі Українки?    2. Скільки років минуло з дня народження Т.Г.Шевченка?                                3. Яким книгам цих авторів виповнюється у 2021 р. 110 і 150 років відповідно?

Сектор 4. Запитання від вчителя географії.                                                           Яке дерево в Луцьку має назву «Лесине»: каштан, явір чи тополя?                   (явір на території замку Любарта)

Сектор 5. Запитання від вчителя біології.

 Ця рослина належить до роду деревних листопадних, родини вербових, царства зелені рослини. Світлолюбна, деякі живуть 120-150 р, вона – це один з українських народних символів і нею названо одну з поем Т.Шевченка.

Що це за рослина і що це за поема? (Тополя)

Сектор 6. Чорний ящик. Запитання від вчителя історії.                                     У ящику лежить репродукція відомого художника, створена як і поеми Т.Шевченка «Іван Підкова», «Гамалія», на тему українського козацтва.

    Назвіть через 1 хв. назву картини та її автора.

(І. Рєпін. «Запорожці пишуть листа турецькому султану».)

Сектор 7.  Запитання від вчителя фізичної культури.                                                 Як перекладається назва вірша Лесі Українки «Contra spem spero!»                (Без надії сподіваюсь! (Лат.))

Сектор 8. Бліц Запитання від вчителя музичного мистецтва.                                    1. Який композитор написав музику до 83 творів Шевченка?

2.Яку українську народну пісню любив співати Шевченко?                              3. На якому музичному інструменті грала Леся?

(1.М. В. Лисенко.   2.«Зоре моя вечірняя».  3. фортепіано)

Сектор 9. Запитання від вчителя зарубіжної літератури.                                        Цей давньогрецький міфологічний образ став вічним: до нього у своїй творчості зверталися і Т.Шевченко, і М.Рильський, і А.Малишко, а І.Франко назвав Лесю Українку його «дочкою». Хто цей популярний образ? (Прометей)                                                                                                                                              Сектор 10. Запитання від вчителя астрономії.                                                 Яке небесне тіло у 1970р було названо в честь Лесі Українки? (астероїд 2616 Леся)

Сектор 11. Запитання від вчителя української мови та літератури.                     Хто з письменників увів в українську мову такі нові слова «промінь», «напровесні»? (Леся Українка)

Сектор 12. Запитання від вчителя іноземної мови. А ви знаєте, скільки  іноземних мов знала Леся Українка? Назвіть, які саме. (укр., рос., пол., фран., англ., нім., італ., ісп., болг., груз., давньогр., латинь)

Сектор Зеро. Відео запитання від вчителя мистецтва. Який твір покладено в основу цього мультфільму і продукт кінематографії якої країни він?

docx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку