Літературна вікторина за біографією Т.Г.Шевченка

Про матеріал
Перевірити знання учнів з біографічних відомостей про Тараса Григоровича Шевченка, його поетичної творчості та художньої спадщини.
Перегляд файлу

Літературна вікторина

за біографією Т.Г.Шевченка

ІІ частина

 

  1. Чи мріяв Шевченко жити в Києві і де сподівався працювати?

Шевченко мріяв назавжди оселитися в Києві, мав намір викладати в університеті малювання.

 

  1. З  ким приятелював Шевченко, перебуваючи в Україні в 1845-1846рр.?

Приятелював  Т.Г.Шевченко на Україні з Козачковським, В.Репніною, Тарнавським, Чужбинським, Закревським, Лизогубом, Кулішем, Гудовським, Сажиним та учасниками Кирило-Мефодіївського товариства.

  1. Як організувалося Кирило-Мефодіївське товариство?

У 1845 році до Києва приїхав професор історії М.Костомаров і оселився у Гулака. Їх відвідували: Білозерський, Тулуб, Посяда, Маркевич, Шевченко. Виникала думка організувати товариство, яке поширювало б ідеї слов’янського єднання. Костомаров написав проект статуту, товариство вирішили назвати Кирило-Мефодіївським.

  1. Яку мету ставило Кирило-Мефодіївське товариство,  яка в ньому була участь Шевченка?

Кирило-Мефодіївське товариство ставило на меті  поширювати ідею об’єднання слов’ян в одну державу, ліквідацію кріпосництва, знищення станів. Шевченко обстоював революційно-демократичні вимоги.

  1. Як було викрито Кирило-Мефодіївське товариство?

Про  підпільне товариство жандармам доніс провокатор студент Петров.

  1. Де і коли був заарештований Шевченко?

Шевченко був заарештований 5 квітня 1847 року на переправі через Дніпро в Києві.

  1. Що було знайдено у Шевченка при арешті на переправі у Києві?

Серед речей, відібраних при арешті Шевченка, була рукописна книга «Три літа», малюнки, вірші.

  1. Що було справжньою причиною заслання Шевченка?

Справжньою причиною заслання Шевченка були його революційні вірші, альбом поезій «Три літа», які жандарми знайшли при арешті, зокрема сатирична поема «Сон».

  1. Хто допитував учасників Кирило-Мефодіївського товариства, як тримав себе на суді Шевченко?

Костомарова Гулака, Маркевича, Тулуба, Посяду, Андрузького, Навроцького, Шевченка допитував начальник ІІІ відділу граф Орлов і його помічник Дубельт. Шевченко тримав себе спокійно, ні в чому не каявся.

  1. Як було покарано Шевченка за участь у Кирило-Мефодіївському товаристві?

30 травня 1847 року граф Орлов передав Шевченка у розпорядження військового міністра князя Чернишова. Шевченка відрядили на заслання рядовим в Оренбурзький Окремий корпус без права писати і малювати, і за вісім діб доставили на місце.

 

  1. З ким зустрічався Шевченко в Оренбурзі і куди повезли далі?

Кілька днів Шевченко прожив в Оренбурзі. Зустрівся тут Лазаревським Федором, Левицьким Сергієм, Герном  Карлом. Шевченка відрядили в Орську фортецю.

  1. Як жилося Шевченку в Орській фортеці?

До Орська Шевченко прибув 23 червня 1847 року; тут його зарахували солдатом 3-ї роти. Почалася муштра. Шевченко захворів на цингу і ревматизм.

  1. Як Шевченко вирвався з Орської фортеці?

Начальник  експедиції для вивчення корисних копалин на берегах Аральського моря Олексій Іванович Бутаков набирав рядових солдат до складу експедиції. Шевченко офіційно був зарахований як рисувальник.

  1. З ким дружив Шевченко під час експедиції по Аральському морю?

Шевченко дружив з Фомою Вернером, О.І.Бутаковим, Поспєловим, з Макшеєвим жив в одній палатці під час плавання на шхуні «Константин».

  1. Як Шевченко попав на Кос-Арал і які поезії там написав?

26 вересня 1848 року експедиція зупинилась на  зимівлю в затоці Кос-Арал. Тут Шевченко написав понад 60 поезій і поем: «П.С», «Марина», « І виріс я на чужині», «Петрусь», «Титарівна» і т.д.

  1. З якою метою був Шевченко в Оренбурзі і з ким він зустрічався?

Навесні 1849 року почалося друге плавання по морю. Відкрито багато нових островів, які Шевченко змалював. На зимівлю повернувся в Оренбург для опрацювання матеріалів. Тут зустрівся з Ф.Лазаревським, Левицьким, Поспєловим, Герном, Бр.Залєським, Вернером.

  1. Чому і як покарали Шевченка за порушення заборони писати і малювати?

Один з офіцерів Оренбурзького гарнізону доніс Обручову, що Шевченко пише і малює, і той наказав зробити обшук на квартирі поета.  Герн попередив,  і Шевченко встиг «захалявні книжечки» передати друзям, а  частину паперів спалити. Під час  обшуку в Шевченка забрано малюнки, листи. Його посадили на гауптвахту.

  1. Як Шевченко потрапив у Новопетровське укріплення, як там йому жилося?

З травня по 5 вересня й849 року Шевченко сидів в Орській тюрмі, потім його відправили в Новопетровське укріплення. Тут над Шевченком було встановлено посилений нагляд, стежили, щоб у нього не було ні паперу, ні  олівців. Сам поет назвав Новопетровськ «незамкнутою тюрмою», тут він прожив 7 років.

  1. З ким зустрічався Тарас Шевченко в Новопетровському укріпленні?

З  комендантом Антоном Петровичем Маєвським, який поставився доброзичливо до поета. Після смерті Маєвського прибув новий  комендант Усков. У 1850 році Шевченко був учасником експедиції в Кара-тау, зустрічався там з Антиповим, Бр.Залєським, А.Турно, Козловим, М.Савичевим. Близьким знайомим поета був башкир Ахмет Хаїров. У 1852 р. зустрівся з природознавцем Андріяном Головачовим. 1856 році відбулася зустріч з академіком Бером, письменником Г.Писемським.

  1. Хто клопотався про помилування Шевченка після смерті Миколи І ?

Після  смерті Миколи І друзі Шевченка почали клопотатися про амністію поета. В числі їх родина Толстих, Сєраковський, брати Жемчужнікови, російський письменик О.К.Толстой.

  1. Як звільнився Шевченко із заслання і куди поїхав з Новопетровського укріплення?

21 липня 1857 року вранці завідуючий шпиталем Бажов першим привітав поета з волею. 31 липня, порушуючи офіційне розпорядження відрядити Шевченка в штаб, Усков видав свідоцтво на виїзд в Астрахань, а з 1 серпня видав документ на звільнення з військової служби і квиток на переїзд до Петербурга.

     2 серпня 1857 р. увечері Шевченко залишив Новопетровськ і на рибальському човні вирушив Каспійським морем в Астрахань.

  1. З ким зустрічався Шевченко в Астрахані і як виїхав у Нижній Новгород?

5 серпня 1857 року Т.Шевченко прибув в Астрахань і прожив тут 17 днів. Зустрів знайомого прапорщика А.Бурцева, у якого зупинився. Гостинно прийняв його О.Сапожніков і запропонував каюту на пароплаві « Князь Пожарський». 22 серпня Шевченко виїхав з Астрахані.

  1. Як зустрів Нижній Новгород Шевченка, як там йому жилося? Що робив Шевченко у цей період?

20 вересня 1857 року Т.Шевченко  прибув у Нижній Новгород. Тут його зустріли жандарми,  відібрали документи, погрожуючи повернути по етапу в Оренбург. М.Бриклін (з пароплавства), П.Овсяніков (архітектор) порадили Т.Шевченку прикинутись хворим; медик Лапа засвідчив хворобу – так було врятовано Шевченка від повернення до Оренбурга. Майже півроку жив Шевченко на волі, про яку казав: «На такій волі, як собака на цепу.» В столицю йому було заборонено їхати.

  1. Хто з російських артистів приїхав у Нижній Новгород для зустрічі з Шевченком і яку п’єсу поставив на честь повернення поета?

Найближчий друг Тараса Шевченка артист Щепкін Михайло Семенович 25 грудня 1857 року приїхав для зустрічі з Тарасом Шевченком до Нижнього Новгорода і поставив п’єсу Котляревського «Москаль-чарівник».

  1. У кого гостював Шевченко в Москві, повертаючись із заслання в Петербург?

Тарас Шевченко 10 березня 1858 р. прибув до Москви і оселився у М.Щепкіна. Зустрічався з Максимовичем, М.Кетчером, М.Маркевичем, О. Афанасьєвим , С.Якушкіним, С.Волконським, Грановським, А.Мокрицьким, В.Рєпніною, О.Бодянським.

  1. Коли і як прибув Шевченко після заслання в Петербург?

28 березня 1858 року Шевченко прибув у Петербург (вперше їхав залізницею), зупинився у свого друга М.Лазаревського.

  1. Хто були найближчими друзями Шевченка в Петербурзі після повернення з заслання?

Найближчими друзями Тараса Шевченка були брати Лазаревські, Марко Вовчок, Ченстахівський, Чернишевський, Айра Олдрідж, Некрасов.

  1. Як жив Шевченко в Петербурзі після заслання ?

У Петербурзі Шевченко жив під наглядом поліції. У перші дні перебування в Петербурзі Тарас Шевченко починає відвідувати Ермітаж і вивчати колекції, пише ряд портретів і картин. Займається Гравюрою. На початку червня Тарас Шевченко отримує квартиру в Академії художеств.

  1. Коли і з якою метою виїхав Шевченко з Петербурга на Україну?

Шевченко давно мріяв поїхати на Україну. Він задумав купити там землю, пробудувати хату і переїхати жити на Україну. В кінці травня 1859 року Тарас Шевченко одержав дозвіл, а 5 червня уже був у Лихвині.

  1. Де побував Шевченко на Україні під час третьої подорожі, з ким зустрівся?

5 червня 1859 року Тарас Шевченко прибув у Лихвин (Харківська губернія), звідти поїхав у Пирятин, Переяслав, побував у Києві, в Кирилівці, Зеленій Діброві,               Моринцях, Корсуні, Прохорівці, Млієві, Черкасах. І всюди малював, писав вірші. Біля Прохорівки його було затримано, відправлено в Черкаси, а звідти в Київ. У Києві Тарас Шевченко прожив два тижні, потім виїжджав у Прилуки, Конотоп, Качанівку, Гирівку, Кролевець і через Орел до Москви. Зустрічався з рідними братами, сестрами, дідом Іваном. У Києві жив у фотографа Гудовського. Зустрічався з І.Сошенком, познайомився з М.Чалим тощо.

  1. Де мріяв оселитися Шевченко на Україні?

Тарас Шевченко мріяв оселитися над Дніпром у Каневі.

  1. За що заарештували Шевченка на Черкащині?

Черкаський ісправник Табачников доповів губернатору, ніби Шевченко, розмовляючи з Тимофієм Садовим, виступав проти бога, кажучи: «Дурень ти, віруєш у бога, а матір божу називав «покриткою» та висловлював інше «богохульство».

  1. В яких колах перебував Шевченка в Петербурзі в останні роки свого життя?

У колі революційних демократів, що гуртувались навколо журналу «Современник».

  1. На якому році життя помер Т.Г.Шевченко і де його було поховано?

Шевченко помер у Петербурзі в будинку Академії художеств, проживши 47 років і один день. Поховали його в Петербурзі на Смоленському кладовищі 12 березня 1861 року. Через 40 днів труну перевезли на  Україну. До Києва привезли 18 травня, а 22 травня поховали в Каневі на Чернечій горі.

  1. Як громадськість вшанувала пам’ять Шевченка?

Похорони Шевченка були по суті громадськими маніфестами в Петербурзі, по дорозі до Києва, в Києві. В Каневі могилу Шевченка відвідували сотні тисяч людей. Ім’я Шевченка стало прапором боротьби проти самодержавства, поміщиків, фабрикантів.

  1. Який композитор написав близько ста мелодій на слова Шевченка?

Видатний український композитор М.В.Лисенко.

  1. Який художник ілюстрував поему Шевченка «Кавказ», взявши епіграфом слова: «Споконвіку Прометея там орел карає»?

Видатний  російський художник І.Рєпін.

  1. Коли на могилі Шевченка поставлено пам’ятник?

Перший пам’ятник Шевченку на могилі поставили робітники городищенських заводів у 1925 році.

  1. Чи знаєте, хто з поетів сказав про Шевченка: «Він був селянський син і став князем в царстві духа. Він був кріпаком і став великою силою людських культур. Він був простак і відкрив професорам і вченим новіші і свободніші степені. Він терпів 10 літ від російської воєнщини, а зробив більше для свободи Росії, ніж 10 подібних армій»?

І.Я.Франко

  1. Хто написав ці слова: « Він був поетом, якого ми до того не мали: поетом для всіх, поетом народним, поетом гноблених, але не скорених. Народжений матір’ю-кріпачкою і сам кріпак, він став борцем, революціонером титанічної сили» ?

О.Т.Гончар

  1. Які художні твори про життя Шевченка ви знаєте ?

С.Васильченко «В бур’янах», О.Іваненко «Тарасові шляхи», Д.Красицький «Тарасова земля», Л.Смілянський «Поетова молодість» та інші.

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 березня
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку