Презентація "Шевченкіана" - Шевченкове слово пензлем Івана Марчука"

Про матеріал
Художник Іван Марчук своєю серією картин "Шевченкіана" передав напруження Тарасового слова, багатство духовних поривань, філософських роздумів Кобзаря. Картини не лише ілюструють поетичні рядки Тараса Григоровича, а й виражають світобачення самого Марчука, насамперед його історіософію – тобто, бачення української історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шевченкове слово пензлем Івана Марчука

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

4Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«І золотої й дорогої»«Одно однісіньке під тином. Сидить собі в старій ряднині. Мені здається, що се я,Що це ж та молодість моя». 

Номер слайду 5

5 Портрет Т. Г. Шевченка.Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«Чи не покинуть нам, небого»«Чи не покинуть нам, небого,Моя сусідонько убога,Вірші нікчемні віршувать. Та заходиться рештувать. Вози в далекую дорогу». 

Номер слайду 6

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«А. О. Козачковському»«І довелося знов меніНа старість з віршами ховатись,Мережить книжечки, співатиІ плакати у бур’яні».

Номер слайду 7

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Минають дні, минають ночі...»«Минають дні, минають ночі,Минає літо. Шелестить. Пожовкле листя, гаснуть очі,Заснули думи, серце спить».

Номер слайду 8

8Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Неофіти»«Давно вже я сиджу в неволіНеначе злодій взаперті. На шлях дивлюся та на поле,Та на ворону на хресті на кладовищі».

Номер слайду 9

Портрет Т. Г. Шевченка. Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «І день іде, і ніч іде»«І день іде,І ніч іде.І голову вхопивши в руки,Дивуєшся, чому не йде. Апостол правди і науки».

Номер слайду 10

Портрет Т. Г. Шевченка. Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Подражаніє 11-му псалму»«Возвеличу малих отих рабів німих. Я на сторожі коло їх. Поставлю Слово».

Номер слайду 11

Ілюстрація до балади Т. Г. Шевченка«Причинна»«Вона все ходить, з уст ні пари. Широкий Дніпр не гомонить,Розбивши вітер чорні хмари,Ліг біля моря одпочить».

Номер слайду 12

Ілюстрація до балади Т. Г. Шевченка «Причинна»«Кинув коня та до неї. Боже ти мій, Боже. Кличе її та цілує. Ні, вже не поможе».

Номер слайду 13

Ілюстрація до балади Т. Г. Шевченка«Тополя»«Бабусенько, голубонько,Серце моє, ненько,Скажи мені щиру правду,Де милий, серденько».

Номер слайду 14

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Буває, в неволі іноді згадаю»«Дивлюся: в могилі усе козаки,Який безголовий, який без руки. А хто по коліна неначе одтятий. Лежать собі хлопціМов у теплій хаті».

Номер слайду 15

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Думка» («Тече вода в синє море»...)«Куди ти йдеш, не спитавшись,на кого покинув батька, неньку старенькую,Молоду дівчину». 

Номер слайду 16

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Було, роблю що, чи гуляю»«Дождалась, осталася,Навіки осталась. Дівувати».

Номер слайду 17

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«Ой три шляхи широкії»«Сестра плаче, йде шукати. Братів на чужину. А дівчину заручену. Кладуть в домовину». 

Номер слайду 18

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«За байраком байрак…»«За байраком — байрак. А там степ та могила.Із могили козак. Встає сивий, похилий».

Номер слайду 19

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«І Архімед, і Галілей...»«І на оновленій землі врага не буде супостата. А буде син і буде мати, і будуть люде...»

Номер слайду 20

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «І виріс я на чужині»«Чорніше чорної земліБлукають люди». 

Номер слайду 21

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «Ісайя. Глава 35» (Подражаніє. «Радуйся, ниво неполитая»)«Радуйтеся, вбогодухі,Не лякайтесь дива. Се Бог судить, визволяє довготерпеливих,Вас, убогих».

Номер слайду 22

ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «По улиці вітер віє»«По улиці вітер вієТа сніг замітає. По улиці попідтинню. Вдова шкандибає».

Номер слайду 23

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка«Садок вишневий коло хати»«Затихло все,Тільки дівчата та соловейко не затих». 

Номер слайду 24

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка«Гайдамаки»«Як та хмара, гайдамаки. Умань обступили».

Номер слайду 25

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Гайдамаки»«А Ярема, страшно глянуть,По три, по чотири. Так і кладе».

Номер слайду 26

Ілюстрація до поезії Т. Г. Шевченка «У нашім раї на землі»«У нашім раї, на землі,Нічого кращого немає,Як тая мати молодая. З своїм дитяточком малим». 

Номер слайду 27

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка«Іван Підкова»«Пливуть собі та співають,Рибалка літає,А попереду отаман. Веде, куди знає».

Номер слайду 28

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Катерина»«Полюбила молодого,В садочок ходила,Поки себе, свою долю. Там занапастила».

Номер слайду 29

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Катерина»«Доню моя, доню моя,Дитя моє любе,Іди од нас...»

Номер слайду 30

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Марія»«Гость стоявІ ніби справді засіяв. Марія на його зирнулаІ стрепенулась».

Номер слайду 31

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Марія»«Мітла огненная зійшлаІ степ, і гори осіяла. Марія з шляху не вставала,Марія сина привела».

Номер слайду 32

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка«Невольник»«Не покинеш?» – «Ні, Ярино» –І Степан остався,Зрадів старий, мов маленький,Аж за кобзу взявся».

Номер слайду 33

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Сова»«Скалічені старі руки. До Бога здіймала. Свою долю проклинала,Сина вимовляла».

Номер слайду 34

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Титарівна»«А та в квітах, мов намальована, стоїть. Сама собі. І на Микиту неначе глянула!.. Горить!»  

Номер слайду 35

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Титарівна»«То підійде до криниці,То знов одступає. А з калини, мов гадина,Байстрюк виглядає». 

Номер слайду 36

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Титарівна»«Громадою осудилиІ живою положили. В домовину. Й сина з нею. Тай засипали землею».

Номер слайду 37

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Чернець»«А сивий гетьман, мов сова,Ченцеві зазирає в вічі». 

Номер слайду 38

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Тарасова ніч»«Ішов кобзар, сумуючи,Щось руки не грають. Кругом хлопці та дівчата. Слізоньки втирають».

Номер слайду 39

Ілюстрація до поеми Т. Г. Шевченка «Сон» («На панщині пшеницю жала»)«На Йвася глянула, взяла,його тихенько сповила. Та щоб дожать до ланового,Ще копу дожинать пішла». 

Номер слайду 40

Про майстраІван Степанович Марчук — український живописець, Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Почесний громадянин Тернополя, Києва, Канева. 2007 року він потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, який уклала британська газета Дейлі телеграф. Доробок митця налічує близько 5000 творів. Провів понад 150 персональних і близько 100 колективних виставок в Україні та за її межами. Винайшов власну цілком оригінальну техніку малювання «пльонтанізм».

Номер слайду 41

Ірина Маслова,бібліотекар КГ №114 КМРhttps://www.facebook.com/ira.maslovaz/https://bibliotekadliauzniv.blogspot.com/

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
14 березня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку