Літературний диктант (цитатний) за повістю "Ніч перед різдвом" М.Гоголя

Про матеріал
Цитатний літературний диктант. Учням пропонується прочитати цитату і дати коротку відповідь на запитання.
Перегляд файлу

6 клас

Літературний диктант

Микола Гоголь

«Ніч перед Різдвом»

Дайте відповіді на питання, прочитавши цитати з твору.

  1. «Спереду достоту німець: вузенька мордочка, яка безнастанно вертілася на всі боки та нюхала все, що тільки траплялося..» Чия характеристика? (Чорт)
  2. «Перекидав його з руки на руку як мужик, що дістав голими руками жарину для своєї люльки» Про що мова? (Місяць, який украв чорт)
  3. «На дозвіллі малював і вславився як найкращий живописець на всю околицю» Про кого ці слова? (Вакула)
  4. «тріумфом була одна картина, намальована на стіні у церкві…» Яка картина там зображена? (Страшний суд)
  5. «не було ще й 17 років, а вже і по той бік Диканьки, і по цей біки Диканьки, тільки й мови було, що про неї. Парубки гуртом проголосили, що кращої дівки не було й не буде ніколи на селі» Про кого ці слова? (Оксана)
  6. «Вона була ні гарна, ні погана з себе. Важко й бути гарною в такі роки. Однак вона уміла причаровувати  найстатечніших козаків». Про кого з героїв ці слова? (мати Вакули Солоха)
  7. «Кизяколупенків парубок бачив у неї ззаду хвіст, не більший за бабське веретено, що вона ще в позатой четвер чорною кішкою перебігла дорогу, що до попаді якось прибігла свиня, заспівала півнем, нап'яла на голову шапку отця Кіндрата й побігла назад» (Солоха-відьма)
  8. «З досадою і заздрістю дивився коваль на такі веселощі і цього разу кляв колядки, хоча часом їх полюбляв без міри» Чому, коваль так ставився до свята? Поясни. (Хотів би побути більше наодинці з Оксаною).
  9. «добре, що у тебе є така людина, яка тобі усе купляє, а мені нікому дістати такі черевички…» Кому належать слова? До кого звернені? (Оксана каже своїй подружці Одарці).
  10. «Сидів по-турецьки перед великою діжкою, де стояла миска з галушками» Про кого цитата? (Пацюк)
  11. «Нікому не давав собі у борщ плюнути, згинав у руці п’ятаки і підкови, як гречані млинці, осьо зараз лежав біля його ніг» Про кого слова? Що це за епізод твору? (Вакула. Епізод, коли прийшов до Чуба просити віддати за нього Оксану)
  12.  «час покласти цьому край! Пропадай душа, піду втоплюся в ополонці та й поминай як звали!» Кому належать слова? Що це за епізод твору? (Вакула. Коли Оксана загадала принести черевички, а він з відчаю вирішив вчинити самогубство).
docx
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку