Літературно – музична композиція «Лисенко - сонце української музики»

Про матеріал
Літературно – музична композиція «Лисенко - сонце української музики» створює атмосферу духовного спілкування учнів з музикою; розвиває творчість учнів, естетичний смак; виховує патріотизм.
Перегляд файлу

Літературно – музична композиція

«Лисенко - сонце української музики»

 

учитель вищої категорії 

 

Комунального закладу

«Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 22 Полтавської міської ради Полтавської області»

 

Шуніна Анна Дмитрівна

 

Мета: створення атмосфери духовного спілкування учнів з музикою; розвиваток творчості учнів, естетичного смаку; виховування патріотизму.

 

ХІД ЗАХОДУ

 

На білому світі є різні країни,

Де ріки, ліси і лани.

Та тільки одна на Землі – Україна,

А ми – її доньки й сини.

Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,

І квіти усюди цвітуть.

Та тільки одну Батьківщину ми маєм,

Її Україною звуть.

 

 У прекраснім, дивовижнім краї живемо ми з вами. Славиться наша Полтавщина садами пишними, зеленими, родючими, травами буйними та квітами чарівними. А ще – пам`ятками історії та архітектури, пам`ятними місцями.

 

Полтава рідне моє місто

В тобі – історія століть.

Сія над нами променисто,

В краю зелених верховіть.

Ти дарувала нам немало

Талантів що дивують світ

 

 Та все ж найбільша гордість нашого міста – це його люди. Адже люди - творці історії. Полтавський край надзвичайно багатий своїми славними іменами. Батько нової української літератури Іван Петрович Котляревський, Михайло Остроградський – відомий математик, який народився і проживав у нашому краї.

 Основоположник національної композиторської школи, визначний піаніст, хоровий диригент, педагог Микола Віталійович Лисенко теж наш земляк, бо народився в селі Гриньки на Полтавщині.

 Майбутнього композитора в дитинстві виховували на аристократичний лад, зі знанням світських манер, вільним володінням французькою мовою.

З дитинства хлопчик вчив сім мов. Удома батько розмовляв українською. А мати, хоч із Полтавщини родом, не могла вимовити «паляниця», вони з Миколкою розмовляли тільки французькою, бо він не хотів по-російськи.

Але малий Миколка часто на перекір матері тікав гратися до простих дітей. Найбільш подобалось йому годинами просиджувати з дівчатами, які вишивали і співали українських пісень. Саме тут, у серці Миколи зароджувалася любов до рідної пісні.

Лисенко розкрив усі виразні можливості української народної пісні, виніс її на велику оперну сцену, звідки вона звучала у професіональній художній обробці.

Музична композиція «Засвистали козаченьки»

Композитор писав твори для дорослих і дітей. Відомі дитячі опери «Зима і весна», «Коза-дереза», «Пан Коцький» були створені Миколою Віталійовичем на сюжети народних українських казок.

Звучать пісні із дитячих опер

Лисенко автор опер «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Тарас бульба», «Енеїда», «Наталка Полтавка», які стали основою українського національного оперного мистецтва.

Звучить пісня із опери «Наталка Полтавка»

Лисенко любив музику, любив Україну. Він поставив собі метою служити українській музиці. Доки живе український народ, доти житиме пам`ять про Миколу Віталійовича Лисенка, доти звучатимуть його твори.

Горнусь до тебе, Україно.

Як син до матері горнусь

За тебе, рідна і єдина,

Щодня я Богові молюсь.

Молюсь за тебе, Україно,

І свої сили віддаю,

Щоб відродити із руїни

Наш дух і славу бойову.

Очистимо усі джерела,

Дніпро-Славутич оживе,

І заспіває: «Ще не вмерла

Вкраїна наша і не вмре».

docx
Додано
12 березня 2020
Переглядів
503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку