Літописні оповіді: «Володимир вибирає віру», «Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам». Любов руських (українських) князів до своєї землі

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе формувати ключові компетентності: - уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності; - емоційно-ціннісна - продовжити роботу учнів над змістом літописних оповідей, удосконалювати вміння виразно читати їх, характеризувати героїв; - загальнокультурна – дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту; - діяльнісна – розвивати допитливість, зв’язне мовлення, уміння робити логічні висновки; - соціокультурна – виховувати любов до рідної землі, інтерес до минулого свого народу, читання, повагу до книги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня!І знову нам всім повідомив дзвінок, Що вже починається новий урок. Вам швидко потрібно усе пригадати, Щоб гарно й активно могли працювати. Бажаю лише позитивних емоцій,Отримати враження тільки приємні. Старанними будьте усі на уроці,Щоб і хвилинки не згаять даремно.

Номер слайду 2

Двадцять четверте січня. Класна робота

Номер слайду 3

Літописні оповіді: «Володимир вибирає віру», «Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам». Любов руських (українських) князів до своєї землі, їхня сила духу, воля, благородство, сміливість, рішучість, вірність

Номер слайду 4

Оголошення правил уроку:бути уважними;працювати активно;не заважати іншим;не соромитися відповідати;уміти слухати інших;не забувати про «правило піднятої руки»;пам‘ятати, що кожна думка має право на існування.

Номер слайду 5

Говорять, що народ живий, допоки жива його історична пам’ять. І, мабуть, для того, щоб цю пам’ять не втратили майбутні покоління, скромний монах Нестор вирішив «зберегти» найяскравіші історичні події від початку формування Київської Русі у своєму літописі. На його думку, люди, які в далекому минулому будували храми, зводили нові міста, забезпечували своєму народові мир та добробут, варті того, щоб їх згадали і через кілька століть чи тисячоліть.

Номер слайду 6

Але невже й справді вам цікаво те, що відбувалося більше ніж 900 років тому? Яка вам різниця, хто і коли князював, з ким воював, кого захищав? Чи потрібно це вам? Cпробуйте сьогодні на уроці з’ясувати, чи дійсно вам потрібно знати своє історичне минуле і яке значення має літописання для нащадків.

Номер слайду 7

Колективне прогнозування діяльності на уроці:опрацюємо зміст літописних легенд;охарактеризуємо образи князів Володимира, Ярослава;виразно читатимемо тексти;з’ясуємо, чому Ярослав Мудрий так високо цінував книги;з’ясуємо, яке значення має літописання для нащадків.

Номер слайду 8

Робота над змістом легенди «Володимир обирає віру» Коротка історична довідка про князя Володимира 28 липня – День святого  Рівноапостольного князя Володимира Великого – Хрестителя Київської Русі. День Хрещення Київської Русі.

Номер слайду 9

Словникова робота. Закон – віра, релігія. Магомет – пророк, засновник ісламу. Німець – чужинець. Німцями літописець називає всіх, хто говорив чужою мовою. Хозарські євреї – хозари прийняли іудейську віру. Філософ – людина, що вчить основні принципи пізнання і буття.

Номер слайду 10

Бесіда за питаннями: Від представників якої віри Володимир отримав пропозиції? Чому князеві не сподобався іслам? А чому Володимир відмовився від католицтва? Кого мав на увазі Володимир? Чому ж князь знехтував іудаїзмом? Що ж тоді змусило Володимира замислитися? Що саме порадили бояри князю?

Номер слайду 11

Страшний суд. Стефан Лохнер

Номер слайду 12

Павло Риженко

Номер слайду 13

Страшний Суд (фреска В. Васнецова у Володимирівському соборе в Києві)

Номер слайду 14

«Страшный суд»  фреска Микеланджело

Номер слайду 15

 Триптих Ганса Мемлінга

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У цій легенді Нестор Літописець згадав княгиню Ольгу – бабусю Князя Володимира. Як ви зрозуміли такий вислів: «Якби поганий був закон грецький, то не перейняла б його твоя баба Ольга, а вона була мудріша з усіх людей»?

Номер слайду 19

Хрещення княгині Ольги в КонстантинополіІван Акимович Акімов

Номер слайду 20

Складання таблиціВ кого були?У болгар. У німців. У греків. Що побачили?

Номер слайду 21

Складання таблиціВ кого були?У болгар. У німців. У греків«… нема в них веселощів, а тільки печаль велика».«… бачили в храмах різну службу, але краси не бачили ніякої».«Знаємо тільки, що служба у них краща, ніж у всіх інших землях». Що побачили?

Номер слайду 22

Висновок. Володимир підготував основу для формування майбутньої християнської держави

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Під час монголо-татарської навали чесні мощі святого князя Володимира були поховані під руїнами Десятинного храму. У 1635 році вони були знайдені. Чесна глава святого князя Володимира спочивала в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, а малі часточки святих мощей — у різних місцях. У другій половині XIX століття в Києві було збудовано величний храм на честь рівноапостольного князя Володимира.

Номер слайду 25

Київский храм Різдва Богородиці (Десятинний). Святий Володимир виділив десяту частину  «от имущества своего» на утримання храму і духовенства.

Номер слайду 26

Робота над змістом легенди«Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам»

Номер слайду 27

Сходженню Ярослава на престол передувала подія, яка описується у «Повісті минулих літ». Про що саме йдеться? Літопис зображує події 1034 р., коли печеніги напали на Київ за відсутності Ярослава, який зібрав військо в Новгороді та пішов визволяти свою столицю. Рішуча битва виникла на рівнині, на якій зараз стоїть собор Св. Софії. Печеніги були розгромлені.

Номер слайду 28

Ярослав мав гарні дипломатичні відносини із багатьма європейськими країнами, тому коли він почав справді будівничу діяльність, мистецький самоцвіт Східної Європи стікався в Київ. Як тільки розгромив печенігів, Ярослав одразу побудував на побоєвищі величаві Золоті Ворота з церквою Благовіщення, монастирі Юрія та Ірини й величний Софійський Собор. Ірининський храм було зруйновано 1240 року під час монголо-татарської навали. Свята Ірина - небесна покровителька дружини Ярослава Інгігерди  

Номер слайду 29

Храм Юрія Переможця (св. Георгія) теж було зруйновано 1240 року під час монголо-татарської навали. Храми були розташовані обабіч дороги перед головним входом до Святої Софії, утворювали своєрідний «Київський Кремль». Софійський Собор

Номер слайду 30

За словами літопису, Ярослав днями й ночами читав книги, збирав письменників і гарнописців та велів їм перекладати й переписувати церковні книги, що з них утворив згодом велику книгозбірню при соборі Св. Софії в Києві.

Номер слайду 31

Історики стверджують, що Ярослав значно розширив межі Києва – аж у сім разів. Розбудував його, прикрасив величними спорудами, за пишність яких та сяйво золотих церковних бань старокиївські книжники називали Київ «оздобою або принадою світу – другим Єрусалимом».

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Мета життя Ярослава: утвердити велич Київської Русі і її столиці, рівноправної Царгороду.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Велика бо користь від навчання книжного. Книги – мов ріки, які напоюють собою увесь світ. Книги – це джерело мудрості. В книгах – бездонна глибина. Ми ними втішаємося в печалі. Книги – узда для тіла й душі. В книгах – світило мудрості. Знайдіть у тексті вислови, які стверджують важливість книг у житті людини.

Номер слайду 36

Демонстрація відео фрагменту «Святослав Хоробрий»

Номер слайду 37

Роль руських князів у поширенні освіти«Батько всього цього Володимир, він землю зорав і розпушив її, тобто просвітив християнством». «Син же його Ярослав засіяв книжними словами». Висновок. Потрібно вчитися, багато працювати, щоб справа предків не зникла, а розвивалася «Ми тепер пожинаємо , приймаємо серцем книжну науку».

Номер слайду 38

 1 Б  2 Л  3 И  4 З  5 Н  6 Е7 Ц 8 Ь 

Номер слайду 39

Користуючись алгоритмом підтвердити або заперечити одне з тверджень. Руські князі любили рідну землю. Літописання є важливим для нащадків. Я вважаю, що... Тому що…Наприклад... Отже…

Номер слайду 40

Домашнє завдання. Переказувати зміст однієї з опрацьованих на уроці легенд.

Номер слайду 41

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
24 січня 2022
Переглядів
1472
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку